ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
κατά το Α' Εξάμηνο του 2003
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
έχουν αφαιρεθεί από το site.

Η εκδρομή μας σε Μονεμβασία - Νεάπολη - Κύθηρα - Κοσμά, από 6-8 Ιουνίου 2003.


   Όπως είχαμε προγραμματίσει, το τριήμερο 6-7-8 Ιουνίου 2003 , πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη ανοιξιάτικη/καλοκαιρινή εκδρομή μας στη Νότια Πελοπόννησο.

   Η εκδρομή ακολούθησε τις διαδρομές που φαίνονται -περίπου- και στο χάρτη παραπλεύρως (ο οποίος με click μεγεθύνεται), με σταθμούς σε Σπάρτη, Μονεμβασιά, Νεάπολη, το νησί των Κυθήρων και τον Κοσμά στο δρόμο της επιστροφής. Αναλυτικότερα και κατά ημέρα οι στάσεις μας ήταν:

   Πρώτη ημέρα - Σπάρτη (φτάσαμε, όμως, πολύ αργά για το μουσείο της), Μονεμβασιά (με γεύμα σε μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο), Νεάπολη, όπου και καταλύσαμε στο ξενοδοχείο "LIMIRA MARE" της Νεάπολης (Βάτικα), με δείπνο σε παραλιακό κέντρο.

   Τη δεύτερη μέρα - Μετάβαση με ferry boat στα Κύθηρα, επίσκεψη Ι.Μ.Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, βόλτα στο κάστρο της Χώρας των Κυθήρων και μπάνιο και γεύμα στον γραφικό Αβλέμονα. Επιστροφή στη Νεάπολη, όπου το βράδυ μας προσφέρθηκε δείπνο από τον Δήμαρχο και παλιό συνάδελφο Ι. Κουσούλη.

   Η τρίτη μέρα ξεκίνησε ...με ένα σεισμό. Ευτυχώς τοπικός και μικρής εντάσεως, δεν μας έκοψε το κέφι. Όπως δεν μας το έκοψε η αθέλητη λοξοδρόμηση και απώλεια χρόνου, μέχρι να βρούμε το χωριό-έκπληξη, τον Κοσμά. Μας αποζημίωσε με τη δροσιά του και μας ξεκούρασε σωματικά, πριν συνεχίσουμε για Μονή Ελώνης. Εκεί είχαμε άλλου είδους ξεκούραση: Πνευματική! Το μεγαλείο της φύσης αλλά και η κατάνυξη που αισθανθήκαμε στο σκαμμένο στο βράχο μοναστήρι, μας έδωσαν νέες δυνάμεις για το υπόλοιπο και αρκετά μακρύ ακόμη ταξίδι του γυρισμού. Που είχε μια μεγάλη στάση ακόμα, για γεύμα/δείπνο -λόγω προχωρημένης ώρας- στην παραλία του 'Αστρους Κυνουρίας.

   Με καθυστέρηση κάμποσων ωρών και οπωσδήποτε λίγο κουρασμένοι, αλλά γεμάτοι όμορφες εντυπώσεις, γυρίσαμε το βραδάκι στη γνώριμή μας και πάντα με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα Αθήνα.

   Η σειρά των 48 μικρών φωτογραφιών που ακολουθεί, αν σταματήσει το "ποντίκι" επάνω τους, δίνει με χρονολογική σειρά μια σύντομη περιγραφή χαρακτηριστικών στιγμών της εκδρομής μας αυτής. Παρακολουθείστε την διαβάζοντάς τες από ΑΡ προς τα ΔΕ κατά σειρά. Εξ άλλου, με click πάνω σε οποιαδήποτε μικρή φωτογραφία, την βλέπετε σε φυσικό μέγεθος.
Το slide show περιλαμβάνει 6 μεσαίου μεγέθους φωτογραφίες, που μας έστειλε ο δημοσιογράφος κύριος Μπιλλίνης Χαράλαμπος, ο οποίος και τις τράβηξε το πρωί της αναχωρήσεώς μας από τη Νεάπολη.

Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
Η Επίσκεψή μας στις Εγκαταστάσεις Διυλιστηρίων της Motor Oil, στις 16-04-2003.


   Την Τετάρτη 16 Απριλίου 2003, πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, η επίσκεψη, ενημέρωση και ξενάγηση των μελών του Συνδέσμου μας στις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους (Διυλιστήρια Κορίνθου).

   Παρά τους συγκοινωνιακούς περιορισμούς, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων εντάξεως της Κύπρου και άλλων 9 Κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ημερομηνία αυτή, η μετάβαση των 75 περίπου μελών μας έγινε κανονικά με τα pullman της εταιρείας. Μόνο ο ίδιος ο προσκαλέσας, Πρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου και παληός συνάδελφος, κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης, δεν κατόρθωσε να φθάσει στα διυλιστήρια με το ελικόπτερό του, λόγω της γενικότερης απαγόρευσης από την Π.Α. υπερπτήσεως ελικοπτέρων πάνω από την Αθήνα, στα πλαίσια μέτρων ασφαλείας για τους επίσημους προσκεκλημένους μας, τους αρχηγούς των 25 Κρατών-Μελών της Ε.Ε.

   Για λεπτομέρειες από τη σχεδόν συναδελφική υποδοχή, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και ξενάγηση, τη θερμή φιλοξενία στη συνέχεια, με προσφορά γεύματος στο συγκρότημα "Ποσειδων" Λουτρακίου και τέλος την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων δεν θα δώσουμε προς το παρόν με λόγια, αλλά θα αφήσουμε μια σειρά από φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους. Ευελπιστούμε δε ότι σύντομα όλοι οι συμμετασχόντες θα λάβουν ένα δείγμα με τις δικές τους φωτογραφίες, ανάμνηση από στην ενδιαφέρουσα αυτή επίσκεψη.

Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις.
Η ετήσια Γενική Συνέλευσή μας της 15ης Μαρτίου 2003.


   Το Σάββατο, 15 Μαρτίου 2003, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Παπάγου, η προγραμματισμένη ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας. Κατ' αυτήν, αν και είχε προαγγελθεί ότι ένα από τα θέματα συζητήσεως θα ήταν και οι προτάσεις τροποποιήσεως του Καταστατικού μας, πράγμα που απαιτούσε κατά το νόμο υψηλή συμμετοχή, εν τούτοις δεν επετεύχθη η προβλεπόμενη απαρτία και έτσι, επί του σοβαρού αυτού θέματος θα ληφθεί απόφαση σε επόμενη (τακτική ή έκτακτη) Γ.Σ.

   Παρά τη μικρότερη της αναμενόμενης συμμετοχή μελών, η συζήτηση επί των κατατεθειμένων προτάσεων αλλαγής υπήρξε ουσιαστική και εποικοδομητική. Οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. τόσο για το σκοπό και το νόημα των προτεινομένων αλλαγών, όσο και για τους λόγους που δεν επέτρεψαν σε άλλες προτάσεις να συμπεριληφθούν στο τελικό (μέχρι σήμερα) κείμενο τροποποιήσεων.

   Πληρέστερη ενημέρωση επί όλων των συζητηθέντων θεμάτων θα υπάρξει σύντομα με ατομική επιστολή του Δ.Σ. προς τα μέλη, αλλά και από αυτή τη στήλη. Προς το παρόν και μέχρι της εκδόσεως της επίσημης ανακοινώσεως, περιοριζόμαστε στα παραπάνω - και στα λίγα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση αυτή.

Συμμετοχή του Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής Διοικητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.


   Την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003, στο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Α. Αντωνιάδη Π.Ν. πραγματοποιήθηκε η τελετή παραδόσεως-παραλαβής Διοικητών Σ.Ν.Δ. από τον αποστρατευόμενο και προαχθέντα σε Αντιναύαρχο Αθανάσιο Οικονόμου, στον Υποναύαρχο Δημήτριο Γούση Π.Ν.

   Στην τελετή παρέστησαν, προσκεκλημένοι από τον παραδίδοντα Διοικητή της Σχολής, και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σ.Ν.Δ.
Μετά το επίσημο πρόγραμμα, στο προαύλιο της Σχολής, ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση, με τους αποχαιρετιστήριους λόγους και τα αναμνηστικά δώρα στον απερχόμενο Διοικητή, που αυτή τη φορά έγινε στο μεσόδομο του παλιού Κεντρικού Κτιρίου, του πλήρως ανακαινισμένου σήμερα "Βασάνειου".

   Εικόνες από αυτή τη φάση της εκδηλώσεως, παρακολουθείτε υπό μορφήν ενός μικρού και επαναλαμβανόμενου "slide show".
Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
Η επίσκεψη των μελών του Συνδέσμου μας στη Δ.Ν.Ε.


   Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2003, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη μεγάλου αριθμού εκ των μελών μας, στις εγκαταστάσεις της πραγματικά ανανεωμένης -σε οργάνωση, υποδομές, συστήματα εκπαιδεύσεως- Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης.

   Τις άγνωστες αυτές αλλαγές, ιδίως για τους παλιότερους από τους αποστράτους, μας παρουσίασε σε μία πλήρως κατατοπιστική ενημέρωση, στο αμφιθέατρο της Σ.Ε.Ν.Τ., ο ίδιος ο Διοικητής ΔΝΕ, Υποναύαρχος Ι. Γκουλούσης Π.Ν. και στη συνέχεια Αξιωματικοί του Επιτελείου του. Η με τη βοήθεια σύγχρονων πολυμέσων εντυπωσιακή παρουσίαση, διατήρησε υψηλά το ενδιαφέρον των υπέρ των 50 ακροατών και προκάλεσε πληθώρα ερωτήσεων, στις οποίες απάντησαν πρόθυμα αλλά και πειστικά ο Ναύαρχος ΔΝΕ και οι αρμόδιοι κατά περίπτωση επιτελείς.

   Μετά την εισαγωγική ενημέρωση, τα μέλη μας οδηγήθηκαν με υπηρεσιακά μέσα στους χώρους όπου εκπαιδεύονται, σε έναν από τους δυσκολότερους στο δυτικό κόσμο "στίβους ασκήσεων", οι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού μας Ναυτικού, και παρακολούθησαν μία εκ του φυσικού "δοκιμασία και αξιολόγηση προόδου" των νέων "εκπαιδευομένων", καθώς και μία επίδειξη ταχείας προσβολής και καταλήψεως παράκτιου στόχου, στην οποία έλαβαν μέρος δύο από τα πιο σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη που διαθέτει η Μ.Υ.Κ. και το πολλαπλών δυνατοτήτων, παντός εδάφους, μηχανοκίνητο όχημά τους.

   Από εκεί, τα μέλη μας, χωρισμένα σε δύο ομάδες για ευκολότερη μετακίνηση, επισκέφθηκαν τους χώρους και θαύμασαν τις πλήρως εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού και το τελευταίο μέχρι στιγμής απόκτημα -και καμάρι όλης της Διοίκησης- τον εξομοιωτή Ναυτιλίας.

   Όλοι μας, μείναμε άφωνοι αρχικά, για να ξεσπάσουμε στη συνέχεια σε πλήθος ερωτήσεων και αποριών, όταν μπήκαμε "στη γέφυρα της Φρεγάτας" και -σε συνδυασμό virtual reality και εικόνων από πραγματικό video- παρακολουθήσαμε πανοραμικά, από τα 9 τεράστια παράθυρά της, την είσοδό μας στον όρμο της Σούδας. Κατά την πορεία μας, αποφύγαμε άλλα πλοία επιφανείας, "σκύψαμε" να αποφύγουμε χαμηλά ιπτάμενο ελικόπτερο, παρακολουθώντας την απομάκρυνσή του από τον ρεαλιστικό θόρυβο των ελίκων του και τέλος προσεγγίσαμε για παραβολή σε κρηπίδωμα. Με την "τεχνική" ρύθμιση καταστάσεως καιρού (βροχή - άνεμος) και θαλάσσης, σχεδόν παραπατούσαμε όταν βγήκαμε από την άγρια κλυδωνιζόμενη "γέφυρα"...

   Η ξενάγηση τελείωσε με τον παραδοσιακό ναυτικό μας τρόπο: Με μικρή δεξίωση στην (παλιά) Λέσχη Αξιωματικών, που τώρα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως διοικητήριο ΔΝΕ. Πλούσιος μπουφές, ζεστή συζήτηση κατά μικρές ομάδες και οι τελευταίες φιλοφρονήσεις και ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων, πριν αναχωρήσουμε γεμάτοι από ευχάριστες εντυπώσεις τόσο από την περιποίηση και ενημέρωση όσο και από τις τεράστιες αλλαγές και βελτιώσεις που έκαναν αγνώριστο τον μέχρι χθες πασίγνωστό μας "Παλάσκα"...

   Η όλη εκδήλωση καλύφθηκε φωτογραφικά από τη Δ.Ν.Ε. και ένα δείγμα από φωτογραφικά στιγμιότυπα της επίσκεψης μπορείτε να δείτε ακριβώς στη συνέχεια. Βέβαια, ο γνωστός σε όλους μας "Γιάννης" Σούτας, ο φωτογράφος του Ναυτικού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, θιασώτης της παραδοσιακής φωτογραφίας και κάθετα αντίθετος στις ευκολίες αλλά και αδυναμίες της ψηφιακής τεχνολογίας, έβγαλε και τις δικές του "κανονικές" σε φιλμ, που μέσω του Δ.Σ. του Συνδέσμου, προσέφερε δωρεάν η ΔΝΕ σε όλους τους φωτογραφηθέντες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και γι'αυτή την ευγενική χειρονομία !
(Οι φωτογραφίες αυτές είναι ήδη στα χέρια μας και θα διανεμηθούν κατά τον πιο ...δίκαιο τρόπο στους συμμετασχόντες στην επίσκεψη, με την πρώτη ευκαιρία).


Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις. Sorry, your browser doesn't support Java(tm).
Συμμετοχή του Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. μετά επίσημη πρόσκληση
στην τελετή εγκαινίων του «Μουσείου Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων»


   Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2003, στο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, σε μία σεμνή τελετή στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Αντ. Αντωνιάδη Π.Ν. τα εγκαίνια του «Μουσείου Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων».

   Επίσημα προσκεκλημένοι στην τελετή, και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σ.Ν.Δ. από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Αθαν. Οικονόμου Π.Ν., ο οποίος στο πρόσωπό τους τιμούσε ολόκληρη την οικογένεια των εκτός ενεργού υπηρεσίας Αξιωματικών, αυτών που αποτελούν τη ζωντανή ιστορία και τη συνεχή σύνδεση με το σημερινό Π.Ν.

   Ο ίδιος ο Διοικητής, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η δημιουργία του Μουσείου (στο διατηρητέο κτήριο των παλαιών εργαστηρίων ηλεκτροτεχνίας, ηλεκτρονικών, σχεδιαστηρίων κλπ) και ο καθηγητής Ιστορίας των Ναυτικών Δοκίμων Δρ. Ιωάν. Λουκάς, ξενάγησαν τους προσκεκλημένους στους όμορφα διαμορφωμένους χώρους και εξήγησαν την προέλευση και τη σημασία των ολίγων μεν σημαντικότατων όμως για την ιστορία της Σχολής και των εξ αυτής αποφοιτησάντων Αξιωματικών του Π.Ν. εκθεμάτων.

   Κατά κοινή ομολογία είναι ένα έργο που πραγματικά έλειπε και είναι απαραίτητο για τη φύλαξη των όσων κειμηλίων συγκεντρώθηκαν ήδη και αυτών που συνεχίζουν να συγκεντρώνονται, προς διατήρηση της ιστορικής μνήμης ενός εκπαιδευτικού θεσμού, ο οποίος συνεχίζει για 158 χρόνια τώρα να ακονίζει το μυαλό, να σφυρηλατεί το χαρακτήρα και τελικά να ανδρώνει τους σημερινούς Δοκίμους, δημιουργώντας τους άξιους αυριανούς Αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού.

   Μετά την ξενάγηση, ακολούθησε μικρή δεξίωση στο «μεσόδομο» του επίσης πρόσφατα ανακαινισμένου και, πραγματικά, αγνώριστου εσωτερικά «κεντρικού κτηρίου». Στους προσκεκλημένους διανεμήθηκε και η ειδική για την περίπτωση αναμνηστική έκδοση, με περιεχόμενα τη διαχρονική ιστορία της Σχολής και την περιγραφή των διαφόρων συλλογών του Μουσείου (πινάκων, ομοιωμάτων πλοίων, όπλων, αθλητικών τροπαίων), συνοδευόμενα από πλούσια εικονογράφηση.

   Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση αυτή.

Ο Αγιασμός και η κοπή της Βασιλόπιτας για το 2003 !


  Πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2003, όπως είχε ανακοινωθεί έγκαιρα στα μέλη μας, ο καθιερωμένος Αγιασμός για το νέο έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου.
Το χώρο μας παραχώρησε όπως πάντα ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Παπάγου και θερμός υποστηρικτής των προσπαθειών του Συνδέσμου μας, Υποναύαρχος Π.Ν. (ε.α) Βασίλειος Ξύδης.

  Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την όμορφη αυτή τελετή, οι οποίες καλύτερα από οποιεσδήποτε λέξεις, παρουσιάζουν το εορταστικό πνεύμα που επικράτησε και την ευρεία συμμετοχή των μελών μας (με αρκετές συμμετοχές γυναικών αυτή τη φορά).


Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις.
Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.