ΟΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣΟι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2017
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
πιθανώς να έχουν αφαιρεθεί από το site.

   Το Χριστουγεννιάτικο γεύμα του ΣΑ/ΣΝΔ στο Ν.Ο.Ε., το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017.


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας οργάνωσε το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου (στη 1 το μεσημέρι), την πρώτη για φέτος (και εβδόμη συνολικά) συνεστίαση των μελών του, με τη ευκαιρία των γιορτινών ημερών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, 2018. Δόθηκε έτσι άλλη μια ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να απολαύσουμε την παρέα αγαπητών συναδέλφων και φίλων με τις οικογένειές τους, στο οικείο και φιλόξενο περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, με τη μαγευτική θέα προς το Μικρολίμανο και τον Σαρωνικό και τις πάντα ποιοτικές γεύσεις του μπουφέ του.

  ...Ο καιρός και αυτή τη φορά μας έκανε τη χάρη και, παρά τις ανησυχητικές προβλέψεις, εξελίχθηκε σε μια σχεδόν ηλιόλουστη μέρα, με αρκετά καλή θερμοκρασία για την εποχή.

  ...Για δεύτερη φορά, από το Μάρτιο του 2014 που πρωτοξεκινήσαμε αυτή την "παράδοση" των μεσημεριανών γευμάτων στο Ν.Ο.Ε. οι δηλώσεις συμμετοχής ήταν τόσες πολλές, που μας υποχρέωσαν να κλείσουμε και τη δεύτερη αίθουσα του Ομίλου, την αίθουσα "Ναυμαχιών". Έτσι, παρά τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, ο αριθμός των τελικά συμμετασχόντων έφθασε τα 164 άτομα, πράγμα που επιβεβαιώνει την ανάγκη του κόσμου μας να βρίσκεται πιο συχνά μαζί με φιλικά του πρόσωπα της "οικογένειας" του Ναυτικού, και να αναζητά ευκαιρίες για να ξεφεύγει, με μικρά έστω αλλά ευχάριστα και οικονομικά διαλείμματα, από την πιεστική καθημερινότητά του.

  ...Όπως έχει γίνει πια κανόνας, το γεύμα ήταν "μετά μουσικής", με τον γνωστό πιανίστα του Ομίλου κ. Λαουτάρη, να εκτελεί ακούραστα και χωρίς διακοπή μια μεγάλη γκάμα μουσικών επιλογών. Δεν έλλειψαν στο τέλος οι προσπάθειες κάποιων "καλλίφωνων" της παρέας μας να πιάσουν το μικρόφωνο, για να ...συμπληρώσουν τη μουσική μας διασκέδαση. Και αν αυτοί δεν πέτυχαν απόλυτα το στόχο, την κατάσταση διόρθωσε με τον καλύτερο τρόπο η αγαπητή σε όλους σύζυγος συναδέλφου και ταλαντούχος πιανίστα, Κα Πηνελόπη Μήλιου-Καζάση, που ολοκλήρωσε όμορφα με τις ρομαντικές νότες της το μουσικό μας απόγευμα.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ευχάριστη αυτή εκδήλωση, που απετέλεσε και την αποχαιρετιστήρια ομαδική συνάντησή μας μέσα στον χρόνο που φεύγει.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Συμμετοχή του Δ.Σ. στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου, στη ΣΝΔ, στις 6 Δεκεμβρίου 2017.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 11:00 στην 'Πλατεία Ελευθερίας' της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή εορτασμού του προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

  ...Στην τελετή χοροστάτησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και Παροναξίας κ.κ. Καλίνικος, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, οι Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων ή εκπρόσωποί τους, μέλη της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Έλληνες ομογενείς Γερουσιαστές/Βουλευτές από Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά και Νότια Αφρική), αντιπροσωπείες ξένων κρατών, μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ε.Δ και Σ.Α και αντιπροσωπείες σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών.

  ...Στην τελετή ήσαν επίσης προσκεκλημένοι και παρέστησαν ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Μετά το πέρας της επίσημης τελετής ακολούθησε μικρή δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Συμμετοχή του Δ.Σ. και μελών του ΣΑ/ΣΝΔ στα εγκαίνια της Εκθέσεως
"Στον βωμό της Ελευθερίας: Γεώργιος Ιβάνωφ-Σαϊνόβιτς - Ήρωας δύο Λαών"
που συνδιοργάνωσε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Αθήνα με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών,
τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017.


   ...Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 και από ώρας 16:00 τα εγκαίνια της εκθέσεως "Στον βωμό της Ελευθερίας: Γεώργιος Ιβάνωφ-Σαϊνόβιτς - Ήρωας δύο Λαών", στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο ήταν συνδιοργανωτής, μαζί με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Αθήνα.

   ...Τα εγκαίνια έκαμαν από κοινού η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος και η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας, κ. Andrej Duda, οι οποίοι απεύθυναν αντιστοίχως χαιρετισμό και σχόλια για το σκοπό της εκθέσεως.

   ... "Ο Ιβάνωφ προσέφερε και την ζωή του την ίδια, θυσία στον αγώνα για να μην ξαναγίνει η Ευρώπη μια 'σκοτεινή ήπειρος'", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στη δράση του και πρόσθεσε: "Ο Ιβάνωφ είχε δύο πατρίδες, την Πολωνία και την Ελλάδα, και στην σύντομη αλλά ηρωική ζωή του κατάφερε να κάνει και τους δύο λαούς μας, τον Πολωνικό και τον Ελληνικό, βαθύτατα υπερήφανους, αρχικώς για τα επιτεύγματά του στον αθλητισμό και, ακολούθως και κυρίως, για την προσφορά του στον υπέρ Ελευθερίας υπέρτατο Αγώνα κατά του Ναζισμού".

   ... Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην επιγραφή που υπάρχει στον τάφο του, στο 3ο Κοιμητήριο Νικαίας, όπου αναγράφεται: "Γεώργιος Ιβάνωφ, έπεσε υπέρ της Ελευθερίας". "Καταδεικνύει", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "ότι για εμάς, για την Ελλάδα και την Πολωνία, η Ελευθερία είναι έννοια υπαρξιακή. Και ότι στους ταραγμένους καιρούς που σήμερα ζούμε πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι αγαθά που χρειάζονται διαρκή υπεράσπιση. Ότι δεν είναι δεδομένα. Και ότι όταν φτάσει το σημείο να σκεφτόμαστε αν είναι δεδομένα, είναι ήδη πολύ αργά".

   ... Για το "κίνητρο της Ελευθερίας", μίλησε και ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, αναφερόμενος, παράλληλα, στην "ιδιαίτερη σημασία" που έχει για την χώρα του, η διατήρηση της μνήμης του Ιβάνωφ, στην Ελλάδα. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη για την Ελευθερία ήταν το κίνητρο για τις πράξεις αυτού του εξαιρετικού νέου", είπε και συμπλήρωσε ότι "χάρη στη στάση του Ιβάνωφ, οι νέες γενιές στην Ελλάδα και την Πολωνία έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται τα όνειρά τους, σε ελεύθερες χώρες".

   ... Κάνοντας, επίσης, αναφορά στη σημασία της ασφάλειας, που πρέπει να αισθάνονται οι πολίτες, τόνισε ότι "δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Πολωνία, συνορεύουν με χώρες όπου υπάρχουν συρράξεις και ως υπερασπιστές των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δύο χώρες "καταλαβαίνουν καλύτερα ότι είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να στέκουμε αλληλέγγυοι στις προκλήσεις".

   ... Ενδεικτικό της σημασίας της δράσης του Ιβάνωφ, το γεγονός ότι τρεις χώρες -η Πολωνία, η Ελλάδα και η Αγγλία- του απένειμαν ανώτατα πολεμικά παράσημα και τιμητικές διακρίσεις για την μεγαλειώδη προσφορά του στον αγώνα της πολιτισμένης Ανθρωπότητας κατά του Ναζισμού. Συγκεκριμένα, από την Ελληνική Πολιτεία απονεμήθηκε στον Ιβάνωφ μεταθανάτια, στις 25 Μαΐου 1976, από τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, το "Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας", που αποτελεί το ανώτατο πολεμικό παράσημο της Ελλάδος.

   ...Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξ. Μαυρογιάννης, ήταν από τους κυρίους ομιλητές, που παρουσίασε τη ζωή και τη δράση του τιμωμένου ήρωα, ενός από τους πιο σημαντικούς ήρωες της αντίστασης κατά του Ναζισμού στην κατεχόμενη Ελλάδα. Οι άλλοι ομιλητές ήσαν: Ο ιστορικός του Πολωνικού Πολεμικού Μουσείου, κ. Mikolaj Kubacki, o Στρατηγός ε.α. Παναγιώτης Μοσχολιός και η εγγονή της μητέρας και του θετού πατέρα του ήρωα (δηλ ανιψιά του) κ. Λεονάρδα Λαμπριανίδου.

   ...Μέλη του Δ.Σ. και πολλά άλλα μέλη του Συνδέσμου μας είχαν προσκληθεί και παρέστησαν στα εγκαίνια της εκθέσεως.

   ...Με το πέρας των εγκαινίων, οι κ.κ. Παυλόπουλος και Ντούντα ξεναγήθηκαν στον χώρο της εκθέσεως.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


Η φθινοπωρινή εκδρομή μας στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο)
από 10 μέχρι 12 Νοεμβρίου 2017.


   Το δεύτερο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Νοεμβρίου), 33 συνάδελφοι και φίλοι με τις οικογένειές τους, πραγματοποιήσαμε μια πολύ όμορφη εκδρομή στην Ήπειρο, 14 ολόκληρα χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή μας στον ίδιο προορισμό.

   Η εκδρομή μας ξεκίνησε και τελείωσε με υπέροχη λιακάδα, που μας επέτρεψε να θαυμάσουμε την ομορφιά της ελληνικής φθινοπωρινής φύσης. Αλλά και η δεύτερη μέρα που ήταν βροχερή, μας αποζημίωσε με το παραπάνω, γνωρίζοντάς μας πως τα ηπειρώτικα βουνά είναι το ίδιο ελκυστικά για τους φυσιολάτρες, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

   Αναχωρώντας το πρωί της Παρασκευής και με δύο ενδιάμεσες στάσεις φθάσαμε νωρίς το απόγευμα στην πρωτεύουσα, Ιωάννινα. Εκεί απολαύσαμε το μεσημεριανό μας γεύμα στο εστιατόριο του συγκροτήματος "Φρόντζου Πολιτεία", που από μια κορυφή λόφου προσφέρει πανοραμική θέα της πόλεως, στην όχθη της λίμνης Παμβώτιδας. Μετά το γεύμα καταλήξαμε στο ξενοδοχείο "Grand Serai-Xenia" των Ιωαννίνων, όπου θα παραμέναμε το τριήμερο.

   Το πεντάστερο ξενοδοχείο μας υποδέχτηκε "φορώντας" ήδη τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμησή του. Για τους παλαιότερους από μας, το περιβάλλον μας φάνηκε κάπως γνώριμο. Πράγμα φυσικό, αφού στην ίδια θέση ήταν το παλαιό "Ξενία", στο οποίο είχαμε μείνει πριν 14 χρόνια. Τώρα είναι ανακαινισμένο εκ βάθρων και σαφώς πολυτελέστερο.

   Επειδή το πρώτο μας βράδυ είχε ελεύθερο πρόγραμμα και αφού ο γλυκός καιρός το επέτρεπε, δόθηκε σε πολλούς η ευκαιρία να περπατήσουν στη ζωντανή -λόγω και του φοιτητόκοσμου- πόλη, ή να κάνουν μια βόλτα ως το κάστρο και τη λίμνη της.

   Η δεύτερη μέρα, Σάββατο, ξημέρωσε με βροχή, πράγμα που στην αρχή φάνηκε ότι θα μας χαλούσε το πρόγραμμα, το οποίο ξεκινούσε με επίσκεψη στο Μουσείο Πολέμου στο Καλπάκι. Φθάνοντας εκεί μας περίμενε μια ακόμα απογοήτευση: υπήρχε διακοπή ρεύματος (λόγω της καταιγίδας), άρα έπρεπε να ξεχάσουμε την ξενάγηση. Παρά τούτο, με φως ...από τα κινητά μας και χάρη στο φιλότιμο και την προθυμία των δύο στρατιωτών/ξεναγών, είχαμε μια σύντομη αλλά ικανοποιητική (και ταυτόχρονα "γραφική" λόγω του μισοσκόταδου) ενημερωτική ξενάγηση.

   Από το Καλπάκι επιστρέψαμε προς τα Ζαγοροχώρια, με πρώτη στάση στο Μονοδένδρι. Η σχεδιαζόμενη όμως πεζοπορία (~800 μ.) για μετάβαση ως τη Μονή Αγ. Παρασκευής, πάνω ακριβώς από τον Βοϊδομάτη και τη χαράδρα του Βίκου, ματαιώθηκε λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης, και έτσι προχωρήσαμε προς την τρίτη στάση του προγράμματος: το διπλανό χωριό των Άνω Πεδινών. Είχαμε πρόσκληση για γεύμα που η σύζυγος παλαιού συναδέλφου, Κα Νέλη Αντωνοπούλου με το γιό της Τάκη, είχε την ευγένεια να προσφέρει στους συναδέλφους του τέως συζύγου της. Ήταν ένα σπιτικό (στην κυριολεξία) γεύμα, στον παραδοσιακό ξενώνα "Το Σπίτι του Ορέστη", που διατηρεί η φίλης της προσκαλούσας και Πρόξενος της Γαλλίας στα Ιωάννινα, Κα Παγκρατίου.

   Οι ώρες περάσαν ευχάριστα σε ζεστή, "οικογενειακή" ατμόσφαιρα, και με δυσκολία αποφασίσαμε κάποια στιγμή να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για τα Γιάννενα. Αλλά προηγουμένως ευχαριστήσαμε θερμά την ιδιοκτήτρια και την κυρία Αντωνοπούλου για τη φιλοξενία, προσφέροντες στην τελευταία αναμνηστικά δώρα.

   Η τρίτη μέρα, Κυριακή, προς μεγάλη μας ικανοποίηση ξημέρωσε ξανά με ήλιο, και έτσι μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα των επισκέψεών μας στα Ιωάννινα, με ένα πέρασμα με πλοιάριο στο "Νησί" της λίμνης και ξενάγηση στο "Μουσείο του Αλή Πασά". Ο ξεναγός μας, που τις προηγούμενες μέρες δεν είχε ευκαιρία να μας "περιποιηθεί", μας έκανε μια πλήρη και ενημερωτικότατη ξενάγηση στο παλαιό ξύλινο οίκημα (πρώην μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα), στο οποίο έζησε τις τελευταίες μέρες, μέχρι τη δολοφονία του, ο Αλή Πασάς. Σήμερα, χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, έχει μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό μουσείο, με αντικείμενα, φορεσιές και εικόνες της εποχής εκείνης. Από όλα τα αντικείμενα, δύο είναι επιβεβαιωμένο ότι ανήκαν στον ίδιο τον Αλή Πασά: Η πολύ μακριά (μήκους 1,62 μ.) πίπα του και το καριοφίλι του, φιλοτεχνημένο περίτεχνα από χρυσό και ασήμι, δείγμα της παραδοσιακής ηπειρώτικης τέχνης, μήκους 1,56 μ. με την εγχάρακτη επιγραφή, σε λόγια γραφή, «Αλη-Παcια 1804».

   Από το νησάκι της λίμνης και τα Ιωάννινα αναχωρήσαμε πριν το μεσημέρι για το γραφικό Μέτσοβο. Δεν είχαμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας για να επισκεφθούμε την Πινακοθήκη ή το Τυροκομείο του Ιδρύματος Αβέρωφ, αλλά μας έφθασε για μια σύντομη βόλτα στην πάντα όμορφη πόλη και για να απολαύσουμε την τοπική κουζίνα της. Ορισμένοι από τους εκδρομείς επισκεφθήκαμε και τον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής, με το σπάνιας τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Τα ψηφιδωτά μωσαϊκά Ραβένας (μοναδικά στην Ελλάδα) που μέχρι πρότινος τον κοσμούσαν, έχουν μεταφερθεί για προφύλαξη σε παρακείμενο μουσειακό χώρο.

   Κατά το ταξίδι του γυρισμού είμαστε ίσως ελαφρά κουρασμένοι από το πυκνό σε μετακινήσεις και επισκέψεις πρόγραμμα, αλλά γεμάτοι ομορφιά, φύση και ιστορία. Με συζητήσεις μεταξύ μας και ανταλλαγές εντυπώσεων για τα όσα γνωρίσαμε ή ξαναθυμηθήκαμε αυτό το τριήμερο, φθάσαμε γύρω στις 10 το βράδυ στα σημεία εκκίνησης.

   Σίγουρα ο καθένας απ' όσους λάβαμε μέρος σ' αυτή την εκδρομή έχει συγκρατήσει τις δικές του εντυπώσεις και εικόνες. Εμείς, με τη σειρά των φωτογραφιών που ακολουθεί και που είναι επιλεγμένες από ένα αρκετά μεγαλύτερο αριθμό, προσπαθούμε να δώσουμε μια γεύση απ' όσο περισσότερες κοινές στιγμές μας μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, ελπίζοντας και ευχόμενοι ότι και άλλοι "συνταξιδευτές" μας, με τις εξ ίσου όμορφες ή και ακόμα καλύτερες φωτογραφίες τους που θα θελήσουν να μοιραστούν μαζί μας, θα συμπληρώσουν και θα πλουτίσουν την αναμνηστική αυτή συλλογή.

(Με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Παρ. 10 Νοεμβ. 2017 - 1η ημέρα εκδρομής: Αθήνα - Ιωάννινα
Σάβ. 11 Νοεμβ. 2017 - 2η ημέρα εκδρομής: Ιωάννινα-Καλπάκι-Μονοδένδρι-Άνω Πεδινά-Ιωάννινα
Κυρ. 12 Νοεμβ. 2017 - 3η ημέρα εκδρομής: Ιωάννινα-Νησάκι-Μέτσοβο-επιστροφή

   ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ Ν. Β. 'ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ', ΣΤΙΣ 10 ΝΟEMΒΡΙΟΥ 2017.


   Την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10:00, πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού σε καιρό πολέμου και ειρήνης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

  Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων.

  Στην τελετή παρέστησαν Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ. Επίσης παρευρέθησαν μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, Βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιπροσωπείες Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Υπαξιωματικών, καθώς και συγγενείς των πεσόντων.

  Εκ μέρους του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. παρέστη και κατέθεσε στέφανο στο μνημείο πεσόντων ο Γραμματέας του Δ.Σ. Αντιναύαρχος (ε.α.) Δημοσθ. Πλαμαντούρας ΠΝ.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση καφέ και αναψυκτικών στο κτήριο του Επιτελείου ΔΝΕ, την πρώην δηλαδή Λέσχη Αξιωματικών ΔΝΕ, όπως την ξέρουμε οι παλαιότεροι.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεπτή αυτή τελετή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:

(με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Η τάξη 1963-67 συμπλήρωσε φέτος τα 50 χρόνια από την αποφοίτηση από τη Σ.Ν.Δ. και τα εόρτασε
στις 23 Σεπτεμβρίου 2017.
[από τον Δ.Λ.]
  ...Στις 23 Σεπτεμβρίου η τάξη 1963-67 γιόρτασε τα 50 χρόνια από την αποφοίτησή της από τη Σ.Ν.Δ.

  ...Το εορταστικό πρόγραμμα της εκδηλώσεως περιελάμβανε φωτογράφιση σε εξωτερικούς χώρους της Σχολής, τρισάγιο στη μνήμη των θανόντων συναδέλφων/συμμαθητών στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου, καλωσόρισμα από τον Διοικητή της Σχολής Υποναύαρχο Γ. Πελεκανάκη Π.Ν. και ενημέρωση για τη σημερινή οργάνωση, τους εκπαιδευτικούς τομείς και τον τρόπο εκπαιδεύσεως των Ναυτικών Δοκίμων, από τον Διευθυντή Ναυτικής Εκπαιδεύσεως, Αντιπλοίαρχο Μ. Γαβαλά Π.Ν.

  ...Πριν το τέλος της επισκέψεως, οι παρευρισκόμενοι με τις συζύγους των ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Σχολής από τον Λέκτορα κ. Ζ. Φωτάκη.

  ...Το εορταστικό πρόγραμμα της εκδηλώσεως ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (ΝΟΕ).

  ...Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους και τρεις Λίβυοι ε.α. Αξιωματικοί, απόφοιτοι της Σ.Ν.Δ.: Ο επί 24 χρόνια (Φεβ.1970 έως Οκτ.1994) Αρχηγός Λιβυκού Ναυτικού, Ναύαρχος ABDULLATIF SHAKSHUKI, ο Αρχιπλοίαρχος MSALEM SALEM και ο Πλοίαρχος ABDULBASET ELHARBI, συνοδευόμενοι από τις συζύγους των.

  ...Κατά γενική ομολογία η όλη εκδήλωση σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.

  ...Κλείνουμε, με μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επίσκεψη στη Σχολή Δοκίμων και το δείπνο στο Ν.Ο.Ε., μικρό δείγμα των ωραίων στιγμών που ξαναζήσαμε σ' αυτό το νοερό μας ταξίδι πίσω στον τόπο και το χρόνο του κοινού μας ξεκινήματος...

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων,
στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.


  ...Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10:00 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η ορκωμοσία των νεοεισαχθέντων πρωτοετών Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού.

  ...Στην τελετή της ορκωμοσίας, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ν.Τσούνης ΠΝ, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), αντιπροσωπεία Αξιωματικών της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού, αντιπροσωπεία Στρατιωτικού και Καθηγητικού προσωπικού της Σχολής, καθώς και οι συγγενείς των ορκιζομένων. Είχε προσκληθεί επίσης και παρέστη ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφών Μαυρογιάννης Π.Ν.

  ...Το σύνολο των εισαχθέντων φέτος στη Σ.Ν.Δ. είναι 45 άτομα και συγκεκριμένα 30 Μάχιμοι και 15 Μηχανικοί.
- Εκ των 30 Μαχίμων: 22 είναι Έλληνες (20 άνδρες - 2 γυναίκες), 6 Κύπριοι (4 ά. - 2 γ.), 1 Μαυριτανός και 1 Ιορδανός.
- Εκ των 15 Μηχανικών: 11 είναι Έλληνες (10 ά. - 1 γ.), 3 Κύπριοι και 1 Ιορδανός.

  ...Την ίδια ημέρα, στις 09:00, είχε πραγματοποιηθεί η τελετή εγκαινίων αίθουσας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών των Ν. Δοκίμων, προς τιμήν του ηρωικώς πεσόντος στη ν. Κίναρο, Υποπλοιάρχου Α. ΤΟΥΛΙΤΣΗ ΠΝ, δωρεά της χήρας του, κ. Άννας Μαχαίρα.

  ...Η ανωτέρω τελετή περιελάμβανε δέηση υπερ του θανόντος Υποπλοιάρχου Α. ΤΟΥΛΙΤΣΗ ΠΝ από τον Συνταγματάρχη (ΣΙ) Αρχιμ. Ιουστίνο Μαρμαρινό, αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας, κοπή ταινίας εγκαινίων στην είσοδο της αίθουσας από την Κα Άννα Μαχαίρα και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ν. Τσούνη ΠΝ, σύντομο χαιρετισμό από τον Κο Α/ΓΕΝ και τον Διοικητή της Σχολής, καθώς και επίδοση του θυρεού στη σύζυγο του Υποπλοιάρχου Α. ΤΟΥΛΙΤΣΗ ΠΝ, από τον Διοικητή της Σχολής Υποναύαρχο Γ. Πελεκανάκη ΠΝ.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής. Ακολούθησε μικρή δεξίωση, όπου ο Αρχηγός του ΓΕΝ συνεχάρη τους πρωτοετείς Ναυτικούς Δοκίμους, καθώς και τις οικογένειες τους.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας και την παρέλαση προ των επισήμων, αλλά και από τα προηγηθέντα εγκαίνια της αίθουσας Υποπλοιάρχου Α. Τουλίτση ΠΝ.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Πέμπτη, 21η Σεπτ. 2017 [ώρα 10:00] - Ορκωμοσία των νεοεισαχθέντων πρωτοετών Ν.Δοκίμων του Π.Ν.
Πέμπτη, 21η Σεπτ. 2017 [ώρα 09:00] - Εγκαίνια Αίθουσας «Υποπλοίαρχος Α. Τουλίτσης ΠΝ»

   Στγμιότυπα από τον αποδεξαμενισμό και τη μεθόρμιση του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ»,
την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017


  ...Mετά τρίμηνη παραμονή του Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ σε μόνιμη δεξαμενή των Εληνικών Ναυπηγείων για εργασίες συντηρήσεως, το πλοίο αποδεξαμενίστηκε την Τετάρτη 26-7-2017, και μεθόρμισε στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του, στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης.
Ειδικότερα, έλαβαν χώρα τα εξής:
 • Αποδεξαμενισμός από δεξαμενή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
 • Συνοδεία και απόδοση τιμών από τους Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, επιβαίνοντες σε σκάφος της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ)
 • Συνοδεία και απόδοση τιμών από τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, επιβαίνοντα επί της λέμβου του Αρχηγού Στόλου ΠΑΚ ΦΟΙΝΙΞ, κατά τη διέλευση του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
 • Συνοδεία και απόδοση τιμών από το Διοικητή Ναυστάθμου Σαλαμίνας Αρχιπλοίαρχο Γεώργιο Μπαμπλένη ΠΝ, επιβαίνοντα επί της λέμβου του Διοικητού ΝΣ.
 • Απόδοση τιμών από το σύνολο των Πολεμικών Πλοίων, εν όρμω Ναυστάθμου Σαλαμίνας, με τα πληρώματα παρατεταγμένα επί των καταστρωμάτων.
 • Συνοδεία και απόδοση τιμών από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τύπου S70, Aegean Hawk.
 • Απόδοση τιμών από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού επί του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ».
 • Τιμητική συνοδεία από σκάφη ιδιωτών και Ναυτικών Ομίλων.
 • Κατάπλους στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του.
  ...Κατά την παραπάνω κίνηση, είχαν προσκληθεί από το ΓΕΝ να επιβούν του πλοίου και εκπρόσωποι των δωρητών που συνεισέφεραν στις εργασίες συντηρήσεως και επισκευών του, μεταξύ των οποίων και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Με click στις παρακάτω εικόνες μεταβαίνετε στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ για να δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα ή video αντίστοιχα, από τη διαδικασία της μεθορμίσεως, ορισμένα των οποίων έχουν ληφθεί απο Ε/Π του Πολεμικού Ναυτικού που συνόδευσε τιμητικά το Θ/Κ "ΑΒΕΡΩΦ".

   Επίσκεψη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. στον Αρχηγό ΓΕΝ,
την Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017


  ...Την Πέμπτη 6-7-2017, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑ/ΣΝΔ συναντήθηκε στο Γ.Ε.Ν. με τον Αρχηγό Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη Π.Ν. για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων που απασχολούν το Πολεμικό Ναυτικό και ιδιαίτερα τα εν αποστρατεία στελέχη του.

  ...Η κίνηση αυτή, σε συνέχεια παρομοίας ενημερωτικής συναντήσεως του κ. Α/ΓΕΝ με το Δ.Σ. της ΕΑΑΝ, είναι σαφής ένδειξη του πνεύματος σεβασμού που ανέκαθεν επικρατεί στην αντιμετώπιση των "παλαιοτέρων" από τους διαδόχους τους στην ηγεσία του "εν ενεργεία ΠΝ", και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους προσελθόντες Ναυάρχους ε.α.

  ...Κατά την 45-λεπτη περίπου συνάντηση και σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα, έγινε ελεύθερη συζήτηση επί διαφόρων θεμάτων κοινού μας ενδιαφέροντος. Ο κ. Α/Γ.Ε.Ν. εξέφρασε για άλλη μια φορά το σεβασμό του για τους Αποστράτους, και την εκτίμησή του για τις απόψεις τους. Για το αναφυέν προσφάτως πρόβλημα με την "πιστή τήρηση" των προβλέψεων του υφισταμένου Κ.Ο.Λ. του ΘΑΝ, αναφορικά με την είσοδο ή παραθερισμό των τέκνων και εγγονών των δικαιούχων Αξιωματικών (ε.ε. και ε.α.), εξήγησε τον πραγματικό λόγο που επέβαλε αυτή την "αυστηροποίηση". Ο οποίος ήταν η υπερκάλυψη των δυνατοτήτων του Θερέτρου, που παρετηρείτο ιδίως κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, και είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία σωστής εξυπηρετήσεως τόσο των παραθεριστών όσο και των επισκεπτών.

  ...Αντιλαμβανόμενος πάντως τον "αιφνιδιασμό" των παλαιοτέρων ιδίως μελών και τις ένεκα αυτού αντιδράσεις τους, αφ' ενός μεν εξέδωσε, με το επείγον Ν. Σήμα ΓΕΝ 151755Ζ ΙΟΥΝ '17 (click για να το διαβάσετε), διευκρινιστκές κατευθύνσεις καθ' ότι αφορά στην είσοδο και παραθερισμό στο ΘΑΝ/ΝΒΝΕ, αφ' ετέρου δε δήλωσε ότι παρακολουθεί συνεχώς μέσω των αρμοδίων επιτελών του (Υ/ΓΕΝ, Δ/ΝΒΝΕ) αν βελτιώνεται η κατάσταση, σε βαθμό που θα επέτρεπε κάποια ελαστικοποίηση των μέτρων.

  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, επιθυμεί και από αυτή τη στήλη να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον κ. Α/ΓΕΝ για την ευγενική πρόσκληση και το ενδιαφέρον και κατανόηση που επέδειξε ακούγοντας τα ερωτήματα αλλά και τις σκέψεις και προτάσεις μας.

   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στις τελετές απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου
και της ορκωμοσίας τους ως Σημαιοφόρων Π.Ν., την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017.


  ...Τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017 και ώρα 09:30, έλαβε χώρα στο Μεσόδομο του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (του "Βασσανείου") η τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως, ενώ την επομένη, Τρίτη 4 Ιουλίου 2017 και ώρα 19:00, στην Κεντρική Πλατεία της Σχολής (πλατεία Ελευθερίας), πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2017.

  ...Η τελετή της "απονομής πτυχίων" περιελάμβανε:
 • Απονομή πτυχίων στους 4ετείς Ναυτικούς Δόκιμους από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Γεώργιο Πελεκανάκη ΠΝ.
 • Επίδοση διπλωμάτων Ιστιοπλοΐας και βιβλιαρίων καταχώρησης Ναυτικών Ικανοτήτων Αξιωματικών.
 • Απονομή βραβείων και τιμητικών θυρεών στους πρωτεύσαντες Ναυτικούς Δόκιμους τον αρχηγό των Μαχίμων (Νικόλαο Αγγελάκη) και των Μηχανικών (Μιχαήλ Λούγκο), από το Διοικητή της Σχολής και τον Πρόεδρο του ΣΑ/ΣΝΔ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξενοφώντα Μαυρογιάννη ΠΝ.
 • Απονομή ξιφιδίου της Ιταλικής και Ισπανικής Ναυτικής Ακαδημίας από τους Ακολούθους Αμύνης των αντιστοίχων χωρών, στους ανωτέρω πρωτεύσαντες Ναυτικούς Δόκιμους (Μάχιμο και Μηχανικό).
  ...Επίσης δόθηκαν προς όλους τους αποφοιτήσαντες:
 • Η επίτομη Στρατιωτική-Ναυτική-Αεροπορική Εγκυκλοπαίδεια, προσφορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 • Το βιβλίο "Τα πλοία του Ναυτικού 1826-2017", προσφορά του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
 • Το δίτομο έργο "Τα Ελληνικά Υποβρύχια", προσφορά της Προέδρου του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδας, Αναστασίας Παλούμπη.
  ... Μετά το πέρας των απονομών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων Αξιωματικών εκ ΣΝΔ (το επονομαζόμενο "ΓΛΑΡΟΣ" από το μπρούτζινο γλυπτό στην κορυφή του) από τον Αρχηγό των 4ετών Ν. Δοκίμων, Νικ. Αγγελάκη.

  ...Όπως συμβαίνει από το 2012 κ.ε., βάσει ισχυουσών εγκριτικών αποφάσεων των Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχων Κοσμά Χρηστίδη και Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, προσεκλήθησαν και ενεγράφησαν και φέτος οι νέοι Έλληνες Σημαιοφόροι στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. Έτσι ο Σύνδεσμος απέκτησε και άλλα εν ενεργεία μέλη, τα οποία προσετέθησαν στους Σημαιοφόρους που είχαν εγγραφεί τα προηγούμενα έτη, με απόφαση δε του Δ.Σ., η εγγραφή και η συνδρομή πρώτου έτους (2017) ήταν για τους νέους Σημαιοφόρους δωρεάν.

  ...Την επομένη, 4/7, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων τάξεως 2017, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Τα ξίφη στους νέους Σημαιοφόρους επέδωσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

  ... Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων ή εκπρόσωποί τους, μέλη της Κυβερνήσεως, του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) ή εκπρόσωποί τους, πρώην Υπουργοί, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες των ΕΔ και ΣΑ, τα προεδρεία και μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. και της Ε.Α.Α.Ν. καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων Σημαιοφόρων.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής. Του λόχου προηγούντο οι 37 νέο-ορκισθέντες Αξιωματικοί (34 άνδρες και 3 γυναίκες).
 • Εξ αυτών οι 33 είναι Έλληνες (30 άνδρες και 3 γυναίκες), και 4 Ελληνοκύπριοι.
 • Από τους 33 Έλληνες Σημαιοφόρους οι 22 (20 άνδρες + 2 γυναίκες) είναι Μάχιμοι και οι 11 (10 άνδρες + 1 γυναίκα) είναι Μηχανικοί.
 • Από τους 4 Ελληνοκυπρίους Σημαιοφόρους οι 3 είναι Μάχιμοι και ο 1 Μηχανικός.
  ...Υπήρξε βέβαια και η καθιερωμένη φωτογράφιση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλίμακα της νοτίας πλευράς του "Βασσανείου".

  ...Στο τέλος του τελετουργικού μέρους προσφέρθηκαν εδέσματα και αναψυκτικά προς όλους τους συμμετέχοντες και παραβρεθέντες, στους δροσερούς κήπους της Σχολής.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δύο τελετές.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017 - H τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεωςΤρίτη, 4 Ιουλίου 2017 - H ορκωμοσία των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. τάξεως 2017

   Επίσκεψη του Συνδέσμου μας στο "Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ", στα Ελληνικά Ναυπηγεία
την 22α Ιουνίου 2017.


   ...Όπως είχε προαναγγελθεί από το Δ.Σ., την Πέμπτη 22α Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μελών του Συνδέσμου μας των Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. στο πλοίο-μουσείο "Θ/Κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ", στη μόνιμη δεξαμενή των "Ελληνικών Ναυπηγείων", στο Σκαραμαγκά.

   ...Τα μέλη μας έφθασαν την προκαθορισμένη ώρα (11:00 π.μ.) στη διαβάθρα που οδηγούσε από τη δεξαμενή στο κατάστρωμα του πλοίου, όπου μέλη του πληρώματος τους εφοδίασαν με τα προβλεπόμενα κράνη ασφαλείας. Επί του καταστρώματος ο Κυβερνήτης, Αρχιπλοίαρχος Σωτ. Χαραλαμπόπουλος Π.Ν. υποδέχθηκε τους αποστράτους Ναυάρχους και τους συνόδευσε ως το καρέ Αξιωματικών για τον "καφέ του καλωσορίσματος".

   ...Όταν ολοκληρώθηκε η προσέλευση των επισκεπτών, ο πρόεδρος του Σ.Α./Σ.Ν.Δ., Αντιναύαρχος ΠΝ (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννης, επέδωσε εκ μέρους των μελών του Συνδέσμου προς τον Κυβερνήτη την εγκριθείσα από το Δ.Σ. προσφορά, ως συμμετοχή στο έργο επισκευών και αναπαλαιώσεως διαμερισμάτων του πλοίου.

   ...Ο Κυβερνήτης ευχαριστώντας αντάλλαξε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου αναμνηστικούς θυρεούς, Στη συνέχεια προέβη σε εκτενή ενημέρωση των παρισταμένων μελών για τις εργασίες που ήταν απαραίτητες και γίνονται για τη συντήρηση του σκάφους, αλλά και τις εργασίες αναπαλαιώσεως που έχουν αποφασισθεί από το ΓΕΝ και θα πραγματοποιούνται σταδιακά.

   ...Η πλέον σοβαρή και χρονοβόρος εργασία είναι η αντικατάσταση της ξύλινης επιστρώσεως κυρίου καταστρώματος, μετά την επισκευή των διαβρώσεων των υποκάτω καλυμμένων ελασμάτων. Τη δαπάνη των συγκεκριμένων εργασιών καλύπτει δωρεά ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας.

   ...Ακολούθησε ξενάγηση των επισκεπτών, αφ' ενός στους επισκέψιμους εσωτερικούς χώρους (διότι πολλοί ήταν ήδη υπό επισκευή από συνεργεία των Ναυπηγείων) και αφ' ετέρου στα εξωτερικά καταστρώματα και τη Γέφυρα.
Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να φωτογραφήσουν και να φωτογραφηθούν σε διάφορα σημεία του θρυλικού πλοίου, καθώς και σε μία αναμνηστική φωτογραφία όλης της ομάδας των επισκεπτών, μαζί με τον Κυβερνήτη, στο πρόστεγο.

   ...Εδώ σημειώνεται ότι η κάθοδος στη βάση της δεξαμενής δεν ήταν εύκολη και, για λόγους ασφαλείας δεν ενθαρρύνθηκε από τον Κυβερνήτη. Εν τούτοις κάποιοι …πιο τολμηροί και με δική τους απόφαση, κατέβηκαν και πέτυχαν να δουν από κοντά τη σπάνια εικόνα των υφάλων του Θ/Κ εκτός νερού και να φωτογραφηθούν κάτω από το πρωραίο "έμβολό" του.

   ...Κατά τον αποχαιρετισμό των Ναυάρχων από τον Κυβερνήτη στην "κλίμακα" (εδώ διαβάθρα) δόθηκε στον καθένα φάκελος με την επετειακή έκδοση "1912-2012. Εκατό χρόνια από τη ναυτική εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων", καθώς και αναμνηστικό τρίπτυχο φυλλάδιο με σύντομη περιγραφή του Θ/Κ "Γ. ΑΒΕΡΩΦ" και της δράσης του κατά τους πολέμους.

   ...Ήταν μια επίσκεψη που "γέμισε" όλους μας, φιλοξενούμενους και φιλοξενούντες, που τηρούμε με ευλάβεια τα έθιμα και τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Φύγαμε με την υπόσχεση να επισκεφθούμε και πάλι το πλοίο μας μετά την επισκευή, στο μόνιμο αγκυροβόλιό του.

   ...Ακολουθεί εκτενής συλλογή φωτογραφιών, από αυτές που τράβηξαν διάφοροι εκ των επισκεπτών και αναρτώνται επιλεκτικά εδώ, σε ανάμνηση της ωραίας αυτής εμπειρίας μας.Cick στα εικονίδια για μεγέθυνση φωτογραφιών .


Εικόνες από την επίσκεψη του ΣΑ/ΣΝΔ (22 Ιουν. 2017) στο "Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ"
στη μόνιμη δεξαμενή των Ελληνικών Ναυπηγείων, στο Σκαραμαγκά.

   Η τετραήμερη, εκδρομή του Συνδέσμου μας προς ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ,
από 16 έως 19 Ιουνίου 2017.


   ...Και η δεύτερη φετινή εκδρομή μας ήταν για νησί, και πάλι για το Ιόνιο! Αυτή τη φορά προορισμός ήταν η Κεφα(λ)λονιά.

   ...Αν και η ζήτηση συμμετοχής ξεκίνησε ...ορμητικά, τελικά η τάση αυτή κάμφθηκε και στο τέλος παρουσιάστηκαν και πολλές ακυρώσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των 46 αρχικών δηλώσεων περιορίστηκε σε 32 μόνον συμμετοχές.

   ..."Έδρα" αυτή τη φορά ήταν το ξενοδοχείο Ionian Plaza 3* στο Αργοστόλι. Με αυτό σαν αφετηρία, τα μέλη μας, με την καθημερινή συνοδεία και ξενάγηση του κ. Γερασίμου Τραυλού, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολλά αξιοθέατα του νησιού που είχαν περιληφθεί στην αρχική ανακοίνωση της εκδρομής, αλλά και την άνεση να πραγματοποιούν επί τόπου αλλαγές, όταν το πρόγραμμα των ξεναγήσεων αποδεικνυόταν ...περισσότερο κουραστικό του αναμενομένου.

   ...Έτσι μπόρεσαν να επισκεφθούν και να δουν κατά την πρώτη ημέρα την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρκόπουλο, γνωστής και ως Παναγία Φιδούσα, πριν καταλήξουν στο ξενοδοχείο τους στο Αργοστόλι. Η προγραμματισμένη απογευματινή βόλτα με το πούλμαν ως το Ληξούρι έγινε τελικά με μικρό F/B, προαιρετικά για όσους το επέλεξαν.

   ...Η δεύτερη μέρα, Σάββατο 17/6, ξεκίνησε με αναμνηστική φωτογράφηση προ της προτομής του Αντιπλοίαρχου Γεωργίου Μπλέσσα, του ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Κυβερνήτη του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» που σκοτώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, όταν γερμανικοί βομβαρδισμοί βύθισαν το πλοίο. Στη συνέχεια οι εκδρομείς επισκέφθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα την Ι. Μονή του Αγ. Γερασίμου, πολιούχου και προστάτη του νησιού όπου προσκύνησαν στο ιερό σκήνωμά του. Με την ευκαιρία της "γειτνιάσεως", επισκέφθηκαν και το γειτονικό οινοποιείο, όπου γεύτηκαν τις ποικιλίες των κεφαλλονίτικων κρασιών "Ρομπόλα". Ακολούθησε η επίσκεψη στο σπήλαιο Δρογκαράτης με τον πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, και αμέσως μετά στην υπόγεια λίμνη (λιμνοσπήλαιο) της Μελισσάνης, όπου έκαναν και βαρκάδα. Μετά, περνώντας χωρίς στάση από το παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Ευφημίας, κατέληξαν για γεύμα στον παραδοσιακό οικισμό Φισκάρδο. Κατά την επιστροφή στο Αργοστόλι απέφυγαν τη λοξοδρόμηση ως τη γραφική Άσσο, λόγω κούρασης.

   ...Την Κυριακή 18/6, η μέρα ξεκίνησε με έναν μικρό περίπατο για γνωριμία με τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Κεφαλλονιάς. Επισκέφθηκαν και θαύμασαν το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο στις Καταβόθρες, στο ακρωτήριο των Αγίων Θεοδώρων. Μετά ένα πέρασμα από το Ενετικό Κάστρο, που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού και επίσκεψη της Ι. Μονής του Αγίου Ανδρέα, στην οποία φυλάσσεται το πέλμα του Αγίου. Ακολούθησε μια θαυμάσια διαδρομή στα γραφικά χωριά της Λειβαθούς, τα Κουρκουμελάτα, τα Καλλιγάτα, τα Σβορωνάτα και τις πανέμορφες παραλίες του Πλατύ και του Μακρύ Γιαλού στην περιοχή της Λάσσης. Κατέληξαν για μπάνιο και για γεύμα στην πιο τουριστική περιοχή της Κεφαλλονιάς, τη Σκάλα, με την απέραντη παραλία της, στο νοτιότερο άκρο του νησιού.

   ...Επιστρέφοντας το απόγευμα στο ξενοδοχείο, είχαν την τύχη να παραβρεθούν στα εγκαίνια της ανανεωμένης κεντρικής πλατείας Αργοστολίου. Το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου περιελάμβανε παρέλαση της Φιλαρμονικής, μαντολινάτες με τους κανταδόρους, ακροβατικά, πυροτεχνήματα κ.λπ.

   ...Η αναχώρηση τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, χωρίς άλλες εκκρεμότητες στο πρόγραμμα επισκέψεων, ήταν ...λίγο καθυστερημένη. Επιβιβάστηκαν κατά τις 11:30 στο πούλμαν της επιστροφής για το λιμάνι του Πόρου και για το μικρό ταξιδάκι ως την Κυλλήνη απέναντι. Από εκεί, με ενδιάμεσες στάσεις για γεύμα ή καφέ, έφθασαν αργά το απόγευμα στην Αθήνα, με πάρα πολλές και ωραίες εντυπώσεις από αυτή την εξόρμηση.

   ...Λόγω της απουσίας του "τακτικού φωτογράφου" από την εκδρομή, οι φωτογραφίες είναι αυτές που έφθασαν ως σήμερα στην ιστοσελίδα από συμμετέχοντες, συμπληρωμένες με λίγες από το διαδίκτυο. Ασφαλώς δεν καλύπτουν όλες τις χαρακτηριστικές "εκδηλώσεις" του τετραημέρου, τις παραθέτουμε πάντως για να θυμίζουν σ' αυτούς που συμμετείχαν τις όμορφες εμπειρίες τους. Ελπίζουμε να αποτελέσουν ...πρόκληση για όσους δεν μπόρεσαν αυτή τη φορά να συμμετάσχουν, ώστε να ακολουθήσουν σε επόμενες εκδρομές μας.Cick στα εικονίδια για μεγέθυνση φωτογραφιών .


>
Εικόνες από την τετραήμερη εκδρομή του ΣΑ/ΣΝΔ (16-19 Ιουν. '17)
στην Κεφαλλονιά.

   Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας,
την 1η Απριλίου 2017.


  ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 1η Απριλίου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Με την έναρξη της συνεδρίας, εξελέγησαν από τα μέλη της Γ.Σ. (διά βοής) ο Πρόεδρος (Αντιναύαρχος Παναγιώτης Μάλλιαρης) και ο Γραμματεύς (Αντιναύαρχος (Μ) Αντώνιος Δημόπουλος) της Γ. Συνελεύσεως.

  ...Ακολούθησε η "έκθεση πεπραγμένων 2016" και ο οικονομικός απολογισμός (για την περίοδο από 19-3-2016 μέχρι και 31-3-2017) του Δ.Σ., από τον Πρόεδρο αυτού, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννη ΠΝ. Επίσης, αναγνώσθηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι "η όλη οικονομική διαχείριση εγένετο νομότυπα και κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και τις αρχές της χρηστής οικονομικής τάξεως, χωρίς την παραμικρή αταξία ή οιαδήποτε ατέλεια".
Κατόπιν αυτού απηλλάγη ομόφωνα η διοίκηση του Συνδέσμου από κάθε οικονομική ευθύνη για τη μέχρι την 31 Μαρτίου 2017 οικονομική διαχείριση.

  ...Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι όλοι οι οικονομικοί ισολογισμοί παρελθόντων ετών και μέχρι σήμερα αναρτώνται εις την ιστοσελίδα του Συνδέσμου, συνοδεύοντες το κείμενο του αντιστοίχου ετησίου απολογισμού πεπραγμένων.

  ...Το πλήρες κείμενο της εκθέσεως πεπραγμένων και του οικονομικού απολογισμού του ΔΣ, όπως αναγνώσθηκε από τον Αντιναύαρχο Ξενοφώντα Μαυρογιάννη προς τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως ΣΑ/ΣΝΔ της 1ης Απριλίου 2017, μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.


Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader:  


  ...Όλοκληρωθέντος του απολογισμού πεπραγμένων από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ακολούθησε ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Σπυρ. Περβαινά ΠΝ, επί σειράς θεμάτων που τους αφορούν, και κυρίως για τα έχοντα σχέση με την κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει όλοι οι απόστρατοι. Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήματα των παρευρισκομένων.

  ...Ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Γ. Σ.
(Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση).
   Η πενθήμερη, Πασχαλινή εκδρομή του Συνδέσμου μας προς ΚΕΡΚΥΡΑ - ΑΧΑΡΑΒΗ,
από 13 έως 17 Μαρτίου 2017.


   ...Να που η πρώτη για φέτος εκδρομή μας ήταν ...έκτακτη! Όπως είχε προ-αναγγελθεί κατά τη Γ.Σ. της 1ης Απριλίου, κατόπιν προτάσεως του συναδέλφου και μέλους του Συνδέσμου μας κ. Βασιλ. Χαρλαύτη και προσφοράς εκ μέρους του εξαιρετικά χαμηλού κόστους διαμονής στο ξενοδοχείο του για τα μέλη μας και τους φίλους τους, αποφασίσθηκε η πασχαλινή εκδρομή για το διάστημα από 13-17 Μαρτίου. Λόγω όμως του "εκτάκτου" χαρακτήρα της και των ήδη προγραμματισμένων "διακοπών Πάσχα" των μελών μας, η συμμετοχή ήταν αυτή τη φορά περιορισμένη.

   ...Με "έδρα" το ξενοδοχείο Gelina Village στην Αχαράβη Κερκύρας, οι τυχεροί εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκέπτονται με το πούλμαν τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο πρωί την όμορφη πρωτεύουσα της Κέρκυρας, για να παρακολουθούν τα γνωστά σε όλη την Ελλάδα για την ιδιαιτερότητά τους θρησκευτικά και λαϊκά έθιμα του νησιού, ενώ την τελετή της Αναστάσεως παρακολούθησαν στη γειτονική στο ξενοδοχείο Κασσιώπη. Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, ακολούθησαν το εορταστικό πρόγραμμα του ξενοδοχείου, το οποίο προσέφερε πλούσιο πασχαλινό γεύμα με οβελία και με ζωντανή μουσική.

   ...Τα σχόλια των συμμετεχόντων και σ' αυτή την εκδρομή ήταν στην πλειοψηφία τους θετικά και εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το πλούσιο πρόγραμμα και τις υπηρεσίες που προσέφερε το ξενοδοχείο. Ήταν όμως γενική η δυσφορία που εκφράστηκε για την έλλειψη άνεσης στις μετακινήσεις, ιδίως στις πολύωρες της πρώτης και τελευταίας ημέρας, λόγω της χρησιμοποιήσεως μικρού πούλμαν (mini-bus), ιδιαίτερα στενόχωρου και ακατάλληλου για τέτοιο σκοπό. Η χρήση του, που επιλέχθηκε εξ ανάγκης λόγω του μικρού αριθμού συμμετοχών (22 άτομα), θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί σε μελλοντικές εκδρομές. Οι εγκαταστάσεις πάντως του ξενοδοχείου και ιδιαίτερα οι κοινόχρηστοι και οι εξωτερικοί χώροι ήταν πράγματι υπέροχοι, και οι παροχές και το service προς τους "ναυάρχους" ήταν για άλλη μια φορά απεριόριστα.

   ...Λόγω της απουσίας του "τακτικού φωτογράφου" από αυτή την εκδρομή, οι φωτογραφίες που έφθασαν ως σήμερα στην ιστοσελίδα είναι ελάχιστες και ίσως όχι τόσο αντιπροσωπευτικές του πνεύματος που επικράτησε -ιδίως το τριήμερο της παραμονής στο νησί- μεταξύ των εκδρομέων. Τις παραθέτω πάντως για να θυμίζουν -κάπως- στους τυχερούς που συμμετείχαν, τις όμορφες εμπειρίες τους και να προκαλέσουν όσους δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν ...να μας συνοδεύσουν σε επόμενες εκδρομές μας.

  ...Ακολουθούν στιγμιότυπα από το Πασχαλινό πενθήμερο.


Cick στα εικονίδια για μεγέθυνση φωτογραφιών .


Εικόνες από την πενθήμερη Πασχαλινή εκδρομή του ΣΑ/ΣΝΔ (13-17 Μαρ '17)
στην Κέρκυρα (με παραμονή στο Gelina Village, στην Αχαράβη)

   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγών Στόλου, στο Ν.Σ., την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.


  ...Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11:00, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παραδόσεως- παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Στόλου, από τον Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Καραγεώργη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ.

  ...Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, o Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης ΛΣ, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί και λοιποί προσκεκλημένοι.

  ...Στην τελετή παρέστησαν και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο δε Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξ. Μαυρογιάννης ΠΝ, προσέφερε τιμής ένεκεν την πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Αρχηγό Στόλου.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή.(Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση).
   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Δ.Δ.Μ.Ν
στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017.


  ...Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, η τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ.

  ...Ο ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, Αντιναύαρχος (Μ) Μιχαήλ Καούτσκης Π.Ν. παρέδωσε καθήκοντα Διοικητού στον Υποναύαρχο (Μ) Νικόλαο Καφέτση Π.Ν.

  ...Στην τελετή παρέστη σύσσωμο το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί και αντιπροσωπείες πολιτικού προσωπικού του ΠΝ καθώς και μέγας αριθμός προσκεκλημένων.

  ...Παρέστησαν επίσης και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο δε Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξ. Μαυρογιάννης ΠΝ, προσέφερε τιμής ένεκεν την πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Διοικητή, για την άριστη συνεργασία με το Σύνδεσμο.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.
(Click στα εικονίδια για μεγέθυνση)   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017.


   ...Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στις 10:30 το πρωί, στο "Βασσάνειο" της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπως έχει καθιερωθεί από το 2007 κ.ε. ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας.

   ...Σ' αυτήν παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ. Παρίσταντο ο Διοικητής ΔΝΕ και ΣΝΔ, Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος Π.Ν., ο Υποδιοικητής, Πλοίαρχος Ιωάννης Πάττας Π.Ν., ο κοσμήτορας της Σχολής κ. Ιωάννης Κούκος, Αξιωματικοί του επιτελείου της και αντιπροσωπεία Ναυτικών Δοκίμων.

   ...Η προσέλευση των μελών μας μετά συζύγων υπήρξε και αυτή τη φορά αθρόα, οι δε παρουσίες υπερέβησαν τις 140, παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. περί δυσμενών καιρικών συνθηκών, που ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν.

   ...Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των προσελθόντων μελών μας, οι Βετεράνοι μας του Β' Π.Π., Ναύαρχοι Θεόδωρος Λυμπεράκης, Βασίλειος Μητσάκος, Σπυρίδων Καψάλης, Βασίλειος Ζήσης και Λέανδρος Μπάσμπας, μας ετίμησαν για μία ακόμη φορά με την παρουσία τους.

   ...Παραβρέθηκαν ακόμη, ως προσκεκλημένοι από το Δ.Σ., ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Πλοίαρχος ΠΝ (ε.α.) Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ (ε.α.) Διονύσιος Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του Σ.Α./Σ.Μ.Υ.Ν. Αντιπλοίαρχος (ε.α.) Άγγελος Γαλανός, ο εκπρόσωπος του Π.Μ./Σ.Α.Σ.Υ./Π.Ν. Αντιπλοίαρχος (ε.α.) Δημήτριος Δέδης, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, και ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, κύριος Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

   ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου θέλει να ευχαριστήσει και από αυτή τη στήλη τη Διοίκηση της Σχολής για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για διάθεση του χώρου, την πλήρη προετοιμασία του (καθίσματα, videoprojector, μικροφωνική εγκατάσταση, φωτογραφική κάλυψη κ.λπ) καθώς και την παραχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στα μέλη μας προς τον Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου..

   ...Για την ιστορία, το "φλουρί" -ένα σύγχρονο κινητό 4G- έτυχε φέτος σε ένα από τα πλέον πρόσφατα εγγραφέντα στο Σύνδεσμο μέλη, τον αγαπητό μας Ιατρό, Αρχιπλοίαρχο (ε.α.) Σπυρ. Ζάννο. Του ευχόμαστε να είναι όλο το έτος το ίδιο τυχερός!

   ...Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εορταστική αυτή εκδήλωσή μας.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Το Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστη στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΝ,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017.


  ...Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 12:30, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής καθηκόντων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από το Ναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

  ...Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης, μέλη του Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, Νομαρχιακές και τοπικές Αρχές, πρώην Υπουργοί, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

  ...Στην επίσημη αυτή τελετή είχαν προσκληθεί και παρέστησαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο δε Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξ. Μαυρογιάννης ΠΝ, προσέφερε τιμής ένεκεν την πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΝ.

  ...Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή. Με click σε κάθε εικονίδιο μεγεθύνεται.

Δευτέρα, 23η Ιανουαρίου 2017 - H τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γ.Ε.Ν.

Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.