ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2015
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
πιθανώς να έχουν αφαιρεθεί από το site.

   Η τετάρτη μεσημεριανή συνεστίαση του ΣΑ/ΣΝΔ στο Ν.Ο.Ε. το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας οργάνωσε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου (στη 1 το μεσημέρι), την δεύτερη για φέτος (και τετάρτη συνολικά) συνεστίαση των μελών του. Δόθηκε έτσι άλλη μια ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να απολαύσουμε την παρέα αγαπητών συναδέλφων και φίλων με τις οικογένειές τους, στο οικείο και φιλόξενο περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, με τη μαγευτική θέα προς το Μικρολίμανο και τον Σαρωνικό και τις πάντα ποιοτικές γεύσεις του μπουφέ του.

  ...Αν και ο καιρός ήταν αρκετά ψυχρός (η ημέρα είχε ξεκινήσει με βροχή), ο μεγάλος αριθμός των συμμετασχόντων εντυπωσίασε …ακόμα και τους διοργανωτές. Υπήρξαν βέβαια κάποιες έκτακτες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά και αυτή τη φορά οι συνδαιτυμόνες έφθασαν τους 130. Το "μήνυμα" των μελών προς το Δ.Σ. επανελήφθη: οι ευκαιρίες για συναντήσεις μεταξύ μας είναι πάντα επιζητούμενες και ευπρόσδεκτες, η δε συχνότητά τους, με οποιαδήποτε μορφή, μακάρι να αυξηθεί.

  ...Όπως κάθε φορά, το γεύμα ήταν "μετά μουσικής", με τον γνωστό πιανίστα του Ομίλου κ. Λαουτάρη, να εκτελεί ακούραστα και χωρίς διακοπή μια τεράστια γκάμα μουσικών επιλογών, από τα πιο παλιά μέχρι τα πιο σύγχρονα. Και επίσης όπως κάθε φορά, οι καλλίφωνοι της παρέας μας δεν δίστασαν να πιάσουν το μικρόφωνο και ανεβάζοντας έτσι τους τόνους του κεφιού.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ευχάριστη αυτή εκδήλωση, που απετέλεσε και την αποχαιρετιστήρια ομαδική συνάντησή μας μέσα στον χρόνο που φεύγει.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Συμμετοχή του Δ.Σ. στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου, στη ΣΝΔ, στις 6 Δεκεμβρίου 2015.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10:00 στην 'Πλατεία Ελευθερίας' της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή εορτασμού του προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

  ...Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εθνικής ¶μυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής ¶μυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τέως υπουργοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ε.Δ και Σ.Α και αντιπροσωπείες μαθητών Στρατιωτικών Σχολών.

  ...Στην τελετή, στην οποία ήσαν προσκεκλημένοι και οι απόστρατοι του Π.Ν., παρέστησαν ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας.

  ...Μετά το πέρας της επίσημης τελετής ακολούθησε μικρή δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων.

  ...Παρακάτω, φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό (click για μεγέθυνση).   "ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ" ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΝ,
ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 4 ΔΕΚEMΒΡΙΟΥ 2015.   Το ΓΕΝ, στα πλαίσια εορτασμών για τον προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου και για τις νικηφόρες Ναυμαχίες Έλλης και Λήμνου, προγραμμάτισε για τα παλαιότερα στελέχη του (τους Παλαιμάχους του ΠΝ, Βετεράνους του Β' Π.Π., τους επιτίμους Αρχηγούς και Διοικητές και όλους τους αποστράτους) και τους προσκάλεσε, τιμής ένεκεν, σε ένα "Ταξίδι στις αναμνήσεις", έναν 4ωρο πλου στον Σαρωνικό, με τη Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015.

   Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη αυτή κίνηση, στην οποία φυσικά συμμετείχε σύσωμο το Δ.Σ. του Συνδέσμου και πάνω από 40 μέλη μας, μπορείτε να δείτε πατώντας ' εδώ '
Προσοχή: Εάν δεν ανοίγει η λίστα των φωτογραφιών, copy & paste την ακόλουθη διεύθυνση στον browser σας
https://drive.google.com/folderview?id=0B20n9pBODmy8RW9vcWEtaFdrYkU

   ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 170 ΧΡΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ,
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, 24 NOEMΒΡΙΟΥ 2015.

[Το λογότυπο είναι έργο του Ν. Δοκίμου (ΙΙ) Δ. Α, Βεκρή]


   Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 και από ώρας 09:30, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ν. Δοκίμων Ημερίδα επί τη συμπληρώσει 170 χρόνων από τη σύσταση (το 1845) "Σχολείου για την Πρακτική και Θεωρητική Κατάρτιση των Αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού".

   Στην Ημερίδα, που είχε οργανωθεί από τη Διοίκηση της Σχολής, παρέστησαν εκτός από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Γεώργιο Λεβέντη ΠΝ, ο Διευθυντής Γραφείου Στρ. Ιερέων ΓΕΝ, πανοσιολογιότατος π. Ιουστίνος Μαρμαρινός , ο Διοικητής ΔΝΕ, Υποναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ, ο Υποδιοικητής της Σ.Ν.Δ. , Αρχιπλοίαρχος Γ. Πελεκανάκης ΠΝ με τους Αξιωματικούς του επιτελείου της, ο Διοικητής Ν.Δ.Α. Αρχιπλοίαρχος Νασόπουλος ΠΝ, ο Διοικητής ΣΕΝΤ Πλοίαρχος Τετραδάκος ΠΝ, ο κοσμήτορας κ. Ι. Κούκος με πολλούς καθηγητές της Σχολής και όλοι οι Ναυτικοί Δόκιμοι. Επίσης εκ του Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. είχαν προσκληθεί ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφών Μαυρογιάννης, και ο Αντιπρόεδρος, Υποναύαρχος (ε.α.) Αντώνιος Αναστασάκης.

   Η ημερίδα άρχισε με ολιγόλεπτη δέηση στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου της Σχολής, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ πατρίδος πεσόντων κατά τον πόλεμο, αποφοίτων της. Οι παραβρεθέντες είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν οστάρια από το λείψανο του Αγίου Νικολάου, τα οποία προσεκόμισε ειδικά για την περίσταση ο πρωτοπρεσβύτερος του ομωνύμου Ι. Ναού του Πειραιά, στο λειψανοφυλάκιο του οποίου φυλάσσονται.

   Στην κατάμεστη "Αίθουσα των Τροπαίων", απηύθυνε κατ' αρχάς χαιρετισμό προς τους παρισταμένους ο Διοικητή της Σ.Ν.Δ., Υποναύαρχος Γ. Λεβέντης ΠΝ, και αμέσως μετά ο Κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής Ι. Κούκος.

   Στη συνέχεια ο Ιστορικός-Συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος "άνοιξε" την εκδήλωση με oμιλία με θέμα «Βασίλισσα Όλγα : Το έπος και η τραγωδία ενός Α/Τ».

   Ακολούθησε ο Αντιναύαρχος Ξ. Μαυρογιάννης με ομιλία με θέμα «ΣΝΔ-170 Χρόνια (1845-2015)». Το κείμενο της ομιλίας του μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click στο παρακάτω εικόνίδιο:

   Τρίτος ομιλητής ο Δρ Ζήσης Φωτάκης, Λέκτωρ Ναυτικής Ιστορίας στη Σ.Ν.Δ. ο οποίος ανέλυσε τις προσωπικότητες και το έργο των Λεωνίδα Παλάσκα και Ηλία Κανελλόπουλου στην ομιλία του με θέμα «Οι θεμελιωτές της Ελληνικής Ναυτικής Παιδείας».

   Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον αρχαιότερο απόφοιτο της Σ.Ν.Δ., βετεράνο του Β' Π.Π. και επίτιμο Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Γεώργιο Μόραλη, ο οποίος μετέδωσε με γλαφυρό τρόπο προς τους νεαρούς Ν. Δοκίμους ορισμένες προσωπικές του εμπειρίες από την εποχή του πολέμου, στην ομιλία του με θέμα «Αναμνήσεις ενός βετεράνου».

   Το επόμενο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε παρουσίαση από την Πολιτιστική Ομάδα "Αρχιπέλαγος" του ντοκυμαντέρ-αφιερώματος στο "Τελευταίο Ταξίδι του Θ/Κ Αβέρωφ στα Δωδεκάνησα". Οι δημιουργοί του, κ. Ευδοκία Βουβάλη, και ο κ. Νικ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκαν στην έρευνα, την τεκμηρίωση και τις πηγές του ιστορικού αυτού ντοκυμαντέρ, η προβολή του οποίου πραγματικά εντυπωσίασε και συγκίνησε το ακροατήριο.

   Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών από τον Διοικητή προς τους ομιλητές και παρουσιαστές ενώ προς τον Ναύαρχο Μόραλη, τον πλέον ηλικιωμένο παρόντα (έτ. γεννήσεως 1920!) το αναμνηστικό δώρο παρέδωσαν οι δύο νεώτεροι σε ηλικία Ναυτικοί Δόκιμοι (έτ. γεννήσεως 1998).

   Οι εκδηλώσεις της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή του πανοσιολογιοτάτου, των Αξιωματικών και Καθηγητών της Σχολής και των δύο μελών του ΔΣ του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. στο μεσημβρινό συσσίτιο των Ναυτικών Δοκίμων, στην τραπεζαρία της Σχολής.

   Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη αυτή εκδήλωση μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω (click στα εικονίδια για μεγέθυνση):
   Συμμετοχή του ΣΑ/ΣΝΔ στην Πανελλήνια Συγκέντρωση και Πορεία Διαμαρτυρίας των Αποστράτων προς τη Βουλή,
την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015.


   Την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 και από ώρας 15:00, πραγματοποιήθηκε η πανελλήνια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αποστράτων στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α. στην Αθήνα (Πλατεία Κλαυθμώνος). Ακολούθησε πορεία των διαμαρτυρομένων προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου επεδόθη το Ψήφισμα της Διαμαρτυρίας.

   Click στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κίνηση αυτή των αποστράτων.  Δείτε δύο videoclips από την ίδια κίνηση διαμαρτυρίας.

Ανάγνωση ψηφίσματος διαμαρτυρίας από τον πρόεδρο της ΕΑΑΑ.
Δείτε το video στο YouTube, με [ 'click εδώ' ].


Η έναρξη της πορείας διαμαρτυρίας. Προηγείται η Ελληνική Σημαία, φερομένη υπό των προέδρων
των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών και των λοιπών σωματείων.

Δείτε το video στο YouTube, με [ 'click εδώ' ].


  Μετά την ολοκλήρωση της εκδηλώσεως στο χώρο προ του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, οι συγκεντρωμένοι απόστρατοι, αφού έψαλαν τον Εθνικό μας Ύμνο, διαλύθηκαν ειρηνικά.


Οι απόστρατοι ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο προ του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη
Αν ο browser σας δεν διαθέτει το κατάλληλο plugin για να δείτε το video, δοκιμάστε να το δείτε στο YouTube, κάνοντας [ 'click εδώ' ].
   ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ Ν. Β. 'ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ', ΣΤΙΣ 18 ΝΟEMΒΡΙΟΥ 2015.


   Την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 10:00, πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (πρώην ΚΕ/ΠΑΛ) η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού σε καιρό πολέμου και ειρήνης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

  Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων.

  Στην τελετή, την οποία παρακολούθησαν το Δ.Σ. και μέλη του Σ.Α./Σ.Ν.Δ., παρέστησαν o Υπουργός Εθνικής ¶μυνας κ. Παναγιώτης Καμμένος, o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, και οι Αρχηγοί των λοιπών Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης παρευρέθησαν τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί, Βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αντιπροσωπείες Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Υπαξιωματικών, καθώς και συγγενείς των πεσόντων.

  Στέφανοι κατατέθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής ¶μυνας, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον αρχαιότερο παρόντα Βετεράνο και μέλος του Συνδέσμου μας, Αντιναύαρχο (ε.α) Γεώργιο Μόραλη ΠΝ, τον Πρόεδρο του ΔΣ/ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α) Σπυρίδωνα Περβαινά ΠΝ, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., Αντιναύαρχο (ε.α) Ξενοφώντα Μαυρογιάννη ΠΝ, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, κ. Ελευθέριο Σφακτό και τον Πρόεδρο του ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, κ. Ζουπαντή Ευστράτιο.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση καφέ και αναψυκτικών στο κτήριο του Επιτελείου ΔΝΕ, την πρώην δηλαδή Λέσχη Αξιωματικών ΔΝΕ, όπως την ξέρουμε οι παλαιότεροι.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεπτή αυτή τελετή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:

(με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Η τριήμερη, φθινοπωρινή εκδρομή του Συνδέσμου μας προς ΝΑΥΠΑΚΤΟ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-Λ.ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-ΓΑΛΑΞ(Ε)ΙΔΙ, από 23 έως 25 Οκτωβρίου 2015.


   ...Η δεύτερη για φέτος -φθινοπωρινή- εκδρομή, που οργάνωσε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. και προσέφερε στα μέλη και τους φίλους τους, είχε λίγο απ' όλα: Διασκέδαση, φυσιολατρία, ιστορικό/πολιτισμικό/θρησκευτικό τουρισμό και πάνω απ' όλα ψυχολογική ανανέωση. Κύριοι σταθμοί της η Ναύπακτος, το Μεσολόγγι και το Γαλαξ(ε)ίδι.

   ...Η τριήμερη εξόρμηση ξεκίνησε την Παρασκευή 23/10, υπό την απειλή βροχής. Στη διαδρομή του πηγαιμού, μετά κάποια ολιγόλεπτη στάση για καφέ κάπου κοντά στο Ξυλόκαστρο, σταματήσαμε στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου για να επισκεφθούμε το εκεί Εκθεσιακό Κέντρο και να ενημερωθούμε με video, φωτογραφίες και μακέτες για όλες τις διαδικασίες κατασκευής της: Από τις προετοιμασίες της υποβρύχιας στήριξής της μέχρι και τις εορταστικές εκδηλώσεις των εγκαινίων της.

   ...Η επόμενη στάση μας έγινε για να επισκεφθούμε την Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην περιοχή κοινότητας Σκάλας του Δήμου Ναυπάκτου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μοναστήρι με συνεδριακό κέντρο, δικό του ραδιοφωνικό σταθμό, αγιογραφείο, μουσείο ελληνορθόδοξης παράδοσης, μουσείο Ναυμαχίας της Ναυπάκτου αλλά και μια υπερσύγχρονη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας για τις ανάγκες της μονής. Μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν δύο μοναχοί (εκ των συνολικά 16 σήμερα στην αδελφότητα), ενώ στη συνέχεια είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε και να μας μιλήσει, πραγματικά "πατρικά", ο ιδρυτής, ευεργέτης και πρώτος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Λογοθέτης.

   ...Γοητευμένοι τόσο από τα εμπνευσμένα λόγια του Ηγουμένου, όσο και από τη θέα, λόγω της εξαιρετικής θέσης του Μοναστηριού σε αρκετό υψόμετρο πάνω από τη Ναύπακτο και τον Κορινθιακό κόλπο, πήραμε ξανά το πούλμαν που μας έφερε στο ξενοδοχείο όπου θα διαμέναμε: Το σε εξαιρετική θέση, ανακαινισμένο, 5 αστέρων, NAFS Hotel. Το υπόλοιπο απόγευμα διέθεσε ο καθένας όπως ήθελε: είτε ανάπαυση και τηλεόραση, είτε βόλτα στην (ελαφρώς βροχερή αλλά πάντα πανέμορφη) Ναύπακτο. Το δείπνο πάντως το απολαύσαμε όλοι στο ξενοδοχείο, ενώ η ώρα του ύπνου σήμανε νωρίς για τους περισσοτέρους μας.

   ...Το Σάββατο ξημέρωσε με έναν κατακόκκινο ήλιο και πολύ λιγότερα σύννεφα. Η μέρα εξελίχθηκε χωρίς βροχή και με αρκετά ζεστό για την εποχή καιρό. Και ήταν ό,τι το καλύτερο για την επίσκεψή μας στον κήπο των ηρώων, της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Είχαμε εξασφαλίσει ξενάγηση, από τον εξαιρετικό ξεναγό, Γιώργο Αποστολάκο, ο οποίος συνέχισε την ξενάγηση και στο ενιαίο Δημαρχείο-Μουσείο-Πινακοθήκη της πόλεως, με τα μοναδικά και πολύτιμα εκθέματά του. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με μια περιήγηση με το πούλμαν ως την Τουρλίδα.

   ...Για μεσημεριανό καταλήξαμε, όπως είχαμε σχεδιάσει, σε ένα μοναδικής ομορφιάς μέρος, στο συγκρότημα Πιθάρι, στην περιοχή Δογρή, στη βόρεια όχθη της λίμνης Τριχωνίδας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση ελληνική λίμνη (95,8 τ.χλμ), με μέγιστο μήκος 21,5 χλμ. και βάθος που φθάνει τα 58 μ ! Από εκεί, συνεχίσαμε ακολουθώντας μια γραφικότατη διαδρομή, και μέσω Θέρμου και γέφυρας Μπανιά, [βλ. video από το YouTube στο 'Γέφυρα Μπανιά' ], φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας.

   ...Το βράδυ, κατά τα συνηθιζόμενα στις εκδρομές μας, είχαμε μουσικοχορευτική βραδιά, που με το κέφι των μελών μας να ξεσηκώνεται αρχικά από τον DJ και μετά από την κιθάρα των Μαρτίνου Ι. και Μαυρογιάννη Ξ. συνεχίστηκε με τραγούδια και χορό ως τις 2 το πρωί!

   ...Η ηλιόλουστη Κυριακή που ξημέρωσε, ευτυχώς για …τους ξενύχτηδες ήταν η μέρα που άλλαζε η ώρα (μπαίναμε στη χειμερινή) και έτσι κερδίσαμε ένα μέρος του χαμένου ύπνου μας. Αναχωρήσαμε αργούτσικα, και αφού ανεβήκαμε πρώτα με το πούλμαν ως το Κάστρο, που στέκει επιβλητικά πάνω από την πόλη (βλ. σύντομη περιγραφή ιστορίας του, με click στο 'Κάστρου Ναυπάκτου' ), πήραμε το δρόμο για το ιστορικό επίσης Γαλαξ(ε)ίδι.

   ...Εκεί είχαμε ελεύθερο χρόνο για να θαυμάσουμε τα καπετανόσπιτα και τα στενά καλντερίμια του. Οι περισσότεροι επισκεφθήκαμε το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, με μια από τις πιο πλούσιες συλλογές σε ναυτικά όργανα, νηολόγια, πίνακες αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Όσοι όμως είχαν το κουράγιο, ανέβηκαν ως την κορυφή του λόφου, όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, γνωστή κυρίως για το μεγαλοπρεπές, ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Και αυτό ήταν αρκετή ανταμοιβή για την κοπιαστική ανάβαση (και μάλιστα με ήλιο).

   ...Όλοι πάντως καταλήξαμε στις τοπικές παραδοσιακές ταβέρνες με τα φρεσκότατα θαλασσινά και τις άλλες τοπικές λιχουδιές. Χαμήλωνε ο ήλιος πια (λόγω και της αλλαγής ώρας) όταν πήραμε βιαστικά το δρόμο της επιστροφής. Και μέσω Ιτέας (όπου δεν σταματήσαμε όπως είχαμε αρχικά προγραμματίσει) αλλά με μία ακόμη στάση στο δρόμο για ολιγόλεπτο ξεμούδιασμα, επιστρέψαμε νωρίς το βράδυ στα σημεία αφετηρίας των εκδρομέων (Παπάγου και Ζηρίνειο).

   ...Ήταν μια εκδρομή που είχε ένα αρκετά πυκνό τουριστικό πρόγραμμα, με πάρα πολλές εικόνες από ομορφιές του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής αυτής της Ελλάδας μας. Μια εκδρομή, που μας έδωσε την ευκαιρία να "ανανεωθούμε" και να ανανεώσουμε και τις επαφές μας με αγαπητούς συναδέλφους μετά συζύγων, βάζοντάς μας ιδέες για ακόμα περισσότερες κοινές εκδηλώσεις - όχι απαραίτητα μόνο εκδρομές.

   ...Όσοι τυχεροί συμμετείχαμε στην εκδρομή με τις τόσο όμορφες εμπειρίες, ας προσπαθήσουμε να τις ξαναφέρουμε στο μυαλό και να τις ξαναζήσουμε με τη βοήθεια των -όσων λίγων ή πολλών, αρκετά ή λιγότερο πετυχημένων- φωτογραφικών στιγμιοτύπων που συλλέξαμε. Φυσικά αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης της σελίδας ότι οι "επίπεδες, ηλεκτρονικές φωτογραφίες" και οι πτωχές περιγραφές, δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με τις πραγματικές εικόνες και καταστάσεις, όπως τις είδε και τις ένοιωσε ο καθένας από τους 40 σχεδόν συνταξιδευτές της παρέας μας

   ...Ελπίζουμε, όμως, ότι έστω και με την περιορισμένων δυνατοτήτων προσέγγισή μας αυτή, θα βοηθήσουμε και όσους δεν μπόρεσαν αυτή τη φορά να συμμετάσχουν, να πάρουν μια γεύση της ομορφιάς που εμείς νιώσαμε. Πιστεύουμε ακόμα ότι αυτή η παρουσίαση ίσως δελεάσει και κάποιους άλλους συναδέλφους και γίνει αφορμή να προσέλθουν ακόμη περισσότεροι στο Σύνδεσμο για να ...πυκνώσουν τις τάξεις μας στις επόμενες εξορμήσεις μας.

  ...Ακολουθούν στιγμιότυπα από το εκδρομικό τριήμερο.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Πρώτη ημέρα, ΠΑ 23/10/15:
Αθήνα - Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου - Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος - Ναύπακτος


Δεύτερη ημέρα, ΣΑ 24/10/15:
Ναύπακτος - Μεσολόγγι - Λ. Τριχωνίδα - Επιστροφή και Μουσικοχορευτική βραδιά στο Ξενοδοχείο.
Το Σάββατο οργανώσαμε -όπως συνηθίζουμε- μουσικοχορευτική βραδιά!


Τρίτη ημέρα, ΚΥ 25/10/15:
Κάστρο Ναυπάκτου - Γαλαξ(ε)ίδι - Επιστροφή Αθήνα.

-


   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων,
στις 25 Σεπτεμβρίου 2015.


  ...Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η ορκωμοσία των νεοεισαχθέντων πρωτοετών Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού και των Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. – ΕΛ.-ΑΚΤ.

  ...Στην τελετή της ορκωμοσίας, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του Λ.Σ – ΕΛ.-ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, o Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, και μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ).

  ...Είχαν προσκληθεί επίσης και παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., εκπρόσωποι του καθηγητικού προσωπικού της Σχολής, αντιπροσωπείες μαθητών στρατιωτικών σχολών και συγγενείς και φίλοι των νέων Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. – ΕΛ.-ΑΚΤ.

  ...Συνολικά ορκίστηκαν σαράντα έξι (46) Ναυτικοί Δόκιμοι (40 άνδρες και 6 γυναίκες), εκ των οποίων εννέα (9) Κύπριοι, δύο (2) Μαυροβούνιοι και τρείς (3) Ιορδανοί καθώς και σαράντα πέντε (45) Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λ.Σ. – ΕΛ.-ΑΚΤ. (26 άνδρες και 19 γυναίκες).

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας και την παρέλαση προ των επισήμων.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής Καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΝ,
στη Σ.Ν.Δ. την 16η Σεπτεμβρίου 2015.


  ...Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 10:00, πραγματοποιήθηκε η τελετή παραδόσεως-παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από το Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά.

  ...Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής ¶μυνας κ. Ιωάννης Γιάγκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, πρώην Υπουργοί, Επίτιμοι Αρχηγοί, καθώς και Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννης ΠΝ και ο Αντιπρόεδρος, Υποναύαρχος (ε.α.) Αντ. Αναστασάκης ΠΝ.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής Καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ,
στη Σ.Σ.Ε. την 15η Σεπτεμβρίου 2015.


  ...Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής ¶μυνας, από τον Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο στο Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής.

  ...Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής ¶μυνας, κ. Ιωάννης Γιάγκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων ξένων κρατών, Επίτιμοι Αρχηγοί καθώς και Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννης ΠΝ και ο Αντιπρόεδρος, Υποναύαρχος (ε.α.) Αντ. Αναστασάκης ΠΝ.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.
Οι πανοραμικές φωτογραφίες (πρώτη και τελευταία) μπορούν να μεγεθυνθούν (πχ με το αριθμητικό πλήκτρο +) μέχρι το μέγιστο ύψος οθόνης, χωρίς απώλεια ευκρίνειας, απαιτείται όμως κύλισή τους ΔΕ-ΑΡ (με τα βελάκια) για να παρουσιασθεί όλο το πλάτος τους.
.


   Συμμετοχή στην περιφορά της εικόνος της Αγ.Μαρίνας την παραμονή της εορτής της,
στη Ν.Β.Ν.Ε., στις 16 Ιουλίου 2015.


  ...Την Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015, παραμονή της εορτής της προστάτιδας του Κέντρου Αγίας Μαρίνας, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο πανηγυρική λειτουργία, αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας στους χώρους του θερέτρου, παρουσία του Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Ευαγγ. Αποστολάκη ΠΝ, στην οποία συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των Ναυάρχων του ΑΝΣ, ο Διοικητής και οι Αξιωματικοί της Ν.Β.Ν.Ε., οι παραθεριστές του θερέτρου αυτής της περιόδου και πλήθος επισκεπτών συναδέλφων μετά των οικογενειών τους.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος, Υποναύαρχος (ε.α.) Αντ. Αναστασάκης ΠΝ και ο Γενικός Γραμματεύς, Αντιναύαρχος (ε.α.) Δημοσθ. Πλαμαντούρας ΠΝ.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στις τελετές απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους, την Πέμπτη 2 Ιουλίου
και της ορκωμοσίας τους ως Σημαιοφόρων Π.Ν., την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015.


  ...Την Πέμπτη, 2α Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, έλαβε χώρα στο Μεσόδομο του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (του "Βασσανείου") η τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως, ενώ την επομένη, Παρασκευή 3η Ιουλίου 2015 και ώρα 19:00, στην Κεντρική Πλατεία της Σχολής (πλ. Ελευθερίας), πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2015.

  ...Κατά την τελετή της "απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες" από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Γεώργιο Λεβέντη ΠΝ, δόθηκαν και τιμητικά βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες αποφοίτους, τον αρχηγό των Μαχίμων (Σημαιοφόρο Χρήστο Αναστασίου ΠΝ) και των Μηχανικών (Σημαιοφόρο Θωμά Τσιλιγιάννη ΠΝ). Τα βραβεία δόθηκαν εκ μέρους των Πρεσβειών Ιταλίας και Ισπανίας από τους αντιστοίχους ΑΚΑΜ, και εκ μέρους του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αυτού, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξενοφώντα Μαυρογιάννη ΠΝ.

  ...Όπως συμβαίνει από το 2012 κ.ε., βάσει ισχυουσών εγκριτικών αποφάσεων των Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχων Κοσμά Χρηστίδη και Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, προσεκλήθησαν και ενεγράφησαν και φέτος οι νέοι Έλληνες Σημαιοφόροι στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. Έτσι ο Σύνδεσμος απέκτησε και άλλα εν ενεργεία μέλη, τα οποία προσετέθησαν στους Σημαιοφόρους που είχαν εγγραφεί τα τρία προηγούμενα έτη, με απόφαση δε του Δ.Σ., τους προσεφέρθη και φέτος δωρεάν η εγγραφή και η συνδρομή πρώτου έτους (2015).

  ...Την επομένη, 3/7, παρουσία της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων τάξεως 2015, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Τα ξίφη στους νέους Σημαιοφόρους επέδωσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος.

  ...Στην τελετή παρέστησαν επίσης: ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, οι Αρχηγοί του ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες των Ε.Δ. και Σ.Α. τα προεδρεία και μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. και της Ε.Α.Α.Ν. και συγγενείς και φίλοι των νέων Σημαιοφόρων.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής. Του λόχου προηγούντο οι 55 νέο-ορκισθέντες Αξιωματικοί (50 άνδρες και 5 γυναίκες).
Εξ αυτών οι 51 είναι Έλληνες (46 άνδρες και 5 γυναίκες), 2 Ελληνοκύπριοι (ένας άνδρας και μία γυναίκα), και 2 Λίβυοι.
Από τους 51 Έλληνες Σημαιοφόρους οι 37 (34 άνδρες + 3 γυναίκες) είναι Μάχιμοι και οι 14 (12 άνδρες+2 γυναίκες) είναι Μηχανικοί.

  ...Ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογράφιση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλίμακα της νοτίας πλευράς του "Βασσανείου" και στη συνέχεια προσφέρθηκαν εδέσματα και αναψυκτικά προς όλους τους συμμετέχοντες και παραβρεθέντες, στους δροσερούς κήπους της Σχολής.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από τις δύο τελετές.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Πέμπτη, 2α Ιουλίου 2015 - H τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως
Παρασκευή 3η Ιουλίου 2015 - H ορκωμοσία των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. τάξεως 2015

   Η τρίτη μεσημεριανή συνεστίαση του ΣΑ/ΣΝΔ στο Ν.Ο.Ε. το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας οργάνωσε το Σάββατο 27 Ιουνίου (στη 1 το μεσημέρι), την πρώτη για φέτος (τρίτη συνολικά) συνεστίαση των μελών του, δίνοντάς τους έτσι άλλη μια ευκαιρία να βρεθούν όλοι μαζί και να απολαύσουν μια ηλιόλουστη μέρα, παρέα με αγαπητούς συναδέλφους και φίλους, στο οικείο και φιλόξενο περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, με τη μαγευτική θέα προς το Μικρολίμανο και τον Σαρωνικό και τις πάντα ποιοτικές γεύσεις του μπουφέ του.

  ...Παρά το ...προχωρημένο του καλοκαιριού, όπου πολλοί συνάδελφοι είχαν ήδη αναχωρήσει για τις διακοπές τους, εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός των συμμετασχόντων. Αν και υπήρξαν κάποιες -ελάχιστες- έκτακτες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 90, επαναλαμβάνοντας έτσι το "μήνυμα" των μελών προς το Δ.Σ. ότι ευκαιρίες για συνάντηση μεταξύ τους είναι πάντα ευπρόσδεκτες και ίσως θα τις ήθελαν ακόμα πιο τακτικά.

  ...Ακολουθούν στιγμιότυπα από την ευχάριστη αυτή εκδήλωση, που σχεδιάζετο να γίνει πριν την ημερολογιακή έναρξη του καλοκαιριού (θερινό ηλιοστάσιο), αλλά συγκυρίες και άλλες υποχρεώσεις την καθυστέρησαν κατά μία σχεδόν εβδομάδα.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Το Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ στην Τελετή Μνήμης Ναυάρχου Δημητρίου Κιοσσέ, στον Πόρο, το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015.


   ...Σε σεμνή τελετή που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Πόρου (Δήμαρχος Ι.Δημητριάδης) και την ΕΑΑΝ Πόρου (πρόεδρος Γ.Αλιφέρης), ανήμερα της 71ης επετείου της D-day (απόβαση συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία την 6-6-1944), πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της μικρής πλατείας προ της οικίας του αειμνήστου επιτίμου Αρχηγού ΓΕΝ σε ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΙΟΣΣΕ.

   ...Ο Ποριώτης Ναύαρχος Δημ. Κιοσσές, πέραν των ηγετικών και ηθικών προσόντων του, έχει μείνει στη μνήμη των συμπατριωτών του και διότι ήταν ο Κυβερνήτης της Κορβέτας ΚΡΙΕΖΗΣ, ενός από τα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην καθοριστική για την έκβαση του πολέμου επιχείρηση. Με τον τρόπο λοιπόν αυτό οι συμπολίτες του θεωρούν ότι αποδίδεται η οφειλομένη τιμή στη μνήμη του, ενώ ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Ιωάν. Δημητριάδης, επέδωσε στην εγγονή του (κόρη του υιού του και επίσης Ναυάρχου ε.α. Νικ. Κιοσσέ) και στα δισέγγονά του, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας του Δήμου Πόρου (που με ψήφισμά του το Δημ. Συμβούλιο είχε απονείμει τιμής ένεκεν στον εκλιπόντα Ναύαρχο), μαζί με το αναμνηστικό δίπλωμα.

   ...Στην τελετή είχαν προσκληθεί και παρέστησαν οι δύο επιζώντες Βετεράνοι του Β.Π.Π. που είχαν λάβει μέρος στην ιστορική απόβαση στη Νορμανδία: ο Πλοίαρχος ε.α. Γρηγόριος Παυλάκης, με την Κορβέτα ΚΡΙΕΖΗΣ (κυβερνήτης ο τότε Πλωτάρχης Δημήτριος Κιοσσές) και ο Υποναύαρχος ε.α. Θεόδωρος Λυμπεράκης, με την Κορβέτα ΤΟΜΠΑΖΗΣ (κυβερνήτης ο τότε Πλωτάρχης Γεώργιος Παναγιωτόπουλος).

   ...Στην ίδια τελετή, όπου παρίστατο ο Διοικητής ΔΝΕ, Υποναύαρχος Κωνστ. Καραγεώργης Π.Ν., παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Ναύαρχοι Ηρακλής Δρίκος (επίτιμος Α/ΓΕΝ) και Τιμόθεος Μασούρας (επίτιμος Α.Σ.), ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Πλοίαρχος Π.Ν. (ε.α.) Παναγιώτης Χατζηπέρος, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί Π.Ν. (ε.α.), ο Διοικητής του Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και συγγενείς Βετεράνων. Επίσης είχαν προσκληθεί και παρέστησαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ.

   ...Απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από τους Δήμαρχο Πόρου, Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, προέδρους σωματείων και μέλη της οργανωτικής επιτροπής. Τον "πανηγυρικό" της ημέρας εξεφώνησε ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχος (ε.α.) Σπ. Περβαινάς, ο οποίος περιέλαβε στην ομιλία του κείμενο με ιστορικά στοιχεία για τον τιμώμενο, το οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του μη δυνηθέντος να παραστεί Προέδρου του ΣΑ/ΣΝΔ, Αντιναυάρχου (ε.α.) Ξενοφ. Μαυρογιάννη. [Μπορείτε να διαβάσετε το λόγο σε μορφή αρχείου pdf,
κάνοντας click εδώ].

   ...Μετά τις ομιλίες και την επίδοση του χρυσού μεταλλίου στους απογόνους του τιμωμένου Ναυάρχου, οι παριστάμενοι μετακινήθηκαν από την αίθουσα τελετής και μετεφέρθησαν με μικρό ferryboat σε τοποθεσία πλησίον της οικίας του. Εκεί ετελέσθη τρισάγιο και ακολούθησε η αποκάλυψη της πλάκας ονομασίας της πλατείας, από τους Ναύαρχο ΔΝΕ, τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ και τον Δήμαρχο Πόρου, υπό τους ήχους της μπάντας του Π. Ναυτικού. Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση γεύματος από τον Δήμο Πόρου και το Παράρτημα ΕΑΑΝ Πόρου προς τους επισήμους προσκεκλημένους.

   ...Στη συνέχεια παρουσιάζονται ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.
Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Η τετραήμερη, ανοιξιάτικη εκδρομή του Συνδέσμου μας προς ΠΡΕΒΕΖΑ-ΠΑΡΓΑ-ΣΥΒΟΤΑ-ΕΚΒΟΛΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ,
με κρουαζιέρα σε ΠΑΞΟΥΣ-ΑΝΤΙΠΑΞΟΥΣ, από 22 έως 25 Μαΐου 2015.


   ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. οργάνωσε και φέτος και προσέφερε στα μέλη και τους φίλους τους μια όμορφη ανοιξιάτικη εκδρομή στη Δυτική Ήπειρο, για να απολαύσουν τα φυσικά, τουριστικά και ιστορικά αξιοθέατά της.

   ...Η τετραήμερη εξόρμηση ξεκίνησε την Παρασκευή 22/5. Η διαδρομή, είχε ολιγόλεπτες, ενδιάμεσες στάσεις στο Κιάτο και το Αντίρριο (αμέσως μετά τη γέφυρα) και μία 2-ωρη περίπου διακοπή για μεσημεριανό γεύμα στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας. Αφού απολαύσαμε σε ψαροταβέρνα του όμορφου παραλιακού οικισμού τις γαρίδες, για τις οποίες φημίζεται η περιοχή, συνεχίσαμε το τελευταίο σκέλος της διαδρομής προς την Πάργα και το ξενοδοχείο μας, το Parga Beach Resort (4+ *), πάνω στη θάλασσα.
Τακτοποιηθήκαμε όλοι στα άνετα δωμάτιά μας, οι πιο τολμηροί δοκιμάσαμε τα κρύα ομολογουμένως αλλά διάφανα νερά του όρμου Χρυσογιάλι, και ολοκληρώσαμε την πρώτη μέρα με δείπνο, συνοδεία πιάνου, στο πλούσιο μπουφέ του Thalassa Seaside Restaurant & Bar. ! Η βραδιά όμως ήταν γλυκιά και έτσι κάποιοι τη συνέχισαν για λίγο, με μία βόλτα στην ολόφωτη και πολύβουη παραλία της Πάργας.

   ...Το πρόγραμμα για τη δεύτερη ημέρα περιελάμβανε εξορμήσεις προς τα βόρεια: Μέσω Ηγουμενίτσας κατευθυνθήκαμε προς το Γηρομέρι για να επισκεφθούμε την Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η φύση από μόνη της ήταν μαγευτική και μας αποζημίωσε για την απόφαση. Η Μονή, ένα από τα λίγα μοναστήρια στην Ήπειρο που λειτουργούν, έχει σήμερα μόλις τρεις μοναχούς που ασχολούνται με την αναστήλωση και συντήρηση του κτηριακού συγκροτήματος, το οποίο με την πάροδο των αιώνων είχε υποστεί σημαντικές φθορές, μέχρι του σημείου της ολοκληρωτικής κατάρρευσης σε κάποια από τα τμήματά του. Σήμερα, είναι εντυπωσιακά ανακαινισμένη και οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη. Έτσι, αν και εξωτερικά είχε όλα όσα θα επιθυμούσε ένας ...φωτογράφος, το εσωτερικό του Καθολικού (Ναού) ήταν κλειστό λόγω έργων συντηρήσεως αγιογραφιών, οι δε μοναχοί έλλειπαν σε προσκυνηματικό ταξίδι. Αφού λοιπόν βγάλαμε όσες φωτογραφίες θέλαμε, και μετά το παραδοσιακό κέρασμα λουκουμιού και νερού, την αφήσαμε για να κατηφορίσουμε προς Σαγιάδα. Ευκαιρίας δοθείσας -λόγω παραμεθορίου- ο καλός οδηγός του πούλμαν, Γιάννης, μας πέρασε μια βόλτα ως τα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα στο Μαυροβούνι, όπου μεταξύ των άλλων μας εντυπωσίασε η δραματική διαφορά βλάστησης των βουνών στις δύο πλευρές: καταπράσινη και πυκνή από εδώ, γυμνές βουνοκορφές από την άλλη μεριά.

   ...Στη Σαγιάδα όπως προβλεπόταν, κάναμε στάση για το μεσημεριανό μας φαγητό (θαλασσινά βέβαια και πάλι!) για να συνεχίσουμε κατόπιν προς τα πιο "τουριστικά" και κοσμοπολίτικα Σύβοτα, για τον απογευματινό μας καφέ. Εκεί, στο διαθέσιμο χρόνο, διαλέξαμε μερικοί μια ...βαρκάδα, για να δούμε από κοντά τις υπέροχες παραλίες αλλά και τις θαλασσοσπηλιές. Όπως είναι ίσως γνωστό, ολόκληρη η Δυτική ακτή της Ηπείρου, λόγω της φύσεως των πετρωμάτων, στολίζεται από ξανθές αμμουδιές με καταγάλανα νερά, εναλλασσόμενες και συνδυαζόμενες με βραχώδεις ακτές με πάμπολλες σπηλιές -οι οποίες άλλωστε οδήγησαν στη δημιουργία των πανάρχαιων μύθων περί καθόδων προς τον κάτω κόσμο...

   ...Η δεύτερη εκδρομική μέρα, που και αυτή πέρασε από ...την πλαζ για άλλο ένα μπανάκι, ολοκληρώθηκε κατά τα ειωθότα με το προσχεδιασμένο μουσικοχορευτικό δείπνο στο ξενοδοχείο μας. Αυτή τη φορά τον πιανίστα συνόδευε μπουζούκι, τραγουδιστής και ...ο δικός μας καλλίφωνος συνάδελφος και συνταξιδευτής, ¶κης Τ. Αφού επιδείξαμε και εδώ ...την πασίγνωστη έφεσή μας προς το χορό, παρασύροντας σ' αυτόν και τους λοιπούς θαμώνες, αποσυρθήκαμε σεμνά και μάλλον νωρίς για τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να ξυπνήσουμε φρέσκοι το άλλο πρωί για τη μίνι κρουαζιέρα μας.

   ...Η προαιρετική, όπως είχε αναγγελθεί, κρουαζιέρα για Αντίπαξους-Παξούς, απεδείχθη ισχυρός μαγνήτης για τους εκδρομείς -που οι περισσότεροι δεν τα είχαν επισκεφθεί ξανά- και έτσι 33 από μας επιβιβαστήκαμε στο …πειρατικό ιστιοφόρο μας, το Captain Hook (!), για μια 6-ωρη κρουαζιέρα στα δύο αυτά μαγευτικά νησάκια των Επτανήσων.
Αδυνατώντας να περιγράψω με λόγια την εμπειρία μας αυτή, αφήνω τις φωτογραφίες να προσπαθήσουν να το επιτύχουν - αν και οι ψηφιακές εικόνες θα είναι πάντα φτωχότερες της πραγματικότητας…

   ...Η επιστροφή, νωρίς το απόγευμα, μας έδωσε την ευκαιρία για ένα ακόμα "δροσερό" μπάνιο στην πλαζ σε όσους δεν το αποτόλμησαν με βουτιά από το πλοιάριο, στα ασυγκρίτως διαυγέστερα και γαλανότερα νερά των Αντίπαξων. Μετά, μια βόλτα ως την Πάργα ή στο ανηφορικό δρομάκι ως το Κάστρο της (με την πανοραμική θέα) πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο, για να το αποχαιρετήσουμε με μια ακόμα μουσική βραδιά στο εστιατόριο της παραλίας.

   ...Η τελευταία ημέρα δεν ήταν απλά "μέρα επιστροφής". Όπως συνηθίζουμε, φροντίσαμε ώστε και αυτή τη φορά να εκμεταλλευθούμε κάθε διαθέσιμη ώρα του τετραημέρου. Έτσι, ξεκινώντας όχι πολύ αργά, κάναμε την πρώτη μας στάση στον παραλιακό οικισμό Αμμουδιά, στις εκβολές του Αχέροντα, όπου είχαμε την ευκαιρία για άλλη μια "προαιρετική" βαρκάδα. Ο ιστορικά "παντογνώστης" βαρκάρης μας, αφού μας πήγε ως τις σπηλιές στις βραχώδεις εκβολές του ποταμού, μετά μας ταξίδεψε για μισή περίπου ώρα στα ήσυχα νερά του, ενημερώνοντάς μας για τα αξιοπρόσεκτα και "περίεργα" της τοπικής φύσης, και διασκεδάζοντάς μας με τους μύθους της περιοχής αλλά και τις "απόλυτες" ιστορικές πεποιθήσεις του. Που όταν κάποιος …τόλμησε να τις αμφισβητήσει, τον αντέκρουσε με το "…καλά, δεν διαβάζεις και λίγη ιστορία;".

   ...Για να …μάθουμε λοιπόν και λίγη ιστορία, συνεχίσαμε με την προγραμματισμένη ξενάγησή μας στην Αρχαία Νικόπολη, ο αρχαιολογικός χώρος της οποίας αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας. Η Νικόπολη (πόλη της νίκης), χτίστηκε κατ' εντολήν του αυτοκράτορα Αυγούστου Οκταβιανού, πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, για να τιμήσει τους θεούς για τη νίκη που του έδωσαν κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.
Είχαμε μια ολιγόλεπτη επί τόπου ξενάγηση από την ξεναγό μας Αθανασία, την οποία συνέχισε και στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, και πραγματικά μας έδωσε πολλές ιστορικές πληροφορίες και ερεθίσματα, που δεν θυμάμαι αν τα είχαμε διδαχθεί στο σχολείο…

   ...Ιστορικά ενημερωμένοι πλέον, αλλά ήδη αρκετά κουρασμένοι, φύγαμε για την παραλία της γειτονικής Πρέβεζας, όπου στα γραφικά στενάκια της με τα "φαγάδικα", απολαύσαμε νοστιμότατα, μαγειρευτά και μη εδέσματα, στο εστιατόριο "Ψάθα". Μας το είχε συστήσει ο οδηγός μας, Γιάννης, και αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι ήταν πολύ σωστή επιλογή.

   ...Πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, κατορθώσαμε (επί τέλους !) να βγάλουμε μια ομαδική φωτογραφία στον παραλιακό πεζόδρομο της Πρέβεζας, με το σύνολο των εκδρομέων (!!) -πράγμα όχι τόσο συνηθισμένο με τους πάντα κινητικούς και ανήσυχους συνταξιδευτές μας. Φεύγοντας από εκεί, περάσαμε από την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας - Ακτίου στον άνοιγμα του Αμβρακικού κόλπου, που συνδέει οδικά στο σημείο αυτό τη Στερεά Ελλάδα με την Ήπειρο. Είναι ένα σημαντικότατο τεχνικό έργο, που άρχισε να κατασκευάζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ολοκληρώθηκε το έτος 2002. Ακολούθησε μία ακόμα ολιγόλεπτη στάση για καφέ, λίγο πριν περάσουμε από το άλλο μεγάλο τεχνικό έργο της περιοχής, τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου [η επίσημη ονομασία της είναι "Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης", από τον πρωθυπουργό που πρώτος είχε οραματισθεί αυτή τη ζεύξη, αλλά η ιδέα του υλοποιήθηκε πάνω από 100 χρόνια μετά το θάνατό του και εγκαινιάστηκε το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας].

   ...Και κάπως έτσι, φτάσαμε αργά το βράδυ στην Αθήνα, γεμάτοι νέες εμπειρίες, όμορφες εικόνες και ανανεωμένοι μέχρι την επόμενη εξόρμησή μας, που όλοι άρχισαν ήδη να συζητούν...

   ... Ήταν και αυτή μας η εκδρομή μια ευκαιρία "αναζωογονητική των συναδελφικών σχέσεων" όπως εύστοχα τη χαρακτήρισε κάποιος από τους συμμετέχοντες και, παρά το πυκνό πρόγραμμά της, με τα τόσα πολλά και ενδιαφέροντα που θελήσαμε να δούμε, η ευχή όσων την ακολούθησαν ήταν "να επαναληφθεί σύντομα"!


Για μια ...τρίτη (ή τέταρτη) ματιά των όσων συνέβησαν, έχω "ανεβάσει" στο dropbox πολλές φωτογραφίες της αγαπητής μου Β.Κ., που μας ακολούθησε και σ' αυτή την εκδρομή με τις κάμερές της. Προσκαλούμε και οι δύο τους επισκέπτες της στήλης να τις δουν, ακολουθώντας το παρακάτω link:

Υ/Γ: Αν για να δείτε τις παραπάνω φωτογραφίες σας ζητηθεί να εγγραφείτε, έχετε δύο επιλογές: Ή εγγράφεστε (δωρεάν) και αποκτάτε user-name για απρόσκοπτη στο εξής πρόσβαση στα ...καλούδια του dropbox, ή απλά ...διαγράφετε την προτροπή και συνεχίζετε να βλέπετε κανονικά (?!) το περιεχόμενο του dropbox μου.


Cick στα εικονίδια για μεγέθυνση.


Πρώτη ημέρα, ΠΑ 22/5/15:
Αθήνα-Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας-Πάργα


Δεύτερη ημέρα, ΣΑ 23/5/15:
Πάργα - Ι.Μ.Κοιμήσεως Θεοτόκου (Γηρομερίου) - Σαγιάδα - Σύβοτα - Πάργα (Μουσικοχορευτικό δείπνο)
Μετά το Γηρομέρι στη Σαγιάδα, για γεύμα σε ψαροταβέρνα
Και μετά στα Σύβοτα, όπου κάναμε και ...βαρκάδα!
Το Σάββατο οργανώσαμε μουσικοχορευτική βραδιά!


Τρίτη ημέρα, ΚΥ 24/5/15:
Η μίνι κρουαζιέρα από Πάργα για Αντίπαξους & Παξούς.
Στην επιστροφή, μια βόλτα ως το Κάστρο της Πάργας!
Μετά ένα σύντομο μπανάκι στην πλαζ, ανεβήκαμε στο κάστρο της Πάργας, για το ηλιοβασίλεμα


Τέταρτη ημέρα, ΔΕ 25/5/15:
Στην Αμμουδιά (εκβολές Αχέροντα) για βαρκάδα - Αρχαία Νικόπολη - Πρέβεζα - Επιστροφή

   Τελετή απονομής επάθλων στους νικητές Ιστιοπλοϊκών Αγώνων 'Παστρικάκεια 2015', την Κυριακή, 10 Μαΐου 2015.


   ...Την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 συμμετείχε μέλος του ΔΣ του ΣΑ/ΣΝΔ, στην απονομή επάθλων στους νικητές των Ιστιοπλοϊκών αγώνων 'Παστρικάκεια 2015', που έλαβε χώρα στη ΣΝΔ.

   ...Η τελετή άρχισε στις 19:00 με καλωσόρισμα του Διοικητού Σ.Ν.Δ., Υποναύαρχου Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ ΠΝ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στη συμπλήρωση φέτος των 170 ετών από την δημιουργία της ΣΝΔ, καθώς και στη θυσία του Ιωάννη Παστρικάκη, στη μνήμη του οποίου διοργανώνονται κάθε χρόνο οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες.

   ...Μετά τον χαιρετισμό του Διοικητού ακολούθησε η απονομή επάθλων. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμός μας συμμετέχει από ετών ως χορηγός στους συγκεκριμένους αγώνες, αθλοθετώντας ένα εκ των κυπέλλων.

   ...Μετά την απονομή ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών στους χορηγούς και η τελετή ολοκληρώθηκε με παράθεση μικρής δεξίωσης στον κήπο της Σχολής.
   Η επίσκεψη του Συνδέσμου μας στις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων της Motor Oil Hellas, την Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015.


   ...Πραγματοποιήθηκε -μετά κάποιες αναβολές, για διάφορες κάθε φορά αιτίες- η από μακρού σχεδιαζομένη επίσκεψη του Συνδέσμου μας, στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil Hellas, την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015.

   ...Ας σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη το ΣΑ/ΣΝΔ στα διυλιστήρια, ακριβώς 12 χρόνια μετά την πρώτη, η οποία είχε γίνει τον Απρίλιο του 2003.

   ...Η προσέλευση των μελών μας υπήρξε μεγάλη, και παρά τις αρκετές ακυρώσεις τελευταίων ημερών, για λόγους υγείας ή απουσίας μακράν Αθηνών, ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε τα 54 άτομα. Ανάμεσά τους, αρχαιότερος ο εκ των Βετεράνων μας του Β.Π.Π. Ναύαρχος Θ. Λυμπεράκης, ακολουθούμενος ...ηλικιακά από τους Ναυάρχους Π. Μάλλιαρη, Σπ. Ταπίνη, Α. Τριανταφυλλίδη και τους συμμαθητές του "οικοδεσπότη" Βαρδή Βαρδινογιάννη, Ναυάρχους Α. Θεοχάρη, Δ. Λισμάνη, Πρ. Σωτηριάδη, Ευ. Κολυβοδιάκο και Σπ. Καρατσώλη.

   ...Το πρόγραμμα της επισκέψεως -που τηρήθηκε με ακρίβεια- περιελάμβανε:
  • Υποδοχή μετά την άφιξή μας με τα δύο πούλμαν που είχε διαθέσει η εταιρεία (από Κλαυθμώνος και από Κηφισιά) και εκτεταμένη ενημέρωση περί της εταιρείας και του έργου της από τον Γενικό Διευθυντή Βιομηχανικής Παραγωγής, κ. Μιχ. Στειακάκη, ο οποίος απάντησε και σε ερωτήσεις των επισκεπτών.
  • Μετά ένα σύντομο διάλειμμα για καφέ, επίσκεψη στο νέο, ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου όλων των εγκαταστάσεων (Distributed Control System - DCS), που έχει κατασκευαστεί μακριά από τις μονάδες παραγωγής, για λόγους ασφαλείας. Η ενημέρωση στο υπερσύγχρονο αυτό Control Room, εντυπωσίασε τους επισκέπτες και έγινε αφορμή για νέες απορίες και ερωτήσεις, οι οποίες απαντήθηκαν πρόθυμα και ικανοποιητικά από το προσωπικό που το επανδρώνει.
  • Μια σύντομη περιήγηση με τα πούλμαν γύρω από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων, με επεξήγηση από τους συνοδούς μας.
   ...Ακολούθησε στη συνέχεια η μεταφορά μας στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Casino Loutraki, όπου μας προσέφεραν οι φιλοξενούντες ένα πλούσιο γεύμα στο μεγάλο, ηλιόλουστο εστιατόριο του ξενοδοχείου με θέα προς τη θάλασσα.

   ...Οι επόμενες δύο και πλέον ώρες ήταν ένας άνετος χρόνος για τους συνδαιτυμόνες, παλαιούς και νεότερους συναδέλφους που ξαναβρέθηκαν μαζί, να συζητήσουν σε ένα θερμό και ευχάριστο περιβάλλον.

   ...Εκεί δόθηκε και η ευκαιρία στον πρόεδρο του ΣΑ/ΣΝΔ να εκφράσει τις ευχαριστίες του Δ.Σ. και των μελών μας προς τον κ. Β. Βαρδινογιάννη για τη μέχρι σήμερα συμπαράσταση και έμπρακτη υποστήριξή του προς το Σύνδεσμο, και να του προσφέρει εθιμοτυπικό δώρο. Επίσης επέδωσε την πλακέτα με τον θυρεό του Συνδέσμου προς τον Γενικό Διευθυντή των διυλιστηρίων, ως αναμνηστικό της επισκέψεώς μας σ' αυτά.

   ...Η όλη εκδήλωση τελείωσε περί τις 3 μ.μ. οι δε επισκέπτες αναχώρησαν ευχαριστημένοι και ασφαλώς ικανοποιημένοι από τις εντυπώσεις που τους δημιουργεί η μεγάλη αυτή Ελληνική Βιομηχανική εταιρεία. Μια εταιρεία της οποίας ο όγκος και η ποιότητα του παραγομένου προϊόντος την καθιστούν πρωτοπόρο στο είδος σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

   ...Στη συνέχεια παρουσιάζονται ορισμένα στιγμιότυπα από την εκδήλωση, ως ελάχιστη υπενθύμιση των εικόνων αλλά και της ατμόσφαιρας που έζησαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην επίσκεψή μας στα διυλιστήρια Κορίνθου της Motor Oil Hellas.
Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.
   Η Γενική Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες του Συνδέσμου μας,
στις 14-3-2015.


  ...Πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2015, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και ταυτόχρονα, λόγω της συμπληρώσεως τριετίας της θητείας του παλαιού Δ.Σ., οι Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΣΑ/ΣΝΔ.

  ...Με την έναρξη της συνεδρίας, εξελέγησαν από τα μέλη της Γ.Σ. (διά βοής) ο Πρόεδρος (Υποναύαρχος Τίτος Αλικαμπιώτης) και ο Γραμματεύς (Αντιναύαρχος Θεόδ. Γερούκης) της Συνελεύσεως.

  ...Ακολούθησε η "έκθεση πεπραγμένων" και ο οικονομικός απολογισμός (για την περίοδο από 29-3-2014 μέχρι και 13-3-2015) του απερχομένου Δ.Σ., από τον Πρόεδρο αυτού, Αντιναύαρχο Ξεν. Μαυρογιάννη. Επίσης, αναγνώσθηκε η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι "η όλη οικονομική διαχείριση εγένετο νομότυπα και κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και τις αρχές της χρηστής οικονομικής τάξεως, χωρίς την παραμικρή αταξία ή οιαδήποτε ατέλεια".
Κατόπιν αυτού απηλλάγη ομόφωνα η απερχομένη διοίκηση του Συνδέσμου από κάθε οικονομική ευθύνη για τη μέχρι την 13η Μαρτίου 2015 οικονομική διαχείριση.

  ...Το πλήρες κείμενο του απολογισμού του ΔΣ, όπως αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρό του, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξενοφώντα Μαυρογιάννη προς τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως ΣΑ/ΣΝΔ της 14ης Μαρτίου 2015, μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.

Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader:  


  ...Όλοκληρωθέντος του απολογισμού πεπραγμένων από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ακολούθησε ενημέρωση των συνέδρων από τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο Σπυρ. Περβαινά, για όλα τα θέματα που τους αφορούν: από τα πλέον "ζέοντα" περί οικονομικών-συντάξεων-διεκδικήσεων, για θέματα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης αποστράτων και των οικογενειών τους, για θέματα οικοδομικού συνεταιρισμού, μέχρι και για το νέο, ηλεκτρονικό τρόπο επιλογής για παραθερισμό στα θέρετρα του Π.Ν. ή σε ξενοδοχεία της ελεύθερης επιλογής των αποστράτων.


  ...Μετά την ολοκλήρωση των ενημερώσεων και απάντηση ορισμένων ερωτημάτων επ' αυτών, ακολούθησε η επιλογή από τη Γ.Σ. τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής, (Ναύαρχοι Γεώρ. Στελλούδης, Σταύρ. Βασιλείου και Γεώρ. Δεσποτόπουλος), η οποία προέβη στις υπό του Καταστατικού προβλεπόμενες διαδικασίες αρχαιρεσιών, ήτοι έλεγχο δικαιώματος ψήφου των προσερχομένων μελών (αν ήσαν ταμειακώς "εν τάξει"), παρακολούθηση της ψηφοφορίας, καταμέτρηση μετά το πέρας της των σταυρών ανά υποψήφιο και σύνταξη του τελικού Πρακτικού Εκλογής Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.


  ... Για την εκλογή του Δ.Σ. του Συνδέσμου υπήρξαν οι εξής 7 υποψηφιότητες για τις 5 θέσεις,
και σύμφωνα με το καταστατικό εκλέγονται οι 5 υποψήφιοι που συνεκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων:
Υποναύαρχος (Μ) Αναστασάκης Αντώνιος 83
Αντιναύαρχος Μαυρογιάννης Ξενοφών 80
Αντιναύαρχος (Ο) Δαγκωνάκης Απόστολος 74
Υποναύαρχος Ξενάκης Ανδρέας 57
Αντιναύαρχος Πλαμαντούρας Δημοσθένης 55
Υποναύαρχος Καλλιέρος Δημήτριος 37
Αντιναύαρχος Κωτσής Φώτιος 9


  ...Για την Εξελεγκτική επιτροπή υπήρξαν οι ακόλουθες 4 υποψηφιότητες για τις 3 θέσεις
και εκλέγονται οι τρεις πρώτοι κατά αριθμό ληφθεισών ψήφων:
Υποναύαρχος Σωτηριάδης Προκόπιος 65
Υποναύαρχος (Ο) Κοντογιάννης Αναστάσιος 62
Αντιναύαρχος Φακίρης Σπυρίδων 50
Αντιναύαρχος (Μ) Δημόπουλος Αντώνιος 39


  ...Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. θα οριστικοποιηθεί εντός 8 ημερών, κατά την πρώτη συνεδρίασή του, με εσωτερική διαδικασία, κατά τα προβλεπόμενα από το άρθρο 9 του Καταστατικού.


  ...Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα από τη Γ. Σ. και φωτογραφίες των μελών του νέου Δ.Σ.
(Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση)
.


   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015.


  ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπως έχει καθιερωθεί από το 2007 κ.ε. ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας. Η τελετή έγινε στο "Μεσόδομο" του ιστορικού Κεντρικού Κτηρίου της Σχολής, στο Βασσάνειο.

  ...Σ' αυτήν παραβρέθηκε και φέτος ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης Π.Ν., συνοδευόμενο από τον Α.Σ., Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λίτσα Π.Ν., τον Διοικητή Δ.Δ.Μ.Ν., Αντιναύαρχο (Μ) Ηλία Δημόπουλο Π.Ν. και τον Γενικό Επιθεωρητή Π.Ν., Υποναύαρχο (Μ) Γεώργιο Χριστόπουλο Π.Ν. Από πλευράς Σ.Ν.Δ. παρίσταντο ο Διοικητής, Υποναύαρχος Γεώργιος Λεβέντης Π.Ν., ο Υποδιοικητής, Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Πελεκανάκης Π.Ν., Αξιωματικοί του επιτελείου και 15-μελής αντιπροσωπεία Ναυτικών Δοκίμων.

   ...Η προσέλευση των μελών μας μετά συζύγων υπήρξε για άλλη μια φορά αθρόα, οι δε παρουσίες έφθασαν τις 120. [Σημειώνουμε μετά λύπης την απώλεια του Αντιναυάρχου (ε.α.) Ιωάννου Φωκά, του οποίου η κηδεία που συνέπιπτε χρονικά, ανάγκασε πολλούς άλλους συναδέλφους να μην παραβρεθούν στην τελετή της Βασιλόπιτας].

   ...Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των προσελθόντων μελών μας, διεκρίνετο μία πλειάδα Βετεράνων μας του Β' Π.Π. (οι Ναύαρχοι Γεώργιος Μόραλης, Θεόδωρος Λυμπεράκης, Δημήτριος Δούσης, Σπυρίδων Καψάλης, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Βασίλειος Ζήσης και Λέανδρος Μπάσμπας), οι οποίοι μας ετίμησαν για μια ακόμη φορά με την παρουσία τους. Παραβρέθηκαν ακόμη, ως προσκεκλημένοι από το Δ.Σ., ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Μ.Υ.Ν. κ. Ελευθέριος Σφακτός, ο εκπρόσωπος του Π.Μ./Σ.Α.Σ.Υ./Π.Ν. Αντιπλοίαρχος (ε.α.) Δημήτριος Δέδης, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, κύριος Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

  ...Ο χαιρετισμός του προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΝΔ προς τους παρισταμένους, μπορεί να διαβαστεί, πιέζοντας εδώ .

  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου θέλει να ευχαριστήσει και από αυτή τη στήλη τη Διοίκηση της Σχολής για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για διάθεση του χώρου, την πλήρη προετοιμασία του (καθίσματα, videoprojector, μικροφωνική εγκατάσταση κ.λπ) καθώς και την παραχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στα μέλη μας προς το Μουσείο Ιστορίας της ΣΝΔ και, φυσικά, προς τον Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την εορταστική αυτή εκδήλωσή μας.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.