ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2014
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
πιθανώς να έχουν αφαιρεθεί από το site.

   Η δεύτερη μεσημεριανή συνεστίαση του ΣΑ/ΣΝΔ στο Ν.Ο.Ε. το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας οργάνωσε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου (στη 1 το μεσημέρι), τη δεύτερη για φέτος συνεστίαση των μελών του, δίνοντάς τους έτσι άλλη μια ευκαιρία να βρεθούν όλοι μαζί και να απολαύσουν μια ηλιόλουστη αν και χειμωνιάτικη μέρα, παρέα με αγαπητούς συναδέλφους και φίλους, στο οικείο και φιλόξενο περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, με τη μαγευτική θέα προς το Μικρολίμανο και τον Σαρωνικό και τις πάντα ποιοτικές γεύσεις του μπουφέ του.

  ...Η εκδήλωση ήταν επανάληψη της όμοιας προηγουμένης (της 22ας Μαρτίου 2014) στον ίδιο χώρο και με την ...ίδια συνταγή: Ελαφρύ γεύμα στην Αίθουσα Ανέμων του Ναυτικού Ομίλου, με συνοδεία μουσικής πιάνου. Το μενού, παρόμοιο με εκείνο του Μαρτίου και με την ίδια χαμηλή τιμή των 20€ ανά άτομο (συμπεριλαμβανομένων κρασιού-μπύρας-αναψυκτικού) ήταν ό,τι πρέπει για την περίπτωση.

  ...Αυτή θεωρούμε ότι ήταν και η αιτία για τη για μια ακόμη φορά μεγάλη ζήτηση (οι 160 συνδαιτυμόνες γέμισαν την αίθουσα μέχρι σχεδόν τα όριά της). Έστειλαν έτσι ένα σαφές μήνυμα, που το Δ.Σ. το ερμήνευσε σαν έκφραση της ανάγκης του κόσμου μας να βρίσκεται πιο συχνά μαζί με φιλικά του πρόσωπα, της "ζεστής οικογένειας" του Ναυτικού, και ότι αναζητά ευκαιρίες για να ξεφεύγει από την πιεστική καθημερινότητά του και να ξεδίνει, με μικρά έστω αλλά ευχάριστα και οικονομικά διαλείμματα.

  ...Ακολουθούν στιγμιότυπα από την ευχάριστη αυτή εκδήλωση, που συνέπεσε χρονολογικά με τη συμπλήρωση:
  • 15 χρόνων από την πρώτη εκδήλωσή μας σ' αυτόν τον χώρο [18-12-1999 η πρώτη Χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα μας], αλλά και
  • 16 χρόνων από την πρώτη μας συνάντηση "γνωριμίας" [19-12-1998 η πρώτη μεσημεριανή δεξίωση (άνευ συζύγων), στο εντευκτήριο του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ), στην Ακτή Δηλαβέρη, στον Πειραιά].

  ...Τα στιγμιότυπα αυτά θα θυμίζουν τις όμορφες στιγμές στους συμμετέχοντες και θα προσκαλούν σε μελλοντικό αντάμωμα όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αυτή τη φορά...

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Συμμετοχή του Δ.Σ. στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου, στη ΣΝΔ, στις 6 Δεκεμβρίου 2014.


  ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 11:00 στην 'Πλατεία Ελευθερίας' της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή εορτασμού του προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

  ...Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Δένδιας, o A' Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Αρχηγοί και Εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων, Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τέως υπουργοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, απόστρατοι, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ε.Δ και Σ.Α και αντιπροσωπείες μαθητών Στρατιωτικών Σχολών.

  ...Στην τελετή, στην οποία ήσαν προσκεκλημένοι όλοι οι απόστρατοι του Π.Ν., παρέστησαν ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας.

  ...Μετά το πέρας της επίσημης τελετής ακολούθησε μικρή δεξίωση των προσκεκλημένων και ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων προς και από τον νέο ΥΕΘΑ κ. Ν. Δένδια.

  ...Παρακάτω, φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό (click για μεγέθυνση).   Η τριήμερη φθινοπωρινή εκδρομή του Συνδέσμου μας, από 7 ως 9 Νοεμβρίου 2014, σε Αρχ. Ολυμπία-Δάσος Φολόης-Δημητσάνα-Βυτίνα !


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., οργάνωσε και προσέφερε στα μέλη και τους φίλους τους τη δεύτερη για φέτος εκδρομή εσωτερικού. Ήταν μια όμορφη φθινοπωρινή εκδρομή στη Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησο, που περιελάμβανε και κάλυπτε απαιτήσεις τουριστικού/αρχαιολογικού, φυσιολατρικού, ιστορικού αλλά και ...γαστριμαργικού ενδιαφέροντος, χωρίς να παραλείψει και την απαραίτητη, σε όλες σχεδόν τις εκδρομές μας, μουσικοχορευτική βραδιά.

  ...Η τριήμερη εξόρμηση ξεκίνησε την Παρασκευή 7/11. Το πούλμαν των εκδρομέων, με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και ένα σύντομο πέρασμα από την Κυπαρισσία, σταμάτησε για το πρώτο γεύμα σε παραλιακή ψαροταβέρνα στον Κακόβατο (περιοχή κοντά στα Λουτρά Καϊάφα). Όχι πολύ αργά καταλήξαμε στον προορισμό μας, το καινούργιο και υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο Arty Grand Hotel (5*) της Αρχαίας Ολυμπίας.

  ...Την περιοχή είχαμε επισκεφθεί ξανά, ακριβώς πριν δέκα χρόνια, τον Οκτώβριο του 2004, κατά την τριήμερη και τότε εκδρομή του Συνδέσμου στη Δυτ. Πελοπόννησο. Τον αρχαιολογικό χώρο όμως και το Μουσείο της Ολυμπίας δεν τα χορταίνεις όσες φορές και να τα επισκεφθείς.

  ...Η δεύτερη λοιπόν ημέρα, Σάββατο 8/11, ξεκίνησε, με λαμπρό ήλιο παρά τους φόβους για βροχές, με την ξενάγησή μας από μια χαρισματική και περιγραφικότατη ξεναγό (τη Νίκη) στο αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και παρουσιάζει τη μακραίωνη ιστορική εξέλιξη ενός από τα λαμπρότερα ιερά της αρχαιότητας, που ήταν αφιερωμένο στον "πατέρα των θεών και των ανθρώπων, τον Δία", και αποτέλεσε την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη μόνιμη έκθεσή του περιλαμβάνονται ευρήματα από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

  ...Από το σύνολο των, ανεκτίμητης αξίας, εκθεμάτων σημαντικότερη είναι η έκθεση των γλυπτών, για την οποία είναι κυρίως γνωστό το μουσείο, όπου τις εντυπώσεις και τον θαυμασμό κερδίζουν αναμφισβήτητα η Νίκη του Παιωνίου και ο Ερμής του Πραξιτέλους. Η συλλογή εξ άλλου χάλκινων αντικειμένων, είναι η πλουσιότερη στον κόσμο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα. Και οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ευρήματα της πηλοπλαστικής.

  ...Οι συν-εκδρομείς είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε για άλλη μια φορά, από απόσταση εκατοστών, το σπασμένο, από έναν Περσικό πέλεκυ, πολεμικό κράνος του στρατηγού Μιλτιάδη που φορούσε κατά τη μάχη του Μαραθώνα. Ο ίδιος, το είχε προσφέρει ως δώρο στον Δία για την περιφανή νίκη κατά των Περσών, τον Αύγουστο του 490 π.Χ στην πεδιάδα του Μαραθώνα. Το κράνος, ένα από τα πιο πολύτιμα εκθέματα του μουσείου της Ολυμπίας, είναι Κορινθιακού ρυθμού και διακρίνει κανείς την εγχάρακτη επιγραφή "ΜΙΛΤΙΑΔΕΣ ΑΝΕΘΕΚΕΝ ΤΩ ΔΙ...".

  ...Στο χώρο με τα κεραμικά ευρήματα, τα περισσότερα από το εργαστήριο του Φειδία, που υπήρχε δίπλα στα δύο μεγάλα ιερά, της Ήρας και του Διός, μας υπέδειξε η ξεναγός και ένα μοναδικό πήλινο κύπελλο, που με τη βοήθεια καθρέπτη μπορούσαμε να διαβάσουμε χαραγμένες στην κάτω επιφάνειά του τις λέξεις "ΦΕΙΔΙΟΕΙΜΙ". Είμαι του Φειδία !!

  ...Με το μυαλό γεμάτο από τις εικόνες των καλλιτεχνημάτων που θαυμάσαμε αλλά και των γλαφυρών περιγραφών της σχετικής μυθολογίας που τα συνόδευε, ολοκληρώσαμε την επίσκεψη στο Μουσείο και προχωρήσαμε, ο καθένας με την παρέα του στον χώρο της Άλτεως. Άλτις (στην αρχαία ηλειακή διάλεκτο σημαίνει άλσος) είναι το όνομα του χώρου που περιελάμβανε τα κυριότερα ιερά, δηλαδή τον ναό και τον μεγάλο βωμό του Ολυμπίου Διός, το Ηραίο, το Πελόπιο, το μητρώο, τα λαμπρότερα αφιερώματα των πόλεων και τους ανδριάντες των ολυμπιονικών, τη στοά της Ηχούς, τους θησαυρούς των πόλεων, το Πρυτανείο και κατόπιν -κατά κάποια παράβαση της παλιάς αρχαϊκής αυστηρότητας- το Φιλίππειο και την εξέδρα του Ηρώδου του Αττικού.

  ...Αλλά και το μοναδικό, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ!
Η ώρα έμοιαζε να τρέχει, αλλά ...όχι μόνο αυτή. Αρκετοί από μας είχαμε την τύχη να βρεθούμε εκεί και να παρακολουθήσουμε να τρέχουν, μια ομάδα νεαρών Ιταλών φοιτητών, που είχαν έλθει προσκυνητές στον ιστορικό χώρο και προφανώς ένοιωσαν την ανάγκη -και την απόλαυση- της άμιλλας στο ίδιο αγώνισμα και μέσα στον ίδιο χώρο, που ξεκίνησαν πριν 2790 χρόνια οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες (776 π.Χ.)...

  ...Από την Αρχαία Ολυμπία, το πρόγραμμα μας οδήγησε στο δρυοδάσος της Φολόης. Είναι ένα μοναδικό σε ομορφιά και ιδιαιτερότητα σε όλη την Ευρώπη δάσος με δρύες (βελανιδιές), το οποίο προστατεύεται με το Κοινοτικό Δίκαιο στο πλαίσιο του Natura 2000. Λόγω παροδικής βροχής, προηγήθηκε το γεύμα στο γραφικό εστιατόριο της περιοχής "Κένταυροι", αλλά αμέσως μετά και με ήλιο ξανά, μπήκαμε και περπατήσαμε, έστω και για λίγο, στο πανέμορφο αυτό αυτοφυές δάσος, με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα.

  ...Επιστρέψαμε για ανάπαυση στο ξενοδοχείο μας, όπου μετά το πλουσιότατο δείπνο επακολούθησε η καθιερωμένη στις εκδρομές μας "μουσική βραδιά" με DJ. Και βέβαια, η επίδειξη των χορευτικών προσόντων όλων των παρευρισκομένων, ημετέρων και μη θαμώνων, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου!

  ...Η τρίτη και τελευταία μέρα, Κυριακή 9/11, δεν υστέρησε καθόλου σε ομορφιά διαδρομών, επισκέψεων και εντυπώσεων. Ξεκινήσαμε άνετα το πρωί και μέσα από μια υπέροχη φύση και συνεχώς λαμπρό καιρό, φτάσαμε στα γραφικά Λαγκάδια. Σύντομη πρώτη στάση για φωτογράφηση του χτισμένου στην πλαγιά του βουνού πανέμορφου χωριού, και συνέχιση για τον επόμενο προορισμό μας, την ιστορική Δημητσάνα. Εδώ η φύση, τα έργα της ανθρώπινης μαστοριάς και φυσικά η μακραίωνη ιστορία μέχρι τα χρόνια της τουρκοκρατίας και ακόμα μετά, είναι οι ισχυροί μαγνήτες που τραβούν τον Έλληνα κυρίως αλλά και τον ξένο περιηγητή σ' αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό. Σημαντικά σημεία για επίσκεψη η Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, οι Παλαιά και Νέα Μονή Φιλοσόφου, η Μονή Προδρόμου. Εμείς επισκεφθήκαμε τους ενταγμένους στο υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης αλευρόμυλο, μπαρουτόμυλο και εργαστήριο επεξεργασίας δερμάτων ("ταμπακαριά").

  ... Επόμενος σταθμός μας, για γεύμα και όχι μόνο, η επίσης γραφική και γεμάτη κόσμο λόγο της όμορφης μέρας, Βυτίνα. Είχαμε σκορπήσει οι 46 συνταξιδιώτες στις διάφορες ταβέρνες και εστιατόρια της κωμόπολης, και τα σχόλια κατά την επιστροφή ήταν από όλους τα ίδια: ωραίο φαγητό και φτηνό! Το ίδιο άλλωστε είχαμε πει και τις προηγούμενες δύο μέρες. Πόσο διαφορετικά από τη ζωή στην πολύβουη και ακριβή πρωτεύουσά μας!

  ...Από εκεί, αρκετά μετά το μεσημέρι, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, και με μία ολιγόλεπτη στάση για καφέ και ξεμούδιασμα, φτάσαμε νωρίς το βράδυ στην Αθήνα, χορτασμένοι από εμπειρίες και φαγητό και ανανεωμένοι μέχρι την επόμενη εξόρμησή μας, που πολλοί άρχισαν ήδη να συζητούν...

  ... Ήταν άλλο ένα "αναζωογονητικό διάλειμμα" που μας έδωσε την ευκαιρία, παλιοί και νεώτεροι συνάδελφοι, να ξαναβρεθούμε μαζί και να ξεχάσουμε τις πιέσεις και τα άγχη που μας προκαλεί η Αθηναϊκή μας καθημερινότητα. Και επαναλάβαμε την ευχή, 'τέτοιες ευκαιρίες για συναντήσεις να τις έχουμε συχνότερα' !'

  ...Σύντομα θα προστεθούν εδώ ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη φθινοπωρινή μας εκδρομή.Cick στα εικονίδια για μεγέθυνση.


Πρώτη ημέρα, ΠΑ 7/11/14:
Αθήνα-Κακόβατος-Ολυμπία


Δεύτερη ημέρα, ΣΑ 8/11/14:
Αρχαία Ολυμπία - Δάσος Φολόης - Μουσική βραδιά


Τρίτη ημέρα, ΚΥ 9/11/14:
Λαγγάδια - Δημητσάνα - Βυτίνα

   ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ Ν. Β. 'ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ', ΣΤΙΣ 6 ΝΟEMΒΡΙΟΥ 2014.


   Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 10:00, πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (πρώην ΚΕ/ΠΑΛ) η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού σε καιρό πολέμου και ειρήνης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

  Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων.

  Στην επιμνημόσυνη δέηση, την οποία παρακολούθησαν το Δ.Σ. και μέλη του Σ.Α./Σ.Ν.Δ., παρέστησαν o Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ. Επίσης παρευρέθησαν μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, Βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιπροσωπείες Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Υπαξιωματικών, καθώς και συγγενείς των πεσόντων.

  Στέφανοι κατατέθηκαν από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον αρχαιότερο παρόντα Βετεράνο και μέλος του Συνδέσμου μας, Αντιναύαρχο (ε.α) Γεώργιο Μόραλη ΠΝ, τον Πρόεδρο του ΔΣ/ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α) Σπυρίδωνα Περβαινά ΠΝ και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών, κ. Ελευθέριο Σφακτό.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση καφέ και αναψυκτικών στο κτήριο του Επιτελείου ΔΝΕ, την πρώην δηλαδή Λέσχη Αξιωματικών ΔΝΕ, όπως την ξέρουμε οι παλαιότεροι.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεπτή αυτή τελετή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:

(με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).

-


   To Δ.Σ. του Συνδέσμου μας προσκεκλημένο στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων,
στις 3 Οκτωβρίου 2014.


  ...Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η ορκωμοσία των νεοεισαχθέντων πρωτοετών Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού.

  ... Στην τελετή της ορκωμοσίας, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, παρέστησαν ο ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά και τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.

  ... Είχαν προσκληθεί επίσης και παρέστησαν ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. εκπρόσωποι του καθηγητικού προσωπικού της Σχολής, αντιπροσωπείες μαθητών στρατιωτικών σχολών και συγγενείς και φίλοι των νέων Ναυτικών Δοκίμων.

  ... Συνολικά ορκίστηκαν 38 Ναυτικοί Δόκιμοι (οι 5 γυναίκες), εκ των οποίων τρεις (3) Κύπριοι, δύο (2) Λίβυοι και ένας Νιγηριανός.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας και την παρέλαση προ των επισήμων.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν.,
την 1-07-2014.


  ...Την Τρίτη, 1η Ιουλίου 2014 και ώρα 19:00, έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2014.

  ...Τα ξίφη στους νέους Σημαιοφόρους επέδωσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

  ...Στην τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, παρέστησαν επίσης: ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης κα Φώφη Γεννηματά, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και του Λιμενικού Σώματος, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες των Ε.Δ. και Σ.Α. τα προεδρεία και μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. και της Ε.Α.Α.Ν., και συγγενείς και φίλοι των νέων Σημαιοφόρων.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής. Του λόχου προηγούντο οι 62 νέο-ορκισθέντες Αξιωματικοί (56 άνδρες και 6 γυναίκες). Εξ αυτών οι 57 είναι Έλληνες (52 άνδρες και 5 γυναίκες), 2 Ελληνοκύπριοι (ένας άνδρας και μία γυναίκα), 2 Ιορδανοί, και 1 Σύριος (Ανθυποπλοίαρχος). Από τους Έλληνες οι 40 (37 άνδρες + 3γυναίκες) είναι Μάχιμοι και οι 17 (15 άνδρες+2 γυναίκες) Μηχανικοί.

  ...Ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογράφιση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλίμακα του "κεντρικού κτιρίου" και, στη συνέχεια, στους δροσερούς κήπους της Σχολής προσφέρθηκαν εδέσματα και αναψυκτικά προς όλους τους συμμετέχοντες και παραβρεθέντες.

  ...Μετά την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των λοιπών εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, πραγματοποιήθηκε στο Μεσόδομο του Βασσανείου, η τελετή της "απονομής των πτυχίων" στους αποφοιτήσαντες, από τον Αρχηγό ΓΕΝ. Κατ' αυτήν δόθηκαν τιμητικά δώρα στους δύο πρωτεύσαντες αποφοίτους, τους αρχηγούς των Μαχίμων (Σημαιοφόρο Οδυσσέα Πατεράκη ΠΝ) και των Μηχανικών (Σημαιοφόρο Παναγιώτη-Ραφαήλ Αθανασόπουλο ΠΝ), εκ μέρους μεν των Πρεσβειών Ιταλίας και Ισπανίας από τους αντιστοίχους ΑΚΑΜ, εκ μέρους δε του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αυτού, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννη ΠΝ.

  ...Όπως συμβαίνει από το 2012 κ.ε. βάσει ισχυουσών εγκριτικών αποφάσεων των Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχων Κοσμά Χρηστίδη και Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, ενεγράφησαν και φέτος οι νέοι Σημαιοφόροι στο Σ.Α./Σ.Ν.Δ. Έτσι ο Σύνδεσμος απέκτησε και άλλα 57 εν ενεργεία μέλη, που προσετέθησαν στους Σημαιοφόρους που είχαν εγγραφεί το 2012 και το 2013, με απόφαση δε του Δ.Σ., τους προσεφέρθη και φέτος δωρεάν η εγγραφή και η συνδρομή πρώτου έτους.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από τις δύο τελετές.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Ο ΣΑ/ΣΝΔ στη δεύτερη, θερινή αυτή τη φορά, "Βραδιά Οπερέτας" που οργάνωσε ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού,
στο Δημοτικό κηποθέατρο Παπάγου, την 29η Ιουνίου 2014.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014, θερινή "Βραδιά Οπερέτας", η δεύτερη φέτος που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. με τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, αυτή τη φορά στο δροσερό Δημοτικό κηποθέατρο Παπάγου.

  ...Και σ' αυτή την εκδήλωση, παρουσία του ιδίου του Δημάρχου Παπάγου - Χολαργού, Υποναυάρχου (ε.α.) κ. Βασ. Ξύδη και του Προέδρου του Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ, Αντιναυάρχου (ε.α.) κ. Ξεν. Μαυρογιάννη, συμμετείχε μεγάλος αριθμός θεατών, τόσο εκ των κατοίκων του ιδίου και των γειτονικών Δήμων όσο και εκ των συναδέλφων. Και μόνον από πλευράς συμμετοχής αν κριθεί, η εκδήλωση πρέπει να χαρακτηρισθεί λίαν επιτυχής, λαμβανομένου επί πλέον υπόψη ότι το ίδιο βράδυ ήταν η μεγάλη αναμέτρηση της εθνικής μας ομάδας με την ομάδα της Κόστα Ρίκα, όπου διεκδικούσαμε πρόκριση στους οκτώ, στα πλαίσια του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου 2014.

  ...Ο σκοπός της εκδηλώσεως, που προσεφέρθη με ελευθέρα είσοδο, ήταν να δώσει και πάλι χαρά στον κόσμο ώστε να ξεφύγει, έστω για λίγο, από τις δυσκολίες και την καταχνιά της καθημερινότητας. Η επιτυχής δε κατά γενική ομολογία πρώτη βραδιά οπερέτας, το Φεβρουάριο στο αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" Χολαργού, υπήρξε το κίνητρο για την καλοκαιρινή επανάληψή της.

  ...Η χορωδία "Μουσικά Ηχοχρώματα" και οι οκτώ λυρικοί καλλιτέχνες που συμμετείχαν, κατάφεραν για μια ακόμη φορά να προσφέρουν μαζί με τη μουσική απόλαυση και έναν αέρα αισιοδοξίας, όπως διαπιστώθηκε από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις του κοινού.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από τη μουσική αυτή εκδήλωση.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


Το πρόγραμμα της θερινής "Βραδιάς Οπερέτας" ήταν το ακόλουθο:


   Η ανοιξιάτικη εκδρομή του Συνδέσμου μας, από 30 Μαΐου ως 2 Ιουνίου 2014, στη Μακεδονία !!


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. εφαρμόζοντας τα προαγγελθέντα κατά τη Γ.Σ. του Μαρτίου, οργάνωσε και προσέφερε στα μέλη και τους φίλους μας μια όμορφη ανοιξιάτικη εκδρομή στη Μακεδονία, πλούσια σε επισκέψεις στα φυσικά και τουριστικά αξιοθέατά της.

  ...Η τετραήμερη εξόρμηση ξεκίνησε την Παρασκευή 30/5. Η πολύωρη διαδρομή, με στάσεις στα Καμένα Βούρλα και τον Ευαγγελισμό (για καφέ) και στην παραλία Κορινού (για μεσημεριανό γεύμα), κατέληξε στον προορισμό μας, τις Σέρρες. Αυτή την πόλη είχαμε επιλέξει -λόγω γειτνιάσεως- σαν το "ορμητήριό μας" για τις εκδρομές μας στους τέσσερις αρχικούς τόπους ενδιαφέροντός μας: Οχυρό Ρούπελ, τεχνητή Λίμνη Κερκίνη, Ι. Μ. Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, Σπήλαιο Αλιστράτης. Όπως αποδείχθηκε όμως, η ίδια η όμορφη πόλη με την πολύβουη, νεανική, νυκτερινή ζωή της, με το καταπράσινο "δάσος" της και τον ποταμό Αγγίτη που την αγκαλιάζει, αλλά και λόγω του εξαιρετικού ξενοδοχείου "ELPIDA Resort & Spa, 4*+" που είχαμε επιλέξει για τις πρώτες δύο διανυκτερεύσεις μας, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν προορισμό από μόνη της. Σίγουρα θα την έχουμε υπόψη μας σε επόμενες επισκέψεις μας στη Β. Ελλάδα !

  ...Την περιοχή είχαμε επισκεφθεί ξανά, ακριβώς πριν δέκα χρόνια, το Μάϊο του 2004, κατά την πενθήμερη τότε εκδρομή του Συνδέσμου στη Θράκη και σε Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία. Το Ρούπελ όμως, το πλέον γνωστό από τα οχυρά της "Γραμμής Μεταξά", ήταν μια εμπειρία μοναδική για όσους το επισκέπτονταν πρώτη φορά και μια ευπρόσδεκτη ανανέωση της ιστορικής μνήμης, των πατριωτικών συναισθημάτων και των συγκινητικών αναμνήσεων για μας που το ξαναβλέπαμε.

  ...Μετά τις έντονες εικόνες και εντυπώσεις από τα οχυρά, η εκδρομή της δεύτερης ημέρας συνεχίστηκε με πιο ήρεμες στιγμές: Την επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη, με το ζωντανότατο αυτή την εποχή υδροβιότοπό της και μία φάρμα με άλογα - μεγάλα για ήρεμες βόλτες ιππασίας, μέχρι και νεογέννητα ολίγων μόλις εβδομάδων. Αμέσως μετά είχαμε την ευκαιρία να ξανα-επισκεφτούμε και να γευματίσουμε στα γραφικότατα Άνω Πορόϊα. Το χωριό βρίσκεται στα βόρεια του νομού Σερρών, στις δυτικές πλαγιές του Μπέλες και είναι χτισμένα σε δύο πανέμορφα, καταπράσινα μπράτσα του μεγάλου αυτού μακεδονικού βουνού και στη μεταξύ τους κατάφυτη και ολόδροση χαράδρα, σε υψόμετρο 380-400 μ. περίπου.

  ...Πρώτη ήταν για πολλούς εκ των συνταξιδιωτών μας η επίσκεψη την τρίτη ημέρα (Κυριακή) στην Ι. Μ. Εικοσιφοίνισσας, το παλαιότερα ιδρυθέν μοναστήρι στον Ελλαδικό και ίσως και Ευρωπαϊκό χώρο, που όμως στη διάρκεια των 16 αιώνων ζωής του είχε υποστεί κατ' επανάληψη ολοσχερείς καταστροφές. Τα σημερινά κτίσματα είναι εμφανώς πολύ πιο σύγχρονης κατασκευής και εικονογραφήσεως.

  ...Πρώτη επίσης για τους περισσοτέρους και κατά γενική ομολογία η πιο εντυπωσιακή του είδους, ήταν και η επίσκεψη στο σπήλαιο της Αλιστράτης. Ανοιγμένο σχετικά πρόσφατα για πρόσβαση επισκεπτών, το σπήλαιο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδος, όπου η φύση θέλησε να δείξει τη μεγαλύτερη δύναμη της δημιουργίας στολισμών και σχηματισμών. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς, και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται "αψηφώντας" τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες προς όλες τις κατευθύνσεις!

  ...Συνεχίζοντας, μετά το σπήλαιο, σταματήσαμε για γεύμα στην Ασπροβάλτα, μία παραθαλάσσια κωμόπολη στα δυτικά παράλια του Στρυμονικού κόλπου, που είναι ένα από τα πιο αξιόλογα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με έγγραφο του αρχείου της Μονής Σίμωνος Πέτρας, ο οικισμός "Άσπρη Βάλτα" κτίζεται στις αρχές του 16ου αιώνα στις νότιες παρυφές του όρους των Κερδυλλίων, αλλά τη σημερινή "τουριστική" μορφή και εξέλιξη άρχισε να γνωρίζει μετά τη δεκαετία του 1960.

  ...Το πράγματι γεμάτο πρόγραμμα της τρίτης ημέρας της εκδρομής, μας έφερε απογευματινές ώρες στη συμπρωτεύουσα. Στη Θεσσαλονίκη ξεκινήσαμε με επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή Ι. Ναό του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, ενώ το ίδιο βράδυ σκορπίσαμε στα "γνωστά μας" μέρη της σφύζουσας νυκτερινής μεγαλούπολης: Την Αριστοτέλους, την Τσιμισκή, την Εγνατίας, την παραλιακή και, φυσικά, τα "Λαδάδικα"! Η επιστροφή στο ξενοδοχείο μας "ΑΝΑΤΟΛΙΑ, 4*+", παρά τη δικαιολογημένη κούραση της ημέρας, συνεχιζόταν μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες!

  ...Η τελευταία μέρα, Δευτέρα 2/6, ήταν επίσης μια μεγάλη μέρα! Μεγάλη σε διάρκεια επισκέψεων, διαδρομής αλλά και εντυπώσεων. Είχε και δύο ξεναγήσεις:
  • Η πρώτη, που άρχισε πρωί στις 08:30, από μια εξαιρετική στη δουλειά της ξεναγό, την Άννα, μας γνώρισε σε μια δίωρη περιήγηση, όλη τη Θεσσαλονίκη, από την άνω πόλη (Γεντί Κουλέ ή Επταπύργιο) ως την παραλία και το Λευκό Πύργο και από το ανατολικότερο ως το δυτικότερο άκρο της. Ομολογουμένως, ελάχιστοι από μας -τους ...Αθηνοκεντρικούς- μπορούσαμε να πούμε ότι τη γνωρίζαμε ως τώρα σε τέτοιο βάθος!
  • Και η δεύτερη, στη Βεργίνα φυσικά, από έναν επίσης χαρισματικό ξεναγό, τον Δημήτρη. Αν και είχαμε ξανα-επισκεφθεί το καταπληκτικό σε περιεχόμενα αλλά και σε κατασκευή, υπόγειο (μέσα σε "τούμπα") Μουσείο της, αυτή τη φορά, βοηθούντος και του γεγονότος ότι είμαστε (το γκρουπ μας) σχεδόν μόνοι μέσα στον εκθεσιακό χώρο, είδαμε, ακούσαμε και απολαύσαμε τα εκθέματα και την ιστορία τους όσο σπάνια θα μπορούσε να τύχει σε κάποιους.
  ...Μετά τη Βεργίνα, μια εκτός προγραμματισμού αλλά τυχερή επιλογή της στιγμής, μας έφερε για μεσημεριανό γεύμα στην όμορφη Βέροια. Στο κέντρο ΕΛΙΑ, έναν πολυχώρο σε επιλεγμένη θέση, με πανοραμική θέα του κάμπου της Βέροιας και με ωραία κουζίνα (αν και πήγαμε Δευτέρα μεσημέρι και απροειδοποίητα).

  ...Από εκεί, αρκετά μετά το μεσημέρι, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, και με δυο ολιγόλεπτες στάσεις για καφέ ή γλυκό, στον Ευαγγελισμό και στα Καμένα Βούρλα, φτάσαμε αργά το βράδυ στην Αθήνα, χορτασμένοι από εμπειρίες και φαγητό και ανανεωμένοι μέχρι την επόμενη εξόρμησή μας, που πολλοί άρχισαν ήδη να συζητούν...

  ... Ήταν ένα τετραήμερο "αναζωογονητικό των συναδελφικών σχέσεων" και, παρά το πυκνό πρόγραμμά του, που μας επεβλήθη από τα μικρά χρονικά περιθώρια για τόσα πολλά και ενδιαφέροντα που θελήσαμε να δούμε, η ευχή όσων βρεθήκαμε μαζί ήταν "να επαναλαμβάνεται συχνότερα"!

  ...Ακολουθούν παρακάτω ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πρώτη και ανοιξιάτικη αυτή εκδρομή μας "εσωτερικού".
Διευκρινίζουμε ότι, επειδή δεν επιτρεπόταν η φωτογράφηση στο Σπήλαιο Αλιστράτης και στο Μουσείο της Βεργίνας, οι εσωτερικές φωτογραφίες των χώρων αυτών ελήφθησαν από το internet
Cick στα εικονίδια για μεγέθυνση.


Πρώτη ημέρα, 30/5/14:
Αθήνα-Καμένα Βούρλα-Κορινός-ΣέρρεςΔεύτερη ημέρα, 31/5/14:
Ρούπελ-Λίμνη Κερκίνη-Άνω Πορόϊα-ΣέρρεςΤρίτη ημέρα, 1/6/14:
Ι.Μ.Εικοσιφοίνισσας, Σπήλαιο Αλιστράτης-Ασπροβάλτα-ΘεσσαλονίκηΤέταρτη ημέρα, 2/6/14:
Ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη-Στο Μουσείο της Βεργίνας

   ΡΟΥΠΕΛ ΚΑΙ Η ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ ΤΟ 1936-1940.


  Με αφορμή την επίσκεψή μας στο Οχυρό Ρούπελ και τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε, θεωρήσαμε σκόπιμο να παρουσιάσουμε από τη στήλη "ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ...", ένα σχετικό «Ενημερωτικό Δελτίο» του Τ.Ε.Ε. που το υπογράφει ο κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος, ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. και στο οποίο μεταβαίνετε, απλά επιλέγοντάς τον τίτλο του:   Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας,
στις 29-3-2014.


  ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Με την έναρξη της συνεδρίας, εξελέγησαν από τα μέλη της Γ.Σ. (διά βοής) ο Πρόεδρος (Υποναύαρχος Τίτος Αλικαμπιώτης) και ο Γραμματεύς (Πλοίαρχος Γεώρ. Κουντούρης) της Συνελεύσεως.

  ...Ακολούθησε η "έκθεση πεπραγμένων 2013" και ο οικονομικός απολογισμός (για την περίοδο από 9-3-2013 μέχρι και 28-3-2014) του Δ.Σ., από τον Πρόεδρο αυτού, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννη ΠΝ. Επίσης, αναγνώσθηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι "η όλη οικονομική διαχείριση εγένετο νομότυπα και κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και τις αρχές της χρηστής οικονομικής τάξεως, χωρίς την παραμικρή αταξία ή οιαδήποτε ατέλεια".
Κατόπιν αυτού απηλλάγη ομόφωνα η διοίκηση του Συνδέσμου από κάθε οικονομική ευθύνη για τη μέχρι την 28 Μαρτίου 2014 οικονομική διαχείριση.

  ...Το πλήρες κείμενο του απολογισμού του ΔΣ, όπως αναγνώσθηκε από τον Αντιναύαρχο Ξενοφώντα Μαυρογιάννη προς τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως ΣΑ/ΣΝΔ της 29ης Μαρτίου 2014, μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.

Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader:  


  ...Όλοκληρωθέντος του απολογισμού πεπραγμένων από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ακολούθησε ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον αντιπρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Γερούκη ΠΝ, επί των θεμάτων που τους αφορούν, και κυρίως για τα τα πλέον σοβαρά και "ζέοντα", τα έχοντα σχέση με την κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει όλοι οι απόστρατοι.

  ...Μετά την ολοκλήρωση της ενημερώσεως ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΑΝ απάντησε σε ερωτήματα των παρευρισκομένων και άκουσε κάποιες προτάσεις τους, τις οποίες υποσχέθηκε να μεταφέρει προς το Δ.Σ. της ΕΑΑΝ.

  ...Ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Γ. Σ.
(Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση).
   Η μεσημεριανή συνεστίαση στο Ν.Ο.Ε. το πρώτο Σάββατο της Άνοιξης


  ...Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, το πρώτο Σάββατο της Άνοιξης, το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας οργάνωσε μια μεσημεριάτικη συνάντηση των μελών, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να βρεθούμε για άλλη μια φορά όλοι μαζί και να απολαύσουμε μια λαμπρή μέρα, παρέα με αγαπητούς συναδέλφους και φίλους, στο οικείο και φιλόξενο περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, με τη μαγευτική θέα προς το Μικρολίμανο και τον Σαρωνικό και τις πάντα ποιοτικές γεύσεις του μπουφέ του.

  ...Η "επίσημη" αγγελία για την πρώτη αυτή "μεσημεριανή συνεστίαση" έγινε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου μας κατά την τελετή του Αγιασμού και της κοπής της Βασιλόπιτας του ΣΑ/ΣΝΔ στη Σχολή Ν. Δοκίμων (στις 7 Φεβ.'14) και είχε εντυπωσιακή απήχηση και αστραπιαία διάδοση μεταξύ των συναδέλφων. Τόσες δε ήσαν οι επιθυμίες για συμμετοχή, ώστε η χωρητικότητα της αρχικά κρατηθείσας αίθουσας των 'Ανέμων' υπερκαλύφθηκε σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες και υποχρέωσε το Σύνδεσμο να προχωρήσει σε κράτηση και δεύτερης αίθουσας, των 'Ναυμαχιών' .

  ...Αυτή η μεγάλη ζήτηση ήταν ένα σαφές μήνυμα, που το Δ.Σ. το ερμήνευσε σαν έκφραση της ανάγκης του κόσμου μας να βρίσκεται πιο συχνά μαζί με φιλικά του πρόσωπα, της "ζεστής οικογένειας" του Ναυτικού, και ότι αναζητά ευκαιρίες για να ξεφεύγει από την μιζέρια των καιρών και να ξεδίνει, με μικρά έστω αλλά ευχάριστα και οικονομικά διαλείμματα, ξεχνώντας την πιεστική καθημερινότητά του.

  ...Τελικά η πρόταση είχε τέτοια ανταπόκριση (συμμετείχαν περί τα 240 άτομα) που εξετάζεται η περίπτωση να επαναληφθεί σύντομα και αν -όπως όλα δείχνουν- αγαπηθεί από τον κόσμο, δεν αποκλείεται να καθιερωθεί σε τακτική βάση.

  ...Ακολουθούν στιγμιότυπα από την ευχάριστη αυτή εκδήλωση για "την υποδοχή της Άνοιξης", που θυμίζουν τις όμορφες στιγμές στους συμμετέχοντες και προσκαλούν σε μελλοντικό αντάμωμα όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν...

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Ο ΣΑ/ΣΝΔ μαζί με τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού συνδιοργάνωσαν 'Βραδιά Οπερέτας'
στο Aμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης", την 15η Φεβρουαρίου 2014.


  ...Πραγματοποιήθηκε τo Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014, "Βραδιά Οπερέτας" που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. με τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, στο αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" του Δήμου.

  ...Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, πέραν του ιδίου του Δημάρχου Παπάγου - Χολαργού, Υποναυάρχου (ε.α.) κ. Βασ. Ξύδη και του Προέδρου του Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ, Αντιναυάρχου (ε.α.) κ. Ξεν. Μαυρογιάννη, ο Α/ ΓΕΝ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, οι Βετεράνοι παλαίμαχοι του Β' Π.Π. Αντιναύαρχος Γεώργιος Μόραλης, Αντιναύαρχος και κυρία Θεοδ. Λυμπεράκη, Αντιναύαρχος και Κυρία Βασιλείου Μητσάκου, ο Επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Κόκκινος, ο Πρώην Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, ο Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών κ. Θεοχάρης Μπίρπος, ο Ευπατρίδης κ. Ιάκωβος Τσούνης, ο Εισαγγελέας κ. Γ. Καϊμενίδης, κ.ά.

  ...Από πλευράς Δήμου παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος Δ.Σ. Παπάγου - Χολαργού κ. Νίκος Κουκής, οι Αντιδήμαρχοι Παπάγου - Χολαργού κ.κ. Καίτη Φασούλη, Χρήστος Δασκαλόπουλος, Βασιλική Μπουφούνου, Άννα - Μαρία Τσικρικώνη και Βασιλική Ρετσινιά. Από πλευράς ΣΑ/ΣΝΔ παρέστησαν τα μέλη του Δ.Σ. και αριθμός εκ των μελών του Συνδέσμου, μετά συζύγων.

  ...Ο σκοπός της εκδηλώσεως, που ήταν να δώσει χαρά στον κόσμο ώστε να ξεφύγει, έστω για λίγο, από τις δυσκολίες και την καταχνιά της καθημερινότητας, επετεύχθη απόλυτα. Η χορωδία "Μουσικά Ηχοχρώματα" και οι λυρικοί καλλιτέχνες κατάφεραν να προσφέρουν μαζί με τη μουσική απόλαυση και έναν αέρα αισιοδοξίας, όπως διαπιστώθηκε από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις του κοινού.

  ...Η κατάμεστη αίθουσα και τα συγχαρητήρια που εισέπραξαν οργανωτές και καλλιτέχνες μετά το πέρας της τρίωρης περίπου διάρκειας "Βραδιάς Οπερέτας", επιβεβαιώνουν το γεγονός.

  ...Το Δ.Σ. διά του προέδρου του ευχαρίστησε θερμά με επιστολές, τόσο τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού και τους συνεργάτες του για την άψογη συνεργασία, όσο και τον Μαέστρο και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της χορωδίας, κύριο Δημήτριο Μουζάκη, και μέσω αυτού τους χορωδούς, τους λυρικούς καλλιτέχνες και τους πιανίστες, ευχόμενο προς όλους να συνεχίσουν με την ίδια ζέση το έργο τους.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από τη μουσική αυτή εκδήλωση.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


Το πρόγραμμα της "Βραδιάς Οπερέτας" ήταν το ακόλουθο:


   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Παρακευή 7 Φεβρουαρίου 2014, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπως έχει καθιερωθεί από το 2007 κ.ε. ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας. Η τελετή έγινε στο "Μεσόδομο" του ιστορικού Κεντρικού Κτηρίου της Σχολής, στο Βασσάνειο.

  ...Σ' αυτήν παραβρέθηκε και φέτος ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης Π.Ν., συνοδευόμενο από τον Διοικητή Δ.Δ.Μ.Ν., Αντιναύαρχο (Μ) Ηλία Δημόπουλο Π.Ν. ενώ από πλευράς Σ.Ν.Δ. παρίσταντο ο Διοικητής της, Υποναύαρχος Ιωάννης Μαΐστρος Π.Ν., ο Υποδιοικητής, Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης Π.Ν., ο κοσμήτορας της Σχολής, Dr Μιχαήλ. Φαφαλιός, Αξιωματικοί του επιτελείου και 10-μελής αντιπροσωπεία Ναυτικών Δοκίμων.

   ...Η προσέλευση των μελών μας μετά συζύγων υπήρξε για άλλη μια φορά αθρόα, οι δε παρουσίες ξεπέρασαν τις 140. Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των προσελθόντων μελών μας, διεκρίνετο μία πλειάδα Βετεράνων μας του Β' Π.Π. (οι Ναύαρχοι Γεώργιος Μόραλης, Θεόδωρος Λυμπεράκης, Βασίλειος Μητσάκος, Σπυρίδων Καψάλης, Βασίλειος Ζήσης, Λέανδρος Μπάσμπας, Νικόλαος Πολλάλης) οι οποίοι μας ετίμησαν για μια ακόμη φορά με την παρουσία τους. Παραβρέθηκαν ακόμη, προσκεκλημένοι από το Δ.Σ., ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Μ.Υ.Ν. κ. Ελευθέριος Σφακτός, ο πρόεδρος του Π.Μ./Σ.Α.Σ.Υ./Π.Ν. κ.Νικόλαος Βασιλείου με δύο ακόμη μέλη, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, κύριος Ιωάννης Μαραγκουδάκης και, όπως πάντα, ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Υποναύαρχος Βασίλειος Ξύδης.

  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου θέλει να ευχαριστήσει και από αυτή τη στήλη τη Διοίκηση της Σχολής για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για διάθεση του χώρου, την πλήρη προετοιμασία του (καθίσματα, videoprojector, μικροφωνική εγκατάσταση κ.λπ) καθώς και την παραχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στα μέλη μας προς το Μουσείο Ιστορίας της ΣΝΔ και, φυσικά, προς τον Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την εορταστική αυτή εκδήλωσή μας.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.   ...Για περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα της Σχολής Ν. Δοκίμων,
στη στήλη Δραστηριότητες - Τελετές (click για μετάβαση).
Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.