ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2004
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
έχουν αφαιρεθεί από το site.

   Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 18-12-2004 ΣΤΟ Ν.Ο.Ε. !


   ...Ήταν μια υπέροχη βραδιά, μια βραδιά όπως την είχαμε φανταστεί, όπως την περιμέναμε τόσον καιρό -επηρεασμένοι ασφαλώς από τις ωραίες εντυπώσεις των αντίστοιχων εκδηλώσεων των περασμένων ετών.

   ...Και φέτος είχαμε και μια-δυο εκπλήξεις: Η "καλή" έκπληξη, για όσους βέβαια είχαν καιρό να πάνε στον Όμιλο, ήταν οι ανακαινισμένες αίθουσές του, ιδίως η διαπλάτυνση (σε βάρος των μπαλκονιών) της "αίθουσας των ανέμων". Η διαπλάτυνση αυτή μας έδωσε μεγάλη ευρυχωρία και την άνεση να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των προσκεκλημένων κατά πολύ.
Η "δυσάρεστη" -εν πάση περιπτώσει "όχι ευχάριστη"- έκπληξη ήταν ο καιρός, που την τελευταία ώρα πήγε να μας τα χαλάσει με το μπουρίνι που ξέσπασε το απόγευμα, αλλά ευτυχώς οι φίλοι που είχαν προγραμματίσει να έλθουν, δεν άλλαξαν γνώμη -ναυτικοί γαρ οι περισσότεροι και συνηθισμένοι και από χειρότερα μπουρίνια, στις θάλασσες. Έτσι όλοι οι προσκεκλημένοι μας, βρεμένοι ή όχι, έστω και καθυστερημένα, έδωσαν το "παρών" το βράδυ του Σαββάτου, στις 18 Δεκεμβρίου.

   ...Για άλλη μια φορά ήταν έντονη η παρουσία και συμμετοχή του "εν ενεργεία" Π.Ν. Οκτώ Ναύαρχοι (η μεγαλύτερη μέχρι τώρα συμμετοχή), με επί κεφαλής τον Αρχηγό Στόλου και ήδη επιλεγμένο από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΕΘ.Α. ως επόμενο Α/ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη, ετίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας. Για την "ιστορία" αναφέρουμε ονομαστικά και τους υπόλοιπους επτά παρευρεθέντες: Ήταν οι Υποναύαρχοι Ευάγγελος Κοροβέσης (Υπαρχηγός Στόλου), Κωνσταντίνος Σαφλιάνης (Υποδιοικητής ΑΣΔΕΝ), Περικλής Λιαπάκης (Διοικητής ΣΝΔ), Νικόλαος Σπηλιανάκης (Διοικητής ΔΝΕ), Ιωάννης Λιούλης (Υποδιοικητής ΣΕΘΑ), Νικόλαος Διαμαντόπουλος (Διοικητής ΔΔΜΝ) και Γεώργιος Λάζαρης (Διευθυντής ΔΥΓ).

   ...Έτσι, όλοι μαζί, απολαύσαμε τη θερμή, εορταστική ατμόσφαιρα που προσφέρει ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδας, την ωραία μουσική, τα εκλεκτά εδέσματα τα πλούσια και πολυάριθμα δώρα -προσφορές συναδέλφων και φίλων του Συνδέσμου- και, φυσικά, χορέψαμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όλη τη "γκάμα" των χορών, από βαλς και ταγκό μέχρι χασάπικο και ζεϊμπέκικο, υπό την εξαιρετική ομολογουμένως "μουσική διεύθυνση" του παλιού μας γνώριμου DJ, που μας συντροφεύει σχεδόν μόνιμα πλέον στις παρόμοιες εκδηλώσεις μας.

   ...Ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα αυτής της βραδιάς, που παρά τις αδυναμίες μιας όχι πάντα τέλειας (ερασιτεχνικής) εικόνας, θα μας θυμίζουν τις ευχάριστες ώρες που περάσαμε, όταν ξαναβρεθήκαμε, παλιοί και νέοι συνάδελφοι μαζί, για να γιορτάσουμε με αυτόν τον τρόπο την εορταστική περίοδο που ακολουθεί και την προσμονή για τη νέα -και ευχόμαστε ακόμη καλύτερη- χρονιά, το 2005!

   Ο επίσημος εορτασμός του προστάτη του Ναυτικού, Αγίου Νικολάου,
στη ΣΝΔ στις 6 Δεκ.2004.


  ...Τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2004, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή για τον επίσημο εορτασμό της μνήμης του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου, και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών Έλλης και Λήμνου.

  ...Την τελετή ετίμησε με την παρουσία του η α.ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και παρευρέθη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υ.ΕΘ.Α. η ηγεσία του Π.Ν. και Λ.Σ. αντιπροσωπείες Αξιωματικών των τριών όπλων και μαθητών των στρατιωτικών σχολων, αντιπροσωπείες εκ των αποστράτων του Π.Ν. και οι καθηγητές και το πολιτικό προσωπικό της Σχολής Ν. Δοκίμων. Είχε προσκληθεί επισήμως και παρευρέθη σύσσωμο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένα στιγμιότυπα από τον εορτασμό (στην πλατεία Ελευθερίας, της Σχολής) από τη φωτογραφική κάλυψη της εκδηλώσεως, όπως αυτά παρουσιάζονται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Π.Ν.
   Η φθινοπωρινή εκδρομή μας στη Δυτική Πελοπόννησο,
από 22 ως 24 Οκτωβρίου 2004.


  ...Από 22 έως 24 Οκτωβρίου 2004, πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, η τριήμερη φθινοπωρινή εκδρομή μας στη Δυτική Πελοπόννησο, που περιελάμβανε συγκεκριμένα επισκέψεις:
 • Στην περιοχή Καλαβρύτων: Μονή Αγίας Λαύρας, Μνημείο Αγώνα 1821, Μνημείο θυμάτων Γερμανικής κατοχής, Μέγα Σπήλαιο.
 • Στην όμορφη Πύλο, τρεις μέρες μετά την 177η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου (20 Οκτ.1827).
 • Στη γραφική και ιστορική Κορώνη, που δυστυχώς δεν προφθάσαμε να την γνωρίσουμε περισσότερο.
 • Στη συμπαθέστατη -και ηλιόλουστη- παραλιακή Φοινικούντα.
 • Στην Αρχαία Ολυμπία με τα ανυπέρβλητα μνημεία και μουσεία της αλλά και την υπέροχη φύση της.
 • Στην μέσα στα έλατα Βυτίνα με τα παραδοσιακά, όλο πέτρα, ξύλο και κεραμίδι σπίτια της.

  ...Ήταν μια εκδρομή που, παρά τις αρχικές προθέσεις των οργανωτών της, είχε ένα πολύ πυκνό τουριστικό πρόγραμμα, με συνεχή κίνηση με τα πούλμαν αλλά και πάρα πολλές εικόνες από ομορφιές του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής αυτής της Ελλάδας μας.

  ...Μια εκδρομή, που μας έδωσε την ευκαιρία να ανακεφαλαιώσουμε τις μέχρι σήμερα "εμπειρίες" μας από όλες τις προηγούμενες, παρεμφερείς εκδηλώσεις μας και να μπουν, οι ρίζες έστω, για κάποιες αλλαγές στις μελλοντικές επιδιώξεις μας. Μιλάμε για "νέες ιδέες", για εκδρομές στα νησιά μας και, γιατί όχι, ακόμα μεγαλύτερες αποδράσεις προς το εξωτερικό ! Ιδέες πολύ δελεαστικές, που έχουν μεν από καιρό πρωτοκάνει δειλά την εμφάνισή τους, αλλά λόγω των μικρών ή μεγαλύτερων δυσκολιών που παρουσιάζουν στην εφαρμογή τους, τις είχαμε μέχρι τώρα αφήσει στην άκρη "για αργότερα". Μήπως, όμως, αυτό το "αργότερα" έχει πια φτάσει;

  ...Τις ιδέες, λοιπόν, αυτές τις συγκεντρώνουμε και τις εξετάζουμε με αρκετή προσοχή, σύντομα δε ευελπιστούμε ότι θα τις παρουσιάσουμε και από αυτή τη στήλη, για ένα ευρύτερο, ανοικτό διάλογο με τα μέλη μας, να ακούσουμε τις τυχόν επί πλέον προτάσεις τους και τις αναμενόμενες και καλοδεχούμενες επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις τους, ώστε όταν με το καλό αναλάβει από το Μάρτιο του 2006 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και έτοιμο υλικό για επεξεργασία και εφαρμογή.

  ...Προς το παρόν ας ξαναγυρίσουμε στην πρόσφατη εκδρομή μας και στις όμορφες εμπειρίες και ας προσπαθήσουμε να τις ξαναφέρουμε στο μυαλό και να τις ξαναζήσουμε, με τη βοήθεια των -όσων λίγων ή πολλών, αρκετά ή λιγότερο πετυχημένων- φωτογραφικών στιγμιοτύπων που συλλέξαμε. Φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι οι άψυχες "ηλεκτρονικές" φωτογραφίες και περιγραφές, δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με τις πραγματικές εικόνες και καταστάσεις, όπως τις είδε και τις ένοιωσε ο καθένας από τους 90 σχεδόν συνταξιδευτές της μεγάλης παρέας μας.

  ...Ελπίζουμε, όμως, ότι έστω και με την περιορισμένων δυνατοτήτων προσέγγισή μας αυτή, θα βοηθήσουμε όσους συμμετείχαν να ανακεφαλαιώσουν και τακτοποιήσουν τις εμπειρίες από την τελευταία μας εκδρομή του 2004. Πιστεύουμε ακόμα ότι ίσως δελεάσει αυτή η παρουσίαση και κάποιους άλλους συναδέλφους και γίνει αφορμή να έλθουν ακόμη περισσότεροι στο Σύνδεσμο και να πυκνώσουν τις ...τάξεις μας στις επόμενες εξορμήσεις μας.

Πρώτη ημέρα:
Αθήνα - Καλάβρυτα - Άφιξη Αρχαία Ολυμπία.
Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις.Δεύτερη ημέρα:
Διαδρομή: Πύλος-Κορώνη-Φοινικούντα. Ο βραδυνός χορός στο ξενοδοχείο.
Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις.Τρίτη ημέρα:
Επίσκεψη στις αρχαιότητες της Ολυμπίας - Επιστροφή μέσω Λαγκαδίων-Βυτίνας.
Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις.
   ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ,
ΣΤΟ ΚΕ/ΠΑΛ, ΣΤΙΣ 18-ΟΚΤ-2004.


   Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 και ώρα 11:00, πραγματοποιήθηκε στο ΚΕ/ΠΑΛ το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, των ηρωικώς πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Ν/διόπων του ΠΝ και ΛΣ, κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, των πεσόντων στην Κύπρο και των πεσόντων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας την ειρηνική περίοδο.

  Μετά το μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου του ΚΕ/ΠΑΛ, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων.

  Στην επιμνημόσυνη δέηση, την οποία παρακολούθησε και το Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ., παρέστησαν οι Α/ΓΕΝ, Α/ΑΣ, Δ/ΔΔΜΝ, Δ/ΔΝΕ, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΝ, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών ε.ε., Βετεράνοι του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, και πολλοί απόστρατοι συνάδελφοι.

  Στέφανοι κατατέθηκαν από τον Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Αντώνιο Αντωνιάδη ΠΝ, από τον αρχαιότερο παρόντα Βετεράνο και μέλος του Συνδέσμου μας, Αντιναύαρχο ε.α. Γεώργιο Μόραλη ΠΝ και από τον Πρόεδρο του ΔΣ/ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο ε.α. Κωνσταντίνο Βάλλα ΠΝ.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση μικρής δεξίωσης στο ισόγειο του νέου κτιρίου του Επιτελείου ΔΝΕ, την πρώην δηλαδή Λέσχη Αξιωματικών ΔΝΕ, όπως την ξέρουμε οι παλαιότεροι.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεπτή αυτή τελετή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:


Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις.
   Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟ Ν.Σ. ΣΤΙΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004


   Όπως είχε προγραμματιστεί σε συνεννόηση με τον Δ.Δ.Μ.Ν., πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου, επίσκεψη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50 μέλη μας. Οι εντυπώσεις και τα σχόλια, ιδίως εκείνων που είχαν αποστρατευθεί παλαιότερα, έδειχναν τον ενθουσιασμό αλλά και την έκπληξή τους για τις σημαντικές αλλαγές που μπορούσαν σήμερα να διαπιστώσουν, σε σχέση με τα όσα εκείνοι είχαν κάποτε γνωρίσει.

   Οι αλλαγές αυτές αφορούσαν:
 • στις κτιριακές εγκαταστάσεις (συνεργεία, αποθηκευτικοί χώροι, ενδιαιτήσεις κλπ),
 • στις υποδομές (δρόμοι, δίκτυα, διαμόρφωση/ανάπλαση περιβάλλοντος),
 • στην οργάνωση και παρακολούθηση των εργασιών (μηχανογραφική έκδοση και παρακολούθηση των Δ.Ε.Ε. -Διαταγών Εκτελέσεως Εργασίας- εφαρμογή συστήματος πιστοποιήσεως ISO 9001/2000 κατ' αρχήν στα συνεργεία στη ΔΤ και στη συνέχεια επέκταση σε ΔΕ και ΔΝΟ),
 • στις συνθήκες διαβίωσης και τις λοιπές παροχές/ευκολίες προς το στρατεύσιμο προσωπικό αλλά και όλους τους εργαζόμενους στο Ν.Σ. (σύγχρονα catering, ATMs, μεταφορικά μέσα, ψυχαγωγία κλπ),
 • και τέλος στο νέο πνεύμα και τη συνολική αναδιοργάνωση του τρόπου αντιμετωπίσεως των πάσης φύσεως εργασιών και καθηκόντων που περιλαμβάνονται στο "έργο" ενός σύγχρονου Ναυστάθμου.

   Βέβαια, όλες αυτές οι αλλαγές είναι προϊόν μιας σταδιακής αλλά συνεχούς προσπάθειας βελτιώσεως, και δεν έχουν συντελεστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Ούτε έχει ακόμα φθάσει η λειτουργική κατάσταση του Ναυστάθμου στο επιθυμητό "τέλειο", όπως ο ίδιος ο Διοικητής Ν.Σ. στην ενημέρωσή του προς τους επισκέπτες του ανέφερε. Τα προβλήματα, που προκύπτουν κυρίως λόγω των μονίμων ελλείψεων σε προσωπικό και πιστώσεις, δεν έχουν μειωθεί, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται πάντα, με στόχο όπως η ποιότητα και η οργάνωση υπερκαλύψουν τις παραπάνω αδυναμίες.

  Δεν θα ήταν δίκαιο να μην αναφερθεί το λίαν θερμό και συναδελφικό κλίμα που επεκράτησε καθ' όλη την πεντάωρη περίπου διάρκεια της επισκέψεως. Αυτή άρχισε με μία πληρέστατη όσο και εντυπωσιακότατη ενημέρωση των μελών μας στο κινηματοθέατρο του Ν.Σ. από τον Διοικητή και τους 9 Διευθυντές του, συνεχίσθηκε με μία περιήγηση (με λεωφορείο) σε όλη την έκταση του Ναυστάθμου, με στάσεις και ενημερώσεις σε επιλεγμένα συνεργεία της ΔΝΟ και της ΔΤ, και ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη μικρή δεξίωση στη Λ.Υ.Ν.Σ. και την αμοιβαία προσφορά αναμνηστικών δώρων.

  Μικρό δείγμα και ελάχιστη αποτύπωση των τόσο ενημερωτικών και παράλληλα ευχάριστων ωρών που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παρακολούθησαν αυτή μας την εκδήλωση, προσπαθούν να δώσουν τα παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις.
   Η ΘΕΡΙΝΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 18-6-2004 ΣΤΗ Σ.Ν.Δ. !


   Πραγματοποιήθηκε και φέτος, στις 18 Ιουνίου, για άλλη μια φορά στη Σχολή Δοκίμων, με ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση μελών και με εξαιρετική όπως πάντα επιτυχία, η θερινή χοροεσπερίδα του Συνδέσμου μας για το έτος 2004.

   Η φετινή διοργάνωση, είχαμε την τύχη να γίνει εκτάκτως για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη Σχολή μας (γίνονται εδώ, συνήθως κάθε δεύτερο έτος, τις χρονιές που δεν υπάρχουν εορτασμοί Ναυτικής εβδομάδας, πράγμα που συμβαίνει και φέτος, λόγω των Ολυμπιακών προετοιμασιών).

   Αλλά μας έκρυβε και μια άλλη έκπληξη η φετινή διοργάνωση. Ο άστατος καιρός, που λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη της εκδηλώσεως, μας έδειξε τα "μπουρίνια" του, υποχρέωσε τη Σχολή και τους διοργανωτές να αλλάξουν τα πλάνα την τελευταία στιγμή και, αντί στους κήπους της Σχολής, να γίνει το δείπνο και ο χορός σε εσωτερικό χώρο, στην αίθουσα τροπαίων των νέων κτιρίων.

  Παρά την κάπως δυσάρεστη αυτή αλλαγή, η καλή διάθεση των προσκεκλημένων, το πάντα διαθέσιμο άφθονο κέφι τους, βοηθούντων των εξαιρετικών εδεσμάτων και των πολύ σωστών μουσικών επιλογών του D.J. έδωσαν και σ' αυτή τη βραδιά την -αναμενόμενη άλλωστε- επιτυχία, που μας κράτησε όλους στην πίστα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

  Ένα επί πλέον χαρακτηριστικό, που προσμετράται στα "συν" αυτής της εκδήλωσης, ήταν η ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση αυτή τη φορά της ηγεσίας του Π.Ν. στην πρόσκληση του Δ.Σ. που εκδηλώθηκε με την αθρόα συμμετοχή εν ενεργεία Ναυάρχων και Ανωτάτων Αξιωματικών. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν οι: Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π.Χηνοφώτης, ΔΔΜΝ Υποναύαρχος Ν.Διαμαντόπουλος, Ε/ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Μ.Τζαβάρας, Υ/ΑΣ Υποναύαρχος Ε.Κοροβέσης, Υ/Δ ΑΣΔΕΝ Υποναύαρχος Κ.Σαφλιάνης, Δ/ΣΝΔ Υποναύαρχος Π.Λιαπάκης, ΔΝΕ Υποναύαρχος Ν.Σπηλιανάκης, Υ/Δ ΣΕΘΑ Υποναύαρχος Ι.Λιούλης, ΟΕΠΝ Υποναύαρχος Α.Δαγκωνάκης και ο Υ/Δ ΣΝΔ Αρχιπλοίαρχος Αλβέρτος.

  Σαν μικρό δείγμα του χρώματος της όμορφης αυτής βραδιάς, παραθέτουμε στη συνέχεια μερικές (όχι επαγγελματικές, το τονίζουμε πάντα) φωτογραφίες, που αν και όχι τεχνικά άψογες, εν τούτοις δείχνουν τον παλμό και το κέφι που επικρατούσε μεταξύ όλων των προσκεκλημένων, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.

   Η εκδρομή του Συνδέσμου μας, 14-18 Μαΐου 2004
σε Θράκη - Μακεδονία !


  ...Από 14 έως 18 Μαΐου 2004, πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, η πενθήμερη ανοιξιάτικη εκδρομή μας στη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θράκη και σε Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία.

  ...Με την εκδρομή αυτή συμπληρώθηκε κατά κάποιον τρόπο ένας κύκλος επισκέψεων του Συνδέσμου μας σε όλους σχεδόν τους νομούς και διαμερίσματα της "ηπειρωτικής" Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε ότι στα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουμε επισκεφθεί ακόμη: Πήλιο, Λίμνη Πλαστήρα, Καλαμάτα-Δυρό, Φλώρινα-Πρέσπες, Ορεινή Ναυπακτία, Μονεμβασιά - Νεάπολη - Κύθηρα, Γιάννενα - Μέτσοβο - Ζαγοροχώρια (για να αναφέρουμε μόνο τους κύριους σταθμούς κάθε εκδρομής).

  ...Και απομένουν επομένως τα νησιά μας και, φυσικά, οι μεγαλύτερες αποδράσεις προς το εξωτερικό (!?). Ιδέες πολύ δελεαστικές, αλλά που έχουν και τις μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες για την εφαρμογή τους... Σαν ιδέες υπάρχουν πάντως, τις παιδεύουμε στο μυαλό μας, βολιδοσκοπούμε συναδέλφους (για προθέσεις) και ταξιδιωτικά γραφεία (για τιμές) και, γιατί όχι, ευελπιστούμε ότι κάποτε, και ίσως σύντομα, θα μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε

  ...Αλλά αυτά ...λίγο αργότερα. Προς το παρόν ας ξαναγυρίσουμε στην πρόσφατη εκδρομή μας και στις μοναδικές εμπειρίες (πρωτόγνωρες θα'λεγα για τους περισσότερους από μας) και να προσπαθήσουμε να ξαναφέρουμε στο μυαλό και να ξαναζήσουμε, με τη βοήθεια φωτογραφιών και περιγραφών, κάποιες από τις όμορφες, εντυπωσιακές, συγκινητικές ή διασκεδαστικές στιγμές και εικόνες που μας γέμισαν και μας ανανέωσαν το τελευταίο αυτό πενθήμερο.

  ...Φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι οι φωτογραφίες και οι περιγραφές, οποιουδήποτε φωτογράφου και οποιουδήποτε αφηγητή, δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με τις πραγματικές εικόνες και καταστάσεις, όπως τις είδε και τις ένοιωσε ο καθένας από τους ενενήντα τόσους συνταξιδευτές της μεγάλης παρέας μας.

  ...Ελπίζουμε, όμως, ότι έστω και με την περιορισμένων δυνατοτήτων προσέγγισή μας αυτή, θα βοηθήσουμε όσους συμμετείχαν να ανακεφαλαιώσουν και τακτοποιήσουν τις εμπειρίες από την τελευταία -μέχρι σήμερα- εκδρομή μας. Πιστεύουμε ακόμα ότι ίσως δελεάσει αυτή η παρουσίαση και κάποιους άλλους συναδέλφους και γίνει αφορμή να έλθουν ακόμη περισσότεροι στο Σύνδεσμο και να πυκνώσουν τις ...τάξεις μας στις επόμενες εξορμήσεις μας.

  ...Η εκδρομή μας στη Θράκη - Μακεδονία, είχε ομολογουμένως ένα γεμάτο και πυκνό πρόγραμμα. Οι τυχεροί όμως συνάδελφοι που έλαβαν μέρος, θα έχουν να λένε ότι ήταν πράγματι μια ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ !

Οι πρώτες δύο μέρες:
Αθήνα-Κομοτηνή & Κήποι-Σουφλί-Αλεξανδρούπολις-ΚομοτηνήΤην τρίτη ημέρα:
Πόρτο-Λάγος, Ξάνθη, Φράγμα Θησαυρού, Γεύμα στη Δράμα, Καβάλα.Την τέταρτη και την πέμπτη ημέρα:
Οχυρό Ρούπελ, Άνω Πορόϊα, Θεσσαλονίκη, Βεργίνα.
   ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ !


   Κατά την επίσκεψή μας στο Δάσος της Δαδιάς, λόγω κακού συγχρονισμού της ώρας επισκέψεώς μας και των καθορισμένων τακτικών δρομολογίων των μίνι-μπας που μεταφέρουν τους επισκέπτες ως τα παρατηρητήρια των αρπακτικών πτηνών και των αγρίων ζώων, αλλά και λόγω του λίαν περιορισμένου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας, δεν κατορθώσαμε να γνωρίσουμε από κοντά τον υπέροχο αυτό φυσικό βιότοπο.

  Ορισμένοι από εμάς παρακολούθησαν μόνο ένα ενημερωτικό video (και ακόμη λιγότεροι είχαν την ιδέα να το προμηθευτούν).

  Έτσι, για να δώσουμε σε όλους μια, μικρή έστω γεύση, και πιθανώς να παρακινήσουμε μερικούς να το ξαναεπισκεφθούν, ιδιωτικά και με άνεση χρόνου, ψάξαμε και εντοπίσαμε το αρκετά καλό και ενημερωτικό site που αναφέρεται στο "δάσος", και σας παροτρύνουμε να το επισκεφθείτε, κάνοντας απλά ένα click στην παρακάτω ένδειξη:
   ΡΟΥΠΕΛ ΚΑΙ Η ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ ΤΟ 1936-1940.


  Με αφορμή την επίσκεψή μας στο Οχυρό Ρούπελ και τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε, θεωρήσαμε σκόπιμο να παρουσιάσουμε από τη στήλη "Ευπειθώς αναφέρω...", ένα σχετικό «Ενημερωτικό Δελτίο» του Τ.Ε.Ε. που το υπογράφει ο κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος, ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. και στο οποίο μεταβαίνετε, απλά επιλέγοντάς τον τίτλο του:   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν.


  Τη Δευτέρα 10 Μαϊου, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. έτους 2004.

  Την εκδήλωση ετίμησε με την παρουσία του, όπως κάθε χρόνο και απένειμε τα ξίφη στους νέους Αξιωματικούς του Π.Ν. η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Κ. Στεφανόπουλος, ενώ παρέστη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υ.ΕΘ.Α. και του Γ.Ε.Ν.

  Μεταξύ των προσκεκλημένων στην τελετή της ορκωμοσίας, πέραν των συγγενών των νέων Σημαιοφόρων και του καθηγητικού προσωπικού της Σχολής, ήσαν και οι επίτιμοι Αρχηγοί/ΓΕΝ, οι διατελέσαντες Αρχηγοί Στόλου, Αξιωματικοί από όλους τους Κλάδους των Ε.Δ. και των Σ.Α., αντιπροσωπείες Αποστράτων Αξιωματικών του Π.Ν., καθώς και το Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ., το οποίο παρέστη σύσσωμο.

  Μερικές εικόνες από την ωραία και παραδοσιακή αυτή εκδήλωση, παρατίθενται κατωτέρω.
(σταματώντας ο δείκτης επάνω τους, εμφανίζεται η λεζάντα και με click μεγεθύνονται κατά γνωστά).


   Ομιλία στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με θέμα
«Το Κυπριακό πρόβλημα υπό το πρίσμα του σχεδίου Ανάν».


  Οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 19 Απριλίου 2004, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, από το Σύνδεσμο Επιτελών Σ.ΕΘ.Α., με τον οποίο ο Σύνδεσμός μας συνεργάζεται, διάλεξη με θέμα «Το Κυπριακό πρόβλημα υπό το πρίσμα του σχεδίου Ανάν». Ομιλητές ήσαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Κουλουμπής και ο Καθηγητής του InterCollege της Κύπρου, κ. Ανδρέας Θεοφάνους.

  Το επίπεδο της παρουσιάσεως και των διαλέξεων ήταν κατά γενική άποψη, πολύ υψηλό, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, άναψε πολλές συζητήσεις και προκάλεσε πολλές ερωταπαντήσεις. Οι ομιλητές πολύ καλοί: Ο γνωστός και γλαφυρότατος Πανεπιστημιακός κ. Θ. Κουλουμπής, βλέποντας το θέμα από πολιτικής καθαρά πλευράς και τι θα συνέφερε και την Ελλάδα, ανέλυσε τα κατά την άποψή του περισσότερα πλεονεκτήματα του ΝΑΙ, ενώ ο Κύπριος Οικονομολόγος Καθηγητής κ. Α. Θεοφάνους, αντιμετωπίζοντας το ίδιο θέμα από τεχνοκρατικής πλευράς και με το βλέμμα του μόνιμου Έλληνα κατοίκου της Κύπρου, υπεστήριξε την ανάγκη αλλά και το νόημα -του προβλεπόμενου σημειωτέον και από τους δύο ομιλητές, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- ΟΧΙ από ελληνοκυπριακής πλευράς, στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

  Και κάτι σχετικό/άσχετο, που έχει να κάνει με "την ψυχολογία των δημοσκοπήσεων ή δημοψηφισμάτων". Το ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κουλουμπής:
Το ΟΧΙ, σαν αντίδραση σε κάτι πιεστικό και δυσάρεστο, έχει πάντα κάτι το "ηρωικό", το λέει πάντα ο κόσμος πολύ πιο εύκολα σε μια ερώτηση του τύπου "σας αρέσει το σχέδιο αυτό?".
Η απάντηση των ίδιων ανθρώπων, στο ίδιο ερώτημα, διατυπωμένο όμως με αντίθετη μορφή, π.χ. "βρίσκετε αυτό το σχέδιο απαράδεκτο?", είναι, λένε οι κοινωνιολόγοι, στατιστικά διαπιστωμένο, ότι θα είναι ένα λιγότερο "ηχηρό" -σε ένταση και ποσοστά- ΝΑΙ.
Αυτά λένε τουλάχιστον οι ψυχολόγοι των μαζών. Εγώ δεν είμαι, αλλά ίσως τους αντιλαμβάνομαι...   Η Γενική Συνέλευση του 2004 και η έγκριση τροποποιήσεων του Καταστατικού του Σ.Α./Σ.Ν.Δ.


  Πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2004 στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Παπάγου, η Ετήσια, Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, που φέτος είχε και "καταστατικό" ρόλο, υπό την έννοια ότι αποφασίσθηκαν κατ' αυτήν ορισμένες βελτιωτικές τροποποιήσεις του κειμένου του αρχικού, ιδρυτικού Καταστατικού μας.
Κατ' αυτήν παρουσιάσθηκε από τον Πρόεδρο το πρόγραμμα με τα ακόλουθα θέματα Ημερησίας Διατάξεως :
 • Εκλογή Προέδρου και Γραμματέως Γενικής Συνελεύσεως (με φανερή ψηφοφορία).
 • Απολογισμός - Πεπραγμένα Δ.Σ. περιόδου 2003-2004.
 • Βασικές Επιδιώξεις - Προβλεπόμενες Δραστηριότητες για το 2004.
 • Διάφορες Ανακοινώσεις.
 • Ανάγνωση Έκθεσης Ελεγκτικής Επιτροπής.
 • Απαλλαγή του Δ.Σ. από κάθε οικονομική και διαχειριστική ευθύνη για την περίοδο 1-2-2003 μέχρι και την ημέρα της Γενικής Συνελεύσεως.
 • Λήψη αποφάσεων επί των προτάσεων του Δ.Σ. για τροποποίηση του Καταστατικού. Οι προτάσεις του Δ.Σ. για τροποποίηση του Καταστατικού είχαν διανεμηθεί πριν από την έναρξη της Γ.Σ. στα προσελθώντα μέλη.
  Ανταποκρινόμενα στην πρόσκληση, αυτή τη φορά τα μέλη προσήλθαν ομαδικά, και έτσι καλύφθηκε η απαίτηση του νόμου για απαρτία, προκειμένου να εγκριθούν οι προτάσεις αλλαγής Καταστατικού. Ως γνωστόν, κατά την περυσινή Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 15-3-2003, δεν υπήρξε η απαιτούμενη (για έγκριση αλλαγών Καταστατικού) απαρτία, και κατόπιν τούτου, οι κατατεθειμένες αλλαγές δεν κατέστη δυνατόν να έλθουν προς συζήτηση και να ψηφισθούν.
Έτσι, όπως είχε ληφθεί από τότε απόφαση, ήλθαν προς συζήτηση στη φετινή Γ.Σ.

  Για να ενημερωθείτε επί των προβλέψεων του ιδρυτικού Καταστατικού του Συνδέσμου, μπορείτε να το δείτε κάνοντας απλά ένα click πάνω στο όνομά του, ενώ επιλέγοντας τις Προτάσεις αλλαγών, βλέπετε τις προτάσεις τροποποιήσεών του, όπως τελικά εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση της 20ής Μαρτίου 2004.

  Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την τελετή, οι οποίες συνοδεύονται από ενημερωτικά σχόλια (εμφανίζονται όταν σταματήσει ο δείκτης πάνω στο αντίστοιχο εικονίδιο).


Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις.
   Ο Αγιασμός και η κοπή της Βασιλόπιτας για το 2004 !


  Πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2004, όπως είχε ανακοινωθεί, ο καθιερωμένος Αγιασμός για το νέο έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου.
Το χώρο μας παραχώρησε όπως πάντα ο Δήμαρχος Παπάγου και μέλος του Συνδέσμου μας, Υποναύαρχος Π.Ν. (ε.α) Βασίλειος Ξύδης.

  Ακολουθούν φωτογραφίες από την όμορφη αυτή τελετή, οι οποίες παρουσιάζουν το εορταστικό πνεύμα που επικράτησε και την ευρεία συμμετοχή των μελών μας - με αρκετές συμμετοχές συζύγων και αυτή τη φορά.


Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις.
Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.