Στον ‘Απελθόντα’
Αρχιπλοίαρχο (ε.α.) Δημήτριο Κρυστάλλη Π.Ν.
Βιογραφικό σημείωμα του Αρχιπλοιάρχου Δημητρίου ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΠΝ
και αποχαιρετιστήριοι λόγοι
από τους συμμαθητές του στη Σ.Ν.Δ.
Αντιναύαρχο ε.α. Ιωάννη ΙΩΑΝΝΟΥ Π.Ν.
και Υποναύαρχο ε.α. Γεώργιο Ποταμιάνο Π.Ν.

Κρυστάλλης, Δημήτριος
του Βασιλείου (ΑΜ 1232)
Αθήνα, 25.05.1944
Εισήλθε στη Σ.Ν.Δ. στις 21.09.1962, αποφοίτησε δε στις 16.09.1966 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος. Ακολούθως, προήχθη σε Ανθυποπλοίαρχο στις 29.09.1969, σε Υποπλοίαρχο στις 30.09.1973, σε Πλωτάρχη στις 28.09.1978, σε Αντιπλοίαρχο στις 12.04.1983, σε Πλοίαρχο στις 17.05.1990 και σε Αρχιπλοίαρχο στις 27.04.1991, αποστρατεύθηκε δε με αίτησή του στις 18.05.1991 ως Αρχιπλοίαρχος ε.α.
Μετεκπαιδεύθηκε στη Βρετανική Σχολή Συνεννόησης (1974, λαμβάνοντας αντίστοιχο πτυχίο εξειδίκευσης, φοίτησε δε στη Ναυτική Σχολή Πολέμου (1981), τη Σχολή Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ στο Oberammergau της Γερμανίας (1985), καθώς και σε σχολείο επιτελών του SHAPE, επίσης στο Oberammergau (1988).
Υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας και σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις,
Διετέλεσε Κυβερνήτης της Κυπριακής τορπιλακάτου Τ4 (1970-1971, Ανθυποπλοίαρχος), των τορπιλακάτων ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (1977-1979, Υποπλοίαρχος/Πλωτάρχης) και ΛΑΙΛΑΨ (1979, Πλωτάρχης) και των πυραυλακάτων ΚΩΣΤΑΚΟΣ (1982-1983, Πλωτάρχης/Αντιπλοίαρχος) και ΜΥΚΟΝΙΟΣ (1983, Αντιπλοίαρχος), Διοικητής της 1ης Μοίρας Πυραυλακάτων (1983-1984, Αντιπλοίαρχος), Κυβερνήτης του αντιτορπιλικού ΛΟΓΧΗ (1986-1987, Αντιπλοίαρχος) και Διευθυντής του ΓΕΝ/Α3 (1990, Πλοίαρχος).
Ενδιαμέσως, εκτός από άλλα πλοία του Στόλου, υπηρέτησε στο Επιτελείο του 2ου Στολίσκου Αντιτορπιλικών και της Διοίκησης Αντιτορπιλικών, το Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ, το Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου και σε επιτελείο του ΝΑΤΟ (NAVSOUTH, 1987-1989).
Το Σεπτέμβριο του 1986, συνέβαλε στην παροχή αρωγής προς τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας (Κυβερνήτης του Α/Τ ΛΟΓΧΗ)
____________________________________________________
Αποχαιρετισμός στον απελθόντα Αρχιπλοίαρχο Δημήτριο Κρυστάλλη Π.Ν.
από το φίλο και συμμαθητή στη ΣΝΔ, Αντιναύαρχο ε.α. Ιωάννη Ιωάννου Π.Ν.
[Την Τρίτη, 12/9/23, στον Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου του Δημοτικού Κοιμητηρίου Βύρωνος]
Σήμερα ήρθε η ώρα οικογένεια, συγγενείς, συμμαθητές και φίλοι, να αποχαιρετήσουμε το Δημήτρη Κρυστάλλη, με τον οποίο η τάξη των Ναυτικών Δοκίμων του 1962, σαν αυτές τις μέρες πριν 61 χρόνια, διέβαινε την Πύλη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, παιδιά τότε 17-18 χρόνων.
Ο Δημήτρης υπήρξε ένας συμμαθητής και συνάδελφος κατά γενικήν ομολογία λίαν αγαπητός. Κύριος με την πλήρη έννοια του όρου, που διεκρίνετο για την ευγένεια και τους καλούς του τρόπους. Επίσης τον διέκρινε και η αίσθηση του λεπτού χιούμορ.
Σαν Αξιωματικός, ο Αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κρυστάλλης υπήρξε καταξιωμένος, πάντοτε σε θέσεις πρώτης γραμμής, ως Κυβερνήτης, Διοικητής, ή Διευθυντής Ε.Γ., θέσεις και καθήκοντα στα οποία αντεπεξήλθε πάντοτε με επιτυχία. Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φανερώνει του λόγου το αληθές. Ένα πλήθος συναδέλφων, Αρχαιότερων και Νεωτέρων, ομιλεί με τα καλύτερα λόγια για τον επαγγελματισμό του αλλά και τον χαρακτήρα του.
Δύο λόγια για τη σχέση μας. Με τον Δημήτρη, ως νέοι Σημαιοφόροι το 1966, συνυπηρετήσαμε στο ΒΠ ΘΥΕΛΛΑ, μοιραζόμενη τον ίδιο χώρο ενδιαιτήσεως και τις πρώτες μας εμπειρίες στο τότε Βασιλικό Ναυτικό. Αργότερα του παρέδωσα καθήκοντα Κυβερνήτου στο ΤΠΚ ΚΩΣΤΑΚΟΣ, ενώ αυτός μου παρέδωσε καθήκοντα Κυβερνήτου στο Α/Τ ΛΟΓΧΗ.
Θα ήταν ανεπίτρεπτη παράλειψή μου αν δεν αναφερόμουν στη φιλία του με άλλους δύο συμμαθητές, τον Μένη τον Κοντό και τον Γιώργο τον Ραγουζή. Μεταξύ τους είχε αναπτυχθεί μια σπάνια φιλία από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, που τηρήθηκε για πάρα πολλά χρόνια, έως ότου πρώτος έφυγε ο Μένης και τον ακολούθησε αργότερα ο Γιώργος. Παντού άκουγες για την τριάδα Κοντός – Κρυστάλλης – Ραγουζής, ήταν αχώριστοι. Τώρα ο Δημήτρης τους έχει συνάντηση και σίγουρα είναι ευτυχισμένοι που ξανασμίξανε.
Ο Δημήτρης ευτύχησε στη ζωή του να κάνει μία σωστή οικογένεια, να δώσει βάσεις στα παιδιά του και να τα δει αποκατεστημένα.
Ας είσαι αναπαυμένος Δημήτρη Κρυστάλλη. Ελαφρύ το χώμα που σε λίγο θα σε σκεπάσει και ο Θεός να δίδει κουράγιο στην οικογένεια σου να ξεπεράσει τον πόνο που της προκάλεσε ο θάνατός σου.
Όσο για τους συμμαθητές, συναδέλφους, φίλους και όσους σε είχαν γνωρίσει, να είσαι βέβαιος ότι δεν θα σε ξεχάσουν ποτέ…
______________________________________
Ακολούθως ήλθε στο μικρόφωνο και έτερος συμμαθητής ΣΝΔ, ο Υποναύαρχος ε.α. Γεώργιος Ποταμιάνος Π.Ν.,
ο οποίος συμφωνώντας με τον προηγούμενο ομιλητή, συμπλήρωσε απλά από στήθους δυό λόγια
για τη δική του σχέση με τον απελθόντα:
Είχαμε κοινά ενδιαφέροντα, του άρεσε και εκείνου το ωραίο, Είχαμε συναντηθεί -χωρίς προσυνεννόηση- σε αρκετές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Μέγαρο και αλλού. Σε αυτό συνετέλεσε και η πρώτη γυναίκα του, η Λούση, που εκινείτο στο ίδιο μήκος κύματος με τον Δημήτρη.
Θέλω να προσθέσω δυό λόγια ακόμα για τον Αξιωματικό του Ναυτικού Δημήτρη Κρυστάλλη:
– Η τάξη μας μικρή, ο Στόλος την εποχή που ονομαστήκαμε Αξιωματικοί μεγάλωνε αλματωδώς, τα πλοία έπρεπε να στελεχωθούν. Περήφανος εγώ γιατί έχω 17 χρόνια θάλασσα (μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και για σήμερα), ερευνώντας τα στοιχεία ανακαλύπτω ότι και ο Δημήτρης είχε άλλα τόσα …και 6 μήνες παραπάνω από μένα.!
Παρ’ όλο το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα, οι σταδιοδρομίες μας στο Πολεμικό Ναυτικό διασταυρώθηκαν μια μόνο φορά: όταν του παρέδωσα καθήκοντα Κυβερνήτη στην ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ, το 1983.
– Σε δύσκολες καταστάσεις ή σε τυχόν πολεμικές επιχειρήσεις θα ήθελα να έχω παραστάτη τον Δημήτρη – “παραστάτη” με την έννοια της λέξης όπως στον όρκο των Αθηναίων εφήβων κατά την ενηλικίωσή τους:
“…ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτη, ότω αν στοιχίσω…“. Τον εμπιστευόμουν απόλυτα.
Εμείς οι συμμαθητές του θα τον θυμόμαστε με αγάπη και το αποτύπωμα που αφήνει πίσω του είναι θετικότατο.
Και εγώ ευχαριστώ τη ζωή που συνυπήρξαμε…