Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Στον ‘Απελθόντα’ Αντιναύαρχο (ε.α.)  Δημήτριο Αθανασίου Π.Ν.

Η αναγγελία θανάτου του Αντιναυάρχου Δημητρίου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Π.Ν.
και
Το βιογραφικό σημείωμα
τουαποβιώσαντοςαπό το «Βιογραφικό Λεξικότων Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.»

Οι αποχαιρετιστήριοι λόγοι κατά την κηδεία του
από τους συμμαθητές του στη Σ.Ν.Δ.  
Αντιναυάρχους ε.α.  Γρηγόριο Δεμέστιχα και Σπυρίδωνα Περβαινά 

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024

_____Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι απεβίωσε σήμερα, 14/3, ο Αντιναύαρχος ε.α. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Δημήτριος ΠΝ, τάξεως εισόδου εις Σ.Ν.Δ. 1956.
_____Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί μεθαύριο Σάββατο, 16 Μαρτίου και ώρα 13:30, στον Ι. Ν. κοιμητηρίου Παπάγου, όπου και θα ακολουθήσει η ταφή.
_____Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., μέλος του οποίου υπήρξε ο εκλιπών από του 2016, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά του και τους λοιπούς συγγενείς του.
_____Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

_____Υποναύαρχος ε.α. Αντ. Αναστασάκης Π.Ν.
     Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Σ.Α./Σ.Ν.Δ.

Αθανασίου, Δημήτριος
του Εμμανουήλ (ΑΜ 1120)

Αθήνα, 12.02.1940

_____Εισήλθε στη Σ.Ν.Δ. στις 24.09.1956, αποφοίτησε δε στις 10.09.1961 ως μάχιμος Σημαιοφόρος. Ακολούθως, προήχθη σε Ανθυποπλοίαρχο στις 05.10.1964, σε Υποπλοίαρχο στις 26.09.1968, σε Πλωτάρχη στις 30.11.1973, σε Αντιπλοίαρχο στις 30.11.1979, σε Πλοίαρχο στις 16.07.1985 (αναδρομικά από 13.03.1985), σε Αρχιπλοίαρχο στις 14.05.1990 και σε Υποναύαρχο στις 03.03.1993, αποστρατεύθηκε δε με αίτησή του [1] στις 20.12.1993 ως Υποναύαρχος ε.α. Στις 30.07.1998, του απονεμήθηκε ο βαθμός του Αντιναυάρχου ε.α. και, παράλληλα, ο τίτλος του Επίτιμου Διευθυντή Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ._____
_____Εκπαιδεύθηκε σε μονάδες του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (1963) και μετεκπαιδεύθηκε στον αμφίβιο πόλεμο στις ΗΠΑ (1972), λαμβάνοντας αντίστοιχο πτυχίο εξειδίκευσης. Φοίτησε στη Σχολή Πληροφοριών της Χαλκίδας (1972), τη Ναυτική Σχολή Πολέμου (1979) και τη Ναυτική Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ (1981-1982).
_____Υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας και σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις.
_____Διετέλεσε Κυβερνήτης του ναρκαλιευτικού ΠΑΡΑΛΟΣ (1967, Ανθυποπλοίαρχος) και της τορπιλακάτου ΚΥΚΝΟΣ (1969-1971, Υποπλοίαρχος), Εκπρόσωπος του Ναυτικού στο Μικτό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας (1974, Πλωτάρχης), καθώς και Κυβερνήτης του αρματαγωγού ΚΡΗΤΗ  (1976-1977, Πλωτάρχης) και του αντιτορπιλικού  ΚΑΝΑΡΗΣ  (1984-1985, Αντιπλοίαρχος).
_____Ακολούθως, με το βαθμό του Πλοιάρχου, διετέλεσε Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ (1987-1988), Διευθυντής Γ΄ Κλάδου του Επιτελείου του Αρχηγείου Στόλου (1988-1989) και Διοικητής Πλοίων Αποβάσεως (1989-1990), με αυτόν δε του Αρχιπλοιάρχου, Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης (1990-1991) και της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (1991-1992), καθώς και Ναυτικός Διοικητής Αιγαίου (1992-1993). Ως Υποναύαρχος, ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ (1993).
_____Ενδιαμέσως, εκτός από άλλα πλοία του Στόλου, υπηρέτησε στη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου, το Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΟΡΟΣ, το Επιτελείο του Στολίσκου Πλοίων Αποβάσεως, το Κέντρο Εκπαίδευσης Αμφιβίων Επιχειρήσεων, το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τη Ναυτική Σχολή Πολέμου, την Εθνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία στη Στρατιωτική Επιτροπή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (1985-1987), το ΓΕΕΘΑ και το Επιτελείο του Αρχηγείου Στόλου.
___________________________________________
[1]       Για λόγους ευθιξίας, ως συνέπεια της ανάληψης ηγετικών θέσεων στο στράτευμα από αποστράτους αξιωματικούς [Δ. Σκαρβέλη Η Καταγραφή μιας Ανωμαλίας (1994) και Πρακτικά Βουλής, Συνεδρίαση Ο’ της 25. 02.1994]. 

ΛΟΓΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΝ
[ Στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Κοιμητηρίου Παπάγου,
το Σάββατο, 16 Μαρ. 2024
]
Από τον συμμαθητή και φίλο του, Αντιναύαρχο ε.α. Γρηγόριο Δεμέστιχα ΠΝ

Αγαπημένε μας φίλε και συμμαθητή Δημήτρη,
—–Το άγγελμα του θανάτου σου έφερε απέραντη θλίψη σε όλους μας που σε αποχαιρετούμε σήμερα εδώ. Τα δάκρυα της ψυχής μας ενώνονται με τα δάκρυα της συζύγου σου Αγάθης, των συγγενών, των φίλων, των παρισταμένων αλλά και πολλών άλλων που σε γνώρισαν. Θα λείψεις από όλους μας.
—–
Αυτός ο σύντομος αποχαιρετισμός δεν μπορεί να συνοψίσει την φιλία, αγάπη και την μεγάλη εκτίμηση που διαμορφώθηκε μέσα σε επτά δεκαετίες. Παιδιά ακόμη γνωριστήκαμε οι συμμαθητές στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και πορευτήκαμε μαζί στο Ναυτικό μας [την Άνοιξη και το Καλοκαίρι της Ζωής] αφοσιωμένοι στην Πατρίδα, στο Ναυτικό και αγωνιζόμενοι για τα ιδανικά μας επιδιώκαμε μια καλλίτερη Ελλάδα.
—–
Δημήτρη μου ήσουν προικισμένος με σπάνια προσόντα που δύσκολα συγκεντρώνονται σε ένα άτομο. Ευφυής, γρήγορος στη σκέψη και τις αποφάσεις, ήξερες να διοικείς δίκαια το προσωπικό και να το εμπνέεις, με αποτέλεσμα να είσαι αποδεκτός από αυτό ενώ συγχρόνως είχες την αποδοχή των ανωτέρων σου και της ηγεσίας.
—–
Σοβαρός αλλά και κεφάτος ήσουν αγαπητός από όσους σε γνώρισαν αλλά και ξεχωριστός στην τάξη μας, τόσον από τους συμμαθητές καθώς επίσης από τους παλαιότερους και νεώτερους συναδέλφους.
—–
Στη μνήμη μας έρχονται οι κεφάτες συγκεντρώσεις που διοργάνωνες στο σπίτι σου, ενώ οι γονείς σου μας υπεδέχοντο με αισθήματα φιλίας και μας φρόντιζαν σαν να είμαστε, και εμείς οι συμμαθητές σου, μέλη της οικογένειάς σου.
—–
Προχωρώντας στην άξια σταδιοδρομία σου υπηρέτησες σε μάχιμες μονάδες ως Αξιωματικός, Κυβερνήτης και Διοικητής Πλοίων, αλλά και σε απαιτητικές Επιτελικές θέσεις, ενώ προώθησες το Δόγμα των Ελληνικών Αμφιβίων Επιχειρήσεων. Ήσουν ένας καταξιωμένος Ναύαρχος και το 1993 παρητήθης για λόγους αξιοπρεπείας, δίδοντας παράδειγμα ήθους στα στελέχη του Ναυτικού μας.
—–
Είχες την τύχη να βρίσκεται δίπλα σου η εξαιρετική [πάντα φιλική] σύζυγός σου Αγάθη και αποτελούσατε ένα παραδειγματικό ζευγάρι.
—–
Το νήμα της ζωή σου εκόπη αναπάντεχα. Αλλά αυτό είναι κάτι που ξεφεύγει από εμάς αφού το ορίζει ο Πανάγαθος.
—–
Το πλοίο, Δημήτρη μου, είναι έτοιμο για την τελευταία σου άπαρση και ξεκινά το ταξίδι σου που θα είναι ήρεμο και θα σε οδηγήσει στο λιμάνι.
—–
Εμείς οι συμμαθητές σου σε αποχαιρετούμε μαζί με την αγαπημένη σου Αγάθη, την οικογένεια σου, τους φίλους, τους παριστάμενους αλλά και τόσους που σε σκέπτονται αυτή την στιγμή.
—–
Είθε ο Πανάγαθος και η Παναγία, να στείλουν την εξ ύψους παρηγοριά σε όλους.
—–
Θα σε θυμόμαστε με αγάπη και με τα αγνά αισθήματα που σφυρηλάτησε η παιδική μας φιλία, διατηρώντας σε ζωντανό στη καρδιά μας.
—–
Καλό σου ταξίδι Δημήτρη… 

 Αντιναύαρχος Γρηγόριος Δεμέστιχας ΠΝ
             Επίτιμος Αρχηγός Στόλου

________________________________________________________________

Αποχαιρετισμός από τον συμμαθητή και φίλο του
Αντιναύαρχο ε.α. Σπυρίδωνα Περβαινά ΠΝ


—–Ως συμμαθητής στη ΣΝΔ επιθυμώ να απευθύνω τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον εκλιπόντα Ναύαρχο Δημήτριο Αθανασίου, εκφράζοντας και τα αισθήματα όλων των συμμαθητών και φίλων του.
—–Αισθάνομαι όμως και την υποχρέωση και ανάγκη να αποχαιρετίσω έναν άνθρωπο με τον οποίο συνδέθηκα με στενή φιλία από το μακρινό 1958.
—–Το βιογραφικό που ακούσαμε πριν από λίγο αποδίδει επίσημα τη σταδιοδρομία του εκλιπόντος. Εγώ επιθυμώ να φωτίσω τον άνθρωπο Δημήτρη Αθανασίου.
—–Ο Δημήτρης εισήλθε στη ΣΝΔ ένα χρόνο πριν από την τάξη μου αλλά τον επόμενο χρόνο γίναμε συμμαθητές. Έγινε αμέσως φίλος με όλους στην τάξη. Πανέξυπνος, πληθωρικός στην συμπεριφορά του, πρώτος στη διασκέδαση, εραστής των αυτοκινήτων, bon viveur, πιστός φίλος και, πάνω από όλα, συναισθηματικός.
—–Αμέσως, λόγω της αμφίδρομης εξαίρετης σχέσης με όλους τους συμμαθητές, ο Δημήτρης έγινε ΜΗΤΣΟΣ, με παρατσούκλι ΛΟΥΙΣ ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ, λόγω της ομοιότητας της φωνής του με τον διάσημο τραγουδιστή.
—–
Εγώ υπήρξα από τους πιο στενούς του φίλους και είχα την τύχη να γνωρίσω όλη την πανάξια οικογένειά του και να τους επισκέπτομαι συχνά στο σπίτι τους, όπως και εκείνος επισκεπτόταν τους γονείς μου στο σπίτι μας.
—–
Ο Δημήτρης όμως άλλαξε άρδην όταν παντρεύτηκε τη σύντροφο της ζωής του Αγάθη και μεγαλούργησε και επαγγελματικά δίπλα της.
—–
Υπηρέτησε σε όλες τις θέσεις των βαθμών του, και μεταξύ άλλων έλαβε πτυχίο επιτελούς από την Ν.Σ.Π. των ΗΠΑ, που ολίγοι το έχουν καταφέρει αυτό, έγινε Διοικητής της Ναυτικής Σχολής Πολέμου, Διοικητής Ν.Κ., υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ στο Βέλγιο αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις και έγινε Υποναύαρχος τον Μάρτιο του 1993.
—–
Σημαντικοί σταθμοί στη σταδιοδρομία του ήταν
—–
όταν υποδέχθηκε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ GEORGE BUSH τον πρεσβύτερο στο Ν.Κ. το 1991, όταν ο Δημήτρης ήταν Διοικητής,
—–
και όταν σεβόμενος την ιστορία και τις παραδόσεις του Π.Ν., παραιτήθηκε το Δεκέμβριο του 1993, με όλους σχεδόν τους τότε εν ενεργεία Ναυάρχους, όταν η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να επαναφέρει αποστράτους στο Π.Ν.

—–Αγαπητέ Δημήτρη, όλοι οι συμμαθητές σε αποχαιρετούμε με ανείπωτη θλίψη.
—–ΚΑΛΟ ΤΑΞΕΙΔΙ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΚΕΠΑΣΕΙ.
—–
Ο Θεός να δώσει δύναμη στην αγαπημένη σου Αγάθη και στους συγγενείς σου, για να αντιμετωπίσουν την απώλειά σου…—–

—–Σπύρος Περβαινάς