ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΤΟΥΣ 2020Οι πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου
από 1/Ιαν. έως 31/Δεκ. του 2020
(κατ'αντίστροφο χρονολογική σειρά).Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις,
ενώ, για λόγους χωρητικότητας, οι περισσότερες μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες
πιθανώς να έχουν αφαιρεθεί από το site.

   H τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.
στη Σ.Ν.Δ. την 8η Οκτωβρίου 2020.


  ...Την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού και των Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

  ...Στην τελετή της ορκωμοσίας, παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης.

  ...Λόγω των ιδιαιτέρως αυστηρών περιοριστικών μέτρων έναντι του ιού Covid-19, ο αριθμός των προσκεκλημένων είχε περιοριστεί στον ελάχιστο δυνατόν αριθμό. Ένεκα τούτου δεν προσκλήθηκαν και δεν παραβρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ.

  ...Συνολικά ορκίστηκαν σαράντα τέσσερις (44) Ναυτικοί Δόκιμοι, εκ των οποίων έξι (6) από την Κύπρο, τέσσερις (4) από την Ιορδανία, και δύο (2) από την Τυνησία, καθώς και είκοσι πέντε (25) Δόκιμοι Σημαιοφόροι του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

  ...Κατωτέρω παρατίθενται ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Πέμπτη, 8η Οκτ. 2020 - Η ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων πρωτοετών Ν. Δοκίμων του Π.Ν. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

   Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου στις τελετές απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους, την Τετάρτη, 1η Ιουλίου
και της ορκωμοσίας τους ως Σημαιοφόρων Π.Ν. την Πέμπτη, 2α Ιουλίου 2020.


  ...Την Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2020 και ώρα 09:00, έλαβε χώρα στο Μεσόδομο του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (του "Βασσανείου") η τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως, ενώ την επομένη, Πέμπτη, 2α Ιουλίου 2020 και ώρα 19:00, στην Κεντρική Πλατεία της Σχολής (πλ. Ελευθερίας), πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2020.

  ...Φέτος απεφοίτησαν 43 τεταρτοετείς Ν. Δόκιμοι (40 άνδρες και 3 γυναίκες).
Εξ αυτών οι 33 είναι Έλληνες (31 άνδρες και 2 γυναίκες), 7 Ελληνοκύπριοι (6 άνδρες και 1 γυναίκα), και 3 άνδρες εξ Ιορδανίας.
Από τους Έλληνες, οι 23 (22 άνδρες και 1 γυναίκα) είναι Μάχιμοι και οι 10 (9 άνδρες και 1 γυναίκα) είναι Μηχανικοί.
Από τους Ελληνοκυπρίους, οι 5 (4 άνδρες και 1 γυναίκα) είναι Μάχιμοι και οι 2 (άνδρες) Μηχανικοί.
Από τους Ιορδανούς, ο ένας είναι Μάχιμος και οι δύο Μηχανικοί.

  ...Η τελετή "απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες" φέτος ήταν διαφορετική. Κατ' αρχάς έγινε από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη Π.Ν. Οι αποφοιτούντες Ν. Δόκιμοι (και μόνον αυτοί) ευρίσκοντο εις τον χώρο, καθήμενοι σε αραιωμένα λόγω των μέτρων προστασίας καθίσματα, όπως και οι παριστάμενοι Αξιωματικοί και Καθηγητές της Σχολής.

  ...Μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Ιωάννη Καλογερόπουλο ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ απευθύνθηκε προσωπικά προς τους αποφοιτούντες, αποχαιρετώντας τους ορκιζομένους την επαύριον Ελληνοκυπρίους και Ιορδανούς Αξιωματικούς, και καλωσορίζοντας τους νέους Έλληνες Αξιωματικούς στις τάξεις των μονίμων στελεχών του Π.Ν.

  ...Στη συνέχεια, ο Α/ΓΕΝ έδωσε τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες, ενώ επέδωσε τιμητικά βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες αποφοίτους, τον αρχηγό των Μαχίμων, Αλέξανδρο-Ιωάννη Ταυρή, και την αρχηγό των Μηχανικών, Αικατερίνη Γκιόκα.
Στους δύο ως άνω πρωτεύσαντες δόθηκαν ακόμα, ως επιβράβευση:
  • από τον εκπρόσωπο ΑΚΑΜ Ιταλίας προς τον αρχηγό των Μαχίμων και από τον ΑΚΑΜ Ισπανίας προς την αρχηγό των Μηχανικών, εκ μέρους των Πρεσβειών τους, τα "ξιφίδια Δοκίμων" των αντιστοίχων Ναυτικών Ακαδημιών.
  • εκ μέρους του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Υποναύαρχο (ε.α.) Αντώνιο Αναστασάκη ΠΝ προς τους δύο αρχηγούς τάξεων, το βραβευμένο το 2019 από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του Αντιναυάρχου (ε.α.) Ιωάννου Παλούμπη Π.Ν. "Ελλήνων Πλόες", (εκδόσεως του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος).  ...Την επομένη, Πέμπτη 2/7, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων τάξεως 2020, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ.

  ...Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου, μέλη της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. Υποναύαρχος (ε.α.) Αντών. Αναστασάκης ΠΝ, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Αντιναύαρχος (ε.α) Θεόδ. Γερούκης ΠΝ, καθώς και οι συγγενείς των νέων Σημαιοφόρων.

  ...Μετά τη δοξολογία και την ορκωμοσία, ο Διοικητής ΣΝΔ, Υποναύαρχος Ιωάν, Καλογερόπουλος ΠΝ, ανέγνωσε την ημερησία διαταγή του και ακολούθησε η επίδοση ξιφών. Τα ξίφη στους νέους Σημαιοφόρους επέδωσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

  ...Η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη φωτογράφηση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλίμακα της νοτίας πλευράς του "Βασσανείου", χωρίς παρέλαση και μικρή δεξίωση φέτος, στα πλαίσια των μέτρων ασφαλείας κατά του κορωνοϊού.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δύο τελετές (με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2020 - H τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεωςΠέμπτη, 2α Ιουλίου 2020 - H ορκωμοσία των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. τάξεως 2020

   Το Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστη στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΝ,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13:30, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής καθηκόντων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από το Ναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ.

  ...Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος,, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, μέλη της Κυβερνήσεως, του Κοινοβουλίου, των Θρησκευτικών αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, ο Διοικητής Ναυτικού Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην Υπουργοί, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αντιπροσωπείες ξένων κρατών, μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

  ...Στην επίσημη αυτή τελετή είχαν προσκληθεί και παρέστησαν άπαντα τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο δε Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφών Μαυρογιάννης ΠΝ, προσέφερε τιμής ένεκεν την πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΝ.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή. Με click σε κάθε εικονίδιο μεγεθύνεται.

Πέμπτη, 23η Ιανουαρίου 2020 - H τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γ.Ε.Ν.
Από την τελετή αποχαιρετισμού και προσφοράς αναμνηστικών στον απερχόμενο Α/ΓΕΝ

   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020.


   ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, στις 11:00 το μεσημέρι, στο "Μεσόδομο" του κεντρικού κτηρίου (Βασσανείου) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας.

   ...Σ' αυτήν παρέστη ο Υπαρχηγός Α.Σ., Υποναύαρχος Ιωάν. Δρυμούσης ΠΝ, εκπροσωπώντας τον Α/ΓΕΝ αλλά και τον Α.Σ., λόγω της αποστρατείας του τ. Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ, αντικατασταθέντος από τον έως τώρα Α.Σ., Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ. Παρέστησαν επίσης ο Υποναύαρχος Δημ-Ελευθ. Κατάρας ΠΝ, Διοικητή ΣΝΔ, οι εκπρόσωποι των ΔΥΓ Υποναυάρχου (ΥΙ) Δημ. Δαμιανού ΠΝ και του Διοικητού ΝΝΑ Αρχιπλοιάρχου (ΥΙ) Γκούμα ΠΝ, ο Πλοίαρχος Φώτιος Μπότσας Π.Ν. Υποδιοικητής ΣΝΔ, και Αξιωματικοί του επιτελείου της Σχολής.
[ Σ.Σ. Οι απουσίες και οι αλλαγές των "ενστόλων" οφείλοντο στις συνεχιζόμενες τακτικές κρίσεις των Αξιωματικών ΠΝ ].

   ...Η προσέλευση των μελών μας μετά συζύγων υπήρξε και πάλι αθρόα, οι δε παρουσίες, υπερέβησαν τα 140 άτομα.

   ...Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των προσελθόντων μελών μας ήσαν οι Βετεράνοι μας του Β' Π.Π., Ναύαρχοι Βασίλειος Μητσάκος, Σπυρίδων Καψάλης, και ο Αρχιπλοίαρχος Λέανδρος Μπάσμπας, οι οποίοι μας ετίμησαν για μία ακόμη φορά με την παρουσία τους.

   ...Παραβρέθηκαν ακόμη, ως προσκεκλημένοι από το Δ.Σ., ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχος (ε.α.) Θεόδωρος Γερούκης, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Αντιναύαρχος (ε.α.) Αθανάσιος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του Μ.Τ.Ν., Αντιναύαρχος (ε.α.) Δημοσθένης Χέλμης, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ κ. Ιωάννης Μαραγκουδάκης και ο εκπρόσωπος του ενιαίου φορέα ΣΑ/ΣΜΥΝ & ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ κ. Ελευθέριος Σφακτός.

   ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου θέλει να ευχαριστήσει και από αυτή τη στήλη τη Διοίκηση της Σχολής για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για διάθεση του χώρου, την πλήρη προετοιμασία του (καθίσματα, videoprojector, μικροφωνική εγκατάσταση, φωτογραφική κάλυψη κ.λπ) καθώς και την παραχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στα μέλη μας προς τον Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου..

   ...Για την ιστορία, το "φλουρί" -ένα Smartwatch Xiaomi Amazfit Verge- έτυχε φέτος στο μέλος μας Αντιναύαρχο (ε.α.) Μάρκο Τσολέκα. Του ευχόμαστε να είναι όλο το έτος το ίδιο τυχερός!

   ...Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εορταστική αυτή εκδήλωσή μας.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.