ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2005
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
έχουν αφαιρεθεί από το site.   Η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα μας στο Ν.Ο.Ε., στις 17-12-2005.


  ...Η τελευταία κάθε χρόνο συνάντηση των μελών του Συνδέσμου γίνεται πάντα κατά τη μεγάλη Χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα μας. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος η λαμπρή αυτή χειμερινή μας εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις ευρύχωρες και εορταστικά διακοσμημένες αίθουσες "Ναυμαχιών" και "Ανέμων" του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2005.

  ...Γυρνώντας πίσω στις σελίδες των εκδηλώσεων των περασμένων ετών, θα θυμηθούμε ότι, εκτός από την πρώτη χρονιά που πρωτοξεκινήσαμε με μια μεσημεριάτικη "δεξίωση άνευ συζύγων", δηλαδή μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, στο χώρο εντευκτηρίων του ΠΟΙΑΘ (19/12/98), έκτοτε και κάθε χρόνο, την ίδια περίπου περίοδο, πραγματοποιούμε τα εορταστικά "χορευτικά δείπνα" μας πάντα στο Ν.Ο.Ε.

  ...Αναφέρω για να θυμίσω τις ημερομηνίες των προηγούμενων παρόμοιων εκδηλώσεών μας: 18/12/1999, 16/12/2000, 15/12/2001, 21/12/2002, 20/12/2003 και πέρυσι 18/12/2004. Δικαιολογημένα, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι έχουν γίνει πλέον παράδοση οι Χριστουγεννιάτικες χοροεσπερίδες μας στο "δικό μας" -για πολλούς λόγους- χώρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.

  ...Αυτή η παράδοση, που τη συνεχίσαμε και φέτος, είναι στενά συνυφασμένη με το κέφι των μελών μας και την ...άκαμπτη χορευτική τους διάθεση, αλλά και με το ενιαίο πνεύμα αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων, που βρίσκουν πάντα ευκαιρίες να ξαναθυμούνται τις όμορφες στιγμές από την κοινή τους ζωή στο Ναυτικό και διασκεδάζουν μαζί σαν να μην έχουν χωρίσει ποτέ.

  ...Και δεν έχουν χωρίσει ποτέ. Όπως και τις άλλες χρονιές έτσι και στη φετινή μας εκδήλωση, έντονη ήταν η παρουσία των ένστολων συναδέλφων από την ηγεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού. Οκτώ Ναύαρχοι, με επί κεφαλής τον Διοικητή ΣΕΘΑ, Αντιναύαρχο Ευ. Κοροβέση, ήλθαν για να διασκεδάσουν μαζί μας, ενώ αρκετοί από τους υπολοίπους, που ανειλημμένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις δεν τους επέτρεψαν να κάνουν το ίδιο, εξέφρασαν τη λύπη τους γι' αυτό.

  ...Μαζί, λοιπόν, παλιοί και νεότεροι, απολαύσανε τα γευστικά εδέσματα από την εκλεκτή κουζίνα του Ομίλου, τα δώρα-προσφορές φίλων και συναδέλφων, μεταξύ των οποίων και του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, και φυσικά την ωραία μουσική από DJ, που κράτησε ζωντανή τη χορευτική διάθεση των συνδαιτυμόνων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μικρή μόνο γεύση του κεφιού της βραδιάς προσπαθούν να δώσουν τα παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ερασιτεχνική κάμερα του συναδέλφου Π.Σ. Ευπρόσδεκτες θα είναι και όποιες άλλες φωτογραφίες μας έλθουν στη συνέχεια, για να διεκδικήσουν μία θέση σ' αυτή τη στήλη.
   Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, του Κέντρου
Ελληνο - Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε.), στις 13-Δεκ-2005


  ...Την Τρίτη, 13 Δεκ.2005, πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με πρωτοβουλία του νεο-συσταθέντος Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε.) και την υποστήριξη του συλλόγου Λεβαδέων "Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ" η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Ρώσου Καθηγητή Γιούρι Πριάχιν
"Ο Λάμπρος Κατσώνης στην ιστορία της Ελλάδας και της Ρωσίας".

  ...Συνδετικός κρίκος των δύο παραπάνω συλλόγων μεταξύ τους και με το Π.Ν. ο αγαπητός συνάδελφος, Παναγιώτης Στάμου. Πλοίαρχος (Μ) ε.α. και εκ Λεβαδείας καταγόμενος ο ίδιος, είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του συλλόγου Λεβαδέων "Λ.Κ.", Γενικός Γραμματέας του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. και ο άνθρωπος που επιμελήθηκε και συμπλήρωσε την ελληνική έκδοση του βιβλίου. Και πάνω απ' όλα αυτά, φυσικά, ο κοινός κρίκος και των τριών πλευρών είναι η φυσιογνωμία, η ιστορία, η δράση του, ο ίδιος ο Λάμπρος Κατσώνης.

  ...Την εκδήλωση, που παρακολούθησε με ενδιαφέρον το ακροατήριο στο σχεδόν γεμάτο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, προλόγισαν ο πρόεδρος του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. καθηγητής Αντώνης Κονταράτος, ο κ. Παναγιώτης Στάμου με την ιδιότητά του ως επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου, και ο καθηγητής Γκριγκόρι Άρς της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας και Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (όλος ο λόγος του στα ελληνικά). Ακολούθησε χαιρετισμός του συγγραφέα Γιούρι Πριάχιν, πρώην αξιωματικού του Ρωσικού Ναυτικού και τώρα καθηγητή της Ακαδημίας Πολεμικού Ναυτικού της Αγίας Πετρούπολης.

  ...Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον ιστορικό-καθηγητή-συγγραφέα και ιδρυτικό μέλος του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. κ. Σαράντο Καργάκο.

  ...Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση αυτή, στην οποία είχαν προσκληθεί και παρευρέθησαν και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, παρουσιάζονται παρακάτω.   Από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Υποβρυχίων οργανώθηκε η ετήσια εκδήλωση/μνημόσυνο υπέρ του πεσόντος κατά τον Β' Π.Π. προσωπικού των Υ/Β, στην οποία περέστη και το Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ.


  ...Με αθρόα προσέλευση παλαιμάχων, αποστράτων και εν ενεργεία προσωπικού των Υποβρυχίων έγινε στις 11 το πρωί της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου 2005, στην εκκλησία Αγ. Γεωργίου Ριζαρείου, το ετήσιο μνημόσυνο για τους 21 Αξιωματικούς, 33 Υπαξιωματικούς και 52 Ναυτοδιόπους, ηρωικά πεσόντες κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η εκκλησιαστική τελετή τελείωσε με ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου, Υποναυάρχου Π.Ν. (ε.α.) Ναπολέοντος Γενοβέλη.

  ...Την τελετή ετίμησε δια της παρουσίας του ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Νικόλαος Τζαβάρας Π.Ν. και παρέστησαν, μεταξύ των εκατοντάδων προσελθόντων, και οι αρχαιότεροι παλαίμαχοι του Β' Π.Π. Αντιναύαρχος Ιωάννης Κοντογιάννης και Αντιπλοίαρχος Ευάγγελος Κουρής. Μεταξύ των αποστράτων από τα Υ/Β σημειώθηκε η παρουσία του πρώην ΑΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ντεγιάννη, των πρώην ΑΓΕΝ Ναυάρχων Ευ. Λαγάρα και Ηρ. Δρίκου και πολλών ακόμη ανωτάτων Αξιωματικών.

  ...Η συνέχεια δόθηκε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, όπου ο Διοικητής Υ/Β Πλοίαρχος Αλέξανδρος Μαδωνής Π.Ν. προέβη σε σύντομη παρουσίαση μετά προβολών, του νέου τύπου Υποβρυχίων, από τα οποία το πρώτο με το όνομα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ εκτελεί ήδη δοκιμές στην Γερμανία (όπου κατασκευάστηκε) και στις αρχές του 2006 αναμένεται να καταπλεύσει στη Βάση Υ/Β Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

  ...Επακολούθησε μικρή δεξίωση στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου κατά την οποία παρατηρήθηκε σημαντική κινητικότητα των παρόντων, που κυκλοφόρησαν στον χώρο αυτόν απολαμβάνοντας την ευκαιρία της ημέρας για χαιρετισμό και ιδιαίτερα εγκάρδιες συζητήσεις μεταξύ παλαιών συναδέλφων, αλλά και μεταξύ αποστράτων και εν ενεργεία. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία συναδέλφου ο οποίος ταξίδεψε από την Αμερική για να είναι παρών στην εκδήλωση.
Υπήρχε βέβαια και ο σχετικός μπουφές, αλλά η πρωτεύουσα απασχόληση των παρόντων ήταν η επικοινωνία πού προαναφέρθηκε.

  ...Παρατίθενται στη συνέχεια ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη αυτή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., τιμητικώς προσκληθέντα από τους οργανωτές.
   Το Π.Ν. με την επέτειο των 60 χρόνων από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
τίμησε τους Βετεράνους του, με εορταστική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, στις 7-12-2005.


  ...Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, με την ευκαιρία της επετείου των 60 χρόνων από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1945-2005), οργάνωσε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στις 7 Δεκεμβρίου 2005, κατά την οποία ετίμησε τους Βετεράνους του Π.Ν.

  ...Το εορταστικό πρόγραμμα της τελετής, με σκηνοθεσία του κ. Νέστορα Μάτσα, περιελάμβανε:
 • Έναρξη της τελετής με τη μπάντα του Π.Ν. "Τραγουδώντας τη θάλασσα".
 • Χαιρετισμό προς τους παρισταμένους Βετεράνους από τον Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Δ. Γούση Π.Ν.
 • Επετειακή ομιλία από τον Καθηγητή κ. Σαράντο Καργάκο, με θέμα "Η συμβολή του ΠΝ στο Β' Π.Π."
  [ Για να διαβάσετε την ομιλία, κάνετε click εδώ ]
 • Προβολή ντοκιμαντέρ για τη δράση του ΠΝ στο Β' Π.Π. από Ελληνικά και Βρετανικά αρχεία.
 • Απαγγελία ποιημάτων για το Ναυτικό και τη θάλασσα από τους ηθοποιούς κ. Μάκη Ρευματά και κ. Γεωργία Ανέστη.
 • Αποχαιρετισμός και ναυτικό τραγούδι από τη μπάντα του Π.Ν.
 • Απονομή αναμνηστικών πλακετών στους επιζώντες Βετεράνους του Π.Ν.
 • Ξενάγηση στην Έκθεση "Ταξίδι στα Κύματα της Ιστορίας" (κωπήλατα & ιστιοφόρα από 3αι.π.Χ - 18αι.μ.Χ του Ευάγγελου Γρυπιώτη) στο φουαγιέ του Πολ. Μουσείου και παράθεση μικρής δεξίωσης.


  ...Παρατίθενται στη συνέχεια φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συγκινητική πράγματι αυτή τελετή, στην οποία συμμετείχαν τα Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. και της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού.

Το Π.Ν. τιμά τους Βετεράνους του. (Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις)   Ο επίσημος εορτασμός του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου, στη ΣΝΔ, στις 6 Δεκεμβρίου 2005.


  ...Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε και φέτος, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2005, στο χώρο παρατάξεων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (πλατεία Ελευθερίας), η τελετή για το διπλό εορτασμό: της μνήμης του προστάτη όλων των ναυτικών μας Αγίου Νικολάου, και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών Έλλης και Λήμνου των 1912-13.

  ...Την τελετή τίμησε με την παρουσία του η α.ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και παραβρέθηκαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υ.ΕΘ.Α. η ηγεσία του Π.Ν. και του Λ.Σ. αντιπροσωπείες Αξιωματικών των τριών όπλων και μαθητών των στρατιωτικών σχολών, αντιπροσωπείες εκ των αποστράτων του Π.Ν. και οι καθηγητές και το πολιτικό προσωπικό της Σχολής Ν. Δοκίμων. Επίσης, είχαν προσκληθεί επισήμως και παρέστησαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Παρακάτω, φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό και εικόνες από τους χώρους της Σχολής.
   Η τριήμερη εκδρομή στην περιοχή Βόλου - Πηλίου
και η επίσκεψη στη Μονή Αγάθωνος, από 18-20 Νοεμβρίου 2005


  ...Πραγματοποιήθηκε από 18 έως 20 Νοεμβρίου 2005 η φθινοπωρινή τριήμερη εκδρομή μας στην περιοχή Βόλου-Πηλίου.

  ...Στην εκδρομή αυτή, που είχε ως συνήθως μεγάλη συμμετοχή, ο γράφων (και η φωτογραφική μηχανή του) δυστυχώς δεν έλαβαν μέρος. Το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί προέρχεται από τις ευγενείς προσφορές των λοιπών συμμετεχόντων.

Η φθινοπωρινή εκδρομή μας στο Βόλο.

(Έχουν αφαιρεθεί οι μεγεθύνσεις)


  ...Εμείς, όμως, εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ και ένα videoclip ολίγων λεπτών, με ξενάγηση στα αξιοθέατα της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, την οποία επισκέφτηκαν κατά τη διαδρομή επιστροφής τα μέλη μας. Έτσι, όποιος επιθυμεί να τα (ξανα)δεί με την ησυχία του, μπορεί να το κάνει πατώντας στο παρακάτω κουμπί/link.

  ...ΟΔΗΓΙΕΣ:
 • Όταν ανοίξει η σχετική σελίδα της ΕΡΤ, απλώς επιλέξτε μία από τις τρεις διαθέσιμες ποιότητες σύνδεσης, low, medium, high (έχει σχέση με το μέγεθος και το χρόνο φορτώσεως του σχετικού αρχείου).
 • Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά στο buffer σας, αρχίζει αυτόματα η προβολή. Για όσους, μάλιστα δεν διαθέτουν την τελευταία έκδοση του Windows Media Player, v.9, υπάρχει link για να την κατεβάσουν από το internet (δωρεάν φυσικά).
 • Όταν τελειώσει η προβολή, επιστρέφετε στην παρούσα σελίδα, πατώντας το σχετικό βελάκι επιστροφής (back ή previous), που διαθέτει ο browser σας (άνω αριστερά στον Internet Explorer).


  ...Για να συμπληρώσουμε την ενημέρωση, δανειστήκαμε τα καλοπροαίρετα σχόλια κάποιου συναδέλφου που είχε λάβει μέρος στην εκδρομή και, με τη σύμφωνη γνώμη του, τα δημοσιεύουμε. Ο "χώρος" μας περιορίζει λίγο από το να χρησιμοποιήσουμε αυτούσιο το αρχικό κείμενο με τις γλαφυρές του περιγραφές, προσπαθήσαμε πάντως να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν πιο πιστά αυτά που ακούσαμε και διαβάσαμε, για τα όσα οι εκδρομείς έζησαν και ...αντιμετώπισαν κατά το τριήμερο, τα οποία και παραθέτουμε κατά χρονολογική σειρά:
 • Παρασκευή, 18/11. ΑΘΗΝΑ - ΒΟΛΟΣ. Διαμονή στο παραλιακό Ξενοδοχείο του Βόλου, "ΑΙΓΛΗ" (όχι ιδιαιτέρων απαιτήσεων, αλλά οικονομικό και από τα λίγα που διέθεταν αρκετά δωμάτια κατά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, για να φιλοξενήσουν όλο το γκρουπ). Βραδυνό φαγητό και διασκέδαση μετά μουσικής, χορό και ωραίο κέφι στο εστιατόριο "ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ" στην Πορταριά. Στο κέφι συνέβαλε η ορχήστρα, την οποία συμπλήρωσαν επάξια ορισμένοι συνάδελφοι με όργανα (κιθάρες και κρουστά!) και ακολούθησαν όλοι με τραγούδι. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 • Σάββατο 19/11. Βόλος - Μηλιές - Τσαγκαράδα (στάση για καφέ ή τσίπουρο) - Χάνια (στάση για μεσημεριανό και ψώνια, υπό βροχή και ομίχλη) - Συνέχιση της πηλιορείτικης βόλτας προς Πορταριά - Μακρυνίτσα (στάση για ψώνια -με αρκετή ταλαιπωρία λόγω κοσμοσυρροής και στενότητας οδού, που έκανε τους οδηγούς των "πούλμαν" να ιδρώσουν, παρά τον ψυχρό καιρό).
  Βραδυνό στο Βόλο, με πρόθεση για επανάληψη του τρόπου διασκέδασης της προηγούμενης νύχτας. Δυστυχώς για τους περίπου 30 "γλεντζέδες" που το επεχείρησαν, στο κέντρο διασκέδασης "Ο Χρηστάρας" τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμεναν: το "κέντρο" αυτό ήταν μια αποτυχία από πάσης απόψεως -γιατί και τα στραβά πρέπει να λέγονται- και έτσι, αμέσως μετά το μετριότατο φαγητό, οι παρέες κατέληξαν άλλες στο ξενοδοχείο και άλλες για παγωτό σε τοπική "ΔΩΔΩΝΗ". Και η διασκέδαση ανελήφθη επί τόπου από τους αιώνιους και πανταχού παρόντες καλαμπουρτζήδες της κάθε συντροφιάς!

 • Κυριακή 20/11. Βόλος - Μονή Αγάθωνος (προσκύνημα μετά ψαλμών από ορισμένους καλλίφωνους, υπό τη διεύθυνση Φ.Μ., ή επίσκεψη του πλησίον Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και "τσίπουρα" για τους υπόλοιπους) - Υπάτη - Γοργοπόταμος (επίσκεψη μνημείου, στη συνέχεια εξαιρετικό μεσημεριανό στα εκεί εστιατόρια και ψώνια) - Αθήνα (άφιξη χωρίς καθυστέρηση).

  ...Κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων, η εκδρομή ήταν επιτυχημένη και αξιόλογη, παρά τη βροχή, κλπ. Eίχε κέφι τόσο εκτός όσο και εντός των πούλμαν, κάτι που επιβεβαιώθηκε προ αποβιβάσεως με τις ευχαριστίες και τα χειροκροτήματα όλων προς το Προεδρείο!...   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων ΠΝ,
στις 5-7-2005.


  ...Την Τρίτη 5 Ιουλίου και ώρα 18:30 έλαβε χώρα στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων ΠΝ.

  ...Η επίδοση των ξιφών πραγματοποιήθηκε από την Α.Ε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υ.ΕΘ.Α.

  ...Στην τελετή είχε προσκληθεί και παρέστη το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή (ληφθέντα από την ιστοσελίδα της Σ.Ν.Δ.).


   Η καλοκαιρινή μας χοροεσπερίδα στους κήπους της Σ.Ν.Δ.
το βράδυ της 1ης Ιουλίου 2005.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2005 η φετινή θερινή χοροεσπερίδα του Συνδέσμου μας και πάλι στους κήπους της Σχολής Δοκίμων, με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από το ΓΕΝ και τη Διοίκηση της Σχολής !

  ...Όπως κάθε παρόμοια εκδήλωσή μας, είχε και αυτή μεγάλη επιτυχία, με συμμετοχή πάνω από 200 άτομα -συναδέλφους και μερικούς φίλους. Η εκδήλωση χαρακτηρίσθηκε από τους πλούσιους μπουφέδες, την ωραία μουσική από DJ, το κέφι και το χορό μέχρι πρωινών ωρών και την υπερβολικά θερμή ατμόσφαιρα (όχι μόνο από τον καιρό).

  ...Οι προσκεκλημένοι εν ενεργεία συνάδελφοι βρέθηκαν για άλλη μια φορά κοντά στους παλιούς τους Κυβερνήτες, Πρώτους Μηχανικούς ή Προϊσταμένους και οι κουβέντες ξανάφεραν στην επιφάνεια παλιότερες στιγμές από τις συνυπηρεσίες στα πλοία, ζωντανεύοντας καταστάσεις και περιστατικά που μας έχουν "δέσει" μαζί για πάντα.

  ...Αλλά δόθηκε ακόμα η ευκαιρία να ξαναθυμηθούν, όσοι έλαβαν μέρος και να περιγράψουν στους λιγότερο τυχερούς, τις ωραίες και πλούσιες εντυπώσεις τους από τις πρόσφατες εκδρομές με το Σύνδεσμο, προ μηνός στην Πάργα και τελείως πρόσφατα στην Πράγα. Και άρχισαν να γίνονται σχέδια, να πέφτουν προτάσεις και να δίνονται υποσχέσεις για συμμετοχή σε επόμενες εκδρομές, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

  ...Με αυτές τις σκέψεις και με το θερμό καλοκαίρι ήδη μπροστά μας, αποχαιρετισθήκαμε με ευχές για ευχάριστες διακοπές γεμάτες με όμορφες εμπειρίες, που θα τις συζητήσουμε σε πρώτη ευκαιρία στην επόμενή μας συνάντηση.

  ...Ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα, λιγότερα ίσως απ' ότι θα αναμένατε -η συμμετοχή στο κέφι δεν επέτρεψε υπερβολική απασχόληση με φωτογραφήσεις- που θα θυμίζουν σε όσους βρεθήκαμε εκεί το πόσο ωραία περνάμε όταν ξαναβρισκόμαστε και διασκεδάζουμε μαζί, παλιοί και νεότεροι συνάδελφοι.

   Η (πρώτη μας) τετραήμερη εκδρομή στο εξωτερικό:
Πράγα & Κάρλοβυ Βάρυ Τσεχίας, από 23 ως 26 Ιουνίου 2005.


  ...Πραγματοποιήθηκε από 23 έως 26 Ιουνίου 2005 η τετραήμερη εκδρομή του Συνδέσμου μας στο εξωτερικό. Η πρώτη επιλογή μας για προορισμό εξωτερικού ήταν η Πράγα !

  ...Η εκδρομή μας αυτή, στην οποία συμμετείχαν 58 άτομα (συνάδελφοι, σύζυγοι και φίλοι) καίτοι ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία (από "οργανωτικής" πλευράς) και μια "δύσκολη" -ιδίως για τους πιο ηλικιωμένους- εκδρομή λόγω πολύωρων ξεναγήσεων πεζή, υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, είχε παρά ταύτα μια μεγάλη επιτυχία, ήταν δηλαδή αυτό που λέμε "ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ".

  ...Συνοπτικά -γιατί πώς να κλείσεις μέσα σε δυο-τρεις παραγράφους όλες αυτές τις εικόνες και εμπειρίες που ζήσαμε το τετραήμερο- θα πούμε τα εξής για την εκδρομή: Ξεκινήσαμε (άγρια χαράματα) την Πέμπτη το πρωί και φθάσαμε αεροπορικώς στην Πράγα. Εκεί μας περίμεναν ο αρχηγός και η ξεναγός, για να ξεκινήσουμε αμέσως την πρώτη ξενάγηση...
Στην Πράγα μείναμε και τη δεύτερη μέρα. Το Σάββατο κάναμε ημερήσια εκδρομή στα νότια (Cesky Krumlov) και την τελευταία μέρα, Κυριακή, φύγαμε για Karlovy Vary και από εκεί το απογευματάκι για αεροδρόμιο και επιστροφή. Στην Αθήνα φθάσαμε ξημερώματα Δευτέρας.

  ...Δεν θα περιγράψω τις ξεναγήσεις. Η Πράγα και ιδίως το "ιστορικό της κέντρο" θέλει ολόκληρο τουριστικό οδηγό για να περιγραφεί. Θα πω μόνο ότι σταθήκαμε τυχεροί στην επιλογή της δικής μας ξεναγού. Η Jarka ήταν μεν Τσέχα αλλά είχε ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, με Έλληνα σύζυγο και με υψηλή μόρφωση η ίδια, τα δε ελληνικά της, οι γνώσεις της στο αντικείμενο και ο τρόπος που μας παρουσίαζε τα πάντα, θα έκαναν πολλούς άλλους συναδέλφους της να μην αισθάνονται άνετα σε μια σύγκριση μαζί της.

  ...Οι ξεναγήσεις στην τέσσερα διαμερίσματα της πόλης της Πράγας (Stare Mesto, Nove Mesto, Hradcany και Mala Strana) κράτησαν τις δυο πρώτες μέρες. Κατά τις οποίες είχαμε και διάφορα άλλα events: Παρακολούθηση παράστασης σε Black Light Theater, βόλτα με πλοιάριο στο Μολδάβα, δείπνο σε "παραδοσιακή" ταβέρνα με βιολιά. Η εκτός προγράμματος ημερήσια εκδρομή -την τρίτη ημέρα- στο πανέμορφο και γραφικότατο μεσαιωνικό χωριό του Νότου Cesky Krumlov, μπορεί να πει κανείς ότι μας γνώρισε και την άλλη όψη της Τσεχίας, αυτή της φυσικής ομορφιάς της υπαίθρου της. Ενώ η τελευταία μέρα, που την αφιερώσαμε στην προγραμματισμένη εκδρομή στο τουριστικό και πασίγνωστο θέρετρο Karlovy Vary, μας μετέφερε νοερά σε κάποιες άλλες, πιο ρομαντικές εποχές και στην κοσμοπολίτικη ζωή των αρχών του 20ού αιώνα.

  ...Όπως προελέχθη, δεν μπορεί να προχωρήσει κανείς σε αναλυτικές περιγραφές της τόσης ομορφιάς -των έργων των ανθρώπων αλλά και της φύσης της Τσεχίας- και το πιο σωστό θα ήταν να παρουσιαστούν τα όσα ζήσαμε και απολαύσαμε, με κάποιες φωτογραφίες. Αλίμονο, όμως. Πώς να επιλέξει κανείς από ένα τόσο μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, έστω και για "δειγματοληπτική" επίδειξη?

  ...Όταν εκάθησα να ξεχωρίσω κάποιες, όλες μου φαινόντουσαν ωραίες, η μία καλύτερη από την άλλη. Σκεφτόμουνα αρχικά ότι θα αναγκαζόμουν να κρατήσω μία στις πέντε. Αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι ο αριθμός τους ήταν τεράστιος (για να μπουν στην ιστοσελίδα, εννοώ). Μέχρι στιγμής έχω στα χέρια μου 430 (!!) ψηφιακές φωτογραφίες και για περαστούν στη σελίδα οι 20 ή 25 -που θα ήταν το φυσιολογικό- θα πρέπει να επιλεγούν όχι μια στις πέντε αλλά μια στις 15 ή 20. Μια τόσο χαμηλή σε ποσοστό δειγματοληψία, πόσο αντιπροσωπευτική μπορεί να είναι?

  ...Με κρύα καρδιά διαλέγω λοιπόν κάποιες, με βασικότερο κριτήριο όχι πλέον την αντιπροσωπευτικότητα και την κάλυψη όλων των δραστηριοτήτων μας του τετραημέρου, αλλά αυτές που -επί πλέον- αφορούν όσο το δυνατόν πιο πολλούς από τους συνταξιδευτές μας. Δεν κρατώ βέβαια μόνο μία στις 5, αλλά ούτε φτάνω στο άλλο άκρο των μία στις 25. Ένας μέσος όρος (περίπου μία στις 10) πιστεύω να ικανοποιήσει αρκετά και να θυμίσει στους συνταξιδευτές τις εικόνες και τις στιγμές της όμορφης εκδρομής μας. Ελπίζοντας δε στην αμφίδρομη επικοινωνία μας, θα περιμένω σχόλια, αντιδράσεις και ίσως ακόμη μερικές δεκάδες από τα δικά σας φωτογραφικά αριστουργήματα...Αν κάποια από τις φωτογραφίες σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα,
μπορείτε να μου υποδείξετε το file name και θα σας τη στείλω ηλεκτρονικά
σε μεγαλύτερη ανάλυση, κατάλληλη για εκτύπωση σε φωτογραφικό χαρτί.
Α.Ν.Α.


   Τετραήμερη εκδρομή στην περιοχή της Πάργας, 20 - 23 Μαΐου 2005


  ...Πραγματοποιήθηκε από 20 έως 23 Μαΐου 2005 η προγραμματισθείσα (πρώτη) τετραήμερη, ανοιξιάτικη εκδρομή μας στην περιοχή της Πάργας. Και λέμε "πρώτη", γιατί από φέτος πάμε να καθιερώσουμε και μια "δεύτερη" εκδρομή, που θα είναι για το εξωτερικό. Με πρώτη επιλογή μας για εξωτερικό, φέτος, την Πράγα !

  ...Η εκδρομή μας είχε και πάλι μεγάλη συμμετοχή και (λόγω προορισμού, καιρικών συνθηκών και υπέροχης διάθεσης) μεγάλη επιτυχία.

  ...Οι περιοχές που επισκεφθήκαμε αυτή τη φορά ήσαν Πέρδικα - Πάργα - Πηγές Αχέροντα - Σαγιάδα - Σύβοτα με διαδρομή στον πηγαιμό μέσω Ρίου - Αντιρρίου, Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας και Μενιδίου, και επιστροφής μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας του Ακτίου. Το ξενοδοχείο που καταλύσαμε ήταν το Regina Mare (4 αστέρων) στην περιοχή της Πέρδικας.

  ...Στη διάρκεια της τετραήμερης εκδρομής μας επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Γυρομερίου (13ου αιώνα), το Φοινίκι (παραδοσιακό χωριό της Ηπείρου με Λαογραφικό Μουσείο), τη Σαγιάδα (κέντρο πληροφόρησης για δέλτα Καλαμά και αίθουσα Μουσείου Φυσικής Ιστορίας), τα Σύβοτα, τη Γλυκή, όπου οι πηγές του Αχέροντα, τους παλιούς νερόμυλους, το Νεκρομαντείο, την Πάργα και τέλος το υδάτινο πάρκο Πέρδικας.

  ...Κάναμε βόλτα με καραβάκι στον Αχέροντα, βρέξαμε τα πόδια μας στα κρυστάλλινα και παγωμένα νερά των πηγών του, θαυμάσαμε ηλιοβασίλεμα στο γραφικό λιμανάκι στα Σύβοτα, κάνανε -οι πιο τολμηροί- θαλασσινό μπάνιο στην όμορφη πλαζ μπροστά στο Regina Mare, ήπιαμε καφέ στην πανέμορφη Πάργα και, φυσικά, χορέψαμε μέχρι πρωίας στο καθιερωμένο και απαραίτητο disco-δείπνο μας, στο ξενοδοχείο.

  ...Παρακάτω έχουμε βάλει μερικές φωτογραφίες (τις πρώτες?) από την εκδρομή μας αυτή, που αποτελούν μικρά δείγματα της χαρούμενης και ευχάριστης ατμόσφαιρας που επικρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, ενώ προσπαθούν μάταια να αποτυπώσουν όλη την ομορφιά της ανοιξιάτικης, Ηπειρώτικης φύσης που ζήσαμε.

   Η Γενική Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες του Συνδέσμου μας,
στις 19-3-2005.


  ...Πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2005, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση και, λόγω της συμπληρώσεως τριετίας, οι Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής του ΣΑ/ΣΝΔ.

  ...Λόγω της μη προσέλευσης ικανού αριθμού υποψηφίων για συμμετοχή στα νέα όργανα, επανεξελέγησαν τα ίδια πρόσωπα για το πενταμελές Δ.Σ. ήτοι:
 • Ναύαρχος ε.α. Λεωνίδας ΠΑΛΗΟΓΙΩΡΓΟΣ
 • Αντιναύαρχος ε.α. Ξενοφών ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
 • Υποναύαρχος ε.α. Προκόπιος ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ
 • Υποναύαρχος (Ο) Παναγιώτης ΠΗΧΑΣ
 • Υποναύαρχος (Μ) ε.α. Αντώνιος ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ
 • με αναπληρωματικό μέλος τον Πλοίαρχο (Μ) ε.α. Μάνθο ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

  ...Για την Ελεγκτική Επιτροπή επελέγησαν και οι τρεις υποψήφιοι, ήτοι:
 • Υποναύαρχος (Ο) ε.α. Κωνσταντίνος ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑΣ
 • Υποναύαρχος ε.α. Πέτρος ΘΕΟΔΩΡΟΥ
 • Πλοίαρχος (Μ) ε.α. Αντώνιος ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ

  ...Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από τη Γ. Σ. και η φωτογραφία των μελών του νέου Δ.Σ.


   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής Διοικητών Σ.Ν.Δ.,
στις 16-3-2005.


  ...Πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου 2005, στις εγκαταστάσεις της Σχολής, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής Διοικητών Σ.Ν.Δ., παρουσία του Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Δημητρίου Γούση Π.Ν.

  ...Ο Υποναύαρχος Περικλής Λιαπάκης Π.Ν., ο οποίος έχει ήδη τοποθετηθεί στο Ε/ΓΕΕΘΑ, παρέδωσε καθήκοντα στον μέχρι πρότινος Διοικητή Ν.Κ. και νεοπροαχθέντα σε Υποναύαρχο, Βασίλειο Μαρτζούκο Π.Ν.

  ...Στην τελετή είχε προσκληθεί και παρέστη σύσσωμο το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο δε Πρόεδρος, Ναύαρχος ε.α. Λ.Παληογιώργος προσέφερε, τιμής ένεκεν, την αναμνηστική πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Διοικητή, για τις μέχρι σήμερα προσπάθειές του και τη συνδρομή του προς το Σύνδεσμο.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή.


   ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
όπως προέκυψε από τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις 1ης & 2ας Μαρ. 2005


1/3/2005 Ετήσιες τακτικές κρίσεις Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού

1/3/2005  Ετήσιες τακτικές κρίσεις Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού

 

Την 1η Μαρτίου 2005 συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με θέμα τις τακτικές ετήσιες κρίσεις 2005-2006 των Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Σ΄ αυτές το Συμβούλιο για το Πολεμικό Ναυτικό:

 

α. Έκρινε 'Διατηρητέους' τους:

1.       Αντιναύαρχο Τζαβάρα Μαργαρίτη

2.       Υποναύαρχο Κοροβέση Ευάγγελο

3.       Υποναύαρχο Λιαπάκη Περικλή

4.       Υποναύαρχο Σπηλιανάκη Νικόλαο

5.       Υποναύαρχο (Μ) Νάννο Ιωάννη

6.       Αρχιπλοίαρχο Μάχιμο Μούτο Δημήτριο

7.       Αρχιπλοίαρχο Ιατρό Λιμπέρη Στέφανο

 

β. Έκρινε 'Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους' τους:

1.       Yποναύαρχο Σαφλιάνη Κωνσταντίνο

2.       Υποναύαρχο Σουρβίνο Αντώνιο

3.       Υποναύαρχο Λιούλη Ιωάννη

4.       Υποναύαρχο (Μ) Διαμαντόπουλο Νικόλαο

5.       Υποναύαρχο (Ο) Δαγκωνάκη Απόστολο

6.       Υποναύαρχο (Ι) Λάζαρη Γεώργιο

7.       Αρχιπλοίαρχο Μάχιμο Κυρίτση - Σπυρομίλιο Περικλή.

 

γ. Προήγαγε στο βαθμό του Άντιναυάρχου' για πλήρωση κενής θέσης τον:

1.       Υποναύαρχο Μάχιμο Κοροβέση Ευάγγελο

 

δ. Προήγαγε στο βαθμό του 'Υποναυάρχου' για πλήρωση κενών θέσεων τους:

1.       Αρχιπλοίαρχο Μάχιμο Χωριανόπουλο Εμμανουήλ

2.       Αρχιπλοίαρχο Μάχιμο Μαρτζούκο Βασίλειο

3.       Αρχιπλοίαρχο Μάχιμο Ντούνη Γεώργιο

4.       Αρχιπλοίαρχο Μάχιμο Κουρκούλη Δημήτριο

5.       Αρχιπλοίαρχο Μάχιμο Καραδήμα Χρήστο

6.       Αρχιπλοίαρχο Μηχανικό Δημητρόπουλο Βασίλειο

7.       Αρχιπλοίαρχο Οικονομικό Λιούντρη Νικόλαο

8.       Αρχιπλοίαρχο Ιατρό Κότηλη Δημήτριο

 

Κατόπιν αυτών, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι η σύνθεση του νέου Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου είναι η εξής:

Αντιναύαρχος
Αντιναύαρχος
Αντιναύαρχος
Υποναύαρχος (Μ)
Υποναύαρχος
Υποναύαρχος (Μ)
Υποναύαρχος
Υποναύαρχος
Υποναύαρχος
Υποναύαρχος
Υποναύαρχος
Υποναύαρχος
Υποναύαρχος (ΥΙ)
Υποναύαρχος (Ο)

Δημήτριος Γούσης
Μαργαρίτης Τζαβάρας
Ευάγγελος Κοροβέσης
Ιωάννης Νάνος
Περικλής Λιαπάκης
Βασίλειος Δημητρόπουλος
Νικόλαος Σπηλιανάκης
Εμμανουήλ Χωριανόπουλος
Βασίλειος Μαρτζούκος
Γεώργιος Ντούνης
Δημήτριος Κουρκούλης
Χρήστος Καραδήμας
Δημήτριος Κότηλης
Νικόλαος Λιούντρης

(Αρχηγός ΓΕΝ )
(Αρχηγός Στόλου)
(Διοικητής ΣΕΘΑ)
(ΓΕΠΝ)
(Ε/ΓΕΕΘΑ)
(ΔΔΜΝ)
(Υπαρχηγός ΓΕΝ)
(ΔΚΑ/ΓΕΕΘΑ)
(Διοικητής ΣΝΔ)
(Διοικητής ΔΝΕ)
(Διοικητής ΑΔΙΣΠΟ)
(Υπαρχηγός Στόλου)
(ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ)
(ΟΕΠΝ)

 

   Περισσότερα στοιχεία για το Α.Ν.Σ και τους Ναυάρχους που το συγκροτούν σήμερα, μπορείτε να βρείτε μεταβαίνοντας απ' ευθείας στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα του Π.Ν., με απλή πίεση (click) στο παρακάτω κουμπί:

   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου,
στις 22-1-2005.


  ...Το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2005, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, που μας παραχώρησε όπως κάθε χρόνο ο Δήμαρχος και μέλος του Συνδέσμου μας, Υποναύαρχος ε.α. Βασίλειος Ξύδης, αγιασμός για το καλό του νέου χρόνου και η κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας.

  ...Στην τελετή παραβρέθηκε από το "εν ενεργεία" ναυτικό, ο Διοικητής της Σ.Ν.Δ. Υποναύαρχος Περικλής Λιαπάκης ΠΝ. Η προσέλευση των μελών μας ήταν ίσως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών σε παρόμοια εκδήλωση και μεταξύ των παρισταμένων ήσαν πολλοί Βετεράνοι μας του Β' Π.Π., οι πρώην ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ, ο Δήμαρχος Παπάγου, αρκετές γυναίκες-σύζυγοι συναδέλφων και μερικοί νεοεισελθόντες Αξιωματικοί, από τα πιο πρόσφατα μέλη του ΣΑ-ΣΝΔ.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την πρώτη αυτή εορταστική εκδήλωσή μας για το 2005.


Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.