Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Στον ‘Απελθόντα’
Αρχιπλοίαρχο (ε.α.) Πέτρο Φατούρο Π.Ν.

Βιογραφικό σημείωμα του Αρχιπλοιάρχου Πέτρου ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΠΝ
και ο αποχαιρετιστήριος λόγος,
από τον φίλο και συμμαθητή του στη Σ.Ν.Δ.
Αρχιπλοίαρχο (Μ) ε.α. Γεώργιο Κανάκη
Π.Ν.

Φατούρος Πέτρος
του Θεοδώρου (ΑΜ 1339)

Βασιλική Λευκάδας, 22.05.1950

     Εισήλθε στη Σ.Ν.Δ. στις 26.09.1969, αποφοίτησε δε στις 02.07.1973 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος. Ακολούθως, προήχθη σε Ανθυποπλοίαρχο στις 23.07.1976, σε Υποπλοίαρχο στις 28.07.1980, σε Πλωτάρχη στις 26.07.1985, σε Αντιπλοίαρχο στις 17.08.1989 (αναδρομικά από 30.06.1989), σε Πλοίαρχο στις 04.04.1994 και σε Αρχιπλοίαρχο στις 06.03.1998, αποστρατεύθηκε δε με αίτησή του στις 28.04.1998 ως Αρχιπλοίαρχος ε.α.

     Εκπαιδεύθηκε στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία στα οπλικά συστήματα των πυραυλακάτων τύπου ΛΑΣΚΟΣ[1] (1976-1977) και μετεκπαιδεύθηκε στο Ναυτικό Πανεπιστήμιο του Monterey των ΗΠΑ στη  Μηχανολογία Όπλων (1980-1982), λαμβάνοντας σχετικό μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master of Science in Electrical  Engineering)  και αντίστοιχο πτυχίο εξειδίκευσης. Επίσης, φοίτησε στη Ναυτική Σχολή Πολέμου (1988).

     Υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας και σε επιτελικές και διευθυντικές θέσεις.

     Διετέλεσε Κυβερνήτης της ναρκοθέτιδας ΑΚΤΙΟΝ (1985-1986, Πλωτάρχης), της πυραυλακάτου ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (1987-1988, Πλωτάρχης) και του αντιτορπιλικού ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (1992-1993, Αντιπλοίαρχος), με το οποίο έλαβε μέρος (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1992 και Απρίλιος-Ιούνιος 1993) στις ΝΑΤΟϊκές  επιχειρήσεις  επιτήρησης της Γιουγκοσλαβίας στην Αδριατική (επιχείρηση SHARP GUARD). Κατόπιν, διετέλεσε Διευθυντής ΓΕΝ/Α1 (1996-1998, Πλοίαρχος/Αρχιπλοίαρχος).

     Ενδιαμέσως, εκτός από άλλα πλοία του Στόλου, υπηρέτησε στο Επιτελείο του Αρχηγείου Στόλου, το ΓΕΝ και σε επιτελείο του ΝΑΤΟ (SHAPE, 1994-1996).

     Συνέταξε το Εγχειρίδιο Παραλληλισμού Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνομένων Βλημάτων Τύπου ΛΑΣΚΟΣ (1979) και ανέπτυξε σύστημα δυναμικού και στατικού ελέγχου του παραλληλισμού των οπλικών συστημάτων τους (1987-1988).
_______________
[1]      Οι πυραυλάκατοι ΛΑΣΚΟΣ, ΜΠΛΕΣΣΑΣ, ΜΥΚΟΝΙΟΣ και ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ.

_______________________________________________________________________________

Αποχαιρετιστήριος λόγος κατά την κηδεία του Αρχιπλοιάρχου Πέτρου Φατούρου Π.Ν.
από το φίλο και συμμαθητή στη Σ.Ν.Δ., Αρχιπλοίαρχο (Μ) ε.α. Γεώργιο Κανάκη Π.Ν.
[Τη Δευτέρα, 4/9/23, στον Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου του Δημοτικού Κοιμητηρίου Βύρωνος]

      Πέτρο αγαπητέ συμμαθητή, φίλε και κουμπάρε
     Αυτή τη φοβερή στιγμή που εγκυμονεί θλίψη και θα γεννήσει δάκρυα  ο λογισμός μας τρέχει στα παλιά  και στα περασμένα.

     Εκεί στα μαρμάρινα σκαλιά του Βασανείου, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην παραδοσιακή φωτογραφία μετά τη τελετή ορκωμοσίας σαν Πρωτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι. Κοιτάς τον φακό με βλέμμα «εύχαρες και στρατιωτικό» και ατενίζεις με θάρρος το μέλλον που ανοίγεται εμπρός σου.

     Οι πτυχές του χαρακτήρα σου που ξεδιπλώθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα της κατάταξής  μας : όπως η σοβαρότητα, η επιμονή στον τεθέντα στόχο, η λιτότητα σε βαθμό δωρικότητας, η υπομονή, η γνώση της πραγματικότητας , η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη, η ναυτοσύνη  σε συνδυασμό με τις εγκύκλιες γνώσεις σου σε έκαναν να ξεχωρίζεις σαν Ναυτικός Δόκιμος και αποτέλεσαν πρόκριμα για τη σταδιοδρομία σου σαν Αξιωματικός του Π.Ν.

     Στη μνήμη όλων μας θα μένει η χορευτική δεινότητά σου στους ελληνικούς χορούς στα θερινά εκπαιδευτικά ταξίδια . 

     Αργότερα σαν Αξιωματικός στον Στόλο σε όποιο πολεμικό πλοίο  τοποθετήθηκες ανταπεξήλθες πλήρως στα ανατεθέντα καθήκοντα και έδειξες τις επιχειρησιακές σου ικανότητες σαν επικεφαλής στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης. Τότε έβαλες τις βάσεις να υπηρετήσεις   στα νεότερης τεχνολογίας πλοία του ΠΝ τις πυραυλακάτους όπου σταδιοδρόμησες σαν Κυβερνήτης στη Τ/ΠΚ Ντεγιάννης.

     Πέτρο όλοι όσοι φοιτήσαμε στο Naval Postgraduate School σε θυμόμαστε να είσαι αρωγός κατά τις πρώτες μέρες της εγκατάστασής μας· τότε ήταν που σε μια εκδρομή στο Big Sure μας γνώρισες την Μαργαρίτα την μετέπειτα σύντροφο της ζωής σου. Τα  αξέχαστα χρόνια του Monterey μας συνέδεσαν ακόμα περισσότερο με κατάληξη να γίνουμε κουμπάροι. 

     Η μετέπειτα σταδιοδρομία σου σαν επιχειρησιακός Αξιωματικός συνεχίστηκε με κορωνίδα την ανάθεση καθηκόντων Κυβερνήτου στο Α/Τ Κουντουριώτης κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Γιουγκοσλαβία , όπου εκτέλεσες δύο φορές περιπολίες. Έκτοτε ακολούθησε η τοποθέτησή σου στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις ναυτικές επιχειρήσεις όπου έφερες εις πέρας  τα ιδιαίτερα βεβαρυμμένα ανατεθέντα καθήκοντα.   

     Η απώλειά σου αγαπητέ φίλε Πέτρο μας αγγίζει και μας πονάει γιατί χάνουμε ένα Φίλο ξεχωριστό που μοιραστήκαμε καλές και λιγότερο καλές μέρες. Οι αναμνήσεις μας – αυτές που είναι δικές μας κατάδικές μας- θα υπάρχουν πάντα στη ψυχή μας και θα θυμίζουν την παρουσία σου , γιατί Πέτρο χάνεται κάποιος όταν ξεχνιέται και εσένα δεν θα σε ξεχάσει κανένας!

     Στην αγαπημένη Μαργαρίτα τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου Νατάσα και Αλέξανδρο και τα τρία εγγονάκια σου ευχόμαστε από καρδιάς δύναμη και αντοχή για την αδόκητη απώλειά σου.

     Πέτρο οι συμμαθητές σου από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων σε αποχαιρετούν με δάκρυα στα μάτια και σου εύχονται καλό ταξίδι .

     Και εγώ ακόμα μια φορά σου λέω αντίο ….τα άλλα η θλίψη θα τα πει!