ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2012
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
πιθανώς να έχουν αφαιρεθεί από το site.

   Συμμετοχή του Δ.Σ. στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου, στη ΣΝΔ, στις 6 Δεκεμβρίου 2012.


  ...Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 9:30 στην αίθουσα τελετών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων η τελετή εορτασμού του προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913).

  ...Παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μέλη της κυβερνήσεως και του κοινοβουλίου, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώς, Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τέως υπουργοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, απόστρατοι, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ε.Δ. και Σ.Α. και αντιπροσωπείες μαθητών Στρατιωτικών Σχολών..

  ...Στην τελετή είχε προσκληθεί από ΓΕΝ, όπως συνηθίζεται, και παρέστη το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας.

  ...Μετά το πέρας της επίσημης τελετής ακολούθησε μικρή δεξίωση των προσκεκλημένων.

  ...Παρακάτω, φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό (click για μεγέθυνση).


   Το Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ προσκεκλημένο σε ημερίδα του Γ.Ε.Ν. με θέμα
"Η Συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους Βαλκανικούς Πολέμους",
που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ν. Δοκίμων τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012.


  ...Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012, ανήμερα της 100ής επετείου της Ναυμαχίας της Έλλης, στην αίθουσα δεξιώσεων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η ημερίδα που οργάνωσε το Γ.Ε.Ν., με θέμα τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους Βαλκανικούς πολέμους.

  ... Την ημερίδα, το πρόγραμμα της οποίας φαίνεται ακολούθως, είχαν προσκληθεί και παρακολούθησαν εκπρόσωπος της εκκλησίας, εκπρόσωποι του τριών όπλων των Ε.Δ., το καθηγητικό προσωπικό της Σχολής, το σύνολο των Ν. Δοκίμων και αντιπροσωπείες μαθητών των άλλων παραγωγικών Στρατιωτικών Σχολών.
Το Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο και τον Έφορο Δημ. Σχέσεων.

  ... Κατωτέρω το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές. Click στα επί μέρους εικονίδια για μεγέθυνση.Το πάνελ της Α' Συνεδρίας (εξ ΑΡ προς τα ΔΕ):
Προεδρεύων Κ.Σβολόπουλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ομιλητές Π.Κιτρομηλίδης, Ε.Χατζηβασιλείου, Κ.Κολιόπουλος.
Το πάνελ της Β' Συνεδρίας (εξ ΑΡ προς τα ΔΕ):
Προεδρεύων Χ.Παπασωτηρίου του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ομιλητές Ι.Παλούμπης, Ζ.Φωτάκης, Δ.Κατσικώστας.

   Το Δ.Σ. και μέλη του ΣΑ/ΣΝΔ στην Εκδήλωση του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και της Πνευματικής Εστίας Παπάγου,
για τα 100 χρόνια από ενάρξεως των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13,
την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012.


  ...Όπως είχε ανακοινωθεί, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, στο αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, εκδήλωση επ' ευκαιρία της εκατονταετηρίδος από της ενάρξεως των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13.

  ... Στην τελετή, όπου ομιλητές ήσαν ο ιστορικός κ. Σαράντος Καργάκος και ο Αντιναύαρχος (ε.α.) Ιωάννης Παλούμπης ΠΝ, είχαν προσκληθεί και παρέστησαν εκπρόσωποι του Δ.Σ. και μέλη του Σ.Α./Σ.Ν.Δ.


  ... Μπορείτε να δείτε το εικονογραφημένο κείμενο της παρουσίασης "Βαλκανικοί Πόλεμοι - Ο Ναυτικός Αγώνας 1912-1913", που έγινε από τον συγγραφέα του λευκώματος, Αντιναύαρχο Ι. Παλούμπη, κάνοντας click εδώ.

  ... Κατωτέρω η αποσταλείσα από τον αγαπητό συνάδελφος και Δήμαρχο Παπάγου - Χολαργού, Υποναύαρχο (ε.α.) Βασίλειο Ξύδη ΠΝ, ανοικτή πρόσκληση προς ενημέρωση των μελών μας και των φίλων τους.


   Το Δ.Σ. και μέλη του ΣΑ/ΣΝΔ στην Εκδήλωση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία,
στη μνήμη Ναυάρχου Σοφοκλή Δούσμανη, Κυβερνήτου του ΑΒΕΡΩΦ,
επ' ευκαιρία της εκατονταετηρίδος από της απελευθερώσεως της νήσου Λέσβου,
την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012.


  ...Όπως είχε ανακοινωθεί, πραγματοποιήθηκε στο "Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών" την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012, επ' ευκαιρία της εκατονταετηρίδος από της απελευθερώσεως της νήσου Λέσβου, εκδήλωση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, στη μνήμη Ναυάρχου Σοφοκλή Δούσμανη, Κυβερνήτου του Θ/Κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ.

  ... Στην τελετή, όπου κύριος ομιλητής ήταν ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν Π.Ν., είχαν προσκληθεί και παρέστησαν το Δ.Σ. και μέλη του Σ.Α./Σ.Ν.Δ.


  ... Κατωτέρω η αποσταλείσα από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος ανοικτή πρόσκληση προς ενημέρωση των μελών μας και των φίλων τους.


   ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ,
ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ 'ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ', ΣΤΙΣ 19 ΝΟEMΒΡΙΟΥ 2012.


   Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 10:00, πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (πρώην ΚΕ/ΠΑΛ) η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος σε καιρό πολέμου και ειρήνης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

  Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων.

  Στην επιμνημόσυνη δέηση, την οποία παρακολούθησαν το Δ.Σ. και μέλη του Σ.Α./Σ.Ν.Δ., παρέστη o Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτριος Ελευσινιώτης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη Π.Ν. Επίσης παρευρέθησαν μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, Βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αντιπροσωπείες Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Υπαξιωματικών, καθώς και συγγενείς των πεσόντων σε καιρό πολέμου και ειρήνης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

  Στέφανοι κατατέθηκαν από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον αρχαιότερο παρόντα Βετεράνο και μέλος του Συνδέσμου μας, Αντιναύαρχο (ε.α) Γεώργιο Μόραλη ΠΝ, τον Πρόεδρο του ΔΣ/ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α) Σπυρίδωνα Περβαινά ΠΝ και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών, κ. Ελευθέριο Σφακτό.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση μικρής δεξίωσης στο κτήριο του Επιτελείου ΔΝΕ, την πρώην δηλαδή Λέσχη Αξιωματικών ΔΝΕ, όπως την ξέρουμε οι παλαιότεροι.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεπτή αυτή τελετή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:

(με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Η τετραήμερη φθινοπωρινή εκδρομή του Συνδέσμου μας σε Καστοριά-Δισπηλιό-Νυμφαίο-Πρέσπες-Μετέωρα,
από 19 ως 22 Οκτωβρίου 2012.
  ...Με "συγκρατημένο ενθουσιασμό" υποδέχθηκαν τα μέλη μας την επανάληψη -μετά ενός χρόνου διακοπή- των εκδρομών μας προς το εσωτερικό. Το τετραήμερο 19-22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η νέα φθινοπωρινή εκδρομή του Συνδέσμου, με προορισμό τη Βόρειο-Δυτική Ελλάδα: Με "έδρα" την πανέμορφη Καστοριά, όπου παραμείναμε στο πολύ καλό και ανακαινισμένο ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ, μερικές δεκάδες μέτρα από την όχθη της λίμνης, επισκεφθήκαμε διαδοχικά τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό (5500 π.Χ.!) στο Δισπηλιό, την κρυμμένη "νύφη του χιονιού" το Νυμφαίο ή Νέβεσκα με το φυσιολατρικό πάρκο προστασίας της αρκούδας "Αρκτούρο", την περιοχή των Πρεσπών με τα γραφικά χωριά Αγίου Γερμανού, Αγίου Αχιλλείου και Ψαράδων), και, στην επιστροφή μας, την Ι. Μονή Βαρλαάμ στα Μετέωρα, ενώ μείναμε για αρκετές ώρες για φαγητό και βόλτες στα ηλιόλουστα εκείνη τη μέρα Τρίκαλα με το Ληθαίο ποταμό (παραπόταμο του Πηνειού) να τα δροσίζουν.

  ...Η συμμετοχή, παρά το ότι αρχικά υπήρξε ...αθρόα προσέλευση (δηλώσεις συμμετοχής ~70), σταδιακά περιορίστηκε στα 50 άτομα, τα οποία γέμισαν άνετα ένα πούλμαν. Οι περισσότεροι ήσαν συνάδελφοι μετά συζύγων, ευδιάθετοι και με όρεξη για περιηγήσεις αλλά και για χορό, όπως απέδειξαν για άλλη μια φορά στο "μουσικο-χορευτικό δείπνο" του Σαββάτου.

  ...Ο καιρός (και) αυτή τη φορά ήταν με το μέρος μας. Αν και ξεκινήσαμε την Παρασκευή πρωί με λίγη συννεφιά από την Αθήνα (Παπάγου και Ζηρίνειο), μόλις βγήκαμε από την Αττική μας υποδέχθηκε ένας λαμπρός ήλιος, ο οποίος μας συνόδεψε καθ' όλο το εκδρομικό τετραήμερο, γυρνώντας σε βροχούλα μόνο το βράδυ της Δευτέρας, μετά μάλιστα και την τελευταία στάση μας στα Καμένα Βούρλα για τον αποχαιρετιστήριο καφέ.

  ...Έτσι μπορέσαμε να γνωρίσουμε περπατώντας όποιο μέρος βρισκόμαστε και να απολαύσουμε τις φυσικές ομορφιές των τόπων που επισκεφθήκαμε: Αρχικά, τη νυκτερινή Καστοριά και τη γραφική λίμνη της, το πρώτο βράδυ. Το επόμενο πρωινό επισκεφθήκαμε το σκεπασμένο αρχικά με ομίχλη (λόγω της λίμνης) Δισπηλιό και ξεναγηθήκαμε στην αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού του, που ανακαλύφθηκε σχεδόν τυχαία το 1938, όταν σε χρονιά ξηρασίας τα νερά της λίμνης υποχώρησαν και άρχισαν να φαίνονται εκατοντάδες ξύλινοι πάσσαλοι.

  ...Την ίδια μέρα πριν το μεσημέρι φθάσαμε στο Νυμφαίο, ξεναγηθήκαμε στο περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης "Αρκτούρος" και αρκετοί από μας προχώρησαν μέχρι το προστατευμένο καταφύγιο της καφέ αρκούδας.

  ...Το απόγευμα, όταν επιστρέψαμε στην Καστοριά, είχαμε ευκαιρία για ατομικές βόλτες, να γνωρίσουμε την παλιά πόλη και τα αρχοντικά σπίτια της, κάποιοι ανεβήκαμε ως τον Άγιο Αθανάσιο, στην κορυφή του λόφου, με πανοραμική θέα όλης της πόλης και της λίμνης της, ενώ άλλοι επιδόθηκαν σε ...shopping therapy, στα γνωστά γουναράδικα της Καστοριάς. Το ίδιο βράδυ (του Σαββάτου) οργανώσαμε επί τόπο το συνηθιζόμενο σε κάθε εκδρομή μας μουσικοχορευτικό δείπνο, στην όμορφη ταβέρνα "Γεύση και μελωδία", πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας.

  ...Την τρίτη μέρα, Κυριακή, το εκδρομικό μας πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στην περιοχή των Πρεσπών. Πρώτη στάση στο γραφικό χωριό του Αγίου Γερμανού με την ομώνυμη εκκλησία του 11ου αιώνα (από το λεξικό διαβάζουμε "αντιπροσωπευτικό δείγμα μεταβατικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με νάρθηκα. Ο τρούλος του έχει κυλινδρικό τύμπανο και στηρίζεται σε τέσσερις πεσσούς. Ανατολικά απολήγει σε τρεις ημικυκλικές αψίδες...").

  ...Επόμενος σταθμός η μικρή Πρέσπα, απ' όπου με την πλωτή πεζογέφυρα περάσαμε στο "νησάκι", με τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Αχιλλείου, η οποία έδωσε και το όνομα στο νησάκι και το χωριό. Χρονολογείται στα τέλη του 10ου αι., είναι μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας και στο ναό βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου.

  ...Από εκεί, και αφού "εφοδιαστήκαμε" όλοι με τα ονομαστά όσπρια και άλλα προϊόντα της περιοχής, πήγαμε στο κοντινό χωριό Ψαράδες, στη μεγάλη Πρέσπα, για να γευτούμε τους ψαρομεζέδες της λίμνης (γριβάδια, τσιρόνια κ.λπ.) αλλά και για μια απολαυστική βαρκάδα, και να δούμε τις "βραχογραφίες", αξιοθαύμαστες για την αντοχή τους στους αιώνες, αν και τελείως εκτεθειμένες σε όλους τους καιρούς.

  ...Επιστροφή απογευματινές ώρες και μια σύντομη επίσκεψη, ακολουθώντας τον παρόχθιο γραφικό δρόμο της λίμνης της Καστοριάς (ή Καστορίας ή Ορεστιάδας λίμνης) στην παραλίμνια εκκλησία/μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Είχαμε την τύχη να ακούσουμε από τον μοναδικό ιερέα της, περιγραφές για την ιστορία του Ναού και για το νόημα των αγιογραφιών που κοσμούν και τους εξωτερικούς τοίχους του. Με έκπληξη ακούσαμε/μάθαμε πως τα φυτικά χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν, διατηρούνται καλύτερα όταν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και τον αέρα, παρά όταν καλύπτονται ή βρίσκονται σε κλειστό χώρο.

  ...Το βράδυ, μια παρέα από εμάς, με τη βοήθεια του κιθαρωδού συναδέλφου Α.Ρ., περάσαμε μερικές αναπαυτικές και μελωδικές ώρες, τραγουδώντας γνωστούς σκοπούς και απαλές μπαλάντες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, στο σαλόνι του ξενοδοχείου.

  ...Και εδώ, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε με θαυμασμό και αγάπη, πως σε όλες τις κινήσεις και εκδηλώσεις μας το τριήμερο, ακολουθούσαν -και πρωτοστατούσαν κάποιες φορές- οι παλαιότεροι και αξιοσέβαστοι συνάδελφοι που μας συνόδευαν, τα ζεύγη Θ+Αι. Λ. και Β+Α Μ. Ήσαν αυτοί μάλιστα που, ικανοποιημένοι από την ατμόσφαιρα της παρέας και την ομορφιά των τόπων που επισκεφθήκαμε, πρώτοι μας προέτρεψαν να επαναλάβουμε παρόμοιες εκδρομές το συντομότερο"!

  ... Στο δρόμο της επιστροφής, τη Δευτέρα, ήταν τα Μετέωρα. Οι γνωστοί, εντυπωσιακοί βράχοι - μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, με τα αιωνόβια μοναστήρια τους, κρεμασμένα θαρρείς στον αέρα, αποτελούν συνήθη τόπο επισκέψεως Ελλήνων και αλλοδαπών εκδρομέων, έχουν δε περιληφθεί και σε άλλες δικές μας εκδρομές. Αυτή τη φορά, επισκεφθήκαμε την Ι. Μ. Βαρλαάμ, που κάποτε ανέβαιναν οι μοναχοί με το κρεμαστό καλάθι, σήμερα όμως οι προσκυνητές φθάνουν με μια σύγχρονη και άνετη σχετικά (παρά τα υπέρ 120 σκαλοπάτια της) εξωτερική κλίμακα. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία σε όσους έφθασαν ως εκεί, να αντικρύσουν από κοντά το χαώδες ύψος από την άκρη του κατακόρυφου βράχου, που άλλοτε ήταν απαγορευτικό για πρόσβαση, εκτός για τους πολύ τολμηρούς "εναερίτες"....

  ...Μετά τα Μετέωρα, στάση στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, για γεύμα στα γνωστά της "μανάβικα" ή "δυο στενά", και βόλτα δίπλα στον Ληθαίο ποταμό, που χαρίζει ομορφιά στην πόλη με τις καταπράσινες όχθες του και δροσιά στον κόσμο το καυτό Θεσσαλικό καλοκαίρι.

  ...Τελευταία στάση, ως συνήθως, στα Καμένα Βούρλα, όπου μεταξύ καφέ και γλυκού, ξαναφέραμε στο μυαλό τις εικόνες που αποθηκεύσαμε αυτό το τετραήμερο, και κάναμε ...ενδο-παρεϊκές συμφωνίες για κάποια επόμενη εκδρομική μας απόδραση, σε πρώτη ευκαιρία...

  ...Όπως συνηθίζουμε, κλείνουμε τις περιγραφές αφήνοντας τις ψηφιακές εικόνες να προσπαθήσουν εκείνες να αποδώσουν τα συναισθήματα ευφορίας που μας προξενούσε σε κάθε στροφή του δρόμου η ομορφιά της φύσης. Το φωτογραφικό ποτ-πουρί που ακολουθεί, ελπίζουμε να μεταδώσει στον επισκέπτη της στήλης έστω μέρος μόνο της ομορφιάς, του πολιτισμού και των συναισθημάτων ευφορίας που πλημμύριζαν όλους τους "συνταξιδευτές" το τετραήμερο αυτό, όπου και αν βρεθήκαμε, κάτι που τα φτωχά μας λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν...

[ Οι πρώτες τρεις εικόνες παρακάτω είναι από το διαδίκτυο.
Τα εικονίδια του πίνακα που ακολουθεί, μεγεθύνονται με click.
]
   Συμμετοχή του ΣΑ/ΣΝΔ στους εορτασμούς για την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων 1912-13,
από την Πέμπτη 4/10 έως την Κυριακή 7/10/2012.


  ...Όπως είχε προγραμματισθεί, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012, στα πλαίσια των εορτασμών για τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας πραγματοποίησε επιθεώρηση του Στόλου στον Φαληρικό όρμο. Στην τελετή είχε προσκληθεί και παρέστη και ο Πρόεδρος του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφών Μαυρογιάννης Π.Ν.

  ...Σε συνέχεια των εορταστικών εκδηλώσεων, το τριήμερο 5 έως 7 Οκτωβρίου, πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" στο επισκεπτήριο της Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, του Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και της ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, στο λιμάνι του Πειραιά (Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ).

  ... Την Κυριακή επίσης, μετά το πέρας του επισκεπτηρίου για το κοινό, διετέθησαν μετά υποβολή σχετικού αιτήματος της Ε.Α.Α.Ν. προς το Α.Σ., τα ανωτέρω τρία Π.Π. σε Αποστράτους Αξιωματικούς του Ναυτικού για επίσκεψη (στον Πειραιά) και για μικρό πλου μέχρι το Ν.Σ., όπου και αποβιβάσθηκαν.

  ...Ακολουθούν ορισμένες εικόνες από την επίσκεψη του κοινού στα Π.Π. και από την εν πλω επίσκεψη των Αποστράτων στη Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, με τον Πρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Σ. Περβαινά Π.Ν. και τον Υποναύαρχο (ε.α.) Μ. Μάστρακα Π.Ν.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   To Δ.Σ. του Συνδέσμου μας προσκεκλημένο στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων,
στις 28 Σεπτεμβρίου 2012.


  ...Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά, η ορκωμοσία των πρωτοετών Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού.

  ... Η τελετή της ορκωμοσίας , στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ , έγινε παρουσία του κ.ΥΦΕΘΑ Δημητρίου Ελευσινιώτη και παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., διατελέσαντες Διοικητές ΣΝΔ , ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σ. Χρήστου, ο Αντιπεριφερειάρχης νήσων Δ. Κατσικάρης, εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά, καθώς και πλήθος συγγενών και φίλων των νέων Ναυτικών Δοκίμων.

  ... Συνολικά ορκίστηκαν σαράντα πέντε (45) πρωτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι (31 Μάχιμοι και 14 Μηχανικοί).

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής. Του λόχου προηγούντο οι νεο-ορκισθέντες πρωτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι. Από το σύνολο των νέων Ν. Δοκίμων σαράντα (40) είναι Έλληνες (34 άντρες και 6 γυναίκες), δύο (2) από την Κύπρο, ένας (1) από την Ιορδανία, ένας (1) από την Σενεγάλη και ένας (1) από τη Συρία.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας και την παρέλαση προ των επισήμων.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Η τάξη του 1962 συμπλήρωσε φέτος και εόρτασε τα 50 χρόνια από της εισόδου της στη Σ.Ν.Δ.,
στις 21 Σεπτεμβρίου 2012.
[από τον Α.Ν.Α.]


  ...Στις 21 Σεπτεμβρίου 1962, Παρασκευή και τότε, 30 αμούστακα ακόμα παιδιά, από 16 χρονών το μικρότερο ως 18 το μεγαλύτερο, διαβήκαμε την πύλη της Σχολής και φορέσαμε για πρώτη φορά τη στολή του "ναύτη". Οι 14 Μάχιμοι και οι 16 Τεχνικοί νεοεισαχθέντες, βρήκαμε εκεί έναν ακόμη "παλαιό συμμαθητή", που μας ...περίμενε από την προηγούμενη τάξη, ενώ σε λίγες μέρες συνενωθήκαμε και με άλλους 8 εκ Λιβύης (η πρώτη φορά που ξεκίνησε αυτό στη Σ.Ν.Δ.), και έτσι συμπληρώσαμε τον αριθμό των "παρά ένα τεσσαράκοντα", που φωτογραφηθήκαμε σε λίγες μέρες κάτω από το άγαλμα του Π. Βασσάνη, στη Νότια κλίμακα του "Βασσανείου κεντρικού κτηρίου". [Αυτό το επίθετο πόσο εύγλωττα αποδίδει το τι γινόταν εκεί μέσα...].

  ...Στα τέσσερα χρόνια της φοίτησής μας, σε κάποια τάξη έμεινε πίσω ένας "δικός μας", ενώ προστέθηκαν άλλοι δύο "παλαιοί συμμαθητές", ώσπου μιαν άλλη λαμπρή Σεπτεμβριάτικη Κυριακή, στις 23/9/1966, 32 άνδρες πλέον, σηκώσαμε το χέρι για την ορκωμοσία μας ως Σημαιοφόροι, και παραλάβαμε το σπαθί του Αξιωματικού του ένδοξου ναυτικού μας. Μαζί μας ορκίστηκαν Σημαιοφόροι του δικού τους Ναυτικού και οι Λίβυοι συμμαθητές μας.

  ...Έκτοτε πέρασε μισός αιώνας! Το διάβα του ήταν ιδιαίτερα σκληρό για την "τάξη μας", αφού το 1/3 των φίλων που ξεκινήσαμε μαζί, δέκα τον αριθμό, δεν βρίσκονται σήμερα κοντά μας.

  ...Οι υπόλοιποι όμως, αποφασίσαμε να συνεορτάσουμε τη "χρυσή επέτειο", και 20 από τους εναπομείναντες το πραγματοποιήσαμε με ιδιαίτερο τρόπο! Ανήμερα της επετείου, το απόγευμα της Παρασκευής 21 Σεπ. 2012, κατά τις 6 μ.μ., συγκεντρωθήκαμε στο "σπίτι μας", στη δική μας ακαδημαϊκή alma mater, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, και με νοσταλγία, πριν το "επίσημο" πρόγραμμα της υποδοχής και ενημερώσεως από τη Διοίκηση, σπεύσαμε να ξανα-φωτογραφηθούμε στα σκαλιά, μπρος στο άγαλμα του Βασσάνη. Για να δούμε και να συγκρίνουμε τις εικόνες εκείνης, της πρώτης, με τη σημερινή ...τη δεύτερη νιότη μας. [Ο καθένας έκανε τη δική του σύγκριση αλλά το αποτέλεσμα προστατεύεται από ...το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων].

  ...Στο επίσημο πρόγραμμα δεν ήταν δυνατόν να μη συμπεριλάβουμε ένα νοερό χαιρετισμό στους απόντες, με μια δέηση υπέρ των ψυχών τους, που πραγματοποιήσαμε -με δύσκολα καλυπτόμενη συγκίνηση- στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου της Σ.Ν.Δ.

  ...Ο Διοικητής της Σχολής, Υποναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου ΠΝ και ο Διευθυντής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως, Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Χριστόπουλος ΠΝ, που μας υποδέχθηκαν και μας συνόδευαν καθ' όλη την παραμονή μας, μετά το τρισάγιο στο ναό, μας οδήγησαν στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου. Εκεί, την ώρα του καφέ και των αναψυκτικών, προσέφεραν στον κάθε απόστρατο απόφοιτο της Σ.Ν.Δ. σαν συμβολικό ενθύμιο, "την ταινία πηλίσκου του Ναυτικού Δοκίμου", σε κομψή συσκευασία.

  ...Ακολούθως, ο Αρχιπλοίαρχος Χριστόπουλος μας έκανε μια πλήρως κατατοπιστική ενημέρωση με προβολή pps, του σημερινού, εντελώς σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος που εφαρμόζει το πρώτο Α.Σ.Ε.Ι. της χώρας. Οι παριστάμενοι δεν μπορέσαμε να κρύψουμε το θαυμασμό μας για το εκπαιδευτικό έργο που συντελείται σήμερα στη Σχολή, σε συνεργασία μάλιστα για μεταπτυχιακές σπουδές ή/και έρευνα, με 3 Πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ και 4 της χώρας μας.

  ...Η όμορφη αυτή επίσκεψη, είχε και αρκετές συγκινητικές στιγμές, ιδίως όταν συναντηθήκαμε με τους κατά 50 χρόνια μικρότερούς μας προπαιδευομένους Δοκίμους στην κεντρική πλατεία και ακούγαμε τις φωνές τους καθώς επαναλάμβαναν για εκμάθηση τον όρκο που θα δώσουν σε λίγες μέρες.

  ...Κάπου εκεί -και ...παρά τη θέλησή μας- ο χρόνος της επισκέψεώς μας στη Σχολή τελείωσε. Τελευταία φωτογράφηση στο "μεσόδομο" του πλήρως ανακαινισμένου -σε σχέση με την εποχή μας- κεντρικού κτηρίου, θερμοί αποχαιρετισμοί και ευχαριστίες προς τους οικοδεσπότες μας, Διοικητή και Διευθυντή Σπουδών, και αναχώρηση για την ολοκλήρωση της βραδιάς, με το προγραμματισμένο επετειακό δείπνο.

  ...Το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Ανέμων του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (αυτή με την υπέροχη θέα, από το φωτισμένο Μικρολίμανο ως τη Γλυφάδα), που την είχαμε "κλείσει" από καιρό, μόνο για μας. Και υπήρχε λόγος γι' αυτή την "απομόνωση". Εκεί, οι ασπρομάλληδες απόστρατοι "ναύαρχοι" ξανάγιναν τα 17-χρονα παιδιά του '62, ανταλλάσσοντας πειράγματα και αναμνήσεις. Σ' αυτό συνέβαλε και μία αρκετά εκτεταμένη παρουσίαση (slide show) 200 περίπου φωτογραφιών, απ' αυτές που ...επέζησαν, έστω και με εμφανή τα σημάδια του χρόνου στο χάρτινο, σώμα τους.

  ...Τα σχόλια που συνόδευαν την προβολή κάθε νέας φωτογραφίας, άλλοτε μας έκαναν να γελάμε και άλλοτε έφερναν ένα τσούξιμο στα μάτια, στη θέα των "φίλων" που δεν είναι πια μαζί μας, αλλά που θα μείνουν στη μνήμη μας πάντα νέοι, όπως σ' αυτές τις παλιές, μαυρόασπρες φωτογραφίες...

  ...Κλείνουμε, με μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επίσκεψη στη Σχολή Δοκίμων και το δείπνο στο Ν.Ο.Ε., μικρό δείγμα των ωραίων στιγμών που ξαναζήσαμε σ' αυτό το νοερό μας ταξίδι πίσω στον τόπο και το χρόνο του κοινού μας ξεκινήματος...

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν.,
στις 3-07-2012.


  ...Την Τρίτη 3 Ιουλίου και ώρα 19:00 έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2012.

  ...Τα ξίφη στους νέους Σημαιοφόρους επέδωσαν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης Π.Ν.

  ...Στην τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, παρέστησαν επίσης, o Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ο Υπουργός Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής, βουλευτές, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και Σωμάτων Ασφαλείας με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο Αρχηγός του Ναυτικού της Λιβύης Υποναύαρχος Hassan Ali Bushnak, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί, ο Διοικητής Ναυτικού Εθνικής Φρουράς Κύπρου Αντιπλοίαρχος Κυριάκος Ποχάνης ΠΝ, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Ν., αντιπροσωπείες των Ε.Δ. και Σ.Α. και συγγενείς και φίλοι των νέων Σημαιοφόρων.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής. Του λόχου προηγούντο οι 55 νέοι Σημαιοφόροι (43 Έλληνες και 2 Ελληνίδες, 2 Ελληνοκύπριοι και 8 από διάφορα φίλια κράτη).

  ...Ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογράφιση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλιμακα του "κεντρικού κτιρίου" και, στη συνέχεια, στους δροσερούς κήπους της Σχολής, προσφέρθηκαν εδέσματα και αναψυκτικά προς όλους τους συμμετέχοντες και παραβρεθέντες.

  ...Μετά την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των λοιπών εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, πραγματοποιήθηκε στο Μεσόδομο του Βασσανείου, μια άλλη τελετή, της "απονομής των πτυχίων" στους αποφοιτήσαντες, από τον Αρχηγό ΓΕΝ. Κατ' αυτήν δόθηκαν τιμητικά δώρα στους δύο πρωτεύσαντες αποφοίτους, τους αρχηγούς των Μαχίμων και των Μηχανικών, εκ μέρους μεν των Πρεσβειών Ισπανίας και Ιταλίας από τους Στρατιωτικούς τους Ακολούθους, εκ μέρους δε του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αυτού, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννη.

  ...Οπως γνωρίζετε, κατ' επανάληψη γίνονται συζητήσεις και εισηγήσεις του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου προς την εκάστοτε ηγεσία του ΓΕΝ για διάφορα θέματα που απασχολούν το Σύνδεσμο. Το ίδιο έχει γίνει κατά καιρους με τον νυν Α/ΓΕΝ, με προεξάρχον αυτό της εγγραφής των εν ενεργεία αξιωματικών, οι οποίοι αυτοδικαίως πρέπει να είναι μέλη του Συνδέσμου. Σε μια τελευταία συζήτηση και συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου 2012, επ' ευκαιρία αγιασμού στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ΣΝΔ, σε συζήτηση και πάλι του Προέδρου και του Α/ΓΕΝ για εγγραφή των εν ενεργεία αξιωματικών, ο κ. Αρχηγός ενέκρινε να εγγραφούν οι νέοι Σημαιοφόροι που θα ορκιστούν στις 3 Ιουλίου 2012. Ετσι ο Σύνδεσμος απέκτησε τους πρώτους εν ενεργεία αξιωματικούς ως τακτικά μέλη του, ήτοι 45 νέους Σημαιοφόρους και μαζί με αυτούς τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Αναστ. Κατσάρη ΠΝ, τον Υποδιοικητή της, Αρχιπλοίαρχο Παν. Παστουσέα ΠΝ και τον Διευθυντή Ναυτικής Εκπαιδεύσεως των Δοκίμων, Αρχιπλοίαρχο (Μ) Γ. Χριστόπουλο ΠΝ.

  ...Με αφορμή αυτό το πρώτο ξεκίνημα, ο Σύνδεσμος με απόφαση του Δ.Σ. ενέκρινε τη δωρεάν εγγραφή και τη συνδρομή ενός έτους στους νέους Σημαιοφόρους. Κατά την ίδια ως άνω τελετή απονομής πτυχίων, ο Πρόεδρος εκ μέρους του ΔΣ του ΣΑ/ΣΝΔ επέδωσε επιστολή συγχαρητηρίων και υποδοχής στην οικογένεια των αποφοίτων Σ.Ν.Δ. στους Έλληνες Σημαιοφόρους, ενώ προσέφερε την καρφίτσα πέτου με το έμβλημα του Συνδέσμου σε όλους τους 55 αποφοίτους. Το κείμενο της ομιλίας καλωσορίσματος που απηύθυνο ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΑ/ΣΝΔ προς τους νέους Σημαιοφόρους, μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click στο παρακάτω εικόνίδιο:


  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από τις δύο τελετές.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Αγιασμός στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Σ.Ν.Δ. και Επιμνημόσυνη Δέηση εις μνήμην Ναυάρχου Λ. Παληογιώργου.


   Τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 και ώρα 09:00, πραγματοποιήθηκε Αγιασμός και Επιμνημόσυνη Δέηση εις μνήμην του Ναυάρχου Λεωνίδα Παληογιώργου ΠΝ, επιτίμου Αρχηγού ΓΕΝ, στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

   Η παραπάνω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της αποπερατώσεως μέρους της αγιογραφήσεως του Ιερού Ναού, η οποία έγινε με δαπάνη του ΣΑ/ΣΝΔ, εις μνήμην του πρώτου και επί 11 έτη Προέδρου του Συνδέσμου.

   Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ και παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης Π.Ν. και τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου.

   Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση και εικόνες από την αγιογράφηση του Ι. Ναού.
(Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση)


   Η Γενική Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες του Συνδέσμου μας,
στις 17-3-2012.


  ...Πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2012, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και ταυτόχρονα, λόγω της συμπληρώσεως τριετίας της θητείας του παλαιού Δ.Σ., οι Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της νέας Ελεγκτικής Επιτροπής του ΣΑ/ΣΝΔ.

  ...Με την έναρξη της συνεδρίας, εξελέγησαν από τα μέλη της Γ.Σ. (διά βοής) ο Πρόεδρος (Υποναύαρχος Τίτος Αλικαμπιώτης) και ο Γραμματεύς (Αντιναύαρχος (Μ) Αντ. Δημόπουλος) της Συνελεύσεως.

  ...Ακολούθησε η "έκθεση πεπραγμένων" και ο οικονομικός απολογισμός (για την περίοδο από 19-3-2011 μέχρι και 16-3-2012) του απερχομένου Δ.Σ., από τον Πρόεδρο αυτού, Αντιναύαρχο Ξεν. Μαυρογιάννη. Επίσης, αναγνώσθηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι "η όλη οικονομική διαχείριση εγένετο νομότυπα και κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και τις αρχές της χρηστής οικονομικής τάξεως, χωρίς την παραμικρή αταξία ή οιαδήποτε ατέλεια".
Κατόπιν αυτού απηλλάγη ομόφωνα η απερχομένη διοίκηση του Συνδέσμου από κάθε οικονομική ευθύνη για τη μέχρι την 16 Μαρτίου 2012 οικονομική διαχείριση.

  ...Όλοκληρωθέντος του απολογισμού πεπραγμένων από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ακολούθησε ενημέρωση των συνέδρων από τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο Σπυρ. Περβαινά, επί των θεμάτων που τους αφορούν, από το πιο κοινά και "ανώδυνα" π.χ. αλλαγή στον τρόπο επιλογής για παραθερισμό στα θέρετρα του Π.Ν. μέχρι τα πλέον σοβαρά και "ζέοντα", όπως οι αλλαγές στις διαδικασίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οι δυσοίωνες προοπτικές για την πορεία συντάξεων και μερισμάτων.

  ...Μετά την ολοκλήρωση των ενημερώσεων και απάντηση ορισμένων ερωτημάτων επ' αυτών, ακολούθησε η επιλογή από τη Γ.Σ. τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής, (Ναύαρχοι Διομ. Μπεκιάρης, Γεώρ. Στελλούδης, Θεόδ. Γερούκης), η οποία προέβη στις υπό του καταστατικού προβλεπόμενες διαδικασίες αρχαιρεσιών, ήτοι έλεγχο δικαιώματος ψήφου των προσερχομένων μελών (αν ήσαν ταμειακώς "εν τάξει"), παρακολούθηση της ψηφοφορίας, καταμέτρηση μετά το πέρας της των σταυρών ανά υποψήφιο και σύνταξη του τελικού Πρακτικού Εκλογής Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής.

  ... Για την εκλογή του Δ.Σ. του Συνδέσμου υπήρξαν οι εξής 7 υποψηφιότητες για τις 5 θέσεις,
και σύμφωνα με το καταστατικό εκλέγονται οι 5 υποψήφιοι που συνεκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων:
Αντιναύαρχος Μαυρογιάννης Ξενοφών 69
Υποναύαρχος (Μ) Αναστασάκης Αντώνιος 66
Υποναύαρχος Καλλιέρος Δημήτριος 60
Αντιναύαρχος (Ο) Δαγκωνάκης Απόστολος 60
Υποναύαρχος Σωτηριάδης Προκόπιος 42
Αντιναύαρχος Πλαμαντούρας Δημοσθένης 40
Αντιναύαρχος Κωτσής Φώτιος 8


  ...Για την Εξελεγκτική επιτροπή υπήρξαν οι ακόλουθες 4 υποψηφιότητες για τις 3 θέσεις
και εκλέγονται οι τρεις πρώτοι κατά αριθμό ληφθεισών ψήφων:
Υποναύαρχος (Ο) Βαμποράκης Μιχαήλ 69
Υποναύαρχος Βασιλείου Σταύρος 50
Αντιναύαρχος Στάης Νικόλαος 33
Αντιναύαρχος Φακίρης Σπυρίδων 32


  ...Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. θα οριστικοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα, κατά το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, με εσωτερική διαδικασία κατά τα προβλεπόμενα.

  ...Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από τη Γ. Σ. και φωτογραφίες των μελών του νέου Δ.Σ.
(Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση).
   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της πίτας του Συνδέσμου,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στις 4 Φεβρουαρίου 2012.


  ...Με κάποια χρονική καθυστέρηση, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της αγαπημένης μας Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπως έχει καθιερωθεί από το 2007 κ.ε. η τελετή Αγιασμού για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012, στο "Μεσόδομο" των ιστορικών Κεντρικών Κτηρίων (στο Βασσάνειο).

  ...Στην τελετή, φέτος και για πρώτη φορά, παραβρέθηκε η ηγεσία του Π.Ν. με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη Π.Ν., τον Διοικητή Δ.Δ.Μ.Ν., Αντιναύαρχο (Μ) Παναγιώτη Ελληνιάδη Π.Ν., τον Αρχηγό Στόλου, Υποναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν Π.Ν., τον Διοικητή Δ.Ν.Ε. και Διοικητή Σ.Ν.Δ., Υποναύαρχο Αναστάσιο Κατσάρη Π.Ν. και άλλους εν ενεργεία ανωτάτους και ανωτέρους Αξιωματικούς. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωπος του καθηγητικού προσωπικού και Αξιωματικοί του επιτελείου της Σχολής καθώς και 10-μελής αντιπροσωπεία Ναυτικών Δοκίμων.

   ...Από πλευράς προσελεύσεως μελών και συζύγων θα πρέπει να ...σημειώθηκε ρεκόρ, αφού οι παρουσίες υπερέβησαν τις 150, παρά τις σε σχέση με τις αρχικά εκδηλωθείσες επιθυμίες συμμετοχής, έκτακτες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Σε τιμητική θέση μεταξύ των προσελθόντων μελών μας, διεκρίνετο μία πλειάδα Βετεράνων μας του Β' Π.Π. οι οποίοι μας ετίμησαν για μια φορά ακόμη με την παρουσία τους. Παραβρέθηκαν ακόμη, προσκεκλημένοι από το Δ.Σ., οι Πρόεδροι των Σ.Α.Σ.Μ.Υ.Ν. και Π.Μ./Σ.Α.Σ.Υ./Π.Ν. κ.κ. Ελ. Σφακτός και Νικ. Βασιλείου αντίστοιχα, και του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, Κα Αναστ. Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη.

  ...Η Σχολή είχε παραχωρήσει στα μέλη μας ελεύθερη πρόσβαση στο Μουσείο Ιστορίας της ΣΝΔ και, φυσικά, στο Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την εορταστική αυτή εκδήλωσή μας.
Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.

   Συμμετοχή του Δ.Σ. στην κοπή της πίτας της ΕΑΑΝ και την απονομή βραβείων σε διακριθέντες Αξιωματικούς
και αριστεύσαντες φοιτητές-μαθητές, τέκνα Αξιωματικών, που έγινε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών,
την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012.


   Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, πραγματοποίησε την κοπή της πίτας της για το καλό του νέου χρόνου, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το Δ.Σ. και πολλά μέλη του Σ.Α./Σ.Ν.Δ.

   Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, η εκδήλωση περιελάμβανε τιμητικές επιβραβεύσεις, που φέτος αφορούσαν σε Αξιωματικούς ε.α. που έχουν διακριθεί για το πνευματικό, συγγραφικό και επαγγελματικό έργο τους εκτός Ναυτικού, όπως και την καθιερωμένη απονομή επαίνων μετά χρηματικού βραβείου σε αριστεύσαντες φοιτητές και μαθητές, τέκνα αποστράτων.

   Μεταξύ των βραβευθέντων Αξιωματικών ήταν ο Αντιναύαρχος Ξ. Μαυρογιάννης Π.Ν. για το συγγραφικό έργο και την εν γένει προσφορά του ως Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΝΔ και παλαιότερα και της Ε.Θ.Ε., και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου μας, Υποναύαρχος Δ. Καλλιέρος Π.Ν. για τις προσφερθείσες υπηρεσίες του, ως Σύμβουλος της ΕΑΑΝ από 2004-2007.

   Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και όλα τα ονόματα των βραβευθέντων μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click στο παρακάτω εικόνίδιο:   Ακολουθεί ένα ποτ-πουρί με φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση (μεγεθύνεται κατά τα γνωστά με click και + στο αριθμητικό πληκτρολόγιο, και roll με τα βελάκια για μετακίνηση στην επιθυμητή επί μέρους εικόνα).Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.