ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2016
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
πιθανώς να έχουν αφαιρεθεί από το site.

   Η 6η μεσημεριανή συνεστίαση του ΣΑ/ΣΝΔ στο Ν.Ο.Ε., το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016.


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας οργάνωσε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου (στη 1 το μεσημέρι), την δεύτερη για φέτος (και έκτη συνολικά) συνεστίαση των μελών του. Δόθηκε έτσι άλλη μια ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να απολαύσουμε την παρέα αγαπητών συναδέλφων και φίλων με τις οικογένειές τους, στο οικείο και φιλόξενο περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, με τη μαγευτική θέα προς το Μικρολίμανο και τον Σαρωνικό και τις πάντα ποιοτικές γεύσεις του μπουφέ του.

  ...Ο καιρός αυτή τη φορά ήταν εξαιρετικός. Μια ηλιόλουστη μέρα, με αρκετά υψηλη θερμοκρασία για την εποχή και σχεδόν άπνοια από πλευράς ανέμων (το τελευταίο, βέβαια, δυσκόλεψε πολύ τα δεκάδες ιστιοπλοϊκά που είχαν βγει από νωρίς για την εκπαίδευση των παιδιών του Ν. Ομίλου και δεν μπορούσαν να κινηθούν ή και να επιστρέψουν).

  ...Φέτος, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, δεν είχαμε πολλές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά αντίθετα είχαμε κάποιες έκτακτες προσελεύσεις, με αποτέλεσμα οι 154 συνδαιτυμόνες να ...εξαντλήσουν τα περιθώρια χωρητικότητας της "Αίθουσας Ανέμων" του ΝΟΕ. Αυτή η μεγάλη προσέλευση ήταν ένα σαφές μήνυμα, που το Δ.Σ. το ερμήνευσε σαν έκφραση της ανάγκης του κόσμου μας να βρίσκεται πιο συχνά μαζί με φιλικά του πρόσωπα της "ζεστής οικογένειας" του Ναυτικού, και ότι αναζητά ευκαιρίες για να ξεφεύγει από την μιζέρια των καιρών και να ξεδίνει, με μικρά έστω αλλά ευχάριστα και οικονομικά διαλείμματα, ξεχνώντας την πιεστική καθημερινότητά του.

  ...Όπως έχει γίνει πια κανόνας, το γεύμα ήταν "μετά μουσικής", με τον γνωστό πιανίστα του Ομίλου κ. Λαουτάρη, να εκτελεί ακούραστα και χωρίς διακοπή μια τεράστια γκάμα μουσικών επιλογών, από τα πιο παλιά μέχρι τα πιο σύγχρονα. Και επίσης όπως κάθε φορά, κάποιοι καλλίφωνοι της παρέας μας δεν δίστασαν να πιάσουν το μικρόφωνο, συμπληρώνοντας έτσι και τη μουσική μας διασκέδαση.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ευχάριστη αυτή εκδήλωση, που απετέλεσε και την αποχαιρετιστήρια ομαδική συνάντησή μας μέσα στον χρόνο που φεύγει.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Συμμετοχή του Δ.Σ. στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου, στη ΣΝΔ, στις 6 Δεκεμβρίου 2016.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 10:00 στην 'Πλατεία Ελευθερίας' της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή εορτασμού του προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

  ...Την τελετή τίμησε με την παρουσία του η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, η Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων κα. Γεωργία Γεννιά ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, o Υπουργός Εθνικής ¶μυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής ¶μυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, εκπρόσωποι Αρχηγών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, μέλη του Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι Αρχηγών ξένων Κρατών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Ιωάννης Μώραλης, οι τοπικές Πολιτικές, Νομαρχειακές και Πολιτειακές Αρχές, τέως υπουργοί, επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ε.Δ και Σ.Α και αντιπροσωπείες μαθητών Στρατιωτικών Σχολών.

  ...Στην τελετή ήσαν επίσης προσκεκλημένοι και παρέστησαν ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Μετά το πέρας της επίσημης τελετής ακολούθησε μικρή δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων.

  ...Παρακάτω, φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό (click για μεγέθυνση).   Τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου Υποβρυχίων στο Π. Φάληρο


   Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ παρέστη στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων Υποβρυχίων, στο πάρκο Φλοίσβου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

   Τα αποκαλυπτήρια τελέσθηκαν από την Α. Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ.κ. Συμεών.

   Η τελετή συν-διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Υποβρυχίων και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και παρέστησαν μέλη της Κυβερνήσεως, του Κοινοβουλίου, και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης ΠΝ, επίτιμοι Αρχηγοί, μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, Αντιναύαρχος (ε.α.) Παναγιώτης Ραδίτσας ΠΝ, αντιπροσωπεία Ανωτάτων και Ανωτέρων Αξιωματικών, διατελέσαντες Διοικητές Υποβρυχίων, και εν αποστρατεία στελέχη του ΠΝ. Στην τελετή είχαν επίσης προσκληθεί και παρέστησαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ.

   Με ωραία πρωτοβουλία του Δημάρχου, προσκλήθηκαν και παρακολούθησαν την τελετή και οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Παλαιού Φαλήρου, με τους καθηγητές τους.

   Το μνημείο ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων και την αρωγή του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου κ. Διονυσίου Χατζηδάκη κατόπιν:
  • παραχώρησης στον Σύνδεσμο από το ΠΝ του παλαιού πυργίσκου του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου,
  • εθελοντικής εργασίας ανακατασκευής του από τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και
  • οικονομικής συμβολής του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

   Από το 1886, έχουν ενταχθεί στον Ελληνικό Στόλο συνολικά 33 υποβρύχια. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Διοίκηση Υποβρυχίων είχε έξι Υ/Β εκ των οποίων βυθίστηκαν τα τέσσερα (Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ Υ-1, Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ Υ-3, Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ Υ-5 και Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ Υ-6,) και οι απώλειες ανήλθαν σε 108 Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Ναύτες.

   Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων. (Το κείμενο της ομιλίας του μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ ). Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου.

   Μετά τις ομιλίες ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, με το πέρας του οποίου ακούστηκε ο "Θούριος των Υποβρυχίων" , το τραγούδι των πληρωμάτων των Υ/Β όταν έφευγαν για πολεμική αποστολή.

   Αμέσως μετά έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από την Α.Ε. τον Π.τ.Δ. και κατάθεση υπ' αυτού στεφάνου στο Μνημείο. Το τελετουργικόν ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

   Η τελετή τελείωσε με την επίδοση αναμνηστικών από τον πρόεδρο του ΕΛ.Σ.Υ/Β προς τον Π.τ.Δ., τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στα Ελληνικά Ναυπηγεία, τον κ. Α/ΓΕΝ, και τον Δήμαρχο Π. Φαλήρου, και φυσικά τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

   Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη αυτή τελετή.
(με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου Υποβρυχίων
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, στο πάρκο Φλοίσβου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.


   Ακόμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν στο Youtube, ένα βίντεο διάρκειας 32' με εισαγωγικές εικόνες από το χρονικό της τοποθετήσεως του Μνημείου Υποβρυχίων στο Πάρκο Φλοίσβου, στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου και με εκτεταμένα αποσπάσματα από την τελετή της 10ης Νοεμβρίου:
   ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ Ν. Β. 'ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ', ΣΤΙΣ 3 ΝΟEMΒΡΙΟΥ 2016.


   Την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 10:00, πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (πρώην ΚΕ/ΠΑΛ) η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού σε καιρό πολέμου και ειρήνης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

  Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων.

  Στην τελετή, την οποία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος Δ.Σ. και μέλη του Σ.Α./Σ.Ν.Δ., παρέστησαν o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος και εκπρόσωποι των λοιπών Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης παρευρέθησαν μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, Βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιπροσωπείες Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Υπαξιωματικών, καθώς και συγγενείς των πεσόντων.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση καφέ και αναψυκτικών στο κτήριο του Επιτελείου ΔΝΕ, την πρώην δηλαδή Λέσχη Αξιωματικών ΔΝΕ, όπως την ξέρουμε οι παλαιότεροι.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεπτή αυτή τελετή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:

(με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Η τριήμερη, φθινοπωρινή εκδρομή του Συνδέσμου μας προς ΠΥΛΟ-ΜΕΘΩΝΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ-ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ,
από 21 έως 23 Οκτωβρίου 2016.


   ...Ήταν η δεύτερη εκδρομή για φέτος -φθινοπωρινή- που οργάνωσε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. και προσέφερε στα μέλη και τους φίλους τους. Είχε και αυτή τη φορά λίγο απ' όλα: Διασκέδαση, φυσιολατρία, ιστορικό/πολιτισμικό/θρησκευτικό τουρισμό και πάνω απ' όλα ψυχολογική ανανέωση.
Κύριοι σταθμοί της η Πύλος, η Μεθώνη, η Καλαμάτα (όπου και τα ξενοδοχεία), η Καρδαμύλη και η αρχαία Μεσσήνη (ή αρχαία Ιθώμη).

   ...Η τριήμερη εξόρμηση ξεκίνησε την Παρασκευή 21/10, υπό την απειλή βροχής, απειλή που δεν άργησε να πραγματοποιηθεί. Στη διαδρομή του πηγαιμού, ολιγόλεπτη στάση για καφέ στην περιοχή Αρτεμισίου και, λίγο μετά την Τρίπολη, το πούλμαν έπαθε ...λάστιχο -για πρώτη φορά στα χρονικά των εκδρομών μας ανά την Ελλάδα. Μετά την επισκευή του στο κοντινότερο συνεργείο και με αρκετή καθυστέρηση ως προς τον προγραμματισμό, φθάσαμε στην Πύλο.

   ...Ευτυχώς ο καιρός εδώ μας υποδέχθηκε με γιορτινή διάθεση, όπως και η ίδια η πόλη, λόγω της επετείου της ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Η βροχή είχε σταματήσει και έτσι μπορέσαμε να περπατήσουμε στην παραλία και το λιμάνι, να απολαύσουμε θαλασσινές και άλλες λιχουδιές στα παραλιακά ταβερνάκια και να αναλογισθούμε την σημαντική ναυμαχία που έλαβε χώρα στον όρμο μπροστά μας. (Οι γνώσεις μας για τη ναυμαχία είχαν καθ' οδόν ανανεωθεί και εμπλουτισθεί με ιστορικές λεπτομέρειες από τις περιγραφές του Ναυάρχου Δ. Λισμάνη).

   ...Η επόμενη στάση μας ήταν στο κάστρο της Μεθώνης, που όμως δεν μπορέσαμε να το επισκεφθούμε εσωτερικά, γιατί, λόγω της προαναφερθείσας καθυστερήσεως, φθάσαμε λίγο αργότερα από το κλείσιμό του. Κάναμε πάντως μια ολιγόλεπτη επίσκεψη εξωτερικά του κάστρου για λήψη φωτογραφιών και περίπατο γύρω από το ενετικό τείχος.

   ...Από τη Μεθώνη αναχωρήσαμε κάτω από δυνατή βροχή, και περνώντας από Φοινικούντα, Πεταλίδι, Κορώνη, χωρίς όμως στάσεις, φθάσαμε στην Καλαμάτα και εγκατασταθήκαμε στα δύο ξενοδοχεία, Pharae και Confy. Στο ξενοδοχείο Pharae, όπου είχε προγραμματισθεί το δείπνο, μια άλλη εκδρομική παρέα από την Πάρο είχε οργανώσει μουσική βραδιά, στην οποία μας προσκάλεσαν και αποδεχτήκαμε ευχαρίστως να συμμετέχουμε και εμείς. Πολλοί από τους εκδρομείς μας έσυραν τον χορό μαζί με τους Παριανούς, ενώ δεν έλειψαν τα τραγούδια από τους καλλίφωνους της παρέας μας. Εξελίχθηκε έτσι σε μια πολύ ωραία και διασκεδαστική βραδιά.

   ...Το Σάββατο ξημέρωσε με έναν λαμπρό ήλιο και πολύ λιγότερα σύννεφα. Πρώτα επισκεφθήκαμε τον Ι. Ναό της Υπαπαντής, όπου αισθανθήκαμε την "ανάγκη" να ψάλλουμε - και ψάλλαμε με κατάνυξη το "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ", υπό την χορωδιακή διεύθυνση του κ. Μαυρογιάννη:
   ...Μετά τον Ι. Ναό ξεκινήσαμε για την Καρδαμύλη, όπου είχε προγραμματισθεί και προαιρετική επίσκεψη στο σπίτι/μουσείο του 'Patrick Leigh Fermor' . Κάποιοι επέλεξαν την επίσκεψη, κάποιοι άλλοι προτίμησαν να παραμείνουν στην Καρδαμύλη. Αλλά και οι δύο επιλογές ήταν επιτυχημένες, αφού όλοι έμειναν ικανοποιημένοι, είτε απολαμβάνοντας τα πανέμορφα δρομάκια της Καρδαμύλης, είτε θαυμάζοντας το μουσείο.

   ...Κατά το γεύμα, στην παραλιακή ταβέρνα "Χαρίλαος", είχαμε την ευκαιρία να γευθούμε, για μια ακόμα φορά, θαλασσινές και άλλες παραδοσιακές λιχουδιές. Αλλά ενώ απολαμβάναμε φαγητό και λιακάδα, σιγά-σιγά άρχισε να συννεφιάζει και τελικά να καταλήγει σε μια πολύ ισχυρή καταιγίδα, που έκανε τους δρόμους της Καρδαμύλης μικρά ποταμάκια. Έπρεπε να περιμένουμε περίπου μισή ώρα μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα, πριν επιβιβασθούμε στο πούλμαν για επιστροφή στην Καλαμάτα.

   ...Το ίδιο βράδυ, όπως το συνηθίζουμε στις εκδρομές μας, οργανώσαμε κατά το δείπνο τη δική μας μουσική βραδιά, που με το κέφι των συνδαιτυμόνων να ξεσηκώνεται από τις κιθάρες των κ.κ. Μαυρογιάννη Ξ. και Μαρτίνου Ι., συνεχίστηκε με τραγούδια και χορό ως τις πρώτες πρωινές ώρες!

   ...Η ηλιόλουστη Κυριακή που ξημέρωσε, ήταν η ημέρα της επιστροφής. Αναχωρώντας από την Καλαμάτα επισκεφθήκαμε πρώτα τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης (αρχαίας Ιθώμης), όπου ξεναγηθήκαμε για περίπου 2 ώρες από επίσημη ξεναγό.Η περιήγηση και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο ήταν τόσο ενδιαφέρουσα, ώστε παρά τον δυνατό ήλιο, την ακολουθήσαμε μέχρι τέλους. Αρκετοί μάλιστα ήταν εκείνοι που ξανα-χρησιμοποίησαν τις ομπρέλες που είχαν φέρει για τη βροχή, αυτή τη φορά σαν ...ομπρέλες ηλίου.

   ...Στο δρόμο προς Αθήνα σταματήσαμε για γεύμα στη γραφική Νεστάνη Αρκαδίας, όπου στην καθαρότατη οικογενειακή ταβέρνα του χωριού γευθήκαμε αρνί στη γάστρα, που είναι η σπεσιαλιτέ τους, και άλλα θαυμάσια εδέσματα. Και από εκεί, γεμάτοι με πολλές και όμορφες εντυπώσεις, επιστρέψαμε νωρίς το βράδυ στα σημεία αφετηρίας.

   ...Ήταν άλλη μια εκδρομή που είχε ένα αρκετά πυκνό τουριστικό πρόγραμμα, με πάρα πολλές εικόνες από ομορφιές του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής αυτής της Ελλάδας μας. Μια εκδρομή, που μας έδωσε την ευκαιρία να "ανανεωθούμε" και να ανανεώσουμε και τις επαφές μας με αγαπητούς συναδέλφους, βάζοντάς μας ιδέες για ακόμα περισσότερες κοινές εκδηλώσεις.

   ...Με τη βοήθεια των φωτογραφικών στιγμιοτύπων που συλλέξαμε ας προσπαθήσουν, όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή, να τις ξαναφέρουν στο μυαλό και να τις ξαναζήσουν.

   ...Φυσικά αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης της σελίδας ότι οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες και οι πτωχές περιγραφές, δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με τις πραγματικές εικόνες και καταστάσεις, όπως τις είδε και τις ένοιωσε ο καθένας από τους 51 συνταξιδευτές της παρέας μας

   ...Ελπίζουμε, όμως, ότι έστω και με την περιορισμένων δυνατοτήτων προσέγγισή μας αυτή, θα βοηθήσουμε και όσους δεν μπόρεσαν αυτή τη φορά να συμμετάσχουν, να πάρουν μια γεύση της ομορφιάς που εμείς νιώσαμε. Πιστεύουμε ακόμα ότι αυτή η παρουσίαση ίσως δελεάσει και κάποιους άλλους συναδέλφους και γίνει αφορμή να προσέλθουν ακόμη περισσότεροι στο Σύνδεσμο για να ...πυκνώσουν τις τάξεις μας στις επόμενες εξορμήσεις μας.

  ...Ακολουθούν στιγμιότυπα από το εκδρομικό τριήμερο.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Πρώτη ημέρα, ΠΑ 21/10/16:
Αθήνα - Πύλος - Κάστρο Μεθώνης - Καλαμάτα

Το ίδιο βράδυ συμμετείχαμε σε έκτακτη μουσικοχορευτική βραδιά!


Δεύτερη ημέρα, ΣΑ 22/10/16:
I.M Υπαπαντής της Καλαμάτας - Καρδαμύλη - Επιστροφή Καλαμάτα.


Τρίτη ημέρα, ΚΥ 25/10/15:
Αρχαία Μεσσήνη (Αρχαία Ιθώμη) - Μέσω Νεστάνης Επιστροφή Αθήνα.

-


   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων,
στις 27 Σεπτεμβρίου 2016.


  ...Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η ορκωμοσία των νεοεισαχθέντων πρωτοετών Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού.

  ...Στην τελετή της ορκωμοσίας, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), αντιπροσωπεία Ναυτικών Δοκίμων Ρουμανικού Ναυτικού από το εκπαιδευτικό πλοίο «MIRCEA» που έχει επισκεφθεί τον Πειραιά, με επικεφαλής τον Rear Admiral Ioan Stanciulescu, εκπρόσωποι του καθηγητικού προσωπικού της Σχολής, αντιπροσωπείες μαθητών στρατιωτικών σχολών και συγγενείς και φίλοι των νέων Ναυτικών Δοκίμων.

  ...Είχαν προσκληθεί επίσης και παρέστησαν ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.
Συνολικά ορκίστηκαν σαράντα ένας (41) Ναυτικοί Δόκιμοι, εκ των οποίων επτά (7) Κύπριοι και τρείς (3) Ιορδανοί..

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας και την παρέλαση προ των επισήμων.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Τρίτη, 27η Σεπτεμβρίου 2016 - Ορκωμοσία των νεοεισαχθέντων πρωτοετών Ν.Δοκίμων του Π.Ν.

   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ.,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στις 12-09-2016.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016, στην κεντρική πλατεία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ., παρουσία του Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Γεωργίου ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ Π.Ν. και των μελών του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου.

  ...Ο Υποναύαρχος Βασίλειος Θεολογίτης Π.Ν. μετά εξάμηνο από της τοποθετήσεώς του ως Διοικητού Σ.Ν.Δ. τοποθετείται στη ΓΕΝ/ΓΕΠΝ και παρέδωσε καθήκοντα στον Υποναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο Π.Ν. παράλληλα με τα καθήκοντά του δευτέρου ως Διοικητού Ναυτικής Εκπαιδεύσεως.

  ...Στην επίσημη αυτή τελετή είχαν προσκληθεί και παρέστησαν εκ του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφ. Μαυρογιάννης Π.Ν. και ο Αντιπρόεδρος, Υποναύαρχος (ε.α.) Αντών. Αναστασάκης Π.Ν.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή. Με click σε κάθε εικονίδιο μεγεθύνεται.

Δευτέρα, 12η Σεπτεμβρίου 2016 - H τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ.

   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στις τελετές απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου
και της ορκωμοσίας τους ως Σημαιοφόρων Π.Ν., την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016.


  ...Τη Δευτέρα, 11η Ιουλίου 2016 και ώρα 09:00, έλαβε χώρα στο Μεσόδομο του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (του "Βασσανείου") η τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως, ενώ την επομένη, Τρίτη 12η Ιουλίου 2016 και ώρα 19:00, στην Κεντρική Πλατεία της Σχολής (πλ. Ελευθερίας), πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2016.

  ...Φέτος απεφοίτησαν 47 τεταρτοετείς Ν. Δόκιμοι (41 άνδρες και 6 γυναίκες).
Εξ αυτών οι 41 είναι Έλληνες (35 άνδρες και 6 γυναίκες), 3 Ελληνοκύπριοι και 3 αλλοδαποί (ανά ένας εκ Σενεγάλης, Ιορδανίας και Συρίας).
Από τους 41 Έλληνες οι 27 (22 άνδρες και 5 γυναίκες) είναι Μάχιμοι και οι 14 (13 άνδρες και 1 γυναίκα) είναι Μηχανικοί.

  ...Μετά την τελετή της "απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες" από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Βασίλειο Θεολογίτη ΠΝ, δόθηκαν τιμητικά βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες αποφοίτους, τον αρχηγό των Μαχίμων (Τσάτσο Αναστάσιο ΠΝ) και των Μηχανικών (Κουλούντζο Βασίλειο ΠΝ). Τα βραβεία δόθηκαν εκ μέρους των Πρεσβειών Ιταλίας και Ισπανίας από τους αντιστοίχους ΑΚΑΜ, και εκ μέρους του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αυτού, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξενοφώντα Μαυρογιάννη ΠΝ.

  ...Την επομένη, 12/7, παρουσία της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων τάξεως 2016, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος. Τα ξίφη στους νέους Σημαιοφόρους επέδωσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος.

  ...Στην τελετή παρέστησαν επίσης: ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμμένος, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, o Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτριος Βίτσας, Βουλευτές, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τυνησίας Rear Admiral Abderraouf Atallah, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες των Ε.Δ. και Σ.Α., τα προεδρεία και μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. και της Ε.Α.Α.Ν. καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων Σημαιοφόρων.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής. Του λόχου προηγούντο οι 47 νεο-ορκισθέντες Αξιωματικοί.
Ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογράφηση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλίμακα της νοτίας πλευράς του "Βασσανείου" και στη συνέχεια προσφέρθηκαν εδέσματα και αναψυκτικά προς όλους τους συμμετέχοντες και παραβρεθέντες, στους δροσερούς κήπους της Σχολής.

  ...Όπως συμβαίνει από το 2012 κ.ε., βάσει ισχυουσών εγκριτικών αποφάσεων των Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχων Κοσμά Χρηστίδη και Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, προσεκλήθησαν και ενεγράφησαν και φέτος οι νέοι Έλληνες Σημαιοφόροι στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. Έτσι ο Σύνδεσμος απέκτησε και άλλα εν ενεργεία μέλη, τα οποία προσετέθησαν στους Σημαιοφόρους που είχαν εγγραφεί τα τέσσερα προηγούμενα έτη, με απόφαση δε του Δ.Σ., τους προσεφέρθη και φέτος δωρεάν η εγγραφή και η συνδρομή πρώτου έτους (2016).

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δύο τελετές (με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).
Για να δείτε βίντεο με απόσπασμα από την τελετή της ορκωμοσίας πατήστε 'εδώ' .Δευτέρα, 11η Ιουλίου 2016 - H τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως
Τρίτη, 12η Ιουλίου 2016 - H ορκωμοσία των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. τάξεως 2016

   Η μεσημεριανή συνεστίαση των μελών του ΣΑ/ΣΝΔ στο Ν.Ο.Ε. το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας οργάνωσε το Σάββατο 4 Ιουνίου (στη 1 το μεσημέρι), την πρώτη για φέτος αλλά πέμπτη συνολικά συνεστίαση των μελών του, δίνοντάς τους έτσι άλλη μια ευκαιρία να βρεθούν όλοι μαζί και να απολαύσουν μια ηλιόλουστη μέρα, παρέα με αγαπητούς συναδέλφους και φίλους, στο οικείο και φιλόξενο περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, με τη μαγευτική θέα προς το Μικρολίμανο και τον Σαρωνικό και τις πάντα ποιοτικές γεύσεις του μπουφέ του.

  ...Αν και αρκετοί συνάδελφοι είχαν ήδη αναχωρήσει για τις διακοπές τους, παρατηρήσαμε με ικανοποίηση το αριθμός των συνδαιτυμόνων και, παρά τις κάποιες έκτακτες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, οι συμμετοχές έφθασαν τις 87, επαναλαμβάνοντας έτσι το "μήνυμα" των μελών προς το Δ.Σ. ότι ευκαιρίες για συνάντηση μεταξύ τους είναι πάντα ευπρόσδεκτες και ίσως θα τις ήθελαν ακόμα πιο τακτικά.

  ...Ακολουθούν στιγμιότυπα από την ευχάριστη αυτή εκδήλωση, που σχεδιάστηκε να γίνει ως αποχαιρετιστήρια εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών, δίνοντας ραντεβού για νέες συναντήσεις από το Σεπτέμβριο.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Η τετραήμερη, ανοιξιάτικη εκδρομή του Συνδέσμου μας προς ΚΕΡΚΥΡΑ - ΑΧΑΡΑΒΗ,
από 13 έως 16 Μαΐου 2016.


   ...Η πρώτη για φέτος εκδρομή, σύμφωνα με την προαγγελία της κατά τη Γ.Σ. του Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε για τα μέλη μας και τους φίλους τους από 13-16 Μαΐου. Η επιλογή μας αυτή τη φορά ήταν το όμορφο νησί των Φαιάκων, η Κέρκυρα.

   ...Ήταν μια τετραήμερη εκδρομή που, όπως οι παλαιότεροι θα θυμούνται, είχε πραγματοποιηθεί ξανά προ δέκα ακριβώς χρόνων (19-22 Μαΐου 2006) και με τον ίδιο ακριβώς προορισμό: την Αχαράβη, στη βόρεια ακτή του νησιού, στο εξαιρετικό ξενοδοχειακό συγκρότημα του παλαιού συναδέλφου κ. Β. Χαρλαύτη, Gelina Village Resort & Spa.

   ...Όπως και εκείνη (για την εποχή της) έτσι και η φετινή, υπήρξε η πλέον πολυπληθής των τελευταίων ετών, με συμμετοχή 81 ατόμων, σε δύο πούλμαν. Και επίσης όπως και εκείνη υπήρξε λίαν επιτυχής. Όλοι όσοι συμμετείχαμε μείναμε ενθουσιασμένοι από την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή και περιποίηση που μας επεφύλαξε ο αγαπητός συνάδελφος κ. Βασίλειος Χαρλαύτης με τη σύζυγό του Ευγενία, χωρίς να υποτιμούμε και τη σημαντική οικονομική προσφορά του προς το Σύνδεσμο (το ειδικά για μας χαμηλό αντίτιμο διαμονής και διατροφής στο πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα άγγιζε τα όρια της …φιλοξενίας).

   ...Δεν ξεχνούμε βέβαια και το καμάρι του κ. Βασ. Χαρλαύτη, όταν θέλησε να δείξει ειδικά στους συναδέλφους του, το βίντεο με την παρουσίαση που του έκανε πριν λίγο καιρό η κόρη του Τζελίνα, περιγράφοντας σε λίγα λεπτά την όλη μέχρι τώρα διαδρομή του 89-χρονου σήμερα πατέρα της: αρχίζοντας από τα νεανικά του χρόνια και την οικογένειά του, τα χρόνια και τις αναμνήσεις του από το Π.Ν., τη μετέπειτα επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία, αλλά και την πλούσια ποιητική του δημιουργία. Μετά την προβολή, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. είχε την ευκαιρία να προσφέρει ως ένα συμβολικό, ευχαριστήριο δώρο στον κ. Βασίλειο Χαρλαύτη, κάποιες ποιητικές συλλογές παλαιότερων αλλά και νεώτερων ποιητών, γνωρίζοντας την αγάπη του για την ελληνική ποίηση.

   ...Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου και ιδιαίτερα οι κοινόχρηστοι και οι εξωτερικοί χώροι είναι πράγματι υπέροχοι, και οι παροχές και το service προς τους "ναυάρχους" -όπως μας αποκαλούσε όλο το προσωπικό- απεριόριστα. Μόνο η θάλασσα ήταν …λιγότερο θερμή (λόγω εποχής) και δεν μας προκαλούσε για μπάνια.

   ...'Ετσι, τις δύο στην ουσία ημέρες που παραμείναμε στο νησί (γιατί την πρώτη και την τελευταία ημέρα βρισκόμαστε συνεχώς "καθ' οδόν") πέραν από τις ανέσεις του συγκροτήματος, απολαύσαμε τις επισκέψεις και ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδρομής, ενώ τα δύο βράδια διασκεδάσαμε με την "Ελληνική μουσικοχορευτική βραδιά" του ξενοδοχείου, το Σάββατο, και με τη δική μας βραδιά τραγουδιού-κιθάρας, την Κυριακή. Κατά την τελευταία είχαμε την ευχαρίστηση να μας κάνουν παρέα και να μας συνοδεύσουν στο τραγούδι οι δύο οικοδεσπότες.

   ...Επειδή όμως τα λόγια δεν μπορούν να αποδώσουν όλα αυτά που ζήσαμε και αισθανθήκαμε, οι παρακάτω φωτογραφίες (ισοδύναμες με χίλιες λέξεις) θα θυμίζουν στους 81 τυχερούς που συμμετείχαμε, τις όμορφες εμπειρίες και την ευχάριστη διάθεση όλων αυτό το τετραήμερο. Και ίσως να γίνουν η αφορμή και να προκαλέσουν και άλλους να μας συνοδεύσουν σε επόμενες εκδρομές μας.

  ...Ακολουθούν στιγμιότυπα από το εκδρομικό τριήμερο.


Cick στα εικονίδια για μεγέθυνση φωτογραφιών .


Πρώτη ημέρα, ΠΑ 13/5/16:
Αθήνα, Ρίο-Αντίρριο, Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Αχαράβη.
Δεύτερη ημέρα, ΣΑ 14/5/16:
Αχαράβη - Κέρκυρα. Ξενάγηση στο Αχίλλειο.
Μία 12-λεπτη παρουσίαση με όμορφες εικόνες της Κέρκυρας (από το διαδίκτυο)
Μετά το Αχίλλειο, βόλτα ως το Κανόνι και επιστροφή στο Ξενοδοχείο.
Απογευματινή συνάντηση και παρουσίαση του video από κ. Β. Χαρλαύτη
Το Σαββατόβραδο το ξενοδοχείο μας προσέφερε Ελληνική μουσικοχορευτική βραδιά!


Τρίτη ημέρα, ΚΥ 15/5/16:
Βόλτα από την ανατολική πλευρά προς Κέρκυρα, προσκύνημα στον Αγ. Σπυρίδωνα,
το happening στο Liston, επιστροφή.
Το απόγευμα βόλτα ως την Παλαιοκαστρίτσα
και επίσκεψη στην Ι. Μ. Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοκαστρίτισσας.
Το βράδυ αποχαιρετιστήριο "πάρτυ" με τραγούδι και κιθάρα.


Τέταρτη ημέρα, ΔΕ 16/5/16:
Επιστροφή Αθήνα μέσω Ηγουμενίτσας, Ακτίου, Ναυπάκτου, και γέφυρας Αντιρρίου-Ρίου.

   Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας,
στις 19-3-2016.


  ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Με την έναρξη της συνεδρίας, εξελέγησαν από τα μέλη της Γ.Σ. (διά βοής) ο Πρόεδρος (Αντιναύαρχος Αντώνιος Θεοχάρης) και ο Γραμματεύς (Αντιναύαρχος (Μ) Αντώνιος Δημόπουλος) της Γ. Συνελεύσεως.

  ...Ακολούθησε η "έκθεση πεπραγμένων 2015" και ο οικονομικός απολογισμός (για την περίοδο από 14-3-2015 μέχρι και 18-3-2016) του Δ.Σ., από τον Πρόεδρο αυτού, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννη ΠΝ. Επίσης, αναγνώσθηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι "η όλη οικονομική διαχείριση εγένετο νομότυπα και κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και τις αρχές της χρηστής οικονομικής τάξεως, χωρίς την παραμικρή αταξία ή οιαδήποτε ατέλεια".
Κατόπιν αυτού απηλλάγη ομόφωνα η διοίκηση του Συνδέσμου από κάθε οικονομική ευθύνη για τη μέχρι την 18 Μαρτίου 2016 οικονομική διαχείριση.

  ...Στο σημείο αυτό ο προεδρεύων της Γ.Σ. έθεσε το θέμα όπως, για την έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των μελών, διευκολύνει και είναι σκόπιμο να έχουν στη διάθεσή τους τον οικονομικό απολογισμό προ της εγκρίσεώς του και απαλλαγής του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη. Η πρόταση αυτή έγινε ομόφωνα αποδεκτή και θα τηρείται εις το μέλλον.
Διευκρινίζεται πάντως ότι όλοι οι οικονομικοί ισολογισμοί παρελθόντων ετών αναρτώνται εις την ιστοσελίδα του Συνδέσμου, συνοδεύοντες το κείμενο του αντίστοιχου ετησίου απολογισμού πεπραγμένων, όπως και του φετινού.

  ...Το πλήρες κείμενο του απολογισμού του ΔΣ, όπως αναγνώσθηκε από τον Αντιναύαρχο Ξενοφώντα Μαυρογιάννη προς τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως ΣΑ/ΣΝΔ της 19ης Μαρτίου 2016, μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.


Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader:  


  ...Όλοκληρωθέντος του απολογισμού πεπραγμένων από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ακολούθησε ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Σπυρ. Περβαινά ΠΝ, επί σειράς θεμάτων που τους αφορούν, και κυρίως για τα έχοντα σχέση με την κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει όλοι οι απόστρατοι. Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήματα των παρευρισκομένων.

  ... Η Γ.Σ. της 19ης-3-2016 περατώθηκε ολίγον εσπευσμένα, ώστε να μπορέσουν οι παραβρεθέντες να μεταβούν και να συμμετάσχουν στην κηδεία του αποθανόντος βετεράνου συναδέλφου και μέλους του ΣΑ/ΣΝΔ, Αντιναυάρχου Αγγέλου Δαμιράλη Π.Ν.

  ...Ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Γ. Σ.
(Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση).
   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ.,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στις 11-03-2016.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016, στην κεντρική πλατεία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ., παρουσία του Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Γεωργίου ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ Π.Ν. και των μελών του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου.

  ...Ο ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, Αντιναύαρχος Γεώργιος ΛΕΒΕΝΤΗΣ Π.Ν. παρέδωσε καθήκοντα Διοικητού στον Υποναύαρχο Βασίλειο ΘΕΟΛΟΓΙΤΗ Π.Ν.

  ...Στην όμορφη και παραδοσιακή αυτή τελετή είχαν προσκληθεί και παρέστησαν το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας και πολλά μέλη μας, ο δε Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξ. Μαυρογιάννης ΠΝ, προσέφερε τιμής ένεκεν την πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Διοικητή, για την άριστη συνεργασία και τη συνδρομή του προς το Σύνδεσμο.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή. Με click σε κάθε εικονίδιο μεγεθύνεται.


   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Δ.Δ.Μ.Ν
στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στις 10-03-2016.


  ...Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ).

  ...Ο ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, Αντιναύαρχος Γεώργιος ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Π.Ν. παρέδωσε καθήκοντα Διοικητού στον Αντιναύαρχο Μιχαήλ ΚΑΟΥΤΣΚΗ Π.Ν.

  ...Στην τελετή, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ ΠΝ, παρέστη σύσσωμο το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί και αντιπροσωπείες πολιτικού προσωπικού του ΠΝ καθώς και μέγας αριθμός προσκεκλημένων.

  ...Στην τελετή παρέστησαν και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο δε Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξ. Μαυρογιάννης ΠΝ, προσέφερε τιμής ένεκεν την πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Διοικητή, για την άριστη και πολύχρονη συνεργασία με το Σύνδεσμο.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.
(Click στα εικονίδια για μεγέθυνση)   Συμμετοχή του Δ.Σ. και μελών του ΣΑ/ΣΝΔ στα εγκαίνια της Εκθέσεως "Ιστορίες Ανδρείας"
που συνδιοργάνωσε το ΓΕΝ με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού,
στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016.


   ...Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18:00 τα εγκαίνια της εκθέσεως "Ιστορίες Ανδρείας" στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Ι.Μ.Ε).

   ...Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής ¶μυνας κ. Ιωάννης Ταφύλλης, Επίτιμοι Αρχηγοί και τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου.
Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ είχαν προσκληθεί από το ΓΕΝ και παρέστησαν στην εκδήλωση.

   ...Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου προηγήθη η τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη μνήμη των τριών απωλεσθέντων ανδρών του ΠΝ κατά το μοιραίο δυστύχημα του Ε/Π 28 στη νήσο Κίναρο. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και η ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων μεταξύ της στρατιωτικής ηγεσίας των Ε.Δ. και των υπευθύνων οργανώσεως της εκθέσεως από πλευράς Ι.Μ.Ε.

   ...Στο πρώτο μέρος της τελετής εγκαινίων, η μπάντα του Π.Ν. μας κράτησε συντροφιά με ένα ημίωρο κλασικής μουσικής (το πρόγραμμα φαίνεται στην επισυναπτόμενη κατωτέρω πρόσκληση) ενώ στη συνέχεια έγινε το επίσημο άνοιγμα του χώρου της εκθέσεως, με κοπή της ταινίας από τον ΑΓΕΕΘΑ.
Μετά την περιήγηση των προσκεκλημένων στα εκθέματα, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση μικρού κοκτέϊλ.

  ...Ο σκοπός και το περιεχόμενο της εκθέσεως, όπως αυτά ανακοινώθηκαν στο κοινό μέσω του ημερησίου τύπου (εδώ από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), μπορούν να διαβαστούν, πιέζοντας εδώ .

  ...Ακολουθούν η φωτοτυπία της προσκλήσεως με το μουσικό πρόγραμμα και ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση (φωτογραφίες ΣΑ/ΣΝΔ και Γρ.Δημ.Σχέσεων ΓΕΝ).


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Συμμετοχή Δ.Σ. και μελών ΣΑ/ΣΝΔ στη Δοξολογία για τους Ευεργέτες και Δωρητές Ανεγέρσεως & Αγιογραφήσεως
του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου ΣΝΔ, την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016.


   ...Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016 και από ώρας 07:30 έως 10:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Θεία λειτουργία και στη συνέχεια Δοξολογία μετά αρτοκλασίας, υπέρ των ευεργετών και δωρητών της ανεγέρσεως και αγιογραφήσεως του Ναού.

   ...Η εκδήλωση οργανώθηκε από τη Σ.Ν.Δ. αλλά με πρωτοβουλία του Αντιναυάρχου Καραμανώλη, επί Διοικήσεως της Σχολής υπό του οποίου, απεφασίσθη η ανέγερση του Ι.Ναού. Η θεμελίωσή του έγινε το 1996 και ολοκληρώθηκε η κατασκευή περί τα τέλη του 1998. Τα θυρανοίξια έγιναν την άνοιξη του 1999.

   ...Στη Δοξολογία είχαν προσκληθεί και παρέστησαν, οι ευεργέτες και οι κατά καιρούς δωρητές για την ανέγερση και αγιογράφηση, μετά των οικογενειών τους, εν ενεργεία Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Π.Ν. και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

   ...Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. έχει προσφέρει δύο φορές για την αγιογράφηση του Ναού, οι συγκεκριμένες δε αγιογραφίες, της Αναλήψεως (στη μεγάλη ανατολική αψίδα πάνω από το Ιερόν) και της Γεννήσεως (στη νότια αψίδα, εις μνήμην Ναυάρχου Λ. Παληογιώργου) φαίνονται και στις παρακάτω φωτογραφίες.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Συμμετοχή Δ.Σ. και μελών ΣΑ/ΣΝΔ στην Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αντιναυάρχου (ε.α.) Α. Δημητρακοπούλου ΠΝ,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18:00, στηνΑίθουσα Τροπαίων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η παρουσίαση του νέου βιβλίου, του Αντιναυάρχου (ε.α.) Αναστασίου Δημητρακοπούλου Π.Ν., "Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1874-1912".

  ...Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, είχαν προσκληθεί και παρέστησαν εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, πνευματικού και πολιτικού κόσμου, εν ενεργεία Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Π.Ν. μέγας αριθμός αποστράτων, Αξιωματικοί και καθηγητές της Σχολής και αντιπροσωπεία Ναυτικών Δοκίμων. Προσκεκλημένο και παρόν ήταν και σύσσωμο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Προς τους προσκεκλημένους απεύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Ν.Μ.Ε. κυρία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, και το βιβλίο παρουσίασαν ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κύριος Θάνος Βερέμης, ο Αντιναύαρχος (ε.α.) Ευάγγελος Σακελλαρίου Π.Ν. και ο συγγραφέας.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Συμμετοχή μέλους του Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Γενικού Επιθεωρητή Π.Ν.
από τον Αντιναύαρχο (Μ) Γεώργιο Χριστόπουλο ΠΝ στον Υποναύαρχο (Μ) Κωνσταντίνο. Μανωλιουδάκη ΠΝ,
στις εγκαταστάσεις της ΓΕΝ/ΓΕΠΝ (Βοτανικού), την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 12:00, στις εγκαταστάσεις της ΓΕΝ/ΓΕΠΝ στο Βοτανικό, η εθιμοτυπική τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Ναυάρχου Γενικού Επιθεωρητή, από τον Αντιναύαρχο (Μ) Γεώργιο Χριστόπουλο Π.Ν. προς τον Υποναύαρχο (Μ) Κωνσταντίνο Μανωλιουδάκη Π.Ν.

  ...Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από τον παραδίδοντα Ναύαρχο, είχαν προσκληθεί και παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης Π.Ν. Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και προσωπικό της ΓΕΠΝ καθώς και μεγάλος αριθμός των διατελεσάντων κατά το παρελθόν Γενικών Επιθεωρητών Π.Ν. Προσκεκλημένος και παρών ήταν και ο Υποναύαρχος (Μ) ε.α. Αντ. Αναστασάκης του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., ως διατελέσας Γενικός Επιθεωρητής Π.Ν.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016.


   ...Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, στις 11:00 το πρωί, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, όπως έχει καθιερωθεί από το 2007 κ.ε. ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας. Η τελετή έγινε αυτή τη φορά στην "αίθουσα τροπαίων" του νέου κτηριακού συγκροτήματος της Σχολής.

   ...Σ' αυτήν παραβρέθηκαν από πλευράς Π.Ν. ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης Π.Ν., συνοδευόμενος από τον Α.Σ., Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Καραγεώργη Π.Ν. και τον Διοικητή Δ.Δ.Μ.Ν., Αντιναύαρχο (Μ) Γεώργιο Χριστόπουλο Π.Ν. Από πλευράς Σ.Ν.Δ. παρίσταντο ο Διοικητής, Υποναύαρχος Γεώργιος Λεβέντης Π.Ν., ο Υποδιοικητής, Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Πελεκανάκης Π.Ν., ο κοσμήτορας της Σχολής κ. Ιωάννης Κούκος, Αξιωματικοί του επιτελείου της και αντιπροσωπεία Ναυτικών Δοκίμων.

   ...Η προσέλευση των μελών μας μετά συζύγων υπήρξε για άλλη μια φορά αθρόα, οι δε παρουσίες υπερέβησαν τις 130, παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. περί δυσμενών καιρικών συνθηκών, που ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν.

   ...Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των προσελθόντων μελών μας, διεκρίνετο μία πλειάδα Βετεράνων μας του Β' Π.Π. (οι Ναύαρχοι Γεώργιος Μόραλης, Βασίλειος Μητσάκος, Σπυρίδων Καψάλης, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Βασίλειος Ζήσης και Λέανδρος Μπάσμπας), οι οποίοι μας ετίμησαν για μια ακόμη φορά με την παρουσία τους. Παραβρέθηκαν ακόμη, ως προσκεκλημένοι από το Δ.Σ., ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Μ.Υ.Ν. κ. Ελευθέριος Σφακτός, ο εκπρόσωπος του Π.Μ./Σ.Α.Σ.Υ./Π.Ν. Αντιπλοίαρχος (ε.α.) Δημήτριος Δέδης, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο εκπρόσωπος του Ν.Ο.Ε. κ. Δημήτριος Παντελεημονίτης και ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, κύριος Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

   ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου θέλει να ευχαριστήσει και από αυτή τη στήλη τη Διοίκηση της Σχολής για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για διάθεση του χώρου, την πλήρη προετοιμασία του (καθίσματα, videoprojector, μικροφωνική εγκατάσταση κ.λπ) καθώς και την παραχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στα μέλη μας προς το Μουσείο Ιστορίας της ΣΝΔ και, φυσικά, προς τον Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου.

   ...Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εορταστική αυτή εκδήλωσή μας.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.