ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
κατά το Β' Εξάμηνο του 2003
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
έχουν αφαιρεθεί από το site.

Η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα μας στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος,
το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2003.


  ...Ήταν πράγματι μια υπέροχη βραδιά. Όλα μας φάνηκαν καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Ήταν η ιδέα μας; η διάθεσή μας; το ότι το πιο τελευταίο είναι πάντα πιο έντονο; Πάντως όσοι συμμετείχαν, απολαύσανε μια βραδιά που είχε απ' όλα - και όλα καλά.

  Και φέτος ήταν έντονη η παρουσία και συμμετοχή του "εν ενεργεία" Π.Ν. Έξη Ναύαρχοι, με επί κεφαλής τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Θωμά Κατωπόδη, ετίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας. Έτσι, μοιραστήκαμε όλοι μαζί το ζεστό περιβάλλον, την ωραία μουσική, τα εκλεκτά εδέσματα (και αυτά μας φάνηκαν περισσότερα και καλύτερα από τις περασμένες φορές), το πλούσια και πολυάριθμα δώρα-προσφορές συναδέλφων και φίλων του Συνδέσμου και, φυσικά, χορέψαμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, από βαλς και ταγκό μέχρι τουίστ και γιάνκα και από καλαματιανό και μπάλλο μέχρι χασάπικο και ζεϊμπέκικο.

  Πολύ σύντομα θα υπάρξουν σ'αυτήν εδώ τη στήλη τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη βραδιά, που με τις όποιες αδυναμίες μιας άψυχης εικόνας -και μάλιστα όχι πάντα τέλειας- θα μας θυμίζουν τις ευχάριστες ώρες που περάσαμε, όταν ξαναβρεθήκαμε, παλιοί και νέοι συνάδελφοι μαζί, για να γιορτάσουμε με αυτόν τον τρόπο την εορταστική περίοδο που μπαίνουμε και την αναμονή για το νέο χρόνο.

Η εκδρομή μας στην Ήπειρο (Γιάννενα, Ζαγοροχώρια, Κόνιτσα, Μέτσοβο κλπ)
από 31 Οκτωβρίου μέχρι 3 Νοεμβρίου 2003.


   Το τελευταίο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (και πρώτο του Νοεμβρίου), 80 και πλέον φίλοι, συνάδελφοι με τις οικογένειές τους, πραγματοποιήσαμε μια πολύ όμορφη και με πλούσιο καθημερινό πρόγραμμα εκδρομή, στη γη των δεκάδων γεφυριών, την πανέμορφη αυτή την εποχή του χρόνου, Ήπειρο.


   Η εκδρομή μας ξεκίνησε στην αρχή με κάποιο απρόοπτο -λόγω της ξαφνικής απεργίας των πορθμείων Ρίου-Αντιρρίου- που μας υποχρέωσε να τροποποιήσουμε το δρομολόγιό μας, αλλά δεν εμείωσε καθόλου το κέφι μας, γιατί η ομορφιά της στερεοελλαδίτικης φθινοπωρινής φύσης, ανταγωνιζόταν επάξια εκείνη της Ηπείρου, που σκοπεύαμε να επισκεφθούμε και να απολαύσουμε.

   Έτσι, με δυό μικρές στάσεις στη "νέα διαδρομή" και γεύμα στο γραφικό ακόμα και τέτοια εποχή παραλιακό Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, φτάσαμε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο ξενοδοχείο "ΞΕΝΙΑ" των Ιωαννίνων. Το πρώτο μας βράδυ ήταν ελεύθερο προγράμματος.

   Η δεύτερη μέρα και τι δεν είχε: Επίσκεψη στο Μουσείο Πολέμου στο Καλπάκι, μία σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα βόλτα στην Κόνιτσα με το αξιοθαύμαστο πέτρινο γεφύρι του Αώου στην είσοδό της, πέρασμα -χωρίς στάση- από το Μπουραζάνι, επίσκεψη στη Μονή Μολυβδοσκέπαστης και σε ακριτικό φυλάκιο στα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα, επιστροφή στα Ζαγοροχώρια (Μονοδένδρι, Μονή Αγ. Παρασκευής πάνω ακριβώς από τον Βοϊδομάτη και τη χαράδρα του Βίκου), για να καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας, όπου το βράδυ είχαμε το καθιερωμένο πια μουσικοχορευτικό μας δείπνο.

   Την τρίτη μέρα (Κυριακή) την αφιερώσαμε αποκλειστικά στα όμορφα Ιωάννινα και στις γύρω τους ενδιαφέρουσες επισκέψεις. Ξεκινήσαμε από μια επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας με κέρινα ομοιώματα, του Παύλου Βρέλλη, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τον ίδιο τον καλλιτέχνη-δημιουργό. Ακολούθησαν επισκέψεις στο σπήλαιο Περάματος (δεν χρειάζονται εδώ άλλες περιγραφές), στο "Νησί" της λίμνης και στο Κάστρο των Ιωαννίνων με τα Τούρκικα αλλά και τα Βυζαντινά οικοδομικά του χαρακτηριστικά και τα μουσεία του. Οι επισκέψεις αυτές ήταν προαιρετικές και τις ακολούθησε -όλες ή μέρος τους- μεγάλος αριθμός από τους συναδέλφους. Το βράδυ -μετά μια απαραίτητη απογευματινή ανάπαυση- αποφασίσαμε επί τόπου ομαδική έξοδο και δείπνο στο εξαιρετικό από πλευράς φαγητού κέντρο "Γάστρα", κλείνοντας έτσι με ...απολαυστικό τρόπο την παραμονή μας στην ιστορική πρωτεύουσα της Ηπείρου.

   Δευτέρα, πρωί-πρωί ξεκινήσαμε το δρόμο της επιστροφής, που περνούσε βέβαια -δεν ήταν δυνατόν να μην το έκανε- από το πανέμορφο, γραφικό, μαγευτικό κλπ, κλπ, -δεν φτάνουν τα κοσμητικά για να το περιγράψουν- πασίγνωστο χωριό του Μετσόβου. Ο καιρός, που τρεις μέρες ήταν απίθανα φιλικός, είχε γίνει μουντός και βροχερός, αλλά δεν εμπόδισε τους φιλότεχνους να επισκεφθούν την Πινακοθήκη, τους λαίμαργους να γευθούν τοπικές λιχουδιές και κρασί και ...όλους να χαζέψουν στα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά/τουριστικά είδη (γκλίτσες, κουδούνια και κάθε είδους ξύλινες κατασκευές).

   Το ταξίδι του γυρισμού μας επεφύλασσε και μια δυσάρεστη εμπειρία (ένα τροχαίο, με ευτυχώς όχι πολύ άσχημη κατάληξη για κάποιον Ι.Χ. και μόνο με χρονική καθυστέρηση στην επιστροφή μας για μας τους υπολοίπους). Έτσι, αφού μείναμε για κάμποσο στην Καλαμπάκα και γευματίσαμε κάτω από τα Μετέωρα, ξεκινήσαμε νωρίς το απόγευμα, ελαφρά κουρασμένοι αλλά γεμάτοι εντυπώσεις και με τη σκέψη να γυρνά στα όσα γνωρίσαμε ή ξαναθυμηθήκαμε αυτό το τετραήμερο, και γύρω στις 10:30 είχαμε όλοι φτάσει στο σημείο εκκίνησης.

   Σίγουρα ο καθένας απ' όσους λάβαμε μέρος σ' αυτή τη μεγάλη εκδρομή θα έχει τις δικές του εντυπώσεις και εικόνες. Εμείς, με τη σειρά των (επιλεγμένων από ένα αρκετά μεγαλύτερο αριθμό) φωτογραφιών που ακολουθεί, προσπαθήσαμε να δώσουμε μια γεύση απ' όσο περισσότερες κοινές στιγμές μας μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, ελπίζοντας και ευχόμενοι ότι και άλλοι συνταξιδευτές μας, με τις εξ ίσου όμορφες ή και ακόμα καλύτερες φωτογραφίες τους, που θα θελήσουν να μοιραστούν μαζί μας, θα συμπληρώσουν και θα πλουτίσουν αυτή την αναμνηστική συλλογή εικόνων και εντυπώσεων.

   Έτσι:
  • Όσοι επιθυμούν να μας δείξουν και τις δικές τους φωτογραφίες, ας επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail ή τηλεφωνικά. Οι φωτογραφίες τους θα "δημοσιευτούν" στην ίδια στήλη, με αναφορά του ονόματος του φωτογράφου.
  • Αν κάποιοι επιθυμούν να λάβουν ορισμένες από τις παρακάτω φωτογραφίες σε μεγαλύτερη ανάλυση (μέχρι 1600x1200 pixels, έναντι 533x400 pixels που παρουσιάζονται οι περισσότερες σε πρώτη μεγέθυνση), ας μας το ζητήσουν και θα φροντίσουμε να τις λάβουν -πάντα μέσω e_mail- στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση.


Η Επίσκεψή μας στις Εγκαταστάσεις του Σ.Δ.Α.Μ., στις 8-10-2003.


   Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2003, πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, η επίσκεψη των μελών του Συνδέσμου μας στις εγκαταστάσεις του Σ.Δ.Α.Μ. στην Αγία Παρασκευή, και η ενημέρωσή τους από το Ναύαρχο Α.Σ. και επιτελείς του.

   Η εκτεταμένη ενημέρωση περιελάμβανε αρχικά παρουσίαση της αποστολής, του έργου και των δυνατοτήτων του Στρατηγείου, και στη συνέχεια έγινε επίδειξη όλων σχεδόν των σύγχρονων και ισχυρότατων συστημάτων και ηλεκτρονικών προγραμμάτων παρακολουθήσεως και ελέγχου του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου.

   Οι παλαίμαχοι Ναύαρχοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήσεις και να πληροφορηθούν από τον ίδιο τον Αρχηγό για τα σήμερα ισχύοντα (σε διαδικασίες και σε μέσα) και τις διαφορές τους σε σχέση με τα παλαιότερα, που εκείνοι γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν.

   Η τετράωρη περίπου ξενάγηση, ολοκληρώθηκε με τον πατροπαράδοτο τρόπο που εφαρμόζει το Π.Ν. Συναδελφικό κοινό γεύμα των ένστολων και των αποστράτων, στην τραπεζαρία μάχης του ΣΔΑΜ και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ προεδρείου του ΣΑ/ΣΝΔ, και ΑΣ και διοικήσεως του Στρατηγείου.

   Εικόνες από την όμορφη αυτή εκδήλωση βλέπετε αμέσως πιο κάτω.

Η Καλοκαιρινή Χοροεσπερίδα μας, στους Κήπους της Σχολής Δοκίμων
το Σάββατο, 5 Ιουλίου 2003.


   Η θερινή χοροεσπερίδα του Συνδέσμου μας, οργανώθηκε και φέτος, για δεύτερη φορά, στους κήπους της Σχολής Δοκίμων, το Σάββατο 5 Ιουλίου 2003.

   Ήταν μια υπέροχη βραδιά, στο γνωστό μας περιβάλλον, που ξεκίνησε με ανησυχητικές ριπές ενός ξαφνικού πουνέντε, αλλά εξελίχθηκε σε μια δροσερή καλοκαιρινή νύκτα.

   Το κέφι ήταν δεδομένο, αλλά οι πλούσιοι μπουφέδες και ο ταλαντούχος D.J. μας, δημιούργησαν τις επί πλέον προϋποθέσεις για να πάρει και αυτή η εκδήλωσή μας "άριστα με τόνο" -όπως τουλάχιστον συμπεράναμε από τα άπειρα κολακευτικά σχόλια που ακούσαμε από τους παρευρεθέντες συναδέλφους και φίλους.

   Παρακάτω μπορείτε να διαλέξετε οποιαδήποτε από τις πρώτες -μάλλον προσωπικές- φωτογραφίες από τη βραδιά αυτή, και με click να τη μεγεθύνετε, για να ξαναφέρετε στη μνήμη σας τις ωραίες στιγμές της τελευταίας μας ομαδικής συνάντησης πριν το Σεπτέμβριο.
Επειδή δεν υπήρχε φωτογράφος για να βγάζει γενικές φωτογραφίες, θα εκτιμούσαμε πολύ αν μας έστελνε όποιος έχει τραβήξει άλλες φωτογραφίες γενικού ενδιαφέροντος από την εκδήλωση, για να τις προσθέσουμε στην ιστοσελίδα μας.

Προσεκλήθη και παρέστη το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων, που πραγματοποιήθηκε στη Σ.Ν.Δ. στις 3-7-2003, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.


   Πραγματοποιήθηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ι. Παπαντωνίου, η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του Πολεμικού μας Ναυτικού.

   Ολόκληρη η ηγεσία του Π.Ν., εκπρόσωποι των λοιπών στρατιωτικών κλάδων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, το καθηγητικό προσωπικό της Σχολής και -παρά τον ισχυρό καύσωνα- μεγάλος αριθμός συγγενών και φίλων των νέων Αξιωματικών, παρακολούθησαν την τελετή και την απονομή ξιφών στους 100 Έλληνες και αλλοδαπούς νέους Σημαιοφόρους.

   Στην τελετή είχε προσκληθεί και παρέστη σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.