ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2013
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
πιθανώς να έχουν αφαιρεθεί από το site.

   Συμμετοχή του Δ.Σ. στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου, στη ΣΝΔ, στις 6 Δεκεμβρίου 2013.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 11:00 στην 'Πλατεία Ελευθερίας' της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή εορτασμού του προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

  ...Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, o A' Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων, Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τέως υπουργοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, απόστρατοι, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ε.Δ και Σ.Α και αντιπροσωπείες μαθητών Στρατιωτικών Σχολών.

  ...Στην τελετή, στην οποία ήσαν προσκεκλημένοι όλοι οι απόστρατοι του Π.Ν., παρέστη και το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας.

  ...Μετά το πέρας της επίσημης τελετής ακολούθησε μικρή δεξίωση των προσκεκλημένων.

  ...Παρακάτω, φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό (click για μεγέθυνση).


   Η φθινοπωρινή εκδρομή του Συνδέσμου μας στο Βόλο με γύρο του Πηλίου,
από 23 έως 25 Νοεμβρίου 2013


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. ολοκληρώνοντας το προ-αναγγελμένο πρόγραμμα εκδρομών για φέτος, οργάνωσε και προσέφερε στα μέλη μας μια όμορφη και πραγματικά "φθινοπωρινή" εξόρμηση στη Μαγνησία. Με έδρα το τετράστερο και κεντρικότατο ξενοδοχείο Volos Palace, είχαμε την ευκαιρία για μια διήμερη περιπλάνηση στα κυριότερα χωριά του μαγευτικού αυτή την εποχή Πηλίου.

  ...Οι εικόνες που αντικρίσαμε, τόσο κατά τη διαδρομή ως το Βόλο αλλά -και κυρίως- στις περιπλανήσεις μας στο πνιγμένο μες τα εκρηκτικά χρώματα της φύσης Πήλιο, ήταν κάτι που τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν. Το βουνό, με ύψος 1.624 μέτρα (κορυφή Πουριανός Σταυρός) όχι άδικα είχε θεωρηθεί κατά την Ελληνική μυθολογία ως η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων.

  ...Παράλληλα με την ομορφιά της φυσικής χλωρίδας, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και να απολαύσουμε την αρμονική συνύπαρξή της με κάποια από τα ωραιότερα ελληνικά, παραδοσιακά χωριά και οικισμούς. Ξεκινώντας το γύρο μπαίνοντας από την "πόρτα" του Πηλίου, την Πορταριά, και καταλήγοντας στο "μπαλκόνι" του Πηλίου, την κλιμακωτά κτισμένη στην απότομη πλαγιά Μακρινίτσα, δεν ξέραμε τι να πρωτο-θαυμάσουμε! Και ρουφούσαμε με όλες τις αισθήσεις μας (και με τη γεύση φυσικά) ό,τι βλέπαμε, ακούγαμε, αγγίζαμε ή οσφραινόμαστε από τα φυσικά κάλλη ή τα ανθρώπινου χεριού δημιουργήματα!

  ...Η πρώτη νύκτα, Σαββατόβραδο με ξαστεριά και χωρίς κρύο, προσφερόταν, για όσους είχαν προφτάσει να ξεκουραστούν λίγο στο ξενοδοχείο, για μια βόλτα στον πολύβουο, κατάφωτο και με καλλιτεχνικό μεράκι δημιουργημένο παραλιακό πεζόδρομο / ποδηλατόδρομο. Τις εικόνες και τους ήχους από τα δεκάδες αλιευτικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη, που λικνίζονταν στο ανεπαίσθητο κυματάκι από τη μια μεριά, συμπλήρωναν οι μυρωδιές και οι γεύσεις από τα διάσημα πανελληνίως "τσιπουράδικα" του Βόλου, από την άλλη πλευρά του πεζόδρομου.

  ...Η επομένη ξημέρωσε με ελαφριά συννεφιά, που μας συνόδευσε στο πρώτο μέρος της διαδρομής μας ως το χωριό Μηλιές. Εκεί μας περίμενε μια μοναδική εμπειρία, ιδίως για τους πρωτο-επισκεπτόμενους τον Ι. Ν. των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Αν και φθάσαμε μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε από τον επίτροπο, κ. Μιχάλη Παππά, και να μάθουμε πάμπολλες λεπτομέρειες για τα κατασκευαστικά και καλλιτεχνικά/διακοσμητικά στοιχεία αυτού του ναού, ο οποίος θεωρείται "μοναδικός πανευρωπαϊκά" και ίσως παγκοσμίως για την ακουστική του. Ακουστική, για την τεχνική επίτευξη της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν από σχετικά λήμματα του Google, εμείς όμως είχαμε την τύχη να την απολαύσουμε στην πράξη, όταν μία καλλίφωνος κυρία της συντροφιάς μας προσφέρθηκε να ψάλει ένα εγκώμιο της Παναγίας, προς τέρψη και συγκίνηση των συνεκδρομέων.

  ...Από τις Μηλιές, η κυριακάτικη βόλτα μας συνεχίστηκε προς Τσαγκαράδα. Ο καιρός είχε γίνει πια βροχερός, και φτάνοντας στο μεγαλοχώρι, προβλημάτισε πολλούς η έξοδος από το πούλμαν με βροχή. Προβληματισμός που δεν υπήρξε καθόλου στην επόμενη στάση μας για γεύμα στα Χάνια. Εκεί, σε υψόμετρο 1200 μ. η μπόρα είχε αντικατασταθεί από μια ομίχλη (βρεθήκαμε μέσα στα σύννεφα) και η όλη εικόνα ταίριαζε τέλεια με τη φθινοπωρινή, βουνίσια φύση και τα ξυλότζακα στα πασίγνωστα για τις πηλιορείτικες παραδοσιακές νοστιμιές τους εστιατόρια.

  ...Το ίδιο βράδυ είχαμε το, συνηθιζόμενο σε όλες τις εκδρομές μας, "γλεντάκι". Με αφορμή και τις εορτές των ημερών οργανώσαμε στο ξενοδοχείο μουσικό πρόγραμμα με DJ για να γιορτάσουμε τη μία Μάρω και τις τρεις Κατερίνες της παρέας μας, και η χορευτική βραδιά συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

  ...Η Δευτέρα ήταν μια άνετη μέρα, κατάλληλη για βόλτες και ψώνια στην ήδη στολισμένη Χριστουγεννιάτικα πόλη του Βόλου. Το δρόμο της επιστροφής τον πήραμε λίγο πριν το μεσημέρι και με μια άνετη χρονικά στάση για φαγητό σε ψαροταβέρνα του Καραβόμυλου και ολιγόλεπτη για καφέ ή γλυκό στα Καμένα Βούρλα, φτάσαμε νωρίς το βράδυ στην Αθήνα, χορτασμένοι από εμπειρίες και φαγητό και ανανεωμένοι μέχρι την επόμενη εξόρμησή μας, που πολλοί άρχισαν ήδη να συζητούν...

  ...Ακολουθούν παρακάτω ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη δεύτερη φετινή εκδρομή μας "εσωτερικού", ένα αναθερμαντικό των συναδελφικών σχέσεων τριήμερο, που η ευχή όσων βρεθήκαμε μαζί ήταν "να επαναλαμβάνεται συχνότερα".
[ Οι φίλοι εκδρομείς θα μπορούν, για ένα περίπου μήνα, να βλέπουν και να κατεβάζουν περισότερες φωτογραφίες και videiclips από το dropbox μου, κάνοντας click εδώ. ]ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΒΟΛΟ-ΠΗΛΙΟ, 23 - 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
(Click στα εικονίδια για μεγέθυνση)   To Δ.Σ. του Συνδέσμου μας προσκεκλημένο στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων,
στις 27 Σεπτεμβρίου 2013.


  ...Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά, η ορκωμοσία των νεοεισαχθέντων πρωτοετών Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού.

  ... Στην τελετή της ορκωμοσίας, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, παρέστησαν ο ΥΦΕΘΑ κ. Αθανάσιος Δαβάκης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ. Είχαν προσκληθεί επίσης και παρέστησαν ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., οι διατελέσαντες Διοικητές ΣΝΔ και συγγενείς και φίλοι των νέων Ναυτικών Δοκίμων.

  ... Συνολικά ορκίστηκαν τριάντα πέντε (35) πρωτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι (24 Μάχιμοι και 11 Μηχανικοί), εκ των οποίων τέσσερις (4) Κύπριοι.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας και την παρέλαση προ των επισήμων.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν.,
την 1-07-2013.


  ...Τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2013 και ώρα 19:00, έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2013.

  ...Τα ξίφη στους νέους Σημαιοφόρους επέδωσε η Α.Ε. ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος.

  ...Στην τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, παρέστησαν επίσης: Ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ο Γενικός Γραμματέας της, κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Α' Αντιπρόεδρός της, κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αθανάσιος Δαβάκης, εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής, βουλευτές, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και Σωμάτων Ασφαλείας, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, άλλοι Ανώτατοι Αξιωματικοί, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Ν., αντιπροσωπείες των Ε.Δ. και Σ.Α. και συγγενείς και φίλοι των νέων Σημαιοφόρων.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής. Του λόχου προηγούντο οι 66 νέοι Σημαιοφόροι [40 μάχιμοι (38 άνδρες+2 γυναίκες), 16 μηχανικοί (13 άνδρες+3 γυναίκες), 3 εκ Κύπρου, 1 εξ Αλγερίας, 2 εξ Ιορδανίας, 2 εκ Λιβύης, 1 εκ Μαυριτανίας και 1 εκ Συρίας].

  ...Ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογράφιση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλίμακα του "κεντρικού κτιρίου" και, στη συνέχεια, στους δροσερούς κήπους της Σχολής προσφέρθηκαν εδέσματα και αναψυκτικά προς όλους τους συμμετέχοντες και παραβρεθέντες.

  ...Μετά την αποχώρηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης και των λοιπών εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, πραγματοποιήθηκε στο Μεσόδομο του Βασσανείου, η τελετή της "απονομής των πτυχίων" στους αποφοιτήσαντες, από τον Αρχηγό ΓΕΝ. Κατ' αυτήν δόθηκαν τιμητικά δώρα στους δύο πρωτεύσαντες αποφοίτους, τους αρχηγούς των Μαχίμων (Σημαιοφόρο Ηρακλή Τριανταφυλλίδη ΠΝ) και των Μηχανικών (Σημαιοφόρο Θεόδωρο Κουβάτσο ΠΝ), εκ μέρους μεν των Πρεσβειών Ισπανίας και Ιταλίας από τους Στρατιωτικούς τους Ακολούθους, εκ μέρους δε του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αυτού, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννη ΠΝ.

  ...Όπως συνέβη και το 2012 για πρώτη φορά, ο κ. Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, τηρώντας τη σχετική απόφαση του προκατόχου του, Αντιναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ, ενέκρινε να εγγραφούν οι νέοι Σημαιοφόροι στο Σ.Α./Σ.Ν.Δ. Έτσι ο Σύνδεσμος απέκτησε και άλλα 56 εν ενεργεία μέλη, που προσετέθησαν στους 45 Σημαιοφόρους που είχαν εγγραφεί το 2012, με απόφαση δε του Δ.Σ., τους προσεφέρθη και φέτος δωρεάν η εγγραφή και η συνδρομή πρώτου έτους.

  ...Κατά την ίδια ως άνω τελετή απονομής πτυχίων, επεδόθη εκ μέρους του ΔΣ του ΣΑ/ΣΝΔ επιστολή συγχαρητηρίων και καλωσορίσματος στην οικογένεια των Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. προς τους νέους Σημαιοφόρους, ενώ προσεφέρθη η καρφίτσα πέτου με το έμβλημα του Συνδέσμου στους 56 Έλληνες και 3 Κυπρίους αποφοίτους.

Το κείμενο της ομιλίας καλωσορίσματος που απηύθυνο ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΑ/ΣΝΔ προς τους νέους Σημαιοφόρους, μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click στο παρακάτω εικόνίδιο:


  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από τις δύο τελετές.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Η εβδόμη εκδρομή μας στο εξωτερικό:
Ένα πενθήμερο στην Κωνσταντινούπολη, από 9 έως 13 Ιουνίου 2013!

[Ενημέρωση της 23 Ιουλίου 2013]


   Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως η εβδόμη κατά σειρά εκδρομή μας στο εξωτερικό ολοκληρώθηκε και αυτή με μεγάλη επιτυχία! Για μια ακόμη φορά το σύνολο των συμμετασχόντων εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια, τόσο για την επιλογή μας αυτή -που ήταν άλλωστε επιθυμία πολλών και είχε διατυπωθεί κατ' επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν- όσο και για την οργάνωση, παρά το "πυκνό" πρόγραμμά της.

   Στη συγκεκριμένη εκδρομή, που για τους περισσότερους από όσους έλαβαν μέρος θα ήταν η πρώτη τους επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθήσαμε (αποτολμήσαμε θα έλεγα) να περιλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα γνωστά αξιοθέατα της Πόλης, με έμφαση βέβαια στα Βυζαντινά της μνημεία. Στις 45 μέρες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωσή της (23/4) μέχρι την πραγματοποίησή της (9/6), διαρκώς είχαμε παρακλήσεις και προτάσεις "να περιληφθεί και αυτό, και εκείνο, και το άλλο...". Όπως ήταν φυσικό, πολύ σύντομα διαπιστώθηκε ότι ήταν φυσιολογικά (αλλά και οικονομικά) αδύνατο να καλυφθούν οι απαιτήσεις στο 100%, είχαμε όμως μια άριστη συνεργασία με το Γραφείο που ανέλαβε την εκτέλεσή της, η διευθύντρια του οποίου όχι μόνο κατάφερε να περιλάβει τις περισσότερες νέες απαιτήσεις μας στο πρόγραμμα, χωρίς επί πλέον επιβάρυνση της αρχικά προσφερθείσας τιμής, αλλά συνδύασε με τον καλύτερο τρόπο την επίσκεψη στα Πριγκηπόνησα, τη βόλτα στο Βόσπορο και ένα από τα προσφερόμενα δωρεάν δείπνα, σε μια ολοήμερη κρουαζιέρα, με πλοίο που ήταν στην αποκλειστική διάθεση των 50 εκδρομέων μας. Αυτό ήταν δώρο πέραν από κάθε προσδοκία μας και το οφείλουμε αποκλειστικά στην πρόθεση της κυρίας Φακίρη να μας προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Γι' αυτό και όλοι εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη λύση αυτή, τόσο μέσω του υπευθύνου εκ μέρους του Συνδέσμου, όσο και απ' ευθείας προς την ίδια και το Γραφείο της, Ask-2-Travel.

   Η εποχή που διαλέξαμε γι' αυτή μας την εκδρομή, συνέπιπτε χρονικά με τα βίαια επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στην Τουρκία, με επίκεντρο την πλατεία Τακσίμ της Κωνσταντινούπολης. Η στενή εκ μέρους μας παρακολούθηση των εξελίξεων αυτών και οι συνεννοήσεις μας με τους ανθρώπους του Γραφείου στην Κωνσταντινούπολης αλλά και με το Πατριαρχείο (λόγω της προσυμφωνημένης επισκέψεώς μας στον Οικουμενικό Πατριάρχη), μας επιβεβαίωσαν τη δυνατότητα αφαλούς πραγματοποιήσεως της εκδρομής. Και στο σημείο αυτό θέλω να αναγνωρίσω και ...την εύνοια της τύχης, αφού λίγες μέρες μετά την επιστροφή μας, ξέσπασε νέο κύμα βίας που, ευτυχώς για μας, δεν έγινε καθόλου αντιληπτό όσο είμαστε εκεί - ή σχεδόν καθόλου, όπως θα περιγράψω στη συνέχεια.

   Πριν λοιπόν παραθέσω κάποιες από τις ~ 3100 φωτογραφίες, που συγκέντρωσα από 5 βασικούς και 3 περιστασιακούς φωτογραφικούς συνδρομητές, θα προσπαθήσω επιγραμματικά να περιγράψω το πρόγραμμα των πέντε αυτών ημερών, τις εικόνες που ζήσαμε και απολαύσαμε και -αν είναι δυνατόν- τις εντυπώσεις που μας δημιουργήθηκαν.

   Το πρόγραμμά μας λοιπόν, όπως σχεδιάστηκε, περιλάμβανε τα εξής: Αναχώρηση πρωί της Κυριακής 9/6 από το Ελ. Βενιζέλος, άφιξη στην Πόλη και άμεση μετάβαση για ξεναγήσεις σε Τοπ Καπί, Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί και Βυζαντινό Ιππόδρομο, που όλα είναι πολύ κοντά. Ατυχώς, για λόγους πέραν των προβλέψεών μας, τόσο το Τοπ Καπί όσο και το Μπλε Τζαμί δεν ήταν διαθέσιμα εκείνη την ημέρα και ανεβλήθη η επίσκεψή τους, όπως και του Ιπποδρόμου, για την επομένη. Αντ' αυτών επισκεφθήκαμε το ωραιότερο "παλάτι" που έχουμε δει, το Ντολμά Μπαχτσέ. Τα λόγια εδώ είναι αδύναμα να περιγράψουν ό,τι είδαμε, και οι λιγοστές εικόνες στη συνέχεια προσπαθούν μάλλον αναποτελεσματικά να καλύψουν αυτό το κενό. Ακολούθησε η μετάβαση και εγκατάσταση στο πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο μας The Peak Hotel of Pera (4*), και το απόγευμα ήταν ελεύθερο μέχρι το πρώτο προσφερόμενο δωρεάν δείπνο στην ονομαστή για τα θαλασσινά της περιοχή του Κουμ Καπί. Η δική μας παρέα, στον ελεύθερο αυτό χρόνο, προτίμησε να δοκιμάσει μια βόλτα ως την "επικίνδυνη" κατά τα ελληνικά ΜΜΕ πλατεία Τακσίμ, που όπως αποδείχθηκε ήταν το ίδιο επικίνδυνη όσο και ...ο πέριξ του Ολυμπιακού Σταδίου χώρος τις ημέρες των Ολυμπιακών του 2004! Ένα πολύβουο και πολύχρωμο πανηγύρι, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες μας!

   Η δεύτερη μέρα, ΔΕ 10/6, είχε ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα: Έπρεπε να περιλάβει και τις αναβληθείσες επισκέψεις της προηγουμένης. Έτσι αρχίσαμε με το Μπλε Τζαμί. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν είχε κλείσει λόγω προσευχής, αλλά υποχρεωθήκαμε όλοι να βγάλουμε τα παπούτσια μας, οι δε γυναίκες να καλύψουν τα μαλλιά τους με μαντήλι! Συνεχίσαμε με τον ιστορικό Βυζαντινό Ιππόδρομο (θυμίζουμε τη "Στάση του Νίκα") και μετά στο γνωστότατο (και από το ομώνυμο κινηματογραφικό έργο του '65 με τη Μελίνα) παλάτι/μουσείο Τοπ Καπί. Και εδώ οι κάμερες στις αίθουσες με τους θησαυρούς απαγορεύονται, έτσι οι φωτογραφίες μας συμπληρώθηκαν -για ενημέρωση των επισκεπτών της σελίδας μας- με μερικές από το Internet. Ακολούθησαν οι προγραμματισμένες επισκέψεις μας στη "Μονή της Χώρας" όπου μείναμε έκθαμβοι με τα περίφημα και μοναδικά ψηφιδωτά της, και καταλήξαμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο, λόγω και της προχωρημένης ώρας, είχαμε καιρό μόνο για ένα σύντομο προσκύνημα στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου.

   Επειδή το πρόγραμμα της Δευτέρας περιελάμβανε επίσκεψη στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής, στο Μπαλουκλί, όπου μας είχε προσκαλέσει να παρακολουθήσουμε τον Εσπερινό "επί τα ονομαστήριά του" ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (είχε προηγηθεί ανταλλαγή επισήμου αλληλογραφίας με τον Σύνδεσμο), ο χρόνος δεν μας επέτρεψε να δούμε άλλη μια γνωστή από την ιστορία του Βυζαντίου εκκλησία, αυτή της Παναγίας των Βλαχερνών (όπου για πρώτη φορά εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος). Ήταν και η μοναδική "απώλεια" από τις προγραμματισμένες επισκέψεις μας. Αλλά ο Εσπερινός παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικ. Πατριάρχου και η στη συνέχεια υποδοχή και "φιλοξενία" του, λόγω της εορτής του, μας αποζημίωσε όλους και με το παραπάνω. Εμείς απλά Του προσφέραμε αναμνηστικά τον θυρεό του Συνδέσμου, όπως άλλωστε κάναμε και προς το Οικ. Πατριαρχείο.
Ο λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την ως άνω τελετή, μπορεί να αναγνωσθεί κάνοντας click εδώ.

   Το βράδυ ελεύθερο και πάλι, πράγμα που μερικοί εκμεταλλευτήκαμε για να επισκεφθούμε και γνωρίσουμε από κοντά τη νυκτερινή ζωή και ένα από τα γνωστότερα και ομορφότερα ξενοδοχεία της Πόλης -και πρώην Σαράϊ- το Τσιραγκάν Παλάς (στα Τουρκικά: Çiragan Sarayi), 5 *, της αλυσίδας Kempinski Hotels.

   Η Τρίτη ήταν μια "χαλαρή" μέρα για το πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε αργά, κατά τις 11, για μια επίσκεψη στην Ανατολική πλευρά μέσω της πανύψηλης γέφυρας "του Βοσπόρου", για να δούμε και την Ασιατική Κωνσταντινούπολη. Ωραία τοπία, όμορφα καινουργοκτισμένα παράλια, αλλά και γραφικές εικόνες που θύμιζαν μια παλιότερη -για μας- εποχή. Από κει πρωτο-είδαμε σημάδια κάποιων νέων ταραχών που ξεκινούσαν στην παλιά Πόλη, καθώς λίγος μαύρος καπνός (από καμένα λάστιχα - ξέρουν οι διαδηλωτές γιατί το κάνουν) διακρινόταν να υψώνεται σε κάποιο σημείο. Αλλά εμείς, βρισκόμενοι μακριά, απολαμβάναμε την όμορφη θέα και την υπέροχη κουζίνα στο παραθαλάσσιο προάστιο Beylerbeyi που καταλήξαμε.

   Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο το απόγευμα και επιχειρώντας μια νέα βόλτα προς την Τακσίμ, διαπιστώσαμε ...ιδίοις όμμασι (κυριολεκτικά) τι σημαίνουν τα "δακρυγόνα". Η τοπική αστυνομία έκανε υπερβολική χρήση τους για να εκκενώσει την πλατεία από τους "αγανακτισμένους" και το βοριαδάκι που φυσούσε έφερνε τα αέρια -με γεύση/οσμή πιπεριού- μέχρι και το ξενοδοχείο μας, ενάμιση περίπου χιλιόμετρο μακριά. Μέχρι το βράδυ είχαμε κανα-δυό φορές τέτοιες ...εκπλήξεις, αλλά αυτό δεν αποθάρρυνε τους νεότερους ή πιο τολμηρούς να κάνουν τις βόλτες τους προς την αντίθετη πλευρά - π.χ. προς το Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο νοτιότερα. Η βροχούλα άλλωστε που έπεφτε κατά διαστήματα, διευκόλυνε στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.

   Με απειλή για βροχή ξεκίνησε και η Τετάρτη, που όμως εξελίχθηκε σε μια ανεπανάληπτη μέρα, με την ολοήμερη κρουαζιέρα μας. Μετάβαση με πούλμαν ως την ακτή Καμπατάς, δίπλα από το αρχιτεκτονικό κόσμημα (που το λέω για συντομία Βαλιντέ Τζαμί, χωρίς να θυμάμαι ...ποιανής βαλιντέ) και επιβίβαση στο "δικό μας" για αυτή τη μέρα πλοιάριο "Τασκένδη ΙΙ". Ξεκινήσαμε με συννεφιά αλλά με τελείως ήρεμη θάλασσα για τα Πριγκηπόνησα. Με τη σειρά παραπλεύσαμε την Πρώτη, την Αντιγόνη και πιάσαμε "πρώτη σκάλα" στη Χάλκη. Εκεί, με τα ιππήλατα αμαξάκια (παϊτόνια) οι περισσότεροι και άλλοι με τα πόδια, ανεβήκαμε ως τη Θεολογική Σχολή της, όπου μας περίμεναν κατόπιν προ-συνεννοήσεως. Αρχική ξενάγηση στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος και μετά υποδοχή από τον ίδιο τον Ηγούμενό της και Μητροπολίτη Προύσης, Ελπιδοφόρο. Μας καλωσόρισε, μας μίλησε για τα της Θεολογικής Σχολής, εξηγώντας πως είναι όλα έτοιμα για την επαναλειτουργία της αμέσως μόλις λάβουν το νομικό Ο.Κ. από το Τουρκικό κράτος. Μας αποχαιρέτισε με αναμνηστική φωτογράφηση στην κλίμακα εισόδου της Σχολής, εμείς δε του ευχηθήκαμε δύναμη για συνέχιση του έργου του, μέχρις ευοδώσεως των προσπαθειών τους.

   Επιστροφή στο πλοιάριο και συνέχιση μέχρι το επόμενο και μεγαλύτερο νησάκι του συμπλέγματος, την Πρίγκηπο, με έντονη ακόμα την παρουσία του ελληνικού στοιχείου, κυρίως από τα εγκαταλειμμένα στην πλειονότητα αλλά ακόμα διακρινόμενα για την ομορφιά τους ξύλινα σπίτια των εύπορων ιδιοκτητών τους. Λίγοι μόνο τολμηροί έτρεξαν (με αμαξάκι και μετά με τα πόδια) να προφθάσουν στις λίγες ώρες που είχαμε περιθώριο, να επισκεφθούν τον γνωστό και τιμώμενο από χριστιανούς και μουσουλμάνους Άγιο Γεώργιο "τον κουδουνά". Οι υπόλοιποι περιδιαβήκαμε το λιμάνι, γνωρίσαμε και φωτογραφήσαμε κάποια παλιά αρχοντικά, αλλά και τις δύο απομένουσες ελληνικές εκκλησίες: της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου (εντυπωσιακά ανακαινισμένη χάρη σε δωρεά έλληνα εφοπλιστή).

   Μετά την Πρίγκηπο, επιστροφή στο Βόσπορο, όπου άρχισε η νυκτερινή βόλτα πάνω-κάτω, δίπλα στα διακριτικά φωτισμένα Βυζαντινά ερειπωμένα μνημεία, τα πιο λαμπερά τουρκικά "Γιαλιά" (ονομάζονται έτσι από τη θέση τους δίπλα "στο γιαλό") και κάτω από τις δύο πανύψηλες -για να περνούν όλα τα εμπορικά και επιβατικά πλοία- φαντασμαγορικά φωτιζόμενες γέφυρες, του Βοσπόρου (η πρώτη, νοτιότερα, με 1,560 μ. μήκος και 64 μ. ελεύθερο ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας) και του Fatih Sultan Mehmet (η νεότερη, βορειότερα, με 1510 μ. μήκος, 64 μ. ύψος). Η υπέροχη βραδιά, η φαντασμαγορική θέα και το γευστικότατο δείπνο στο πλοίο, μαζί με την εκλεκτή παρέα μας, έκαναν αυτή την κρουαζιέρα αλησμόνητη!

   Η Πέμπτη ήταν η τελευταία μέρα της εκδρομής. Προετοιμασμένοι ήδη για την απογευματινή αναχώρηση, αφήσαμε το πρωί το ξενοδοχείο και με δύο μικρά (για λόγους ευελιξίας) πουλμανάκια κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή Fatih, όπου η Αιγυπτιακή Αγορά μπαχαρικών και το πολύβουο Καπαλί Τσαρσί (σκεπαστό παζάρι) των ~4000 (!) καταστημάτων, που προσφέρεται για ψώνια κάθε είδους ή απλά ...για χάζεμα. Κάποιοι από μας βρήκαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τη Βασιλική Κινστέρνα (ή Κιστέρνα), γνωστή σήμερα ως Γερεμπατάν Σαράι (Yerebatan Sarayi=υπόγειο παλάτι) ή Γερεμπατάν Σαρνιτζί (Yerebatan Sarnici=υπόγεια δεξαμενή). Είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, διαστάσεων περίπου 141 x 66.5 μ. στην κάτοψη και χωρητικότητας 78.000 m3. Βρίσκεται στον πρώτο λόφο της πόλης, περίπου 150 μέτρα νοτιοδυτικά της Αγίας Σοφίας, στην περιοχή Σουλτάναχμέτ επί του ιστορικού κέντρου.

   Ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις τουριστικές μας περιηγήσεις στην πάλαι ποτέ βασιλίδα των πόλεων, επιστρέψαμε νωρίς το απόγευμα στο ξενοδοχείο, για να επιβίβαση στο φορτωμένο ήδη με τις αποσκευές μας μεγάλο πούλμαν και μετάβαση στο αεροδρόμιο. Σε όλη την πολύωρη διαδρομή (λόγω κυκλοφοριακού) αλλά και τις ώρες αναμονής του αεροπλάνου που θα μας μετέφερε πίσω στην Αθήνα, δεν πάψαμε να σχολιάζουμε μεταξύ μας τις εικόνες και τις εμπειρίες από αυτό μας το ταξίδι. Και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε έτσι για πολύν καιρό ακόμη...

................................................................................................................................................................


   Το είχα περιγράψει έτσι σε παλαιότερη παρόμοια περίπτωση, το επαναλαμβάνω ακριβώς έτσι και τώρα:
"...Οι φωτογράφοι πολλοί, όλοι μας σχεδόν με μια φωτογραφική ή μια βιντεοκάμερα στο χέρι. Επόμενο λοιπόν ήταν να υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες, πολλές φορές με το ίδιο θέμα τραβηγμένο από διάφορες γωνίες, σε διαφορετικές στιγμές και από διαφορετικούς φωτογράφους. Και αρκετοί οι πρόθυμοι να συμβάλλουν στη συγκέντρωση των φωτογραφικών απεικονίσεων κάθε αξιοθέατου που επισκεφθήκαμε και κάθε λεπτομέρειας που μας τράβηξε την προσοχή.
Αποτέλεσμα; Για άλλη μια φορά φωτο-πλημμύρα!
..."

   Για μας τους ίδιους αλλά και για τους φίλους που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, ανεβάσαμε και συμπληρώνουμε σταδιακά, μια επιλογή φωτογραφιών που να θυμίζουν τα σημαντικότερα γεγονότα και μέρη που είδαμε. Η επιλογή τους για "ανάρτηση" στο διαδίκτυο είναι για τον γράφοντα μια δύσκολη διαδικασία, ιδίως αν εκ των πραγμάτων υποχρεώνεται -όπως τώρα- σε ένα αριθμητικό περιορισμό που μόλις φτάνει το 5 - 6% των φωτογραφιών στη διάθεσή του.

   Οι φωτογραφίες είναι ομαδοποιημένες κατά ημέρα και περιοχή επίσκεψης για να καλύπτουν θεματικά τις κινήσεις μας όλο αυτό το εκδρομικό πενθήμερο. Τα εικονίδια μεγεθύνονται κατά τα συνηθισμένα με click. Όπου υπάρχουν πανοραμικές εικόνες, για να τις δείτε σε πλήρες μέγεθος, πρέπει να αυξήσετε την κατακόρυφη διάστασή τους στο ύψος της οθόνης σας (π.χ. με διαδοχικά πατήματα του "+") και μετά να μετακινηθείτε με τον cursor ή τον οριζόντιο ruler δεξιά - αριστερά.Ημέρα 1η:
Άφιξη και πρώτη γνωριμία με την Κωνσταντινούπολη: Αγία Σοφία - Ντολμά Μπαχτσέ - Σην πλατεία Τακσίμ - Βραδιά στο Κουμ-Καπί.Ημέρα 2η [α]:
Επίσκεψη στο Μπλε Τζαμί - στον Βυζαντινό Ιππόδρομο - και στο Τοπ Καπί:Ημέρα 2η [β]:
Επίσκεψη στη Μονή Χώρας - στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί, για τον Εσπερινό:Ημέρα 3η :
Επίσκεψη στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης - Η θέα από τον Πύργο του Γαλατά και κάποια ...δάκρυα - Γενικές εικόνες από την Πόλη:Ημέρα 4η :
Η ολοήμερη κρουαζιέρα: Στη Χάλκη - Στην Πρίγκηπο - Νυκτερινή βόλτα στο Βόσπορο με δείπνο στο πλοίο!Ημέρα 5η :
Τελευταία μέρα: Επίσκεψη στην Αιγυπτιακή αγορά και το Σκεπαστό παζάρι - Στη Βασιλική Κιστέρνα - Αναχώρηση για επιστροφή:   Η ανοιξιάτικη εκδρομή του Συνδέσμου μας σε Αρχαία Νεμέα και Ναύπλιο,
το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου 2013


  ...Να που ξαναρχίσαμε τις εκδρομές μας! H πρώτη φετινή εξόρμησή μας ήταν ανοιξιάτικη και είχε προορισμό την Αρχαία Νεμέα και το πανέμορφο Ναύπλιο!

  ...Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί εγκαίρως προς τα μέλη μας, το Σάββατο, 6 Απριλίου, στις 08:30 π.μ. αναχωρήσαμε με το πούλμαν από Παπάγου και μέσω Κηφισιάς, για παραλαβή των επιβατών των βορείων προαστίων, πήραμε κατεύθυνση προς Πελοπόννησο. Μετά μια ημίωρη ενδιάμεση στάση για καφέ στο Σπαθοβούνι, συνεχίσαμε το πρώτο σκέλος του ταξιδιού μας, που είχε προορισμό την Αρχαία Νεμέα.

  ...Εκεί μας περίμενε ο αρχαιολόγος-ξεναγός κ. Τρυφωνόπουλος για να μας οδηγήσει στο οίκημα-γραφείο του "Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων" (Σ.Α.Ν.Α.), όπου μας έκανε μια αρχική ενημέρωση με ταυτόχρονη προβολή βίντεο, για τις αρχαιότητες που θα βλέπαμε. Το κύριο μέρος της ενημέρωσης αφιερώθηκε, όπως ήταν επόμενο, στο βασικό σκοπό της επίσκεψής μας, που ήταν το αρχαίο στάδιο, δηλ. να μάθουμε πώς εντοπίσθηκε, για τις μακρόχρονες αρχαιολογικές ανασκαφές και τελικά να δούμε οι ίδιοι το πλήρως αποκαλυμμένο πλέον στάδιο της Αρχαίας Νεμέας.

  ...Όπως ακούσαμε, το 1974 άρχισε η ανασκαφή από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Berkeley, Stephen G. Miller, ήταν εκείνος που με την επιμονή του ανέδειξε το αρχαίο στάδιο. Η ανασκαφή ολοκληρώθηκε το 1991 και στη συνέχεια οργανώθηκε (μια ιδέα και πάλι του S.G.Miller) η αναβίωση των Νεμέων, με τους πρώτους αγώνες της σύγχρονης εποχής να γίνονται το 1996 και να συνεχίζονται ανελλιπώς έκτοτε ανά τετραετία (οι πέμπτοι σύγχρονοι Νέμειοι Αγώνες έγιναν το 2012).

  ...Ο ΣΑ/ΣΝΔ είχε ενημερώσει τους εκδρομείς/μέλη του για το έργο που έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται υπό την καθοδήγηση του πολιτογραφημένου πλέον ως Έλληνα, καθηγητή Στεφάνου Μίλερ. Το Δ.Σ. είχε λάβει ήδη απόφαση και οι εκδρομείς είχαμε προετοιμασθεί ώστε αφ' ενός να επιδώσαμε τον θυρεό μας στο "Σύλλογο για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων", ως ανάμνηση της επισκέψεως και ξεναγήσεώς μας στον αρχαιολογικό χώρο, και αφ' ετέρου να προσφέρουμε ένα μικρό χρηματικό ποσό, ως δωρεά για την ενίσχυση και συνέχιση του έργου των επίσημων τοπικών σωματείων "Σ.Α.Ν.Α." και "Οφέλτη". Το έργο τους είναι η μερική αναστύλωση του ναού του Νεμείου Διός και η αναβίωση των Νεμέων Αγώνων στην αυθεντική τους μορφή, βοηθώντας έτσι στην υλοποίηση του προγράμματος ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας.

  ...Είχαμε την τύχη να βρίσκεται εκεί -για άλλο σκοπό- και έτσι να παραλάβει τον θυρεό εκ μέρους του Συλλόγου Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων, ο ιδρυτής του, ο ίδιος ο καθηγητής Miller. Μας δόθηκε μάλιστα η ευκαιρία να συζητήσουμε για λίγο μαζί του και να τον ακούσουμε να μας μιλά -στα ελληνικά βέβαια- για το έργο του.

  ...Ακολούθως ο αρχαιολόγος κ. Τρυφωνόπουλος μας ξενάγησε στο πολύ ενδιαφέρον Μουσείο της πόλης και στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Νεμείου Διός, όπου ένα επίσης σημαντικό έργο, η μερική αναστύλωσή του, έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό (λαμβανομένων υπόψη των τεχνικών προβλημάτων των υψηλών οικονομικών της απαιτήσεων). Ο αρχαίος ναός (του 330 π.Χ.), που οι παλιές γκραβούρες και οι πρώτες φωτογραφίες τον απεικονίζουν με τρεις μόνο κίονες, σήμερα έχει 9 αναστυλωμένους, από τους 32 συνολικά αρχικούς κίονες του ναού, που είχαν κατακρημνισθεί.

  ...Η ξενάγησή μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας, φυσικά, στο αποκαλυμμένο μετά την αφαίρεση των επιχωματώσεων και "ανακαινισμένο" αρχαίο στάδιο. Εδώ δεν έχουν θέση τα λόγια. Ο καθένας από μας καθώς βάδιζε και πατούσε στα ίδια χώματα όπου 23 αιώνες πριν έτρεχαν και αγωνιζόντουσαν αυτοί που θέλουμε να τους αποκαλούμε προγόνους, κατεχόταν από τα δικά του ιδιαίτερα συναισθήματα... Κάποιοι προσπάθησαν να τα "διασκεδάσουμε" μιμούμενοι τους αρχαίους δρομείς στην πέτρινη αφετηρία...

  ...Αναχωρώντας από τον αρχαιολογικό χώρο, γοητευμένοι από όσα ακούσαμε και είδαμε, κατευθυνθήκαμε προς το γραφικό και γεμάτο πηγές Κεφαλάρι, όπου κάναμε στάση για φαγητό, αλλά ταυτόχρονα βρήκαμε ευκαιρία να απαθανατίσουμε το γραφικό τοπίο και να επισκεφθούμε τον εντυπωσιακό ναό της Ζωοδόχου Πηγής.

  ...Μετά το γεύμα και τις φωτογραφίσεις, αναχωρήσαμε για το Ναύπλιο, και τακτοποιηθήκαμε στο όμορφα ανακαινισμένο ξενοδοχείο μας, πριν ξεκινήσουμε για την πρώτη μας επίσκεψη -νυκτερινή- στη γεμάτη ζωή πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας.

  ...Ακολουθούν παρακάτω ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πρώτη ημέρα της εκδρομής μας.

(Click στα εικονίδια για μεγέθυνση)
ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ, 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

  ...Η επομένη, Κυριακή 7η Απριλίου, μας επεφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη: Ακριβώς την ώρα του πρωινού και λίγο πριν την αναχώρησή μας για την προγραμματισμένη επίσκεψή μας στο κάστρο του Παλαμηδίου, μας ήλθε τηλεφωνικά από τον αγαπητό συνάδελφο και μέλος του συνδέσμου μας, Γ. Παπαργύρη η εξής πρόταση: "Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεστε δίπλα στο σπίτι μου και να μην περάσετε να με δείτε. Σας προσκαλώ να περάσετε από εδώ, να βρεθούμε από κοντά και να σας κάνω το τραπέζι με τα δικά μου ψάρια..." (σ.σ. μένει στη Νέα Επίδαυρο και διατηρεί μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας).

  ...Περιττό να πούμε ότι ούτε το προσχεδιασμένο γεύμα σε ταβέρνα στο Βιβάρι, ούτε ο αριθμός των εκδρομέων (50 άτομα με τον οδηγό μας) στάθηκαν ικανές δικαιολογίες για να του αλλάξουμε γνώμη. Όχι βέβαια ότι και σε μας δεν μας άρεσε η τόσο θερμή πρόσκληση. Και αυτό φάνηκε αμέσως: Με το που έγινε γνωστή η πρόταση, όλοι ομόφωνα και χωρίς άλλο δισταγμό -πέραν του ότι δεν θα έβλεπαν το ...άγνωστο στους περισσότερους Βιβάρι- είπαν το ναι, για να δοθεί το σύνθημα "να πιαστούν και ετοιμαστούν τα ψάρια".

  ...Στις λίγες ώρες που μεσολαβούσαν ως το έκτακτο, μεσημεριανό μας ραντεβού, οι περισσότεροι ανεβήκαμε (με το πούλμαν, όχι από τα ...999 σκαλιά) στο γνωστό από την πιο πρόσφατη ιστορία Παλαμήδι. Ο καιρός, ιδιαίτερα ευνοϊκός για τέτοιου είδους ασκήσεις (καλή θερμοκρασία και συννεφιά που προστάτευε από τον ήλιο) μας επέτρεψε να περιδιαβούμε (και να φωτογραφήσουμε πάλι) κάθε γωνιά, προμαχώνα ή πολεμίστρα του ενετικού κάστρου.

  ...Λίγοι φτάσαμε ως το "μπουντρούμι" -κυριολεκτικά- όπου είχαν φυλακίσει τον ήρωα του '21 Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Μια τρύπα, που μπαίνει κανείς μόνο έρποντας, σε ένα χώρο ούτε 2 τετραγωνικών, χωρίς άλλο άνοιγμα για αέρα ή φως, πέρα από την αμπαρωμένη πορτούλα (που λείπει πλέον από τη θέση της)... Και για αυτόν εδώ τον τόπο του μαρτυρίου του ήρωα, μόνο μια δίγλωσση ταμπέλα "ΠΡΟΣ ΦΥΛΑΚΗ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ". Έτσι ακριβώς... Ούτε ένας πίνακας, ούτε μια βιτρίνα, ούτε κάτι τέλος πάντων που να εξηγεί το τι και το γιατί... Ο ξένος ιδιαίτερα τουρίστας αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτες μένουν με την απορία και μερικοί προσπαθούν να μάθουν κάτι παραπάνω ...από τον καντηλανάφτη του παρακείμενου μικρού ναΐσκου του Αγίου Ανδρέα...

  ...Μετά την επίσκεψη στο Παλαμήδι υπήρξε ελεύθερος χρόνος για μια ακόμη ολιγόωρη βόλτα στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου, που ο καθένας την εκμεταλλεύτηκε όπως του άρεσε. Έτσι κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία για ψώνια, άλλοι για καφέ και ξεκούραση και άλλοι πάλι για να δουν μερικά από τα "αξιοθέατα". Και μέσα σ' αυτά, ο κάθε επισκέπτης που ...σέβεται τους κανόνες του τουρισμού, δεν μπορεί να παραλείψει μια βόλτα ως το σημείο της δολοφονίας του Ι. Καποδίστρια. [Ο πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας, δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί και έπεσε νεκρός στις 5:35 το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831].

  ...Και το τέλειο φινάλε μιας πανέμορφης και με αρκετές νέες εμπειρίες εκδρομής γράφηκε στη Νέα Επίδαυρο! Το ζεύγος Παπαργύρη μας υποδέχτηκε με ανοικτή αγκαλιά για όλους και μας προσέφερε ένα πλουσιότατο και νοστιμότατο γεύμα θαλασσινών και ψαριών που θα μας μείνει αλησμόνητο. Όπως αλησμόνητη θα μας μείνει η αυθόρμητη πρόταση και η γενναιόδωρη φιλοξενία τους, μόλις έμαθαν ότι ..."περνούσαμε από το χωριό τους".

  ...Μετά το γεύμα, κατά το οποίο αρκετοί έκαναν και επίδειξη των χορευτικών τους προσόντων, και αφού γνωρίσαμε και κάποια από τα νεότερα μέλη της οικογενείας -τη μία κόρη τους, Στέλλα, με τα δύο τρισχαριτωμένα κοριτσάκια της- σταθήκαμε για τελευταία φορά προς λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών και μετά, ευχαριστημένοι και πλήρως ικανοποιημένοι, μπήκαμε στο πούλμαν για το δρόμο της επιστροφής.

  ...Ακολουθούν παρακάτω ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη δεύτερη μέρα του "ανανεωτικού" αυτού διημέρου, που όλοι όσοι βρεθήκαμε μαζί, ευχόμαστε να μπορούσε να επαναλαμβάνεται συχνότερα.

(Click στα εικονίδια για μεγέθυνση)
ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ, 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ.,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στις 20-03-2013.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013, στην κεντρική πλατεία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ., παρουσία του Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Ευαγγέλου ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Π.Ν. και μελών του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου.

  ...Ο προαχθείς εις Αντιναύαρχο, Αλέξανδρος ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ Π.Ν., ο οποίος τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ ως Υπαρχηγός, παρέδωσε καθήκοντα Διοικητού στον νεοπροαχθέντα εις Υποναύαρχο, Ιωάννη ΜΑΪΣΤΡΟ Π.Ν.

  ...Στην όμορφη και παραδοσιακή αυτή τελετή είχαν προσκληθεί και παρέστησαν το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας και πολλά μέλη μας, ο δε Πρόεδρος, Αντιναύαρχος ε.α. Ξενοφών ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΝ προσέφερε αναμνηστικό δώρο, τιμής ένεκεν, στον απερχόμενο Διοικητή, για την άριστη συνεργασία και τη συνδρομή του προς το Σύνδεσμο.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή. Με click σε κάθε εικονίδιο μεγεθύνεται.


   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής Διοικητών Δ.Δ.Μ.Ν
στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, την Πέμπτη 14 Μαρ. 2013.


  ...Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 και ώρα 10:00 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ).

  ...Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου ΠΝ, Επίτιμοι Αρχηγοί, καθώς και Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

  ...Καθήκοντα Διοικητού της ΔΔΜΝ παρέλαβε, από τον Αντιναύαρχο (Μ) Παναγιώτη Ελληνιάδη ΠΝ, ο Αντιναύαρχος (Μ) Ηλίας Δημόπουλος ΠΝ.

  ...Στην τελετή παρέστησαν και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο δε Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξ. Μαυρογιάννης ΠΝ, προσέφερε τιμής ένεκεν την πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Διοικητή.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.
(Click στα εικονίδια για μεγέθυνση)   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής Αρχηγών ΓΕΝ, στη Σ.Ν.Δ.,
και στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής Αρχηγών Στόλου, στο Ν.Σ., τη Δευτέρα 11 Μαρ. 2013.


  ...Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 και ώρα 13:00, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από το Ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, μέχρι τώρα Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ.

  ...Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, οι Υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας, κ. Παναγιώτης Καράμπελας και κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεόδωρος Δρίτσας, o Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Β' Πειραιά, κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, Επίτιμοι Αρχηγοί, καθώς και Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

  ...Στην τελετή παρέστησαν και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο δε Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξ. Μαυρογιάννης ΠΝ, προσέφερε τιμής ένεκεν την πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Α/ΓΕΝ, συνοδευόμενη από "εθιμοτυπικό" δώρο.

  ...Επίσης, την ίδια μέρα και ώρα 16:00, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής Αρχηγού Στόλου, από τον Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάνα ΠΝ στον Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λίτσα ΠΝ, μέχρι τώρα Υπαρχηγό ΓΕΝ.

  ...Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος , ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί και λοιποί προσκεκλημένοι.

  ...Και σε αυτή την τελετή εκπροσωπήθηκε το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας από τον Πρόεδρό του, Αντιναύαρχο ( ε.α.) Ξ. Μαυρογιάννη ΠΝ.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από τις δύο τελετές.(Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση).
   Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας,
στις 9-3-2013.


  ...Πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Με την έναρξη της συνεδρίας, εξελέγησαν από τα μέλη της Γ.Σ. (διά βοής) ο Πρόεδρος (Υποναύαρχος Τίτος Αλικαμπιώτης) και ο Γραμματεύς (Αντιναύαρχος (Μ) Αντ. Δημόπουλος) της Συνελεύσεως.

  ...Ακολούθησε η "έκθεση πεπραγμένων" και ο οικονομικός απολογισμός (για την περίοδο από 17-3-2012 μέχρι και 8-3-2013) του Δ.Σ., από τον Πρόεδρο αυτού, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννη ΠΝ. Επίσης, αναγνώσθηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι "η όλη οικονομική διαχείριση εγένετο νομότυπα και κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και τις αρχές της χρηστής οικονομικής τάξεως, χωρίς την παραμικρή αταξία ή οιαδήποτε ατέλεια".
Κατόπιν αυτού απηλλάγη ομόφωνα η διοίκηση του Συνδέσμου από κάθε οικονομική ευθύνη για τη μέχρι την 8 Μαρτίου 2013 οικονομική διαχείριση.

  ...Το πλήρες κείμενο του απολογισμού του ΔΣ, όπως αναγνώσθηκε από τον Αντιναύαρχο Ξενοφώντα Μαυρογιάννη προς τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως ΣΑ/ΣΝΔ της 9ης Μαρτίου 2013, μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.

Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader:  


  ...Όλοκληρωθέντος του απολογισμού πεπραγμένων από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ακολούθησε ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο Σπυρ. Περβαινά, επί των θεμάτων που τους αφορούν, από τα τα πλέον σοβαρά και "ζέοντα", όπως η κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει όλοι οι απόστρατοι -και οι δυσοίωνες προοπτικές για την περαιτέρω πορεία των συντάξεων και μερισμάτων μας- μέχρι τα πιο κοινά και "όχι επώδυνα" όπως π.χ. για κάποια θέματα του Α.Ο.Ο.Α. και για το ολοκληρωθέν περιουσιολόγιο του Μ.Τ.Ν.

  ...Μετά την ολοκλήρωση της ενημερώσεως και απάντηση ορισμένων ερωτημάτων επ' αυτής, ακολούθησε προβολή video, που κατασκεύασε και παρουσίασε ο αγαπητός συνάδελφος, Αρχιπλοίαρχος (Μ) Αλέξ. Παυλής, από ψηφιοποίηση δικών του παλαιών "κινηματογραφικών λήψεων" επί του τότε "Β.Π. ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ", όπου υπηρετούσε κατά την περίοδο 1965-1967. [ Αντίγραφο του DVD παραδόθηκε από τον κ. Παυλή στο Σύνδεσμο και έχουμε την έγκρισή του να αναπαραχθεί για τα ενδιαφερόμενα μέλη μας που θα μας το ζητήσουν ].

  ...Το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε προγραμματισθεί -και πραγματοποιήθηκε- συγκέντρωση όλων των κλάδων των Ε.Δ. και Σ.Α. στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη συνέχεια δε πορεία προς το Σύνταγμα και επίδοση ψηφίσματος των διαμαρτυρομένων ε.ε. και ε.α. στρατιωτικών προς τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

  ...Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από τη Γ. Σ. και φωτογραφίες των μελών του Δ.Σ.
(Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση).
   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στις 9 Φεβρουαρίου 2013.


  ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και πάλι, όπως έχει καθιερωθεί από το 2007 κ.ε. ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας. Η τελετή έγινε στο "Μεσόδομο" του ιστορικού Κεντρικού Κτηρίου της Σχολής, στο Βασσάνειο.

  ...Σ' αυτήν παραβρέθηκε για άλλη μια φορά η ηγεσία του Π.Ν., με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη Π.Ν., συνοδευόμενο από τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάνα Π.Ν. και τον Διοικητή Δ.Δ.Μ.Ν., Αντιναύαρχο (Μ) Παναγιώτη Ελληνιάδη Π.Ν. Από πλευράς Σ.Ν.Δ. παρίσταντο ο Διοικητής της, Υποναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου Π.Ν., ο Υποδιοικητής, Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης Π.Ν., Αξιωματικοί του επιτελείου της Σχολής καθώς και ολιγομελής αντιπροσωπεία Ναυτικών Δοκίμων.

   ...Η προσέλευση των μελών μας μετά συζύγων υπήρξε αθρόα και, ως φαίνεται, συνεχίζει να αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο, αφού οι φετινές παρουσίες πλησίασαν -αν δεν ξεπέρασαν- τις 160, παρά τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, σε σχέση με τις αρχικά δηλωθείσες προθέσεις συμμετοχής. Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των προσελθόντων μελών μας, διεκρίνετο μία πλειάδα Βετεράνων μας του Β' Π.Π. οι οποίοι μας ετίμησαν για μια φορά ακόμη με την παρουσία τους. Παραβρέθηκαν ακόμη, προσκεκλημένοι από το Δ.Σ., ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Μ.Υ.Ν. κ. Ελευθέριος Σφακτός, του Π.Μ./Σ.Α.Σ.Υ./Π.Ν. κ.Νικόλαος Βασιλείου, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, κύριος Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

   ...Ιδιαίτερης μνείας έτυχε η παρουσία του προσκληθέντος Δημάρχου Π. Φαλήρου, Αρχιπλοιάρχου Π.Ν. (ε.α.) Διονυσίου Χατζηδάκη, τον οποίο συνεχάρη εκ μέρους όλων των συναδέλφων ο πρόεδρος του Δ.Σ., Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφών Μαυρογιάννης Π.Ν. και του επέδωσε τιμητικώς πλακέτα με τον θυρεό του Συνδέσμου, εις αναγνώριση της εξαίρετης διάκρισής του, ως ενός από τους καλυτέρους Δημάρχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Δ. Χατζηδάκης στις 18 Δεκεμβρίου 2012 είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση, στα πλαίσια της απονομής του βραβείου Local Leader of the Year (κατηγορία Achievement in Government) μεταξύ 350 δημοσίων λειτουργών και αιρετών αρχόντων, μετά τον Δήμαρχο του Grimstad της Νορβηγίας.

  ...Ο χαιρετισμός του προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΝΔ προς τους παρισταμένους, μπορεί να διαβαστεί, πιέζοντας εδώ .

  ...Τέλος, ευχαριστούμε και από αυτή τη στήλη τη Διοίκηση της Σχολής για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για διάθεση του χώρου, την πλήρη προετοιμασία του (καθίσματα, videoprojector, μικροφωνική εγκατάσταση κ.λπ) καθώς και την παραχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στα μέλη μας προς το Μουσείο Ιστορίας της ΣΝΔ και, φυσικά, προς τον Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την εορταστική αυτή εκδήλωσή μας.
Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.

Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.