ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΤΟΥΣ 2019Οι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2019
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
πιθανώς να έχουν αφαιρεθεί από το site.

   Η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα μας στο Ν.Ο.Ε., στις 21-12-2019.
  ...Η τελευταία για το 2019 εκδήλωση του Συνδέσμου μας, ήταν η πράγματι επιτυχημένη Χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα μας, που πραγματοποιήθηκε στις φιλόξενες και εορταστικά διακοσμημένες αίθουσες του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου.

  ...Ήταν μια όμορφη εκδήλωση, που έδειξε την αγάπη όλων μας προς τους παραδοσιακούς τρόπους και τόπους διασκεδάσεως και ταυτόχρονα ήταν συνυφασμένη με το ενιαίο πνεύμα αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων, οι οποίοι βρίσκουν πάντα ευκαιρίες να ξαναθυμούνται τις όμορφες στιγμές από την κοινή τους ζωή στο Ναυτικό, διασκεδάζοντας μαζί σαν να μην έχουν χωρίσει ποτέ.

  ...Πράγματι δεν έχουν χωρίσει ποτέ, όπως για άλλη μια φορά φάνηκε και στη φετινή μας εκδήλωση. Από τα μέλη του ΑΝΣ ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης με τον Γενικό Επιθεωρητή Π.Ν., Υποναύαρχο Γεώργιο Μπαμπλένη, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και συνδιασκέδασαν μαζί μας.

  ...Έτσι, απολαύσαμε όλοι μαζί το ζεστό περιβάλλον του Ομίλου, τα εδέσματα από τον εκλεκτό όπως πάντα μπουφέ του και, φυσικά, χορέψαμε στους ήχους της διαλεγμένης μουσικής από τον DJ του Ομίλου, Γιώργο Σκαρτσιάρη.

  ...Ακολουθούν ορισμένες φωτογραφίες (που μεγεθύνονται κατά τα γνωστά) με στιγμιότυπα από τη βραδιά, για να μας θυμίζουν τις ευχάριστες ώρες που περάσαμε, για γιορτάσαμε με αυτόν τον τρόπο τον ερχομό των Χριστουγέννων και την προσμονή της νέας χρονιάς 2020.   Συμμετοχή του Δ.Σ. στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου στη ΣΝΔ, στις 6 Δεκεμβρίου 2019.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 στην 'Πλατεία Ελευθερίας' της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου, και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

  ... Στην τελετή χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, και ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Κλήμης, παρέστησαν δε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, εκπρόσωποι Αρχηγών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, μέλη του Κοινοβουλίου των Θρησκευτικών αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Γιάννης Μώραλης, πρώην Υπουργοί, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αντιπροσωπείες ξένων κρατών, μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ε.Δ και Σ.Α και αντιπροσωπείες σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών.

  ...Στην τελετή ήσαν προσκεκλημένοι και παρέστησαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Α/ΓΕΝ κατά την τελετή, σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.


  ...Μετά το πέρας της επίσημης τελετής παρετέθη μικρή δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων.

  ...Κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως έλαβε χώρα και η αποδοχή εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού της δωρεάς του ιδρύματος "ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ", ομοιώματος του "Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ".

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ Ν. Β. 'ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ', ΣΤΙΣ 28 ΝΟEMΒΡΙΟΥ 2019.


   Την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 10:00, τελέσθηκε στη Ναυτική Βάση "ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ" η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού σε καιρό πολέμου και ειρήνης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ.

   Στην τελετή παρέστησαν, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, πρώην Υπουργοί, μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, Βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιπροσωπείες Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Υπαξιωματικών, καθώς και συγγενείς των πεσόντων.

   Ο λόγος με αναφορά στους ηρωικούς νεκρούς του πολέμου εκφωνήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Θεόδωρο Γερούκη Π.Ν. και αμέσως μετά ακολούθησε το καθιερωμένο "προσκλητήριο των ηρωικών απόντων", από τον αντιπρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Σπυρίδωνα Περβαινά Π.Ν.

  Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων.

  Εκ μέρους του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. παρέστη και κατέθεσε στέφανο στο μνημείο πεσόντων ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Υποναύαρχος (ε.α.) Αντώνιος Αναστασάκης ΠΝ.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση καφέ και αναψυκτικών στο κτήριο του Επιτελείου ΔΝΕ, την πρώην δηλαδή Λέσχη Αξιωματικών ΔΝΕ, όπως την ξέρουμε οι παλαιότεροι.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεπτή αυτή τελετή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:

(με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).Η τριήμερη φθινοπωρινή εκδρομή του ΣΑ/ΣΝΔ σε Γύθειο-Μονεμβασιά-Τεγέα,
από 18 μέχρι 20 Οκτωβρίου 2019.

   Το τρίτο ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο του Οκτωβρίου, 33 συνάδελφοι και φίλοι με τις οικογένειές τους, πραγματοποιήσαμε μια ακόμη όμορφη εκδρομή, στη Ν.Α. Πελοπόννησο, με επί μέρους επισκέψεις στο Σπήλαιο Κάψια, Γύθειο, Μονεμβασιά, Τεγέα, το Οινοποιείο Καλόγρη, και τη Νεστάνη. Η παραμονή μας ήταν στο ξενοδοχείο ΛΑΣ του Γυθείου (LAS Hotel & Spa. 4*), για δύο διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή.

   Καθ' όλο το τριήμερο της εκδρομής ο καιρός ήταν εξαιρετικός και η θάλασσα τόσο προκλητική, που αν το είχε προγραμματίσει κανείς, θα μπορούσε να απολαύσει ένα ακόμη μπάνια, παρά τον προχωρημένο Οκτώβριο. [Κάποιοι πάντως το δοκίμασαν κατά την επίσκεψή μας τη δεύτερη ημέρα στην Μονεμβασιά].

   Αναχωρώντας το πρωί της Παρασκευής, με μία ενδιάμεση στάση φθάσαμε λίγο πριν το μεσημέρι στο Σπήλαιο Κάψια στη Μαντινεία. Το σπήλαιο συγκαταλέγεται στα δέκα καλύτερα και ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας. Εκεί μας περίμενε ξεναγός και μας προσέφερε μια λίαν εντυπωσιακή ξενάγηση. Στη συνέχεια, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη επίσκεψή μας στο παραδοσιακό Οινοποιείο Καλόγρη για τη μεθεπομένη, λόγω κωλύματος των φιλοξενούντων, αναχωρήσαμε για την Τρίπολη, όπου είχαμε μεσημεριανό φαγητό -στη γνωστή μας και από άλλη επίσκεψη ταβέρνα "Κληματαριά". Μετά το γεύμα, αναχώρηση για Γύθειο και το ξενοδοχείο μας LAS Hotel & Spa. Πρόσφατα ανακαινισμένο, σε μοντέρνα γραμμή, μας προσέφερε άνετη διαμονή αλλά και υπέροχη θέα του όρμου του Γυθείου από το roof bar με την πισίνα στην ταράτσα του.

   Το Γύθειο το είχαμε επισκεφθεί πρόσφατα, καθ' οδόν προς άλλους προορισμούς. Αυτή τη φορά όμως είχαμε μεγάλη άνεση χρόνου να το γυρίσουμε και να το γνωρίσουμε καλύτερα, όπως και το ενωμένο με τη στεριά νησάκι της Κρανάης (Μαραθονήσι), με το μικρό ναΐσκο του Αγίου Πέτρου, τον πύργο της οικογένειας Τζαννετάκη-Γρηγοράκη, χτισμένο το 1829, που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης, και τον οκταγωνικό φάρο της Κρανάης.

   Τη δεύτερη μέρα, αναχωρήσαμε μετά το πρωινό μας για τη Μονεμβασιά, το "πετρωμένο καράβι" του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Ο ξεναγός που μας διέθεσε το γραφείο Χ"Κωνσταντή ανέλαβε να μας ξεναγήσει στην πόλη, η οποία διατηρεί το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων επισκεφθήκαμε τον Ναό του Ελκομένου Χριστού, και προσκυνήσαμε τη μοναδική εικόνα του Ιησού Χριστού του Ελκομένου. Τα πέτρινα σπίτια, τα επιβλητικά αρχοντικά, οι Βυζαντινές εκκλησίες και οι ισχυρές οχυρώσεις της Καστροπολιτείας μας προκαλούσαν δέος. Είχαμε αρκετό χρόνο στο τέλος για να επισκεφθούν -όσοι επιθυμούσαν- το Φάρο της Μονεμβασιάς με την περιστασιακή "έκθεση ελληνικών φάρων" που λειτουργεί στο χώρο του, αλλά και χρόνο για ν' απολαύσουμε το μεσημεριανό μας φαγητό σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια με θέα τη θάλασσα. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ανάπαυση, αφού για μετά το δείπνο είχαμε προγραμματίσει μουσικοχορευτική βραδιά. Οι σχετικές εικόνες ακολουθούν...

   Την Κυριακή, μετά το πρωινό, αναχωρήσουμε για την Τεγέα. Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό της Μουσείο, που βρίσκεται κοντά στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς και του βυζαντινού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το Μουσείο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα καλύτερα μουσεία στην Ευρώπη και απέσπασε Ειδικό Έπαινο ("Special Commendation 2016") κατά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς. Στο Μουσείο αναλύεται η ιστορία της ίδρυσης και εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας. Επρόκειτο να επισκεφθούμε και το Λαογραφικό της Μουσείο, λόγω όμως απουσίας των φυλάκων (Κυριακή αργία, μας είπαν) η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε.

   Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το Παραδοσιακό Οινοποιείο Καλόγρη. Δίπλα στο μαγευτικό ελατόδασος του Μαίναλου, το παλιό αρχοντικό του Ευάγγελου Καλόγρη αναπαλαιώθηκε με βάση την παράδοση και τα αρχιτεκτονικά υλικά και στοιχεία του τόπου. Εκεί είχαμε χρόνο για ξενάγηση στο οινοποιείο (από τους ιδιοκτήτες) και για δοκιμή και αγορά κάποιων κρασιών από τους εκδρομείς μας, κατά τις γευστικές προτιμήσεις καθενός.

   Αμέσως μετά τη ...γευσιγνωσία και τα σχετικά συνοδευτικά του κρασιού, που μας άνοιξαν για τα καλά την όρεξη, μεταβήκαμε στη γραφική Νεστάνη, όπου είχαμε χρόνο για να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας σε παραδοσιακού τύπου ψησταριά.

   Έτσι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο και η φετινή φθινοπωρινή εκδρομή μας. Με συζητήσεις μεταξύ μας και ανταλλαγές εντυπώσεων για τα όσα γνωρίσαμε ή ξαναθυμηθήκαμε αυτό το τριήμερο, φθάσαμε γύρω στις 8 το βράδυ στα σημεία εκκίνησης.

   Με τη σειρά των φωτογραφιών που ακολουθεί, όπως το συνηθίζουμε σ' αυτή τη στήλη, προσπαθούμε να δώσουμε μια γεύση απ' όσο περισσότερες κοινές στιγμές μας μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, που θα κρατήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις για όσους συμμετείχαν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε και άλλοι φίλοι που θα τις δουν να θελήσουν να μας ακολουθήσουν σε επόμενες εξορμήσεις μας.

(Με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


1η ημέρα εκδρομής, ΠΑ 18/10/2019: Αθήνα - Κάψια - Τρίπολη - Γύθειο

2η ημέρα εκδρομής, ΣΑ 19/10/2019:: Γύθειο - Μονεμβασιά - Γύθειο

Σάβ. 19 Οκτωβ. 2019: Roof bar & pool ξενοδοχείου ΛΑΣ - Μουσικοχορευτική βραδιά

3η ημέρα, ΚΥ 20/10/19: Κρανάη-Μουσείο & αρχαιολ.χώρος Τεγέας-Οινοποιείο Καλόγρη-Νεστάνη

   Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων,
στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.


  ...Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού και των Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

  ...Στην τελετή της ορκωμοσίας στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, ορκίστηκαν τριάντα οκτώ (38) Ναυτικοί Δόκιμοι, εκ των οποίων οκτώ (8) από την Κύπρο, ένας (1) από την Αλβανία, δύο (2) από την Ιορδανία, και δύο (2) από το Μαυροβούνιο, καθώς και είκοσι τρείς (23) Δόκιμοι Σημαιοφόροι του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

  ...Στην ανωτέρω τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), αντιπροσωπεία άλλων Στρατιωτικών Σχολών, αντιπροσωπεία Στρατιωτικού και Καθηγητικού προσωπικού της Σχολής, καθώς και οι συγγενείς και φίλοι των ορκιζομένων.
Είχαν προσκληθεί επίσης και παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφών Μαυρογιάννης Π.Ν. και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Υποναύαρχος (ε.α.) Αντώνιος Αναστασάκης Π.Ν.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής την Πολεμική Σημαία της Σχολής.

  ...Ακολούθησε μικρή δεξίωση, όπου ο Αρχηγός ΓΕΝ και ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ συνεχάρησαν τους πρωτοετείς Ναυτικούς Δοκίμους, καθώς και τις οικογένειες τους.

  ...Κατωτέρω παρατίθενται ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας και την παρέλαση προ των επισήμων.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Παρασκευή, 27η Σεπτ. 2019 - Η ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων πρωτοετών Ν. Δοκίμων του Π.Ν. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στις τελετές απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους, την Παρασκευή 28 Ιουνίου
και της ορκωμοσίας τους ως Σημαιοφόρων Π.Ν. τη Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019.


  ...Την Παρασκευή, 28η Ιουνίου 2019 και ώρα 09:30, έλαβε χώρα στο Μεσόδομο του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (του "Βασσανείου") η τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως, ενώ την επομένη Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2019 και ώρα 19:00, στην Κεντρική Πλατεία της Σχολής (πλ. Ελευθερίας), πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2019.

  ...Φέτος απεφοίτησαν 45 τεταρτοετείς Ν. Δόκιμοι (39 άνδρες και 6 γυναίκες).
Εξ αυτών οι 31 είναι Έλληνες (25 άνδρες και 6 γυναίκες), 9 Ελληνοκύπριοι, 3 εξ Ιορδανίας και 2 εκ Μαυροβουνίου.
Από τους Έλληνες οι 20 (19 άνδρες και 1 γυναίκα) είναι Μάχιμοι και οι 11 (6 άνδρες και 5 γυναίκες) είναι Μηχανικοί. Από τους Ελληνοκυπρίους οι 6 είναι Μάχ. και οι 3 Μηχ., οι Ιορδανοί είναι 1 Μάχ. και 2 Μηχ. και οι 2 Μαυροβούνιοι είναι Μηχανικοί.

  ...Μετά την τελετή της "απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες" από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ, δόθηκαν τιμητικά βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες αποφοίτους, τον αρχηγό των Μαχίμων (Δημ. Αγγουρά ΠΝ) και των Μηχανικών (Μιχ. Ερωτοκρίτου ΚΝ). Τα βραβεία που δόθηκαν από τους ΑΚΑΜ Ιταλίας και Ισπανίας εκ μέρους των Πρεσβειών τους, ήσαν τα "ξιφίδια Δοκίμων" των αντιστοίχους Ναυτικών Ακαδημιών. Εκ μέρους του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. προσεφέρθησαν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξενοφώντα Μαυρογιάννη ΠΝ ανά μία έκδοση "Ελλήνων Πλόες", εκ της συλλογής του Ν. Μ. Ελλάδος.

  ...Την επομένη Δευτέρα, 1/7, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων τάξεως 2019, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ. Τα ξίφη στους νέους Σημαιοφόρους επέδωσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

  ...Στην τελετή παρέστησαν επίσης: ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ναύαρχος (ε.α.) Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, Πρέσβεις, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) ή εκπρόσωποί τους, ο Διοικητής Ναυτικού Κύπρου Αρχιπλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπους ΚΝ, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Αντιναύαρχος (ε.α) Θεόδ. Γερούκης ΠΝ, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων Σημαιοφόρων.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής. Του λόχου προηγούντο οι 45 νεο-ορκισθέντες Αξιωματικοί.
Ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογράφηση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλίμακα της νοτίας πλευράς του "Βασσανείου" και στη συνέχεια προσφέρθηκαν εδέσματα και αναψυκτικά προς όλους τους συμμετέχοντες και παραβρεθέντες, στους δροσερούς κήπους της Σχολής.

  ...Όπως συμβαίνει από το 2012 κ.ε., βάσει ισχυουσών εγκριτικών αποφάσεων των τέως Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχων Κοσμά Χρηστίδη και Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, προσεκλήθησαν και ενεγράφησαν και φέτος οι επιθυμούντες νέοι Σημαιοφόροι στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. Έτσι ο Σύνδεσμος απέκτησε και άλλα εν ενεργεία μέλη, τα οποία προσετέθησαν στους Σημαιοφόρους που είχαν εγγραφεί τα προηγούμενα έτη, με απόφαση δε του Δ.Σ., τους προσεφέρθη δωρεάν η εγγραφή και η συνδρομή πρώτου έτους (2019), μαζί με την καρφίτσα πέτου με το λογότυπο του Συνδέσμου.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δύο τελετές (με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Παρασκευή, 28η Ιουνίου 2019 - H τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεωςΔευτέρα, 1η Ιουλίου 2019 - H ορκωμοσία των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. τάξεως 2019

   Η τετραήμερη καλοκαιρινή εκδρομή του ΣΑ/ΣΝΔ στη Μακεδονία,
από 8 έως 11 Ιουνίου 2019.


   ...Ήταν η πρώτη εκδρομή για φέτος -καλοκαιρινή- που οργάνωσε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. για τα μέλη και τους φίλους τους. Είχε και αυτή τη φορά λίγο απ' όλα: Διασκέδαση, φυσιολατρία, ιστορικό/πολιτισμικό/θρησκευτικό τουρισμό και πάνω απ' όλα ψυχολογική ανανέωση.

   ...Κατά το εκδρομικό τετραήμερο κάναμε τις ακόλουθες, μικρές ή μεγαλύτερες στάσεις:
 • στην ατέλειωτη παραλία της Κατερίνης, την επονομαζόμενη "Ολυμπιακή ακτή", για γεύμα δίπλα στη θάλασσα,
 • στην Καβάλα με δύο διανυκτερεύσεις και αρκετό ελεύθερο χρόνο για τουρισμό αλλά και για μπάνιο (οι πιο τολμηροί),
 • στη Δράμα, για επιβίβαση στο τραίνο που ακολουθεί τη γραφική παρανέστεια διαδρομή ως την Ξάνθη, όπου ξεναγηθήκαμε στην παλαιά πόλη,
 • στην Αμφίπολη, ολιγόλεπτη στάση για απλή φωτογράφιση κάτω από τον μαρμάρινο Λέοντά της, καθ' οδόν προς τη Θεσσαλονίκη,
 • στη νύμφη του Θερμαϊκού, όπου πριν την τρίτη μας διανυκτέρευση, απολαύσαμε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση και ένα βραδινό γλέντι στα Λαδάδικα,
 • και τέλος στο Βόλο, για γεύμα στα τσιπουράδικά του, πριν την τελική αναχώρηση για Αθήνα.
 • Η αρχική και η τελική στάσεις κατά τις διαδρομές μας ήταν στα Καμένα Βούρλα.
   ... Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός και αυτή τη φορά και δεν επηρέασε τις ημερήσιες βόλτες μας, τις φωτογραφίσεις ή τα ...νυχτοπερπατήματά μας σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Αν και η τετραήμερη εξόρμηση ξεκίνησε το Σάββατο 8/6 υπό την μετεωρολογική απειλή για βροχές, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, τουλάχιστον όχι κατά το πρώτο τριήμερο. Λίγη βροχή συναντήσαμε μόνο κατά διαστήματα στη διαδρομή της επιστροφής, αλλά ευτυχώς όχι όταν χρειαζόταν να περπατήσουμε πεζή στο Βόλο, στα Καμένα Βούρλα ή κατά την αποβίβασή μας στην Αθήνα.

   ... Για άλλη μια φορά ήταν μια επιτυχημένη εκδρομή, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες. Τα κυριότερα -αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι- σημεία και ευχάριστες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε κατά το τετραήμερο ήσαν:
 • Πρώτα απ' όλα ο ανέλπιστα ευνοϊκός καιρός.
 • Η εντυπωσιακή για την έκτασή της και ήδη με αρκετό κόσμο Ολυμπιακή ακτή στην Κατερίνη.
 • Το πολυτελές και όμορφα ανακαινισμένο πεντάστερο Lucy Hotel, που μας φιλοξένησε δυο βραδιές στην Καβάλα.
 • Η ίδια η πανέμορφη Καβάλα, γεμάτη φώτα και ζωή.
 • Η γραφικότατη διαδρομή δίπλα στο Νέστο με το τραίνο.
 • Οι καλά οργανωμένες και ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις:
  • στην παλαιά πόλη της Ξάνθης (από την Μαρία)
  • στη Θεσσαλονίκη (από τη Βιβή). Εδώ θα ήθελα να προτρέψω τους επισκέπτες της ιστοσελίδας, να μην παραλείψουν να απολαύσουν την πανοραμική θέα 360º από την κορυφή του "πύργου της αλύσεως", όπως μας τον ανέφερε και η ξεναγός, αλλά δεν είχαμε τότε την ευκαιρία να τον επισκεφθούμε. Μεταβαίνετε στο σχετικό site με click στο όνομα: 'πύργος της αλύσεως' . Η λήψη της πανοραμικής εικόνας (προφανώς από Drone) είναι εξαιρετική.
 • Το επίσης σωστά οργανωμένο δείπνο στα Λεμονάδικα, όπου η ...συνεργασία καλλιτεχνών με τα δικά μας καλλίφωνα μέλη και τους πάντα έτοιμους για χορό φίλους και φίλες της παρέας μας, δημιούργησαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για μια αξέχαστη βραδιά.
  Αξέχαστη και για μια άλλη σπάνια συγκυρία: Για πρώτη φορά στις εκδρομές μας συμμετείχαν και χόρεψαν μαζί τρεις τέως Α.Σ. Το σχετικό video που απαθανάτισε τη στιγμή, είναι στη διάθεση των ...εμπλεκομένων.
 • Και η ολοκλήρωση του γευστικού μέρους της εκδρομής, ήλθε με τη δίωρη περίπου στάση μας, κατά τη διαδρομή της επιστροφής, στα τσιπουράδικα του Βόλου.
   ...Αυτή η "εκτός τον τειχών" εξόρμηση μας έδωσε την ευκαιρία να "ανανεωθούμε" και να ανανεώσουμε τις επαφές μας με αγαπητούς συναδέλφους, βάζοντάς μας ιδέες για ακόμα περισσότερες εκδρομές αλλά και άλλες κοινές εκδηλώσεις.

   ...Με τη βοήθεια των φωτογραφικών στιγμιοτύπων που συλλέξαμε ας προσπαθήσουν, όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή, να την ξαναφέρουν στο μυαλό και να την ξαναζήσουν. Φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι οι λίγες ηλεκτρονικές φωτογραφίες και οι φτωχές περιγραφές, δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με τις πραγματικές εικόνες και καταστάσεις, όπως τις είδε και τις ένοιωσε ο καθένας από τους 49 συνταξιδιώτες αυτής της παρέας.

   ...Ελπίζουμε, όμως, ότι έστω και με την περιορισμένων δυνατοτήτων προσέγγισή μας αυτή, θα βοηθήσουμε και όσους δεν μπόρεσαν αυτή τη φορά να συμμετάσχουν, να πάρουν μια γεύση της ομορφιάς που εμείς νιώσαμε. Πιστεύουμε ακόμα ότι αυτή η παρουσίαση ίσως δελεάσει και κάποιους άλλους συναδέλφους και γίνει αφορμή να προσέλθουν ακόμη περισσότεροι στο Σύνδεσμο, για να ...πυκνώσουν τις τάξεις μας στις επόμενες εξορμήσεις μας.

  ...Ακολουθούν στιγμιότυπα από το εκδρομικό τετραήμερο.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Πρώτη ημέρα, Σάββατον, 08/06/2019:
Αθήνα - Κατερίνη - Καβάλα


Δεύτερη ημέρα, Κυριακή, 09/06/2019:
ΚΑΒΑΛΑ - ΔΡΑΜΑ - ΞΑΝΘΗ - ΚΑΒΑΛΑ


Τρίτη ημέρα, Δευτέρα, 10/06/2019:
ΚΑΒΑΛΑ - ΛΕΩΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Τέταρτη ημέρα, Τρίτη 11/06/2019:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΛΟΣ - ΑΘΗΝΑ   Η 8η μεσημεριανή συνεστίαση των μελών του ΣΑ/ΣΝΔ στο Ν.Ο.Ε., το Σάββατο, 11 Μαΐου 2019


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας οργάνωσε το Σάββατο 11 Μαΐου (στη 1 το μεσημέρι), την πρώτη για φέτος και όγδοη συνολικά μεσημεριανή συνάντηση των μελών του για γεύμα, δίνοντάς τους έτσι άλλη μια ευκαιρία να βρεθούν όλοι μαζί και να απολαύσουν μια ηλιόλουστη μέρα, παρέα με αγαπητούς συναδέλφους και φίλους, στο οικείο και φιλόξενο περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, με τη μαγευτική θέα προς το Μικρολίμανο και τον Σαρωνικό και τις πάντα ποιοτικές γεύσεις του μπουφέ του.

  ...Αυτή τη φορά παρατηρήσαμε με ικανοποίηση την αύξηση του αριθμού των συνδαιτυμόνων, που παρά τις κάποιες έκτακτες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 130, δίνοντας έτσι και πάλι το "μήνυμα" των μελών προς το Δ.Σ. ότι πάντα οι ευκαιρίες για συνάντηση μεταξύ τους είναι καλοδεχούμενες και μακάρι να συνέβαιναν ακόμα πιο τακτικά.

  ...Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ευχάριστη αυτή εκδήλωση.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας,
την 6η Απριλίου 2019.


  ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 6η Απριλίου 2019, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, αίθουσα "Ρήγα Φεραίου", η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Με την έναρξη της συνεδρίας, εξελέγησαν από τα μέλη της Γ.Σ. (διά βοής) ο Πρόεδρος (Υποναύαρχος Τίτος Αλικαμπιώτης) και ο Γραμματεύς (Αντιναύαρχος (Μ) Αντώνιος Δημόπουλος) της Γ. Συνελεύσεως.

  ...Ακολούθησε η ανάγνωση της "εκθέσεως πεπραγμένων" και του "οικονομικού απολογισμού" του Δ.Σ. για την περίοδο από 31-3-2018 μέχρι και 5-4-2019, από τον Πρόεδρο αυτού, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννη ΠΝ. Επίσης, αναγνώσθηκε η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι "η όλη οικονομική διαχείριση εγένετο νομότυπα και κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και τις αρχές της χρηστής οικονομικής τάξεως, χωρίς την παραμικρή αταξία ή οιαδήποτε ατέλεια".

  ...Κατόπιν αυτών ο Πρόεδρος της Γ.Σ. πρότεινε την έγκριση των προτάσεων και προγραμματισμού όπως αναπτύχθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΑ/ΣΝΔ και την απαλλαγή του Δ.Σ. από κάθε διαχειριστική και οικονομική ευθύνη για την περίοδο που καλύπτει ο απολογισμός.
Τα μέλη της Γ.Σ. έκαναν αποδεκτή διά βοής τις προτάσεις του προέδρου της Γενικής Συνελεύσεως..

  ...Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι όλοι οι οικονομικοί ισολογισμοί, παρελθόντων ετών και μέχρι σήμερα, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, συνοδεύοντες το κείμενο του αντιστοίχου ετησίου απολογισμού πεπραγμένων.

  ...Το πλήρες κείμενο της εκθέσεως πεπραγμένων και του οικονομικού απολογισμού του ΔΣ, όπως αναγνώσθηκε από τον Αντιναύαρχο Ξενοφώντα Μαυρογιάννη προς τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως ΣΑ/ΣΝΔ της 6ης Απριλίου 2019, μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.


Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader:  


  ...Όλοκληρωθέντος του απολογισμού πεπραγμένων από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ακολούθησε ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Σπυρίδωνα Περβαινά ΠΝ, επί σειράς θεμάτων που τους αφορούν, και κυρίως για τα έχοντα σχέση με τα οικονομικά των αποστράτων και την υγειονομική/ νοσοκομειακή τους περίθαλψη. Ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήματα των παρευρισκομένων.

  ...Ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Γ. Σ.
(Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση).
   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.ΕΘ.Α.,
στις εγκαταστάσεις της Σχολής Εθνικής Άμυνας, την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρόυ 2019.


  ...Τηn Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, παρουσία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Εθνικής Άμυνας, η τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού ΣΕΘΑ, από τον Αντιναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο ΠΝ, στον Αντιπτέραρχο (Ι) Λαμπράκη Δημητρίου.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστησαν ο Γ. Γραμματέας, Αντιναύαρχος Δήμος Πλαμαντούρας ΠΝ, και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Αντιναύαρχος Ανδρέας Ξενάκης ΠΝ. Ο Γ.Γραμματέας επέδωσε αναμνηστική πλακέτα με τον θυρεό του Συνδέσμου στον απερχόμενο Διοικητή.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Δ.Δ.Μ.Ν.
στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρόυ 2019.


  ...Την Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2019, και ώρα 13:00, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η τελετή παραδόσεως-παραλαβής Διοικητού Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ) παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ, μελών του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου και λοιπών προσκεκλημένων.

  ...Καθήκοντα Διοικητού της ΔΔΜΝ παρέλαβε από τον Αντιναύαρχο (Μ) Νικόλαο Καφέτση ΠΝ, ο Αντιναύαρχος (Μ) Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος, Υποναύαρχος Αντώνιος Αναστασάκης ΠΝ, και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Αντιναύαρχος Ανδρέας Ξενάκης ΠΝ. Ο Αντιπρόεδρος επέδωσε αναμνηστική πλακέτα με τον θυρεό του Συνδέσμου στον απερχόμενο Διοικητή.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ.,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρόυ 2019.


  ...Την Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2019, και ώρα 09:45, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, η τελετή παραδόσεως-παραλαβής Διοικητού ΣΝΔ, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ.

  ...Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Παρέστησαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου και λοιποί προσκεκλημένοι.

  ...Καθήκοντα Διοικητού της ΣΝΔ παρέλαβε από τον Αντιναύαρχο Γεώργιο Πελεκανάκη ΠΝ, ο Υποναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστησαν ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος Ξενοφών Μαυρογιάννης ΠΝ, και ο Αντιπρόεδρος, Υποναύαρχος Αντώνιος Αναστασάκης ΠΝ. Ο Πρόεδρος επέδωσε αναμνηστική πλακέτα με τον θυρεό του Συνδέσμου στον απερχόμενο Διοικητή.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Στόλου,
στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρόυ 2019.


  ...Τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παραδόσεως-παραλαβής Αρχηγού Στόλου, από τον Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ στον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ.

  ...Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί και λοιποί προσκεκλημένοι

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστη ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος Ξενοφών Μαυρογιάννης ΠΝ, ο οποίος επέδωσε αναμνηστικό θυρεό του Συνδέσμου στον απερχόμενο Αρχηγό Στόλου.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής Καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019.


  ...Τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη στον Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

  ...Στην ιερατική τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα, κατόπιν αδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

  ...Πριν από την τελετή παραδόσεως καθηκόντων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, στην Αθήνα.

  ...Στην τελετή παρέστησαν, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φώτιος Κουβέλης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλειος Κόκκαλης, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Αρχηγών ΕΔ ξένων κρατών, Επίτιμοι Αρχηγοί καθώς και Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των ΕΔ, αντιπροσωπείες στελεχών από τους τρεις Κλάδους των ΕΔ και τις Ενώσεις Αποστράτων, Απόστρατοι και λοιποί προσκεκλημένοι.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος Ξενοφών Μαυρογιάννης ΠΝ, ο Αντιπρόεδρος, Υποναύαρχος Αντώνιος Αναστασάκης ΠΝ, ο Γραμματέας, Αντιναύαρχος Δημοσθένης Πλαμαντούρας ΠΝ και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Αντιναύαρχος Ανδρέας Ξενάκης ΠΝ.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δύο τελετές, και την επίδοση αναμνηστικών δώρων στον απερχόμενο Α/ΓΕΕΘΑ και ήδη Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019.


   ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019, στις 11:00 το μεσημέρι, στο "Μεσόδομο" του κεντρικού κτηρίου (Βασσάνειου) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας.

   ...Σ' αυτήν παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Α.Σ. Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ και τους Υποναυάρχους ΠΝ - μέλη του ΑΝΣ Γεώργιο Πελεκανάκη, Διοικητή ΣΝΔ, Στυλιανό Πετράκη, ΔΚΒ/ΓΕΕΘΑ, και Σταύρο Μπάνο, ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ. Παρέστησαν ακόμη ο Πλοίαρχος Φώτιος Μπότσας Π.Ν. Υποδιοικητής ΣΝΔ, και Αξιωματικοί του επιτελείου της Σχολής.

   ...Η προσέλευση των μελών μας μετά συζύγων υπήρξε αθρόα, οι δε παρουσίες, πολυπληθέστερες από κάθε προηγούμενη παρόμοια τελετή, υπερέβησαν τα 160 άτομα.

   ...Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των προσελθόντων μελών μας ήσαν οι Βετεράνοι μας του Β' Π.Π., Ναύαρχοι Θεόδωρος Λυμπεράκης, Βασίλειος Μητσάκος, Σπυρίδων Καψάλης, και ο Αρχιπλοίαρχος Λέανδρος Μπάσμπας, οι οποίοι μας ετίμησαν για μία ακόμη φορά με την παρουσία τους.

   ...Παραβρέθηκαν ακόμη, ως προσκεκλημένοι από το Δ.Σ., ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Πλοίαρχος (ε.α.) Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) Διονύσιος Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχος (ε.α.) Σπυρίδων Περβαινάς, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Αντιναύαρχος (ε.α.) Αθανάσιος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του Μ.Τ.Ν., Αντιναύαρχος (ε.α.) Δημοσθένης Χέλμης, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υ/Β, Υποναύαρχος (ε.α.) Ραδάμανθυς Φουντουλάκης, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο εκπρόσωπος του ενιαίου φορέα ΣΑ/ΣΜΥΝ & ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Δημήτριος Δέδης, και ο πρόεδρος της Ενώσεως Καρδιοπαθών Αξιωματικών ΠΝ, Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Κωνσταντίνος Μακρής.

   ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου θέλει να ευχαριστήσει και από αυτή τη στήλη τη Διοίκηση της Σχολής για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για διάθεση του χώρου, την πλήρη προετοιμασία του (καθίσματα, videoprojector, μικροφωνική εγκατάσταση, φωτογραφική κάλυψη κ.λπ) καθώς και την παραχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στα μέλη μας προς τον Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου..

   ...Για την ιστορία, το "φλουρί" -ένα κινητό τηλέφωνο Samsung Γαλαχυ J4- έτυχε φέτος στο μέλος μας Αρχιπλοίαρχο (Μ) (ε.α.) Μαρίνο Μαρκόπουλο. Του ευχόμαστε να είναι όλο το έτος το ίδιο τυχερός!

   ...Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εορταστική αυτή εκδήλωσή μας.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.