ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2008
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
έχουν αφαιρεθεί από το site.   Η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα μας στο Ν.Ο.Ε., στις 21-12-2008.


  ...Ήταν και φέτος αυτή η τελευταία, η λαμπρότερη και η πιο χαρούμενη ομαδική συνάντηση του χρόνου για τα μέλη και τους φίλους μας, μια υπέροχη βραδιά, όπως την περιμέναμε και όπως την έχουμε κατ' επανάληψη απολαύσει. Η Χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα μας, στις ζεστές, φιλόξενες και εορταστικά διακοσμημένες αίθουσες "Ναυμαχιών" και "Ανέμων" του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, πάνω από το μαγευτικά φωταγωγημένο Μικρολίμανο Πειραιά!

  ...Και αυτή, η ενδέκατη κατά σειρά παρόμοια εκδήλωση, συνέχισε μια όμορφη "παράδοση", που ελπίζουμε να εξακολουθήσει όλο και ομορφότερη κάθε χρόνο, γιατί είναι συνυφασμένη με το κέφι των μελών μας και την ακούραστη χορευτική τους διάθεση.

   ...Αλλά είναι επίσης συνυφασμένη με το ενιαίο πνεύμα που διέπει τις σχέσεις αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων, πνεύμα που πιστοποιήθηκε και φέτος με την παρουσία του "ένστολου Π.Ν.", εκπροσωπούμενου από τρεις εν ενεργεία Ναυάρχους: τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Ι. Καραΐσκο, τον Δ/Δ.Ν.Ε., Υποναύαρχο Δ. Π"γιαννίδη και τον Συντονιστή Γ.ΕΠ.Ν., Υποναύαρχο (Μ) Ι. Βοριά Π.Ν.

  ...Μαζί, λοιπόν, παλιοί και νεότεροι, απολαύσαμε τα γευστικά εδέσματα από την εκλεκτή κουζίνα του Ομίλου, τα δώρα-προσφορές φίλων και συναδέλφων, μεταξύ των οποίων και του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, και φυσικά την ωραία μουσική από τον "παλιό μας γνώριμο" D.J., Δημήτρη Μουτσάτσο, που κράτησε ζωντανή τη χορευτική διάθεση των συνδαιτυμόνων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

  ...Ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από αυτή τη βραδιάς, για να μας θυμίζουν τις ευχάριστες ώρες που περάσαμε, παλιοί και νέοι συνάδελφοι μαζί, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα Χριστούγεννα του 2008 και προσμένοντας τον ερχομό της νέας και, ευχόμαστε, ακόμη καλύτερης χρονιάς, 2009!


   Συμμετοχή του Δ.Σ. στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου, στη ΣΝΔ, στις 6 Δεκεμβρίου 2008.


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας προσεκλήθη και παρευρέθη, όπως κάθε χρόνο, στον πραγματοποιηθέντα επίσημο εορτασμό του Αγίου Νικολάου και των επετείων των νικηφόρων ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008, στον -εντυπωσιακά ανακαινισμένο- χώρο παρατάξεων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (πλατεία Ελευθερίας).

  ...Την τελετή στην οποία χοροστάτησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Ναυπάκτου Ιερόθεος, τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως και της Βουλής, βουλευτές όλων των Κομμάτων και εκπρόσωποι της Νομαρχίας και του Δήμου Πειραιά.

  ... Παρέστησαν πέραν της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με επικεφαλής τον A/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Γράψα, σύσσωμο το Α.Ν.Σ. υπό τον Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Γεώργιο Καραμαλίκη Π.Ν., η στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ., στρατιωτικοί ακόλουθοι Ξένων Αποστολών, αντιπροσωπείες Αξιωματικών των τριών όπλων και μαθητών των Στρατιωτικών Σχολών, αντιπροσωπείες εκ των αποστράτων του Π.Ν. και οι καθηγητές και το πολιτικό προσωπικό της Σχολής Ν. Δοκίμων.

  ...Στο πλαίσιο των εορτασμών παρέμεινε αγκυροβολημένη ανοικτά του όρμου της ΣΝΔ, η Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού "ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ".

  ...Ακολουθεί σύνθεση με φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό.


   ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ,
ΣΤΟ ΚΕ/ΠΑΛ, ΣΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008.


   Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 10:00, πραγματοποιήθηκε στη Ν.Β. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (πρώην ΚΕ/ΠΑΛ) το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, των ηρωικώς πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Ν/διόπων του ΠΝ και ΛΣ, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, των πεσόντων στην Κύπρο και των πεσόντων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας την ειρηνική περίοδο.

  Μετά το μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων.

  Στην επιμνημόσυνη δέηση, την οποία παρακολούθησαν μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ., ετίμησε με την παρουσία του ο ΥΦ/ΕΣ και Ναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Χηνοφώτης. Από πλευράς ΠΝ παρέστησαν ο Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης ΠΝ, συνοδευόμενος από το σύνολο των Ναυάρχων του Α.Ν.Σ., και αντιπροσωπείες Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και μαθητών παραγωγικών σχολών του Π.Ν. (Σ.Ν.Δ και ΣΜΥΝ). Είχαν επίσης προσκληθεί και παρέστησαν αρκετοί Βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πολλοί απόστρατοι συνάδελφοι.

  Στέφανοι κατατέθηκαν από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, από τον Αρχηγό ΓΕΝ, από τον Πρόεδρο του ΔΣ/ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο ε.α. Κωνσταντίνο Καναβαριώτη ΠΝ και από τον αρχαιότερο παρόντα Βετεράνο και μέλος του Συνδέσμου μας, Αντιναύαρχο ε.α. Γεώργιο Μόραλη ΠΝ.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση μικρής δεξίωσης στο ισόγειο του νέου κτιρίου του Επιτελείου ΔΝΕ, την πρώην δηλαδή Λέσχη Αξιωματικών ΔΝΕ, όπως την ξέρουμε οι παλαιότεροι.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεπτή αυτή τελετή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:


Από τo μνημόσυνο των πεσόντων υπέρ Πατρίδος στη Ν.Β.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ,
22 Οκτωβρίου 2008.

   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν.,
στις 9-07-2008.


  ...Την Τετάρτη 9 Ιουλίου και ώρα 19:00 έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων ΠΝ.

  ...Η επίδοση των ξιφών πραγματοποιήθηκε από την Α.Ε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υ.ΕΘ.Α.

  ...Στην τελετή είχε προσκληθεί και παρέστη το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή (σε φωτογραφικό collage).


ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ Π.Ν., 2008


   Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων υπέρ Πατρίδος, αποφοίτων Σ.Ν.Δ. και
απονομή επαίνου μετά βραβείου στους πρωτεύσαντες τεταρτοετείς Ν. Δοκίμους (Μάχιμο και Μηχανικό),
από τον Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, στις 8-07-2008.


  ...Την Τρίτη 8 Ιουλίου και ώρα 19:30 έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων σεμνή τελετή με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στην επιτύμβια στήλη των πεσόντων υπέρ Πατρίδος, Αξιωματικών αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητού της Σχολής, Υποναυάρχου Κυρ. Κυριακίδη Π.Ν., παρευρέθησαν μέλη του στρατιωτικού και καθηγητικού επιτελείου της, η 4η τάξη των αποφοιτώντων Ν. Δοκίμων και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Στεφάνους κατέθεσαν ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ και ο Αρχηγός Ν. Δοκίμων.

  ...Μετά την κατάθεση στεφάνων, στο Μεσόδομο του 'Βασσανείου' πραγματοποιήθηκε η απονομή των πτυχίων στους αποφοιτώντες τεταρτοετείς Ν. Δοκίμους από τον Διοικητή της Σχολής. Κατ' αυτήν, απενεμήθησαν και δύο έπαινοι μετά αναμνηστικών δώρων στους πρωτεύσαντες Μάχιμο και Μηχανικό Ν. Δοκίμους. Την απονομή έκανε, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., ο Αντιπρόεδρός του, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξ. Μαυρογιάννης.

  ...Παρατίθενται κατωτέρω, σε φωτογραφική σύνθεση (collage), ορισμένα στιγμιότυπα από τις δύο τελετές.ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ & ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΙΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝΤΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΣΝΔ, 2008.


   Η θερινή χοροεσπερίδα μας πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Ν.Ο.Ε., στις 20-6-2008.


   Για άλλη μια χρονιά, πραγματοποιήθηκε και φέτος την Παρασκευή 20/6, στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, η καθιερωμένη θερινή χοροεσπερίδα του Συνδέσμου μας...

  Καίτοι ορισμένες "ατυχείς συγκυρίες" περιόρισαν τη συμμετοχή πολλών μελών μας, η εκδήλωση διακρινόταν και πάλι από τον ενθουσιασμό, το κέφι και τη χαρούμενη γενικά ατμόσφαιρα, ώστε οι 100 περίπου συνδαιτυμόνες, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια υπέροχη βραδιά με ένα ολόγιομο φεγγάρι, στην απαράμιλλη από πλευράς θέας μεγάλη βεράντα του Ν.Ο.Ε...

  Με σταθερά δεδομένα το κέφι, τα γευστικότατα πιάτα, τη διαλεκτή μουσική από τον γνωστό μας πια D.J. Δημήτρη και, βέβαια, με την αστείρευτη χορευτική διάθεση των μελών μας και των προσκεκλημένων τους, ήταν αναμενόμενη, ούτως ή άλλως, η επιτυχία της εκδήλωσης...

  Παρά την ταυτόχρονη χορευτική εκδήλωση της Σχολής Ν. Δοκίμων (μια από τις ατυχείς συγκυρίες που προαναφέραμε), είχαμε και φέτος μαζί μας εκπροσώπους του ένστολου Π.Ν. Συγκεκριμένα μας τίμησαν με την παρουσία τους οι Ναύαρχοι του ΑΝΣ, Δ.Παπαγιαννίδης (Δ/ΔΝΕ), Ι.Ορφανός (ΔΚΔ/ΓΕΕΘΑ) και Χρ.Κατσαρός (Υ/ΣΕΘΑ). Ακόμα παραβρέθηκαν οι πρώην Υπουργοί και συνάδελφοι Αλ.Παπαδόγκωνας και Ι.Σταθόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, κ. Ι.Μαραγκουδάκης...

  Πλούσια ήταν και αυτή τη φορά τα προσφερθέντα "δώρα" από συναδέλφους και φίλους του Συνδέσμου, για την καθιερωμένη λαχειοφόρο μας. Ας τους αναφέρουμε, μαζί με τις ευχαριστίες μας: Ήταν -με τελείως τυχαία σειρά- η Πρόεδρος του Ν.Μ.Ε. κα Παλούμπη, οι Ξενοδοχειακές μονάδες Villa Γαλάζιο, Perrakis Hotel και Blue Bay Village της Άνδρου, και οι κ.κ. (αλφαβητικά) Δεσποτόπουλος, Μάστρακας, Πετρόπουλος και Τσούγκος...

  Όπως το συνηθίζουμε, φροντίσαμε να απαθανατίσουμε τη χαρούμενη βραδιά, με τη βοήθεια μερικών φωτογραφικών εικόνων, που παρουσιάζουν χωρίς λόγια, τη διάθεση και το κέφι των συνδαιτυμόνων. Πριν λοιπόν αναχωρήσουν σε λίγες μέρες οι περισσότεροι από μας, από το "διακεκαυμένο" άστυ μας για πιο δροσερούς προορισμούς διακοπών, ας ξαναρίξουμε μια ματιά στα στιγμιότυπα που ακολουθούν.
Προηγείται μια πανοραμική -με φως ημέρας- άποψη του Μικρολίμανου από τη βεράντα του Ν.Ο.Ε. Μάλιστα, με click, μπορείτε να κατεβάσετε και να δείτε το σχετικό "διαδραστικό" video, που κινούμενο δεξιά-αριστερά, δείχνει ολόκληρη την πραγματικά πανέμορφη θέα.   Η τετραήμερη, ανοιξιάτικη εκδρομή μας στη Χαλκιδική
και ο περίπλους του Αγίου Όρους, από 23 έως 26 Μαΐου 2008.


   ...Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήσαμε την πρώτη εκδρομή μας, ανοιξιάτικα, από 23 έως 26 Μαΐου 2008, με προορισμό αυτή τη φορά την πανέμορφη Χαλκιδική!

   ...Ο αριθμός των συμμετοχών ήταν, αν όχι ο μεγαλύτερος, ένας από τους μεγαλύτερους των μέχρι τώρα εκδρομών μας (90 άτομα!!), πράγμα που δημιούργησε προς στιγμή θέμα ...χώρου. Τελικά όμως το πρόβλημα λύθηκε αισίως, βρέθηκαν μεγαλύτερα πούλμαν και εξασφαλίστηκαν τα επί πλέον δωμάτια και κρεββάτια στα δύο ξενοδοχεία που καταλύσαμε.

   ...Το πρόγραμμα των τεσσάρων ημερών ήταν το εξής:

       Παρασκευή 23 Μαΐου
 • Αναχωρήσαμε το πρωί από Αθήνα (ένα πούλμαν από Κηφισιά και ένα από Παπάγου) και μετά μια ενδιάμεση στάση στα Καμένα Βούρλα για καφέ και στον Κορινό για μεσημεριανό φαγητό, φθάσαμε περί τις 8μμ στο όμορφα ανακαινισμένο ξενοδοχείο 'Θεοξένια,' στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής (click στο όνομα για μετάβαση στο site του ξενοδοχείου).
 • Η σχεδόν δωδεκάωρη (συνολικά) διαδρομή είχε φυσιολογικά κουράσει τους ταξιδιώτες, έτσι κάθε σκέψη για περαιτέρω ...νυκτερινή ζωή αποκλείσθηκε. Μετά από το βραδινό φαγητό, λοιπόν, οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν νωρίς για τα δωμάτιά τους.
       Σάββατο 24 Μαΐου
 • Το βασικότερο ίσως κομμάτι της εκδρομής και κύριος πόλος έλξης για να συμμετάσχουμε σ' αυτήν, ήταν η προγραμματισμένη για σήμερα βόλτα με πλοιάριο. Αναχωρήσαμε με την άνεσή μας, μετά το πρόγευμα, για να πάμε με τα πούλμαν στο παρακείμενο λιμανάκι, όπου επιβιβαστήκαμε στο μικρό κρουαζιερόπλοιο που μας έκανε τον περίπλου του Άθω. Για την ακρίβεια, παραπλεύσαμε τη δυτική ακτή, από Ουρανούπολη μέχρι άκρα Νυμφαίο, τηρώντας απόσταση των 500 μέτρων (υποχρεωτικά, εφ' όσον επέβαιναν γυναίκες) και μετά αναστρέψαμε πορεία και επιστρέψαμε πάλι στην Ουρανούπολη.
 • Καθ' όλη την πρώτη (προς Νότο) διαδρομή, το εκπαιδευμένο προσωπικό του πλοίου μας έκανε συνεχή -από μεγαφώνων- ενημέρωση, για το πού βρισκόμαστε, ποια μοναστήρια, σκήτες ή άλλα αξιοθέατα βλέπουμε, συμπληρώνοντας την περιγραφή με πολλά ιστορικά στοιχεία, και όλα αυτά σε τέσσερις γλώσσες.
 • Για μεσημεριανό φαγητό, αν και το πρόγραμμα ήταν ελεύθερο, οι περισσότεροι επέλεξαν μια επίσκεψη στο ακριβώς απέναντι γραφικό νησάκι της Αμμουλιανής, όπου εκτός από τις φυσικές και τεχνικές της ομορφιές, απολαύσαμε και τα φρεσκότατα και νοστιμότατα ψάρια και λοιπά θαλασσινά της.
 • Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ολιγόωρη ανάπαυση και, το βράδυ, το συνηθιζόμενο σε όλες τις εκδρομές μας χορευτικό δείπνο. Που είχε μεν αρχικά σχεδιαστεί να γίνει στην παραλία (beach-party), ο βροχερός καιρός όμως χάλασε τα σχέδια των οργανωτών, και το όλο γλέντι πραγματοποιήθηκε στις εσωτερικές αίθουσες του Θεοξένια.
 • Αρχικά μας ψυχαγώγησαν νεαρές κοπέλες και νέοι, ντυμένοι με παραδοσιακές μακεδονικές φορεσιές, που χόρευαν με συνοδεία πιάνου και ενός πραγματικά ταλαντούχου τραγουδιστή, τοπικούς δημοτικούς χορούς. Σιγά-σιγά όμως, και ιδίως αφ' ότου τελείωσε το φολκλορικό μέρος, έγινε στροφή και στα πιο "κλασσικά" κομμάτια, μέχρι που ...η ψηφοφορία από τηλεοράσεως για το καλύτερο τραγούδι της Eurovision διέκοψε για λίγο το χορό. Η διακοπή πάντως ήταν μόνο προσωρινή και, μετά το τέλος της ψηφοφορίας (και την κατάκτηση της τρίτης θέσης από τη δική μας τραγουδίστρια), ξαναγέμισε η πίστα και το κέφι συνεχίστηκε μέχρι κάποιες μικρές ώρες...
       Κυριακή 25 Μαΐου
 • Αναχώρηση από το ξενοδοχείο, ευτυχώς με λιακάδα, με προορισμό το Σπήλαιο Πετραλώνων. Στο χώρο έξω από το μόλις το 1959 ανακαλυφθέν σπήλαιο, είχαμε την τύχη να μας κάνει μια σε βάθος ενημέρωση για τα μοναδικά ευρήματά του, ο ίδιος ο πρώτος αρχαιολόγος και ανασκαφέας του, ο Άρης Πουλιανός. Και πρώτο απ' όλα τα ευρήματα, μας μίλησε για τον "άνθρωπο των Πετραλώνων", ένα κρανίο διατηρημένο μέσα σε σταλαγμιτικό υλικό, που με σύγχρονες μεθόδους (ηλεκτρονικής στροφορμής) έχει χρονολογηθεί από τα Ιαπωνικά εργαστήρια στις ~700 χιλιάδες χρόνια!! Ασφαλέστατα είναι το κατά πολλές εκατοντάδες χιλιάδων χρόνων παλαιότερο εύρημα που ανήκε σε άνθρωπο, και αυτό έχει βρεθεί εδώ, στην Ελλάδα, στο Μακεδονικό αυτό σπήλαιο!!
 • Μετά την ξενάγηση στο τεράστιο και αρκετά πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες σπήλαιο και το διπλανό του Μουσείο της Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελλάδος του Πουλιανού, όπου φιλοξενούνται και εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- ευρήματα (τμήματα οστών) από άγρια και σπάνια ζώα, που κάποτε ζούσαν εδώ αλλά όχι τώρα πλέον, συνεχίσαμε τη βόλτα μας στο Δυτικό πόδι της Χαλκιδικής, τη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Για μεσημεριανό καθίσαμε στον παραθαλάσσιο και γραφικότατο οικισμό της Σίβηρης. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι φανταστικές ταβέρνες και το ήσυχο και καταπράσινο περιβάλλον. Από εδώ, μετά ...άλλη μια γερή ψαροφαγία, αναχωρήσαμε για τον τελευταίο σ' αυτή την εκδρομή σταθμό μας, τη Θεσσαλονίκη.
 • Άφιξη-τακτοποίηση στο ξενοδοχείο 'Sun Beach,' στην περιοχή Αγίας Τριάδος, Καλαμαριάς, και το βράδυ πού αλλού, ...στα "λαδάδικα" για καλό φαγητό και ολοκλήρωση με τον πιο ευχάριστο τρόπο και της τρίτης ημέρας της εκδρομής μας...
       Δευτέρα 26 Μαΐου:
 • Πρωί, μετά το πρόγευμα, εγκαταλείπουμε και αυτό το ξενοδοχείο και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Όχι όμως πριν κάνουμε την τελευταία επίσκεψη - προσκύνημα στο μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό Ναό της συμπρωτεύουσας, τον Άγιο Δημήτριο. Εντυπωσιαστήκαμε από τις υπέροχες αγιογραφίες αλλά και τα υπολείμματα του προγενέστερου (κατεστραμμένου από πυρκαγιά) ναού. Δυστυχώς το πρόγραμμά μας δεν μας επέτρεπε να παραμείνουμε μέχρι την ώρα που ανοίγουν για επίσκεψη κοινού οι ιστορικές κατακόμβες, που βρίσκονται στα υπόγεια του Ναού.
 • Σε όλη τη διαδρομή από Θεσσαλονίκη - Αθήνα, με ενδιάμεσες στάσεις για φαγητό και ολιγόλεπτη ανάπαυση, όταν κάποιες στιγμές σταμάταγαν οι κουβέντες και η ανταλλαγή περιγραφών για τις όμορφες εμπειρίες, ο καθένας βυθιζόταν στις δικές του σκέψεις και αναμνήσεις. Έτσι, φθάσαμε ικανοποιημένοι και γεμάτοι εντυπώσεις στα σημεία απ' όπου είχαμε ξεκινήσει πριν τέσσερις μέρες...
  Η στήλη, προς πληρέστερη ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου με ιστορικά στοιχεία ή πληροφορίες παντός είδους, αλλά και με φωτογραφίες, παρουσιάσεις εικόνων, ψαλμωδίες και videos, από το μοναδικό στον κόσμο για τις ιδιομορφίες του (το διοικητικό του καθεστώς και το "άβατον" για τις γυναίκες), όμορφο αυτό κομμάτι της πατρίδας μας, παραθέτει την ηλεκτρονική σελίδα του (μια από τις δεκάδες που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο) που είναι ο 'Ιστοχώρος Αγίου Όρους'.

  ...Ακολουθεί ένα collage, τυχαία επιλεγμένων φωτογραφιών από την εκδρομή μας αυτή. Οι φωτογραφίες -ενθύμια των διαφόρων επισκέψεων και δραστηριοτήτων μας- αποτελούν μικρά μόνο δείγματα της ευχάριστης ατμόσφαιρας που επικρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια του τετραημέρου στην πανέμορφη Χαλκιδική.

Με click πάνω στο collage -και κάποια αρχική αναμονή για το 'φόρτωμα'- εμφανίζεται ο "πίνακας" των 8x8 φωτογραφιών, σε μεγαλύτερο και πλέον ευδιάκριτο μέγεθος, ο οποίος μπορεί να μετακινηθεί με τη βοήθεια της οριζόντιας και της κατακόρυφης μπάρας, για να δείτε οποιαδήποτε από τις 64 φωτογραφίες του. Εάν δε επιθυμείτε κάποια, επιλέξτε σειρά/στήλη όπου βρίσκεται, για να σας αποσταλεί σε πλήρες μέγεθος και σε ανάλυση κατάλληλη για φωτογραφική εκτύπωση.


   Η εορταστική εκδήλωση της Ε.Θ.Ε. στο Πολεμικό Μουσείο (14-4-2008).


   Μια ανάσα αέρα του Ιονίου Πελάγους εισέπνευσαν όσοι παραβρέθηκαν τη Δευτέρα 14 Απριλίου 2008 στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου όπου η Ελληνική Θαλάσσια Ένωση (Ε.Θ.Ε), στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας 2008 διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα
"ΙΟΝΙΑ 2008: ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

  Στην κατάμεστη από φίλους της Ε.Θ.Ε. αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, παρουσιάσθηκαν η Ιστορία, ο Λόγος, η Τέχνη και ο Στοχασμός του Ιονίου, του Πελάγους των Ποιητών, μέσα από την δημιουργία των Επτανήσιων Δημιουργών.


  Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Προέδρου της Ε.Θ.Ε., Αντιναυάρχου (ε.α.) Ξενοφώντα Μαυρογιάννη Π.Ν., με θέμα :
"Το Φως του Ιονίου"
[με click στον τίτλο, διαβάζετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας σε μορφή αρχείου pdf]

  Για την όμορφη αυτή εκδήλωση, στην οποία ήταν προσκεκλημένο και παραβρέθηκε σύσσωμο το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, εκδόθηκε από την Ε.Θ.Ε. σχετικό δελτίο τύπου, περιληπτικό απόσπασμα του οποίου παρατίθεται στη συνέχεια


« Iόνια 2008
Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία »


  ...Στην εναρκτήρια ομιλία του με θέμα "Το Φως του Ιονίου", ο Πρόεδρος της Ελληνικής Θαλάσσιας Ένωσης, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφών Μαυρογιάννης Π.Ν., αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία των νησιών του Ιονίου, αναλύοντας τα γεγονότα και τις συγκυρίες που, από τον 9ο αιώνα έως και την προσάρτηση των Επτανήσων στις 21 Μαΐου 1864, σμίλεψαν τους κατοίκους της περιοχής και διαμόρφωσαν την πλούσια παράδοσή τους.

  Ο ίδιος ανέδειξε την ανθεκτικότητα των Επτανήσιων στα ήθη των κατακτητών, Ενετών, Γάλλων, Ρωσοτούρκων, Άγγλων, σημειώνοντας πως η Ορθοδοξία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα λαϊκά έθιμα, προστατεύοντας σε σημαντικό βαθμό την εθνική ταυτότητα από τη δυτική επιρροή. Στάθηκε δε στο επιτυχές κράμα της βυζαντινής και δυτικής τέχνης που ευδοκίμησε στο Ιόνιο, δίδοντας άρτιες αγιογραφίες, υψηλής τέχνης μουσικά ακούσματα, αλλά και ποιητικό και συγγραφικό έργο απαράμιλλης αξίας.

  Ο κ. Μαυρογιάννης μίλησε διεξοδικά για τον Διονύσιο Σολωμό, αλλά και για τους Κάλβο, Μάντζαρο, Θεοτόκη, Ξενόπουλο και Σικελιανό και άλλους Επτανήσιους πνευματικούς άνδρες, το έργο των οποίων σημάδεψε την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση και απέδειξε πως "το Ιόνιο είναι το πέλαγος της πραότητας και της περισυλλογής".

  Στη συνέχεια της εκδήλωσης η ηθοποιός Γεωργία Ανέστη απέδωσε το ποίημα "Η φαρμακωμένη" που έγραψε ο Σολωμός το 1826. Ολοκληρώνοντας την απαγγελία με τους στίχους:
"Τέτοια, ομπρός εις τον Πλάστη κινώντας τα λευκά της τα χέρια, θα πη:
Σώπα, κόσμε! κοιμάται στο μνήμα, και κοιμάται παρθένα σεμνή",
η κα. Ανέστη χειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους για την γλαφυρή ερμηνεία της.

  "Τρελός μουσώνας ράγισε μεσονυχτίς τα ρέλια. Στο χέρι σου χλωρό κλαρί, χαρτί κι ένα φτερό", τραγούδησε με την σειρά της η φίλη της Ελληνικής Θαλάσσιας Ένωσης, Μαρίζα Κώχ, στάζοντας με την γλυκιά φωνής της λίγη αρμύρα στην εκδήλωση της Ε.Θ.Ε. Η γνωστή καλλιτέχνιδα, που ενθουσίασε το κοινό ταξιδεύοντάς το στα μακρινά πελάγη του ασυρματιστή Νίκου Καββαδία, ερμήνευσε συνοδεία τριμελούς ορχήστρας τα τραγούδια του "Μουσώνας", "Πούσι", "Στεριανή Ζάλη" και το αγαπημένο του κοινού "Φάτα Μοργκάνα".

  "Η ισορροπία και το μέτρο είναι το μυστικό του Ιονίου" κατέθεσε με το λιτό του λόγο στη συνέχεια ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νέστορας Μάτσας, ο οποίος προσέγγισε λακωνικά την ποίηση και την παράδοση των Επτανησίων. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ "Πάρεξ τη γλώσσα μου και την Ελευθερία", που σκηνοθέτησε ο ίδιος και είναι ένα βιογραφικό και πολιτιστικό σχεδίασμα της ζωής και του έργου του Διονυσίου Σολωμού. Η μικρή αυτή "δάφνη τιμής και ευλάβειας" προς τον Εθνικό μας ποιητή, σαγήνεψε τους θεατές, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν πως "ένας ποιητής της ελευθερίας δεν χωράει σε μια πατρίδα, αλλά ανήκει σε όλη την οικουμένη".

  Η εκδήλωση συνεχίστηκε με έκδηλη τη συναισθηματική φόρτιση κατά την απονομή τιμητικής διάκρισης που έγινε στον δημοσιογράφο Πέτρο Λινάρδο, για την 40ετή προσφορά του στο περιοδικό "Ναυτική Ελλάς". "Αν είχε γεννηθεί πιο νωρίς, θα είχαμε για περισσότερα χρόνια τη συνεργασία του" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κος Μαυρογιάννης, επιδίδοντας την τιμητική πλακέτα στον Κο Λινάρδο, για να καταδείξει έτσι τη σημαντικότητα του έργου του και το αδιάλειπτο της προσφοράς του, ενώ εκείνος ανταποδίδοντας τις ευχαριστίες δήλωσε: "Η Ναυτική Ελλάδα με δέχθηκε ως νέο δημοσιογράφο και στο τέλος έγινε σπίτι μου".

  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με ένα μελωδικό ταξίδι στα Επτάνησα, με ξεναγό τη Χορωδία Κηφισιάς 1937. Την 30μελή ανδρική χορωδία διηύθυνε ο Μαέστρος Χαράλαμπος Μιχαηλίδης. Στο πιάνο συνόδευσε η Πένυ Μαραβελή, ενώ συμμετείχε ως σολίστ, η σοπράνο Ειρήνη Τσαλαβούτα. Οι Επτανησιακές Καντάδες: "Δυο Γλυκά Ματάκια", η "Ξανθούλα", η "Ψαρόβαρκα", το "Καράβι" και το "Λαλούν τα Αηδόνια", αποδόθηκαν μελωδικότατα από τα μέλη της Χορωδίας, ενθουσιάζοντας το κοινό που καταχειροκρότησε.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Θαλάσσιας Ένωσης ευχαρίστησε την Χορωδία για την παρουσία της στην εκδήλωση, και επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της κ. Κωνσταντίνο Καρρά.

  Το όλο πρόγραμμα παρουσίασαν οι φιλόλογοι κ.κ. Γιώργος Κατσέλης και Ζωή Ρόκα, οι οποίοι φρόντισαν με σύντομο και εύληπτο τρόπο να εισαγάγουν τους θεατές στις ενότητες της εκδήλωσης.

  Η περιπλάνηση της ΕΘΕ έκλεισε με την παράθεση μικρής δεξιώσεως στο φουαγέ του Πολεμικού Μουσείου, συνοδεία μελωδιών της ελαφράς ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού.

  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παπάγου κ. Βασίλειος Ξύδης, ο εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Πανοσιολογιότατος κ. Αλέξιος Ιστρατόγλου, ο Υποναύαρχος Δ. Παπαγιαννίδης ΠΝ εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ, ο Υποναύαρχος Κ. Κυριακίδης ΠΝ Διοικητής ΣΝΔ, ο Υποναύαρχος (Ι) Γρ. Νούσης ΠΝ εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ. Παραβρέθηκαν επίσης επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΝ, ΑΣ και ΛΣ, Βετεράνοι του Πολεμικού Ναυτικού, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος (ε.α.) Κ. Καναβαριώτης Π.Ν., αντιπροσωπεία αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος, απόστρατοι αξιωματικοί του ΠΝ, ΣΞ και ΛΣ, καθώς και πλήθος κόσμου που γέμισαν το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.
Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη αυτή εκδήλωση.


   Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, χωρίς αρχαιρεσίες,
στις 15-3-2008.


  ...Πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου 2008, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που, λόγω της συμπληρώσεως τριετίας, θα έπρεπε να συνδυάζεται με Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής του ΣΑ/ΣΝΔ.

  ...Πλην, λόγω της μη προσέλευσης ικανού αριθμού υποψηφίων για συμμετοχή στα νέα όργανα (μόνο μία υποψηφιότητα, για μέλος του Δ.Σ.) και επειδή δεν είχαν θέση υποψηφιότητα ούτε τα μέλη του παλαιού Δ.Σ., μετά συμπλήρωση 10-ετούς συνεχόμενης θητείας στο όργανο, το εκλεγέν επί τόπου Προεδρείο της Συνελεύσεως πρότεινε και το σώμα της Γ.Σ. ομόφωνα ενέκρινε την εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων του Καταστατικού, όπως παραταθεί για ένα χρόνο η θητεία των παρόντων Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής (άρθρο 9 παράγραφος 3 περί θητείας του ΔΣ και άρθρο 11 παράγραφος 1 περί θητείας της ΕΕ).

  ...Επομένως, παραμένει το ίδιο πενταμελές Δ.Σ., που αποτελούν οι:
 • Ναύαρχος ε.α. Λεωνίδας ΠΑΛΗΟΓΙΩΡΓΟΣ
 • Αντιναύαρχος ε.α. Ξενοφών ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
 • Υποναύαρχος ε.α. Προκόπιος ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ
 • Υποναύαρχος (Ο) Παναγιώτης ΠΗΧΑΣ
 • Υποναύαρχος (Μ) ε.α. Αντώνιος ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ
 • με αναπληρωματικό μέλος τον Πλοίαρχο (Μ) ε.α. Μάνθο ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  ...Ομοίως παραμένει η αυτή Ελεγκτική Επιτροπή, την οποία αποτελούν οι:
 • Υποναύαρχος (Ο) ε.α. Κωνσταντίνος ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑΣ
 • Υποναύαρχος ε.α. Πέτρος ΘΕΟΔΩΡΟΥ
 • Πλοίαρχος (Μ) ε.α. Αντώνιος ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ
  ...Κατά τη διάρκεια και στα πλαίσια της Γ.Σ. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ, πέραν της αναγνώσεως του απολογισμού του έργου που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 1-1-2007 έως 14-3-2008 (διάστημα επεκταθέν μέχρι και την ημερομηνία προ της Γ.Σ., λόγω της προθέσεως του παλαιού Δ.Σ. να μη θέση υποψηφιότητα για συνέχιση της θητείας του), προέβη κατόπιν ομόφωνης εγκρίσεως του παλαιού Δ.Σ.στην απονομή, τιμής ένεκεν, της μεταλλικής πλακέτας με το θυρεό του Συνδέσμου, στα μέλη του:
 • Αντιναύαρχο ε.α. Αναστάσιο Δημητρακόπουλο, για τη σημαντική, επίπονη αλλά και χρησιμότατη εργασία του (η οποία εβραβεύθη και από την Ακαδημία Αθηνών), της εκδόσεως του τρίτομου "Βιογραφικού Λεξικού των Αποφοίτων Σ.Ν.Δ."
 • Αντιναύαρχο ε.α. Βασίλειο Ξύδη, Δήμαρχο Παπάγου, για την επί δεκαετία συνεχή συμπαράσταση και συνδρομή του στο έργο του Συνδέσμου.
  ...Μετά την ολοκλήρωση των "τυπικών διαδικασιών" της Γ.Σ. εδόθη το βήμα και στον Πρόεδρο της ΕΑΑΝ και του Μ.Τ.Ν., Αντιναύαρχο ε.α. Κωνσταντίνο Καναβαριώτη, ο οποίος ενημέρωσε τα παρευρισκόμενα μέλη περί των εξελίξεων που τα αφορούν, σε σχέση κυρίως με το Μετοχικό μας Ταμείο.

  ...Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε ευχάριστα, με την παράθεση μικρού μπουφέ με εκλεκτά εδέσματα και ποτά, ευγενική προσφορά του Δημάρχου Παπάγου, ο οποίος κατά παράδοση πλέον διαθέτει στο Σύνδεσμο τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου, για τις κατ' έτος εκδηλώσεις μας (πίτες και γενικές συνελεύσεις).

  ...Την επίσημη ανακοίνωση και το πλήρες κείμενο του απολογισμού του ΔΣ, όπως αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρό του, Ναύαρχο (ε.α.) Λεωνίδα Παληογιώργο προς τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως ΣΑ/ΣΝΔ της 15ης Μαρτίου 2008, μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.

Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader: -->  


  ...Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από αυτή τη "διαφορετική" Γενική μας Συνέλευση, ...άνευ αρχαιρεσιών.


   Στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση του απερχομένου Γενικού Επιθεωρητού Π.Ν.,
Αντιναυάρχου (Μ) Αντωνίου Παπαδουλή Π.Ν.


  ...Στις 12 Μαρτίου 2008, ο απερχόμενος Γενικός Επιθεωρητής Π.Ν., Αντιναύαρχος (Μ) Αντώνιος Παπαδουλής Π.Ν. παρέθεσε αποχαιρετιστήρια δεξίωση, στο χώρο δώματος του ΓΕΝ.

  ...Σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα και μια αίθουσα κατάμεστη από ένστολους και παλαιότερους συναδέλφους, αλλά και φίλους και συγγενείς του απερχομένου Ναυάρχου, ακολούθησε -κατά το πάγιο έθιμο του Ναυτικού- η προσφορά αναμνηστικών δώρων και θυρεών και αντηλλάγησαν οι αποχαιρετιστήριοι λόγοι και οι ευχαριστίες.

  ...Στην όμορφη αυτή εκδήλωση, παρουσία του Α/ΓΕΝ και του συνόλου του ΑΝΣ, παραβρέθηκαν κατόπιν της προσκλήσεως του κ. Παπαδουλή, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο δε Υποναύαρχος ε.α. Α. Αναστασάκης προσέφερε, τιμής ένεκεν, την αναμνηστική πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή.


   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής Αρχηγών ΓΕΝ,
στη Σ.Ν.Δ., στις 11-2-2008.


  ...Πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2008, στις εγκαταστάσεις της Σχολής, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής Αρχηγών ΓΕΝ, παρουσία του ΥΕΘΑ, κ. Ευ.Μεϊμαράκη, και με συμμετοχή της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας των Ε.Δ.

  ...Ο διατελέσας επί τριετία Α/ΓΕΝ και προαχθείς σε Ναύαρχο Δημήτριος Γούσης Π.Ν., αποστρατευόμενος παρέδωσε καθήκοντα Αρχηγού εις τον νεοπροαχθέντα Αντιναύαρχο Γεώργιο Καραμαλίκη Π.Ν., μέχρι τώρα Διοικητή Δ.Ν.Ε.

  ...Στην τελετή παρέστη και το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο δε Πρόεδρος, Ναύαρχος ε.α. Λ.Παληογιώργος προσέφερε, τιμής ένεκεν, την αναμνηστική πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Α/ΓΕΝ.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή.


   Η πίτα του Συνδέσμου στις 26 Ιανουαρίου 2008,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.


   Όπως κάθε χρόνο ξεκινήσαμε και φέτος τις εκδηλώσεις της νέας χρονιάς με τον Αγιασμό και την κοπή της Βασιλόπιτας, μια παράδοση που άρχισε το 1999, αμέσως δηλαδή μετά την ίδρυση του Συνδέσμου μας το 1998.

  ...Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η καθιερωμένη αυτή τελετουργική συνάντησή μας έλαβε χώρα στην αγαπημένη μας Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008. Τον χώρο μας τον παραχώρησε με την άδεια του ΓΕΝ, ο Διοικητής της Σχολής, Υποναύαρχος Κυρ. Κυριακίδης Π.Ν.

  ...Επαναλαμβάνοντας την επιτυχία της περυσινής αντίστοιχης εκδήλωσης και υπερβαίνοντας σε αριθμό προσελεύσεων κάθε άλλη χρονιά, η φετινή γιορτή της Πίτας του Συνδέσμου μας συγκέντρωσε στο "Μεσόδομο" του Βασσανείου υπέρ τα 200 μέλη μετά συζύγων. Στην τελετή συμμετείχε το επιτελείο της Σχολής, με επί κεφαλής τον Διοικητή της, μαζί με αντιπροσωπεία Ναυτικών Δοκίμων, ενώ από το "εν ενεργεία" Ναυτικό, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Εμμανουήλ Χωριανόπουλος Π.Ν. και ο Διοικητής ΣΕΘΑ, Αντιναύαρχος Δημήτριος Κουρκούλης Π.Ν.

  ...Η Σχολή είχε παραχωρήσει επίσης ελεύθερη πρόσβαση, στο Μουσείο Ιστορίας της ΣΝΔ
και, φυσικά, στο Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου, (στον οποίο, σημειωτέον, συνεχίζονται οι εργασίες αγιογράφησής του, οπότε κάθε συνδρομή προσφορών από τους επιθυμούντες είναι λίαν ευπρόσδεκτη).

  ...Μία ακόμη ευχάριστη και με ενδιαφέρον, για συμμετασχόντες και μη, ήταν η προβολή σε οθόνη μέχρι να αρχίσει η τελετή, διαφανειών με τις εικόνες από την πρόσφατη (29 Νοε.2007) εκδήλωση προς τιμή των Βετεράνων μας του Β'Π.Π., Αξιωματικών προελεύσεως Σ.Ν.Δ., η οποία είχε πραγματοποιηθεί και πάλι στους χώρους της Σχολής.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πρώτη αυτή εορταστική εκδήλωση του Συνδέσμου μας για το 2008.

Ο Αγιασμός και η Βασιλόπιτα του 2008 στη ΣΝΔ,
26 Ιανουαρίου 2008.
Click στα εικονίδια για μεγέθυνση.Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.