ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2011
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
πιθανώς να έχουν αφαιρεθεί από το site.

   Η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα μας στο Ν.Ο.Ε., στις 17-12-2011.


  ...Η τελευταία προγραμματισμένη εκδήλωση του Συνδέσμου μας για το 2011 ήταν η Χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα μας, που πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά (13η στη σειρά) στο γνωστό μας και εορταστικά διακοσμημένο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου. Η επιτυχία της αποδείχθηκε ανώτερη ίσως και από τα προβλεπόμενα, λαμβανομένων υπόψη των γενικότερων "στενόχωρων συνθηκών", λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

  ...Παρά τις μη ευνοϊκές αυτές συνθήκες, ο κόσμος φαίνεται ότι αναζητά τρόπους και ευκαιρίες να ξεφεύγει για λίγο από τις δυσάρεστες σκέψεις, και έτσι το κέφι και η διάθεση για χορό δεν έλειψαν από τους περίπου 120 συνδαιτυμόνες της όμορφης χειμωνιάτικης βραδιάς. Η αγάπη μας εξ άλλου προς τις παραδόσεις αλλά και κάθε τι το ωραίο, που είναι συνυφασμένη με το ενιαίο πνεύμα αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων, βοηθά να βρίσκουμε πάντα ευκαιρίες να ξαναθυμόμαστε τις όμορφες στιγμές από την κοινή μας ζωή στο Ναυτικό και να διασκεδάζουμε μαζί σαν να μην έχουμε χωρίσει ποτέ.

  ...Έτσι, και στη φετινή μας εκδήλωση υπήρξε εμφανής η προθυμία των εν ενεργεία συναδέλφων για συμμετοχή, όπως άλλωστε και στις προηγούμενες χρονιές. Και παρά τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, λόγω εκτάκτων περιστατικών, η ηγεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού, με επί κεφαλής τον ίδιο τον Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ, τον Διευθυντή ΔΝΕ και Διοικητή Σ.Ν.Δ., Υποναύαρχο Αναστάσιο Κατσάρη ΠΝ, και τον Υπασπιστή του κ. Α/ΓΕΝ, όλοι μετά των συζύγων τους, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και διασκέδασαν μαζί μας.

  ...Απολαύσαμε όλοι μαζί το ζεστό περιβάλλον της Αίθουσας Ναυμαχιών του Ν. Ομίλου, τα εδέσματα από τον εκλεκτό όπως πάντα μπουφέ του, το πλούσια και πολυάριθμα δώρα-προσφορές συναδέλφων και φίλων του Συνδέσμου, που φέτος ειδικά και για πρώτη φορά συμπληρώθηκαν από εκατοντάδες μικρά, αναμνηστικά δωράκια που προσέφερε ο Σύνδεσμός μας, ώστε ο κάθε φάκελος λαχνών να περιέχει τουλάχιστον ένα δώρο για να κερδίσουν όλοι κάτι και, φυσικά, χορέψαμε με κέφι στους ήχους της διαλεγμένης μουσικής από τον τακτικό μας DJ, Δημήτρη Μουτσάτσο.

  ...Ακολουθεί φωτογραφικό κολάζ (που μεγεθύνεται κατά τα γνωστά) με στιγμιότυπα από τη βραδιά, για να μας θυμίζει τις ευχάριστες ώρες που περάσαμε, όταν ξαναβρεθήκαμε, παλιοί και νέοι συνάδελφοι μαζί και γιορτάσαμε με αυτόν τον τρόπο τον ερχομό των Χριστουγέννων και την προσμονή της νέας χρονιάς 2012, η οποία ευχόμαστε και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα αποδειχθεί τελικά καλύτερη απ' αυτήν που σε λίγο φεύγει...
   Επίσκεψη μελών του ΣΑ/ΣΝΔ το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 στο Ν.Μ.Ε., για την έκθεση
"Το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ, 1911-2011. Ιστορία και Τέχνη",
[ Η έκθεση θα διαρκέσει από 5/10/2011 μέχρι και 7/1/2012 ]


   Το πρωί του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη μελών του Συνδέσμου μας στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, για να δουν -όσοι δεν την είχαν επισκεφθεί μέχρι τώρα- την έκθεση "Το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ, 1911-2011. Ιστορία και Τέχνη",
Η έκθεση που εγκαινιάσθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2011 θα διαρκέσει μέχρι και την 7η Ιανουαρίου 2012.

   Την εικοσαμελή περίπου ομάδα των επισκεπτών υποδέχθηκε και χαιρέτισε η Πρόεδρος του ιδρύματος, κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου - Παλούμπη, η οποία έκανε και μια γενική ενημέρωση στα μέλη μας για τα προηγηθέντα και τα οργανωτικά της εκθέσεως στο Ν.Μ.Ε. όπως και για τις προβλεπόμενες, προσεχείς εκδηλώσεις του Μουσείου.

  Στη συνέχεια ανέλαβε την ξενάγηση, ο εκ των οργανωτών της εκθέσεως και συγγραφέας των ιστορικών κειμένων που τεκμηριώνουν τα εικαστικά έργα, συνάδελφος και μέλος του συνδέσμου μας, Αντιναύαρχος Π.Ν. (ε.α.) Ιωάννης Παλούμπης.

  Η επίσκεψη αυτή και η εκτεταμένη ενημέρωση που μας έγινε, τόσο για τα ιστορικά γεγονότα όσο και για τα εκτιθέμενα έργα (πίνακες, γλυπτά, μοντέλο του θωρακισμένου καταδρομικού Γ. ΑΒΕΡΩΦ, φωτογραφικό υλικό, σχέδια, σκίτσα κ.λπ.) έδωσε στους επισκέπτες την ευκαιρία να θυμηθούν τις ιστορικές στιγμές και συνθήκες κάτω από τις οποίες έδρασε και μεγαλούργησε το θρυλικό πλοίο, υπό τον ορμητικό Κυβερνήτη του με τα απαράμιλλα ηγετικά προσόντα, Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά καφέ από τη διεύθυνση του μουσείου, ενώ πολλά μέλη μας βρήκαν την ευκαιρία να απολαύσουν για άλλη μια φορά τα πλούσια εκθέματά του και να προμηθευτούν κάποιες από τις διατιθέμενες εκδόσεις του.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επίσκεψή μας αυτή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:   Συμμετοχή του Δ.Σ. στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου, στη ΣΝΔ, στις 6 Δεκεμβρίου 2011.


  ...Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη λαμπρότητα την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011, στο χώρο παρατάξεων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (πλατεία Ελευθερίας), ο εορτασμός του Προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912 - 1913.

  ...Παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Ν. Ραγκούσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Υφυπουργός ΥΠ.Α.Α.Ν. για θέματα Ναυτιλίας κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές, τέως υπουργοί, οι τοπικές αρχές, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, επίτιμοι Αρχηγοί, το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, Βετεράνοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εν αποστρατεία στελέχη του ΠΝ, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ε.Δ. και Σ.Α. και αντιπροσωπείες μαθητών Στρατιωτικών Σχολών.

  ...Στην τελετή είχε προσκληθεί από ΓΕΝ, όπως συνηθίζεται, και παρέστη το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας.

  ...Μετά το πέρας της επίσημης τελετής ακολούθησε μικρή δεξίωση των προσκεκλημένων.

  ...Παρακάτω, φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό (click για μεγέθυνση).


   ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ,
ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ 'ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ', ΣΤΙΣ 2 ΔΕΚEMΒΡΙΟΥ 2011.


   Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 10:00, πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (πρώην ΚΕ/ΠΑΛ) η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος σε καιρό πολέμου και ειρήνης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

  Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων.

  Στην επιμνημόσυνη δέηση, την οποία παρακολούθησαν και μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ., παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γεώργιος Στ. Γεωργίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί, Βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, αντιπροσωπείες Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Υπαξιωματικών καθώς και συγγενείς των πεσόντων σε καιρό πολέμου και ειρήνης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

  Στέφανοι κατατέθηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον αρχαιότερο παρόντα Βετεράνο και μέλος του Συνδέσμου μας, Αρχιπλοίαρχο (ε.α) Παντελή Σμυρνάκη ΠΝ, τον Πρόεδρο του ΔΣ/ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α) Σπυρίδωνα Περβαινά ΠΝ και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών, κ. Ελευθέριο Σφακτό.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση μικρής δεξίωσης στο κτήριο του Επιτελείου ΔΝΕ, την πρώην δηλαδή Λέσχη Αξιωματικών ΔΝΕ, όπως την ξέρουμε οι παλαιότεροι.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεπτή αυτή τελετή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:   Κίνηση συμπαράστασης προς τους μαθητές και τα σχολεία του ακριτικού Καστελλόριζου, από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011.


Αγαπητοί συνάδελφοι, το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να φέρει εις γνώση σας τα εξής, που αφορούν στην προσφορά εκ μέρους μας προς τους μαθητές και τα Σχολεία του Καστελλορίζου, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού υλικού, για κάλυψη των σχετικών ελλείψεών τους:

Τι προηγήθηκε, τι μεσολάβησε, πώς οργανώθηκε:

  Κατόπιν διερεύνησης του θέματος πάνω από τέσσερις μήνες -οι αρχικές σκέψεις είχαν διατυπωθεί ήδη προ των "καλοκαιρινών διακοπών"- και μετά την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών και επαφών με διάφορους αρμόδιους και παντοιοτρόπως εμπλεκόμενους φορείς, οριστικοποιήθηκε η διαδικασία. Έτσι, ολιγομελής ομάδα μελών μας, που αντιπροσώπευε το σύνολο των Αποφοίτων της Σ.Ν.Δ., επισκέφθηκε το ακριτικό νησί μας από 9 έως 11 Νοεμβρίου 2011, και παρέδωσε στους μαθητές των σχολείων του σαν δώρο, χρήσιμα εκπαιδευτικά βοηθήματα και αθλητικό υλικό!

   Συγκεκριμένα, αφού διαπιστώσαμε ότι οι μαθητές τόσο του Δημοτικού σχολείου όσο, και ιδιαίτερα, οι μαθητές του Γυμνασίου & Λυκειακών Τάξεων (γιατί η λειτουργία ανεξάρτητου Λυκείου δεν δικαιολογείται από τον ελάχιστο αριθμό των μαθητών) στερούνται βασικών εκπαιδευτικών βοηθημάτων και υλικού ψυχαγωγίας, αποφασίσαμε ότι θα μπορούσαμε, στα πλαίσια και τις προβλέψεις των άρθρων 2 και 3 του Καταστατικού μας, να καλύψουμε μέρος έστω αυτών των ελλείψεων.

   Την κατάλληλη χρονική στιγμή, ο αγαπητός συνάδελφος, μέλος μας και τακτικότατος -κατ' έτος- δωρητής και συμπαραστάτης στο έργο του Συνδέσμου, Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) Λ. Μπάσμπας, όταν πληροφορήθηκε τις προθέσεις του Δ.Σ. συμφώνησε ενθέρμως και συνεισέφερε υψηλό χρηματικό ποσό, διπλασιάζοντας έτσι τους προς διάθεση για αγορά Η/Υ πόρους.

   Το Δ.Σ. ευχαριστώντας τον κ. Μπάσμπα, μπόρεσε κατόπιν τούτου:
  • να προβεί στην προμήθεια ένδεκα φορητών Η/Υ (laptops) τελευταίας τεχνολογίας, ανά ένα για τους ένδεκα συνολικά μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου
  • να προβεί στην προμήθεια ενός ακόμη laptop για το ίδιο το σχολείο, προς κάλυψη γραμματειακών αναγκών του αλλά και για τη λειτουργία του νέου τρόπου εκπαιδευτικής διδασκαλίας, μέσω "διαδραστικού πίνακα". [Σημειώνεται παρεμπιπτόντως ότι, για την πλήρη λειτουργία του συστήματος αυτού, απομένει σε εκκρεμότητα η προμήθεια του σχετικού λογισμικού και κάποιων μικρο-συστημάτων/οργάνων, μικρής σχετικά αξίας].
  • να προσφέρει ακόμη ικανό αριθμό από μπάλες ποδοσφαίρου και βόλεϊ, τόσο στο Δημοτικό, όσο και στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, συνοδευόμενες από δύο μεταλλικές τρόμπες ποδός.
  • τέλος, συνεργαζόμενο με τη Νηπιαγωγό, ανέλαβε να καλύψει όλες τις ανάγκες του Νηπιαγωγείου σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και πίνακες.
   Για την εκδήλωση είχαν ενημερωθεί σχετικά το ΓΕΝ, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσων και οι στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές αρχές του νησιού.

Πώς πραγματοποιήθηκε

   Η μικρή "τελετή" για την παράδοση των δώρων σε μαθητές και σχολεία από τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων του Συνδέσμου, Υποναύαρχο (ε.α.) Α. Αναστασάκη Π.Ν. πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματισθεί, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011, με τη συμπαράσταση της τοπικής Δημοτικής αρχής και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Γυμνασίου-Λ.Τ. Καστελλορίζου και το σύνολο του καθηγητικού και διδασκαλικού προσωπικού όλων των Σχολείων.

   Είχε προηγηθεί η οργάνωση από τη Δημοτική Αρχή Μεγίστης, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Στράτο Αμύγδαλο, σε άμεση συνεργασία με τη Διευθύντρια του Γυμνασίου-Λ.Τ., κ. Μπέττη Μούζακ, του χώρου όπου θα γινόταν η εκδήλωση (κατάλληλη αίθουσα του Δήμου). Είχε ακόμα γίνει ενημέρωση/πρόσκληση όλων των κατοίκων του νησιού, με ανακοινώσεις που είχαν επικολληθεί σε πρόσφορες θέσεις, κυρίως στύλους του ηλεκτρικού ρεύματος, σε όλο το μήκος της παραλίας της μικρής πόλης.

   Μαζί και συνοδεύοντας τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου μας, στο Καστελλόριζο είχε μεταβεί και ο Αντιναύαρχος (ε.α.) Κων. Βάλλας Π.Ν. Την ίδια ημέρα κατέπλευσε, όπως είχαμε ζητήσει από το ΓΕΝ, η ΤΠΚ ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ, και έτσι στην τελετή παραβρέθηκε και ο Κυβερνήτης, Πλωτάρχης Ράπτης Π.Ν., με πενταμελή αντιπροσωπεία από το πλοίο του.

   Από πλευράς τοπικών αρχών παραβρέθηκαν ακόμη οι εξής:
Ο ιερέας, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μαλτέζος, ο Στρατιωτικός Διοικητής, Ταγματάρχης Λ. Τριαντάφυλλος και οι προϊστάμενοι Αστυνομίας (Ανθυπαστυνόμος N. Παναγιωτόπουλος) και Λιμεναρχείου (Αρχικελευστής Σ. Λιάσκος).

   Μετά από σύντομο καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγίστης, κ. Στρ. Αμύγδαλο, και ενημέρωση του ευάριθμου κοινού των γονέων και μαθητών από τη Διευθύντρια, κ. Μπ. Μούζακ, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Εφόρου Δημοσίων Σχέσεων του Συνδέσμου μας, προς τους παρισταμένους. Ο Υποναύαρχος κ. Αναστασάκης εξήγησε τους λόγους που ώθησαν το Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ στην απόφαση της προσφοράς, και ενημέρωσε τους μικρούς μαθητές ποια είναι η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και τι κάνει ο ΣΑ/ΣΝΔ.

   Μέσα σε χαρούμενα επιφωνήματα από τους μαθητές και χειροκροτήματα από τους γονείς τους, παρέλαβαν τα παιδιά Γυμνασίου ή Λυκείου από ένα σύγχρονο laptop, πλήρως εφοδιασμένο με τελευταίας εκδόσεως λογισμικό, συστήματα προστασίας από ιούς και τριετή πλήρη εγγύηση για τυχόν επισκευή, την τσάντα μεταφοράς του, ποντίκι, καθαριστικό οθόνης, πρόσθετο έξτρα λογισμικό σε CD, και ένα καλαίσθητο "δίπλωμα" με ονομαστική αφιέρωση και προσωπικές ευχές, από τον ΣΑ/ΣΝΔ.

   Στη συνέχεια παραδόθηκαν στους αντίστοιχους επικεφαλής καθηγητές-διδασκάλους, ένα ακόμη παρόμοιο σετ laptop για το Γυμνάσιο-Λύκειο, από 5 μπάλες ποδοσφαίρου/βόλλεϋ στο Γυμνάσιο και το Δημοτικό, και τα ζητηθέντα εκπαιδευτικά παιχνίδια για το Νηπιαγωγείο.

   Ακολούθησε η ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων, όπου εκ μέρους του Συνδέσμου προσεφέρθη ο θυρεός του στη Διεύθυνση του Γυμνασίου-Λυκείου ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγίστης προσέφερε αναμνηστική, κεραμική πλακέτα για το ΣΑ/ΣΝΔ και έντυπο υλικό προβολής του νησιού στους "ευπρόσδεκτους επισκέπτες" Ναυάρχους Βάλλα και Αναστασάκη και τον Κυβερνήτη της ΤΠΚ, ο οποίος και ανταπέδωσε την κίνηση, προσφέροντάς του τον θυρεό του πλοίου του..

   Μπορείτε να δείτε παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη αυτή εκδήλωση του Συνδέσμου μας.


Προσφορά δώρων στους μαθητές του ακριτικού Καστελλόριζου,
από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.
   Επετειακή εκδήλωση, επ' ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου 1940,
στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς, την 24η Οκτ. 2011.


   Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011, επ' ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς, που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος "Χορωδία Κηφισιάς 1937" και ο Δήμος Κηφισιάς.

   Το Πρόγραμμα της εκδηλώσεως και οι λοιπές λεπτομέρειες φαίνονται στην παρακάτω πρόσκληση, μεγέθυνση της οποίας μπορείτε να τη δείτε με πίεση (click) στα εικονίδια:   Στην εκδήλωση αυτή, όπου είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν Βετεράνοι μας του Β' Π.Π. και πολλά μέλη του Συνδέσμου μας, ομίλησε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΝΔ, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφών Μαυρογιάννης Π.Ν. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click στην παρακάτω εικόνα:Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader: -->  
   Η έκτη εκδρομή μας στο εξωτερικό: Ένα επταήμερο στην πανέμορφη Ισπανία!
Επισκεφθήκαμε Βαρκελώνη-Figueres-Girona και Μαδρίτη-Τολέδο, από 14 έως 20 Ιουνίου 2011.


   Η έκτη κατά σειρά εκδρομή μας στο εξωτερικό ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Ήταν μία ακόμη εκδρομή μεγάλης διάρκειας και, αυτό που κυρίως μετράει, με ωραίες και πρωτόγνωρες εμπειρίες για τους περισσότερους, οι οποίοι έβλεπαν για πρώτη φορά τη μία ή και τις δυο μεγαλουπόλεις (και τις γύρω περιοχές τους) που επισκεφθήκαμε.

   Για άλλη μια φορά το σύνολο των συμμετασχόντων εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια, όπως αναμενόταν άλλωστε, τόσο για την επιλογή μας αυτή, όσο και για την οργάνωση της εκδρομής. Το κατ' ανάγκη "πυκνό" πρόγραμμα μιας τέτοιας επιλογής προορισμών, με μουσεία και αξιοθέατα παγκόσμιας εμβέλειας και θαυμασμού, ήταν επόμενο (και αναμενόμενο) ότι θα ...δοκίμαζε τις αντοχές μας, παρά την προσπάθειά μας εξ αρχής να περιορίσουμε κατά το δυνατόν τις πολύωρες πεζοπόρες ξεναγήσεις και τις μακρές μετακινήσεις με πούλμαν (ο βασικός λόγος άλλωστε που επιλέξαμε αεροπορική μετακίνηση από Βαρκελώνη σε Μαδρίτη).

   Και αυτή η εκδρομή είχε αρχικά σχεδιαστεί με πιο ...συντηρητικές επιδιώξεις: Να δούμε ή Βαρκελώνη ή Μαδρίτη. Οι διαφορετικές όμως προτιμήσεις των επιθυμούντων συμμετοχή, μας οδήγησαν τελικά στη συμβιβαστική λύση του συγκερασμού των δύο επικρατέστερων επιθυμιών (η ένταξη στο εκδρομικό πρόγραμμα και της Ανδαλουσίας απορρίφθηκε από νωρίς για ευνόητους λόγους: Θα έπρεπε ή να περιορίσουμε τις επισκέψεις στις άλλες δύο περιοχές ή να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τη διάρκεια της εκδρομής, με αντίστοιχες επιπτώσεις τόσο στο κόστος όσο και στην ταλαιπωρία, ιδίως των πιο ηλικιωμένων).

   Το τελικό πρόγραμμά μας λοιπόν, όπως σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, περιλάμβανε ανά ημέρα τα εξής: Αεροπορική αναχώρηση την Τρίτη 14/6 από το Ελ.Βενιζέλος και άφιξη νωρίς το πρωί στη Βαρκελώνη. Άρχισε αμέσως η περιήγηση με το πούλμαν στην πόλη, που είναι διάσπαρτη με τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του Αntoni Gaudí: από τα όλως ιδιαίτερα ιδιωτικά κτίρια στην πανάκριβη Passeig de Gràcia, ως τη χαρακτηριστική (και ανολοκλήρωτη) εκκλησία της πόλεως, τη Sagrada Família. Η πρώτη μας στάση έγινε για να επισκεφθούν όσοι επιθυμούσαν τον Καθεδρικό Ναό της πόλης, La Seu, αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό και την Αγία Ευλαλία (Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia). Η αμέσως επόμενη στάση ήταν για να θαυμάσουμε (εξωτερικά μόνο) τη Sagrada Familia. Για το εσωτερικό της που δεν είδαμε, ακολουθεί παρακάτω μία παρουσίαση σε μικρογραφία. Μεγεθύνεται και ξεκινά πατώντας το σχετικό κουμπί κάτω δεξιά.


Ακολούθησαν επισκέψεις στο Park Güell και το λόφο Montjuïc (όπου και το Ολυμπιακό χωριό), και μία περιήγηση με το πούλμαν σε όλη την τεράστια (διαμορφωμένη με την ευκαιρία των Ολυμπιακών του 1992) ακτογραμμή, με τα εντυπωσιακά κτίρια, το μνημείο/στήλη του Κολόμβου (Mirador de Colom) και το πολύβουο, τουριστικό λιμάνι. Καταλήξαμε στο κεντρικότατο ξενοδοχείο μας, το Catalonia Plaza στην Plaça d'Espanya, για ξεκούραση και δείπνο, ενώ το βράδυ μας ήταν ελεύθερο για νυκτερινές βόλτες με φεγγαράδα.

   Τη δεύτερη μέρα, Τετάρτη 15/6, πριν αναχωρήσουμε, όπως προβλεπόταν για το Figueres, περάσαμε ...για εξωτερική γνωριμία από το "Ναό" της ποδοσφαιρικής ομάδας της Barcelona και πρωταθλήτριας Ευρώπης φέτος, το Camp Nou. Φτάνοντας στο "χωριό του Dali", επισκεφθήκαμε το φερώνυμο Μουσείο που φιλοξενεί πάμπολλα από τα έργα του Ισπανού καλλιτέχνη.


Μετά από ένα τρίωρο σχεδόν, όπου εντυπωσιαστήκαμε από τα πάσης φύσεως δημιουργήματά του -ακόμη και κοσμήματα- αναχωρήσαμε για ένα ακόμη γραφικότατο στο σύνολό του χωριό, τη Girona με την πλούσια ιστορία, όπως μας την περιέγραψε ο έλληνας ξεναγός μας, Λάζαρος (κ. Στεφάνου). Επιστροφή στο ξενοδοχείο για δείπνο, αν και πολλοί προτίμησαν τα γραφικά και νοστιμότατα ψαρο-εδέσματα στο όμορφο λιμάνι - απ' όπου, όσοι ...κοίταζαν ψηλά, πρόσεξαν την καλυπτόμενη από τα εκατοντάδες φώτα της παραλίας, μακρύτερη ολική έκλειψη της σελήνης για τα επόμενα 100 χρόνια!

   Την τρίτη μέρα, που από το πρόγραμμα προβλεπόταν "ελεύθερη", μας έγινε περιπατητική ξενάγηση στον γνωστό, εμπορικό δρόμο Las Ramblas. Είναι φαρδύς πεζόδρομος τριών λωρίδων, μήκους περί τα 1200μ, πολυσύχναστος από ντόπιους και τουρίστες (και ...πορτοφολάδες ως εκ τούτου) μεταξύ των συνοικιών Barri Gòtic και El Raval, και συνδέει την κεντρική Plaça Catalunya με τη στήλη του Χριστόφορου Κολόμβου στην παραλία (η πανοραμική 360° που ακολουθεί, είναι βέβαια τραβηγμένη χειμώνα, αλλά σίγουρα μας θυμίζει την αρχή της Ramblas όπως τη γνωρίσαμε).


Η κατάληξη της Ramblas στην περιοχή του μνημείου του Κολόμβου (Mirador de Colom).


Μερικοί από μας δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα τοπικά Μουσεία Picasso και Miró, ενώ άλλοι προτίμησαν τη δροσερή βόλτα στο εντυπωσιακό L' Aquàrium, στο λιμάνι της πόλης.


Το απόγευμα είχαμε άλλη μία εκτός προγράμματος επίσκεψη στο "Ισπανικό χωριό" (Catalan: Poble espanyol; Spanish: Pueblo español) που είναι ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής των διαφόρων περιοχών της Ισπανίας, στο λόφο Montjuïc. Κατασκευάσθηκε αρχικά το 1929, για τη Διεθνή Έκθεση Βαρκελώνης εκείνου του έτους (ανακαινίσθηκε για την ΧΧV Ολυμπιάδα του '92) και στα 42000 τ.μ. του περιλαμβάνει 117 κτίρια, δρόμους και πλατείες, όλα υπό κλίμακα. Το ίδιο βράδυ (της Πέμπτης 16/6) είμαστε τυχεροί που πετύχαμε το φαντασμαγορικό τρίωρο υπερθέαμα των νερών που χορεύουν.


   Η επομένη, Παρασκευή 17/6, ήταν η μέρα της αεροπορικής μετάβασής μας (με εσωτερική γραμμή της Iberia) από Βαρκελώνη στη Μαδρίτη. Λόγω της πρωινής άφιξής μας στην πρωτεύουσα, ξεκινήσαμε πριν πάμε στο ξενοδοχείο, με μια πρώτη παρουσίαση της πόλης και με την προγραμματισμένη από την Ελλάδα -και αυστηρά τηρούμενη ως προς το ωράριο εισόδου και εξόδου- ξενάγησή μας στο Μουσείο El Prado. Ο νέος μας ξεναγός στη Μαδρίτη, ο Γιάννης (κ. Λυμτσιούλης), με τον γλαφυρό αλλά σωστό και ιστορικά τεκμηριωμένο λόγο του, μας "υποχρέωσε" -για τη δική μας σωστότερη ενημέρωση- να περιοριστούμε σε τρεις μόνο από τους εκατοντάδες καλλιτέχνες, ώστε να γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους πληρέστερα. Σημειωτέον ότι το Μουσείο Prado θεωρείται ως η μεγαλύτερη στον κόσμο γκαλερί τέχνης, με εκθέματα γλυπτικής, σχεδίων, νομισμάτων και άλλων έργων τέχνης, αλλά βασικά η φήμη του προέρχεται από την τεράστια συλλογή ζωγραφικών πινάκων. Περιλαμβάνει άνω των 8.600 έργων ζωγράφων όλων των διαμετρημάτων, αλλά λιγότερα από 2.000 απ' αυτά εκτίθενται στο κοινό, ελλείψει απαιτουμένων εκθεσιακών χώρων. Έτσι ασχοληθήκαμε και απολαύσαμε σ' αυτή την ομαδική μας ξενάγηση μόνο τα έργα των El Greco, Goya και Velazquez.


Μετά το El Prado, και με τη σκέψη ακόμα στα υπέροχα έργα που μόλις γνωρίσαμε από απόσταση ...χειραψίας, συνεχίσαμε την περιήγηση στην πόλη, με στάση έξω από τον καθεδρικό της και τα βασιλικά ανάκτορα, για να καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας Rafael Atocha, στην περιοχή του γνωστού (από τις καλές και τις άσχημες στιγμές του) σιδηροδρομικού σταθμού της Atocha. O πρώτος (από το 1851) και μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός και σταθμός Metro της Μαδρίτης -ένας από τους συν-σχεδιαστές του ήταν και ο γνωστός μας Gustave Eiffel- αποτελεί με την εμφανή σιδηροκατασκευή του τεράστιου θόλου του, αλλά και με τον εσωτερικό, σκεπαστό τροπικό κήπο του, ένα από τα αξιοθέατα της πόλης, το οποίο δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε, από το ίδιο κιόλας βράδυ.


Ο σιδηροδρομικός σταθμός Atocha περιλαμβάνει εσωτερικό κήπο με τροπικά φυτά.

   Το Σάββατο, 18/6, ήταν "ελεύθερη μέρα" αλλά ο "αρχηγός" της εκδρομής από το Γραφείο Μάνεσση, ο αγαπητός Λεωνίδας (κ. Λουκίσσας), ανέλαβε να μας ξεναγήσει ο ίδιος στην πόλη. Από το σταθμό της Atocha, που τον ξαναθαυμάσαμε και με το φως της ημέρας, πήραμε το metro ως την Puerta del Sol. Από εκεί, με τα πόδια, γνωρίσαμε όλα τα ενδιαφέροντα της περιοχής, ως την Plaza Mayor και τη μεγάλη σκεπαστή αγορά, τη Mercado de San Miguel. Κατ' ιδίαν μετά είχαμε την ευκαιρία ο καθένας να επισκεφθεί όποιο άλλο αξιοθέατο τον ενδιέφερε. Κάποιοι επισκέφθηκαν τα γνωστά για τη μεγαλοπρέπεια και το "προπολεμικό αρχοντικό τους χρώμα" ξενοδοχεία Palace και Ritz, άλλοι προτίμησαν "μια ματιά στα μαγαζιά" ή μια βόλτα στο δροσερό πάρκο Retiro με τη λιμνούλα και τις βάρκες του, οι περισσότεροι όμως κατέληξαν το απόγευμα στο επίσης πολύ ενδιαφέρον Museo Reina Sofia.
H πέμπτη εκδρομική ημέρα ολοκληρώθηκε με την προγραμματισμένη για μετά το δείπνο του ξενοδοχείο μας, νυκτερινή έξοδο για διασκέδαση στο φολκλορικό κέντρο Las Carboneras, με θέαμα flamenco και κατανάλωση αρκετής ποσότητας sangria !


Mια εικόνα από το Flamenco στο Las Carboneras της Μαδρίτης

   Την Κυριακή 19/6 πραγματοποιήθηκε, όπως είχε προγραμματισθεί, η επίσκεψή μας στο ιστορικό και γραφικότατο Toledo. Κατά την έξοδό μας από την πρωτεύουσα είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη μεγάλη -και ακόμα σε ενέργεια- αρένα ταυρομαχιών, Plaza de Toros. Στα 70 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη, το Toledo, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της αυτόνομης περιοχής της Castile-La Mancha, έχει ανακηρυχθεί "πόλη-μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς" από την UNESCO το 1986, για την εκτενή πολιτιστική και μνημειακή κληρονομιά της, ως μία από τις προηγούμενες πρωτεύουσες της Ισπανικής αυτοκρατορίας και ως τόπος συνύπαρξης των χριστιανικού, εβραϊκού και μουσουλμανικού πολιτισμών - αλλά επίσης και τόπος όπου συνέβησαν σκληρές θρησκευτικές διώξεις εναντίον των Εβραίων.
Μεταξύ πολλών μεγάλων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν ή έζησαν στο Toledo, ήταν και ο Ελληνικής καταγωγής Δομίνικος Θεοτοκόπουλος. Γι' αυτό, ένας βασικός προορισμός μας σ' αυτό το μέρος, ήταν η εκκλησία του Santo Tomé που επισκεφθήκαμε για να θαυμάσουμε το αριστούργημα του El Greco "Η Ταφή του Κόμητα του Οργκάθ".


Στη συνέχεια, αφού περιηγηθήκαμε στα στενά δρομάκια της καστρούπολης (η οποία προετοιμαζόταν και στολιζόταν για την επικείμενη θρησκευτική εορτή του Corpus Christi) και κάποιοι είχαμε την ευκαιρία να τη θαυμάσουμε από ψηλά, από το καμπαναριό την Ιησουϊτικής εκκλησίας (Iglesia de los Jesuitas), καταλήξαμε στον περίφημο Καθεδρικό Ναό του Toledo με το πανύψηλο, επιβλητικό κωδωνοστάσιό του. Είχαμε και εκεί μια εκτεταμένη ξενάγηση και θαυμάσαμε τον πλούσιο διάκοσμό του -δυστυχώς όμως δεν θα έχουμε εικόνες του γιατί απαγορευόταν η φωτογράφηση μέσα στο ναό.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας στην πόλη, που δίκαια ονομάζεται "Πόλη των Τριών Πολιτισμών", καθώς πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς τη Μαδρίτη, αντικρίσαμε απομακρυνόμενοι την εικόνα του μεσαιωνικού κάστρου Castillo de San Servando στην κορυφή και τη γέφυρα της Alcàntara, όπως ακριβώς την έχει αποτυπώσει και ο El Greco σε έναν από τους δύο μοναδικούς απομείναντες πίνακές του με τοπία, την "Άποψη του Τολέδο" με καταιγίδα.

   Φτάνοντας στην πρωτεύουσα, ο καθένας ακολούθησε ελεύθερο πρόγραμμα για το τελευταίο του απόγευμα στην Ισπανία.
Μία αξιοσημείωτη συγκυρία και ενδιαφέρουσα εμπειρία ήταν, για όσους βρεθήκαμε το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της Puerta del Sol, η ειρηνική, καθιστική διαμαρτυρία των εκατοντάδων "indignados"-"αγανακτισμένων" πολιτών, διαφόρων ηλικιών, φύλων και εθνικοτήτων, με την αστυνομική παρουσία ευδιάκριτη αλλά από μακριά.
Η σύγκριση αντίστοιχων εικόνων (ειρηνικών) διαμαρτυριών στις πλατείες Del Sol και Συντάγματος ακολουθεί.


Ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης (εικόνα αρχείου)

Ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος των Αθηνών (εικόνα αρχείου)


H ζωή όμως στα μαγαζιά της περιοχής (τουριστικά ή εστιάσεως) συνεχιζόταν απρόσκοπτα, και αργότερα, το ίδιο βράδυ, βρεθήκαμε σε ένα από τα καλαίσθητα, υπαίθρια εστιατόρια της πλατείας Santa Ana, για να υψώσουμε και εμείς ένα ποτήρι cerveza, καληνυχτίζοντας τη θερμή (όχι μόνο λόγω ήλιου) πρωτεύουσα της Ισπανίας.


Η πλατεία Santa Ana, στο κέντρο της Μαδρίτης


   Το πρωί της τελευταίας μέρας, Δευτέρας 20/6, αποχαιρετίσαμε και το ξενοδοχείο μας και πήραμε το πούλμαν για το Madrid-Barajas Airport. Η πτήση με την Aegean μας έφερε νωρίς το απόγευμα πίσω στην Αθήνα.

   Θα θέλαμε, όπως είναι απόλυτα φυσικό, να κρατήσουμε για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και να μοιραστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους τις ωραίες αυτές αναμνήσεις μας. Αναμνήσεις και εντυπώσεις που ίσως μόνο οι φωτογραφίες των ίδιων των συν-ταξιδιωτών, που τις τράβηξαν στην προσπάθειά τους να "αιχμαλωτίσουν" τις νέες εικόνες και να καταγράψουν ό,τι τους εντυπωσίαζε ή ευχαριστούσε, θα μπορέσουν να αποδώσουν καλύτερα.

   Οι φωτογράφοι πολλοί, όλοι μας σχεδόν, ο καθένας με μια φωτογραφική ή μια βιντεοκάμερα στο χέρι. Επόμενο λοιπόν ήταν να βρεθούν δεκάδες φωτογραφίες, πολλές φορές με το ίδιο θέμα, τραβηγμένο από διάφορες γωνίες, σε διαφορετικές στιγμές και από διαφορετικούς φωτογράφους. Και αρκετοί οι πρόθυμοι να συμβάλλουν στη συγκέντρωση των φωτογραφικών απεικονίσεων κάθε γωνιάς που επισκεφθήκαμε και κάθε λεπτομέρειας που μας τράβηξε την προσοχή. Αποτέλεσμα; ...για άλλη μια φορά φωτο-πλημμύρα!

   Σ' αυτήν ακριβώς την (ευχάριστη αλλά και απαιτητική) διαδικασία να ελεγχθούν, να συγκριθούν και να αξιολογηθούν από ένα άτομο, τόσες φωτογραφίες, ώστε να επιλεγούν οι πιο αντιπροσωπευτικές, που θα μπουν πιθανότατα σε κάποιο αναμνηστικό άλμπουμ ψηφιακής μορφής, έχει εμπλακεί ο γράφων. Το άλμπουμ αυτό, όταν με το καλό ετοιμαστεί, θα είναι διαθέσιμο προς επίδειξη και θα μπορεί να το αποκτήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, από τους λαβόντες μέρος σ' αυτή την εκδρομή μας στην Ισπανία.

   Για τους φίλους που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν και για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας, ανεβάσαμε -όπως και στο παρελθόν- ένα ποτ πουρί από εικόνες που θυμίζουν τα σημαντικότερα γεγονότα και μέρη που είδαμε. Οι εικόνες, ομαδοποιημένες κατά ημέρα και περιοχή επίσκεψης, προσπαθήσαμε να καλύπτουν θεματικά όλες τις κινήσεις μας αυτό το εκδρομικό επταήμερο.
[
Με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται]


Ημέρα 1η:
Άφιξη και πρώτη γνωριμία με τη Βαρκελώνη - Sagrada Familia - Park Güell - Το ξενοδοχείο μας.Ημέρα 2η:
Επίσκεψη στο μουσείο του Dali στη Figueres και στη Girona με την πλούσια ιστορία.Ημέρα 3η:
Τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης - To Ισπανικό χωριό - Τα νερά που χορεύουν!Ημέρα 4η:
Πτήση από Βαρκελώνη στη Μαδρίτη - Πρώτη γνωριμία πρωτεύουσας - Επίσκεψη στο Μουσείο El Prado.Ημέρα 5η:
Πλατείες, Μουσεία και αξιοθέατα της Μαδρίτης - Το Flamenco.Ημέρα 6η:
Επίσκεψη στο Toledo - Πάρκο Buen Retiro - Βράδυ στην Puerta del Sol και στην πλατεία Santa Ana.Ημέρα 7η:
Αναχώρηση αροπορικώς από Μαδρίτη και άφιξη Αθήνα.


   Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, στις 19-3-2011.


  ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, για άλλη μια φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας.

  ...Με την έναρξη της συνεδρίας, εξελέγησαν από τα μέλη διά βοής, ως Πρόεδρος της Γενικής Συνελεύσεως ο Βετεράνος του Β'Π.Π. Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) Κωνσταντίνος Μόσχος και ως Γραμματεύς ο Αντιναύαρχος (ε.α.) Αντώνιος Δημόπουλος.

  ...Ακολούθησε η "έκθεση πεπραγμένων" και ο οικονομικός απολογισμός (για το διάστημα από 21-3-2010 και μέχρι σήμερα), από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξ. Μαυρογιάννη. Επίσης, αναγνώσθηκε η Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι "η όλη οικονομική διαχείριση εγένετο νομότυπα και κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και τις αρχές της χρηστής οικονομικής τάξεως, χωρίς την παραμικρή αταξία ή οιανδήποτε ατέλεια".
Κατόπιν αυτού απηλλάγη ομόφωνα το Δ.Σ. του Συνδέσμου από κάθε οικονομική ευθύνη για την περίοδο που καλύπτει ο απολογισμός.

  ...Το πλήρες κείμενο του Απολογισμού του ΔΣ, όπως αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρό του, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννη προς τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως ΣΑ/ΣΝΔ της 19ης Μαρτίου 2011, καθώς και την Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.


Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader: -->  


Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από τη Γ. Σ. (Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση).


   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ.,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στις 15-03-2011.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011, στην κεντρική πλατεία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ., παρουσία του Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Δημητρίου ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗ Π.Ν.

  ...Ο προαχθείς εις Αντιναύαρχο, Γεώργιος ΣΚΙΑΔΑΣ Π.Ν., ο οποίος τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης, παρέδωσε καθήκοντα Διοικητού στον νεοπροαχθέντα εις Υποναύαρχο, Ιωάννη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ Π.Ν.

  ...Στην όμορφη και παραδοσιακή αυτή τελετή είχαν προσκληθεί και παρέστησαν το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας και πολλά μέλη μας, ο δε Πρόεδρος, Αντιναύαρχος ε.α. Ξενοφών ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΝ προσέφερε αναμνηστικό δώρο, τιμής ένεκεν, στον απερχόμενο Διοικητή, για την άριστη συνεργασία και τη συνδρομή του προς το Σύνδεσμο.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή. Με click σε κάθε εικονίδιο μεγεθύνεται.


   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της πίτας του Συνδέσμου,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στις 29 Ιανουαρίου 2011.


  ...Όπως έχει πλέον καθιερωθεί από το 2007, η τελετή Αγιασμού του Νέου Έτους και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας πραγματοποιήθηκε και φέτος στις εγκαταστάσεις της αγαπημένης μας Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011, στο "Μεσόδομο" των ιστορικών Κεντρικών Κτηρίων (στο Βασσάνειο), που μας το παραχώρησε με την άδεια του ΓΕΝ, ο Διοικητής της Σχολής, Υποναύαρχος Γ. Σκιαδάς Π.Ν.

  ...Στην τελετή, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και είχε για άλλη μια φορά αριθμό προσελεύσεως μελών (μετά συζύγων) που ξεπερνούσε τα 140 άτομα, (αρκετά μεγάλο νούμερο, με δεδομένες τις όχι άριστες καιρικές συνθήκες), συμμετείχε ο Διοικητή της Σχολής με Αξιωματικούς του Επιτελείου του και μικρή αντιπροσωπεία Ναυτικών Δοκίμων.

  ...Η Σχολή είχε επίσης παραχωρήσει στα μέλη μας ελεύθερη πρόσβαση στο Μουσείο Ιστορίας της ΣΝΔ και, φυσικά, στο Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την εορταστική αυτή εκδήλωσή μας.
Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.

   Η Επίσκεψη του ΣΑ/ΣΝΔ στο Αρχηγείο Στόλου, στις 18-01-2011.


  ...Η πρώτη εκδήλωση του Συνδέσμου μας το νέο έτος ήταν η -εκτάκτως προ του καθιερωμένου Αγιασμού προγραμματισθείσα- επίσκεψη των μελών μας στο Αρχηγείο Στόλου, την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011.

  ...Η επίσκεψη αυτή, που επανελήφθη μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια (η προηγούμενη είχε γίνει το 2002), έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο στα παλαιότερα μέλη αλλά ακόμα και στους σχετικά προσφάτως αποστρατευθέντες συναδέλφους, να ενημερωθούν επί της σημερινής καταστάσεως, οργανώσεως και προοπτικών εκσυγχρονισμών και ανανεώσεων των μαχίμων μονάδων του Στόλου μας.

  ...Η εκτενής ενημέρωση (στο αμφιθέατρο του Α.Σ.) περιελάμβανε το γενικό τμήμα (για το σύνολο των μονάδων) που παρουσιάσθηκε από επιτελείς του Α.Σ. και επιμέρους ενημερώσεις για το νεο-ενταχθέν στη δύναμη Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, και (αντιπροσωπευτικά) για τη Φ/Γ ΥΔΡΑ, οι οποίες έγιναν από τους Κυβερνήτες των δύο Π.Π.

  ...Ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων εκ μέρους των επισκεπτών, στις περισσότερες των οποίων απήντησε ο ίδιος ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Γεώργιος Δημητριάδης ΠΝ, ενώ σε εξειδικευμένα για τα πλοία τους ερωτήματα απήντησαν οι Κυβερνήτες.

  ...Αμέσως μετά την ενημέρωση έγινε κατά τα συνηθιζόμενα ανταλλαγή αναμνηστικών και θυρεών μεταξύ του Προέδρου του ΔΣ, από πλευράς ΣΑ/ΣΝΔ και του Α.Σ. και των δύο Κυβερνητών, από πλευράς Στόλου.

  ...Μετά την ενημέρωση, τα μέλη μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τμηματικά τα δύο σκάφη, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (και τις περισσότερες φωτογραφήσεις) να κερδίζει, ως ήταν αναμενόμενο, το νεότευκτο Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

  ...Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μικρό γεύμα που παρέθεσε ο Αρχηγός Στόλου και οι επιτελείς του στα μέλη μας που συμμετείχαν.

  ...Παρουσιάζονται παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επίσκεψη των μελών μας στο Αρχηγείο και σε μονάδες του Στόλου. (τα εικονίδια μεγεθύνονται με click κατά τα γνωστά):


Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.