ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ...
 


Οι δραστηριότητες και οι συμμετοχές του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. σε εκδηλώσεις
μέχρι σήμερα, Τελευταία ενημέρωση :  25 Ιουνίου 2022
Όπως προβλέπεται και από το καταστατικό του, ο Σύνδεσμος, προκειμένου επιτύχει τη σύσφιγξη των μεταξύ των μελών του δεσμών, προσπαθεί συνεχώς να οργανώνει ή/και να συμμετέχει σε κοινές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού, πολιτιστικού και ενημερωτικού χαρακτήρα.
Έτσι, από την αρχή ήδη της λειτουργίας του Συνδέσμου, όταν υπήρχε μόνο η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και μέχρι σήμερα, πραγματοποιεί κατ' έτος ή αντίστοιχα συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκδηλώσεις. Τις εκδηλώσεις κάθε χρόνου τις παραθέτουμε σ'αυτή τη στήλη, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, ενώ τις εκδηλώσεις παλαιοτέρων ετών μπορείτε να τις βρείτε, ξεκινώντας από τις σχετικές παραπομπές (links) στο τέλος αυτής της σελίδας.


[ Κάνοντας click πάνω σε οποιονδήποτε τίτλο, πηγαίνετε κατ'ευθείαν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις ]
   Συμμετοχή Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ στον εορτασμό της επετείου του Κινήματος του Ναυτικού το Μάϊο 1973,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τη Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022.


  ...Τη Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Πλατεία Ελευθερίας) ο εορτασμός της επετείου του Κινήματος του Ναυτικού της 23ης Μαΐου 1973, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

  ...Στην εκδήλωση την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ενώ συμμετείχαν ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής ο Βουλευτής Β' Πειραιώς κ. Ιωάννης Τραγάκης, η Υφυπουργός Προνοίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός Μετανάστευσης αρμοδία για την Ένταξη κ. Σοφία Βούλτεψη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας αρμόδιος για θέματα του Κλάδου Πλοίων κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, μέλη του Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι των κομμάτων, στελέχη της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

  ...Παρόντες ήταν επίσης πρώην Υπουργοί, απόστρατοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, συγγενείς αξιωματικών που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, εκπρόσωποι οργανώσεων του αντιδικτατορικού Αγώνα 1967-1974, καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Είχε δε προσκληθεί και παρέστη ο Πρόεδρος του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ.

  ...Κατά την τελετή, και μετά ένα σύντομο επετειακό video για το κίνημα του Ναυτικού, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, απηύθυνε χαιρετισμό προς την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους προσκεκλημένους, που μπορείτε να τον διαβάσετε, σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.


  ...Στη συνέχεια προσκάλεσε στο βήμα τον Επίκουρο Καθηγητή Ναυτικής Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, κ. Ζήση Φωτάκη, κεντρικό ομιλητή της επετειακής εκδήλωσης. Για να δείτε την ομιλία του κ. Φωτάκη σε μορφή αρχείου pdf, κάνετε click εδώ.


  ...Μετά την ανάλυση του Καθηγητού Ιστορίας, τον λόγο έλαβε ο Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, πρωταγωνιστή της προετοιμασίας του εγχειρήματος, ο οποίος έκανε σύντομη ιστορική καταγραφή των γεγονότων της εποχής και κατέθεσα τα δικά του συμπεράσματα για τα θετικά αποτελέσματα του κινήματος. Ο λόγος του Ναυάρχου Αλ. Παπαδόγγονα, σε μορφή αρχείου pdf, με click εδώ.

  ...Τέλος, ανέβηκε στο βήμα ο ΥΕΘΑ, κ. Νικ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του προς την Α.Ε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνόψισε τα γεγονότα και τις συνέπειές τους, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για την πτώση της δικτατορίας. Ο λόγος του κ. Υπουργού, σε μορφή αρχείου pdf, με click εδώ.

  ...Ακολούθησε ολιγόλεπτο μουσικό πρόγραμμα με τη μπάντα και τους χορωδούς του Π.Ν., και η τελετή ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικής πλακέτας από τον Α/ΓΕΝ στην Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  ...Μετά το πέρας της τελετής, παρατέθηκε μικρή δεξίωση στους κήπους της Σχολής.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .   Ο ΣΑ/ΣΝΔ συμμετείχε στην οργάνωση και στην απονομή επάθλων ιστιοπλοϊκών αγώνων "ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΕΙΑ 2022",
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Κυριακή, 22 Μαΐου 2022.


  ...Την Κυριακή, 22 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00, έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή απονομής επάθλων των Ιστιοπλοϊκών Αγώνων "Παστρικάκεια 2022".

  ...Στην τελετή, την οργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η Σ.Ν.Δ. με συμμετοχή του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., παρέστη ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Συνδέσμου ο Αντιναύαρχος ε.α. Ανδρέας Ξενάκης Π.Ν.

  ...Ο κ. Ξενάκης επέδοσε ορισμένα από τα βραβεία, παρέλαβε δε εκ μέρους του ΣΑ/ΣΝΔ αναμνηστική πλακέττα για τη συμμετοχή του στη διοργάνωση των αγώνων.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .
   O Απολογισμός πεπραγμένων περιόδου από 22-Οκτ-2021 έως και 30-Μαρ-2022
προς ενημέρωση των μελών αντί της ματαιωθείσας Γ.Σ. με φυσική παρουσία
Αγαπητοί συνάδελφοι και μέλη του ΣΑ/ΣΝΔ,
Σε εφαρμογή των αποφασισθέντων κατά το Δ.Σ. της 17ης Μαρτίου 2022, όπως μη πραγματοποιηθεί το 2022 Γενική Συνέλευση του ΣΑ/ΣΝΔ με φυσική παρουσία μελών, και αντ' αυτής να ενημερωθούν τα μέλη μέσω της ιστοσελίδας και με email επί των Πεπραγμένων και επί του Οικονομικού Απολογισμού του νέου Δ.Σ., από τις αρχαιρεσίες της 22ας Οκτωβρίου 2021 μέχρι και τέλους Μαρτίου 2022, το Δ.Σ. της 30ης Μαρτίου 2022, ενέκρινε και ανήρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου τον Απολογισμό πεπραγμένων:

  ...Το πλήρες κείμενο της εκθέσεως πεπραγμένων μετά του οικονομικού απολογισμού και του ισολογισμού του ΔΣ, όπως συντάχθηκε από το Δ.Σ του Σ.Α./Σ.Ν.Δ., μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.


Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader:  
   Συμμετοχή Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ.
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022.


  ...Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, και ώρα 11:00, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) στον Πειραιά, η τελετή παράδοσης παραλαβής καθηκόντων Διοικητού ΣΝΔ, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.

  ...Καθήκοντα Διοικητού της ΣΝΔ παρέλαβε ο Υποναύαρχος Ιωάννης Πάττας ΠΝ, από τον Αντιναύαρχο Ιωάννη Καλογερόπουλο ΠΝ.

  ...Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ενώ παρέστησαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και λοιποί προσκεκλημένοι.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστησαν ο Πρόεδρος, Υποναύαρχος Αντώνιος Αναστασάκης ΠΝ, και ο Αντιπρόεδρος, Αντιναύαρχος Μαργαρίτης Τζαβάρας ΠΝ. Ο Πρόεδρος επέδωσε αναμνηστική πλακέτα με τον θυρεό του Συνδέσμου στον απερχόμενο Διοικητή.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Συμμετοχή Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Δ.Δ.Μ.Ν.
στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022.


  ...Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, και ώρα 12:00, πραγματοποιήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η τελετή παράδοσης παραλαβής Διοικητού Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ) παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, μελών του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου και λοιπών προσκεκλημένων.

  ...Καθήκοντα Διοικητού της ΔΔΜΝ παρέλαβε από τον Αντιναύαρχο (Μ) Γεώργιο Μπαμπλένη ΠΝ, ο Αντιναύαρχος (Μ) Χαρίλαος Παπαδημητρίου ΠΝ.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστησαν ο Πρόεδρος, Υποναύαρχος Αντώνιος Αναστασάκης ΠΝ, και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Αντιναύαρχος Βασίλειος Δημητρόπουλος ΠΝ. Ο Πρόεδρος επέδωσε αναμνηστική πλακέτα με τον θυρεό του Συνδέσμου στον απερχόμενο Διοικητή.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Η 9η μεσημεριανή συνεστίαση των μελών του ΣΑ/ΣΝΔ στο Ν.Ο.Ε., το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας οργάνωσε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου (στη 1:30 το μεσημέρι), την πρώτη του από της εκλογής του εκδήλωση: ένα γεύμα των μελών και φίλων του Συνδέσμου στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.
Ήταν ταυτόχρονα η πρώτη όμαδική εκδήλωση από της ενάρξεως της πανδημίας (στις αρχές του 2019), και μας έδωσε ξανά την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να απολαύσουμε την παρέα με αγαπητούς συναδέλφους και φίλους, σε οικείο και φιλόξενο περιβάλλον.

  ...Η ημέρα ήταν χειμωνιάτικη, με ελαφρύ κρύο, συννεφιά και ψιλόβροχο, πράγματα που σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα -παρά τον τριπλό εμβολιασμό και τα αυστηρώς τηρούμενα προφυλακτικά μέτρα- φόβο για τον κορωνοϊό, εμπόδισαν κάποιους να προσέλθουν, ακυρώνοντας την τελευταία (δυστυχώς) στιγμή τη συμμετοχή τους.

  ...Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τους κ.κ. Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλ. Πετράκη ΠΝ, και Δ/ΣΝΔ, Υποναύαρχο Ιωάν. Καλογερόπουλο ΠΝ με τις συζύγους τους, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας.

  ...Στην εκδήλωση συμμετείχαν τόσο οι παλαιότεροι ναύαρχοι (όπως ο βετεράνος Β.Π.Π. Λ. Μπάσμπας και οι ναύαρχοι Γ. Θεοτόκης και Αλ. Παπαδόγγονας) όσο και νεότερα μέλη (όπως ο Αντιναύαρχος Π. Καλυβίτης μετά του ε.ε. Υποπλοιάρχου ΠΝ υιού του). Σημειώνουμε επίσης τις συμμετοχές της προέδρου του Ν. Μουσείου Ελλάδος, κυρίας Αν. Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη μετά του συζύγου της, Αντιναυάρχου Ιωάν. Παλούμπη, του προέδρου της Ε.Α.Α.Ν. Αντιναυάρχου Θ. Γερούκη, αλλά και του φιλοξενούντος της εκδήλωση, Διευθυντού του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Αρχιπλοιάρχου Αναστ. Καβάλη.

  ...Η παρουσία του μεγάλου αριθμού μελών, παρά τις "ιδιαίτερες συνθήκες", μας δίνει το "μήνυμα" ότι οι συναντήσεις μεταξύ των μελών μας είναι πάντα ευπρόσδεκτες και πρέπει να επιδιώκουμε περισσότερες ευκαιρίες.

  ...Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ευχάριστη αυτή εκδήλωση.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Η EΤΗΣΙΑ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
ΣΤΗ Ν. Β. 'ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ', ΣΤΙΣ 8 ΔEKEMΒΡΙΟΥ 2021


   Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, τελέσθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

   Στην τελετή παρέστησαν, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης, μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου καθώς και οι Πρόεδροι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) Αντιναύαρχος ε.α. Θεόδωρος Γερούκης ΠΝ, του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΝΔ (ΣΑ/ΣΝΔ) Υποναύαρχος ε.α. Αντώνιος Αναστασάκης ΠΝ και του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΜΥΝ (ΣΑ/ΣΜΥΝ) Υποπλοίαρχος (Ε) ε.α. Παύλος Σοφικίτης ΠΝ.

   Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων και εν συνεχεία εκφωνήθηκαν λόγοι με αναφορά στους ηρωικούς νεκρούς του πολέμου από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη Π.Ν. και από τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Θεόδωρο Γερούκη Π.Ν.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση καφέ και αναψυκτικών στο κτήριο του Επιτελείου ΔΝΕ, την πρώην δηλαδή Λέσχη Αξιωματικών ΔΝΕ, όπως την ξέρουμε οι παλαιότεροι.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεπτή αυτή τελετή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:

(με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).   Συμμετοχή του Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου στη ΣΝΔ, τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021.


  ...Τη Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), η τελετή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913.

  ... Στην τελετή, κατά την οποία Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μέλη της Κυβερνήσεως και του Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης. Παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ... Επ' ευκαιρία του κατάπλου της Μόνιμης Διασυμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group 2) στο λιμένα Πειραιά, στην τελετή προσεκλήθη και παρέστη ο Ιταλός Διοικητής της (SNMG-2 Commander), Rear Admiral Stefano Russo.

  ... Κατά τη διάρκεια της τελετής η Φρεγάτα "ΑΔΡΙΑΣ" παρέμεινε αγκυροβολημένη στον όρμο Κανελλόπουλου (έμπροσθεν της ΣΝΔ) αποδίδοντας τιμές.

  ... Στο πλαίσιο του εορτασμού κατέπλευσαν στο λιμένα Πειραιά η Φ/Γ "ΥΔΡΑ" και το ΤΠΚ "ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ". Επιπλέον πραγματοποιήθηκε τελετή εορτασμού στον Ναύσταθμο Κρήτης, ενώ αριθμός μονάδων συμμετείχε στους κατά τόπους εορτασμούς των τοπικών αρχών.

  ...Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Α/ΓΕΝ κατά την τελετή, σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.


  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση στη Σχολή Ν. Δοκίμων.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Η Γενική Συνέλευση, ο Απολογισμός πεπραγμένων περιόδου Απρ/2019 - Οκτ/2021 και
οι Αρχαιρεσίες δι' επιστολικής ψήφου του ΣΑ/ΣΝΔ στις 22-10-2021


Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ψηφοφορίας δι' επιστολικής ψήφου και εν έψει της έκτακτης Γ.Σ. του Οκτωβρίου, το Δ.Σ. συνέταξε και δημοσιοποιεί με το παρόν τον ενιαίο "Απολογισμό πεπραγμένων περιόδου Απρ/2019 - Οκτ/2021" προς ενημέρωση των μελών του ΣΑ/ΣΝΔ.:

Αριθμός Πρωτοκόλλου : 04 /2021 Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2021

ΠΡΟΣ    : Σύνδεσμο Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.
ΘΕΜΑ    : ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 4/2019-10/2021
ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ TOY ΣΑ/ΣΝΔ


    Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη του ΣΑ/ΣΝΔ,
    Μετά από δύο και ήμισυ χρόνια από την τελευταία Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) του Συνδέσμου μας, στις 6 Απριλίου 2019, και αφού ματαιώθηκαν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό δύο τακτικές γενικές συνελεύσεις (η Γ.Σ. του Μαρτίου 2020 και η Γ.Σ. μετ' αρχαιρεσιών του Μαρτίου 2021), λόγω των περιορισμών σε συναθροίσεις που επιβλήθηκαν ένεκα της πανδημίας, φθάνουμε υποχρεωτικά πλέον στις αρχαιρεσίες του 2021 χωρίς Γ.Σ. και με "επιστολική ψήφο" των μελών.

    Το εκλεγέν κατά τις αρχαιρεσίες της 31ης Μαρτίου 2018 και παραμένον μέχρι και σήμερα Διοικητικό Συμβούλιο, είχε ενημερώσει εγκαίρως τα μέλη και για τις δύο αυτές ματαιώσεις/αναβολές, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και μέσω ανακοινώσεως από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου, γνωρίζοντας εκ παραλλήλου την πρόθεσή του να συντάξει και να διανείμει ηλεκτρονικά τον "Απολογισμό Πεπραγμένων του Δ.Σ." για ολόκληρη την περίοδο, από την τελευταία Γ.Σ. μέχρι και τώρα.

    Οι προσεχείς αρχαιρεσίες, της 22ας Οκτωβρίου 2021, πέραν του διαφορετικού τρόπου ψηφοφορίας, θα φέρει και μία ακόμη σημαντική αλλαγή στη διοίκηση του, καθώς αποχωρούν από το Δ.Σ.:
 • Ο Αντιναύαρχος ε.α. Ξενοφών Μαυρογιάννης Π.Ν., εκ των ιδρυτικών μελών του Συνδέσμου (το 1998), μέλος των διαχρονικά εκλεγομένων Δ.Σ. αυτού και πρόεδρός του από τις αρχαιρεσίες της 14ης Μαρτίου 2009 που ανέδειξαν το 4ο κατά σειρά Δ.Σ.
 • Ο επίσης κατά τις ίδιες αρχαιρεσίες Μαρτίου 2009 πρωτο-εκλεγείς (και έκτοτε σε όλες τις επόμενες εκλεγόμενος) Ταμίας του Συνδέσμου, Αντιναύαρχος (Ο) ε.α. Απόστολος Δαγκωνάκης Π.Ν. Ο οποίος, επειδή δεν υπάρχει υποψήφιος για τη θέση Οικονομικός Αξιωματικός, δέχθηκε να παραμείνει ως σύμβουλος, όσο χρειαστεί, του νέου Ταμία και παράλληλα έθεσε υποψηφιότητα για την τριμελή Εξελεγκτική Επιτροπή.
    Μετά από αυτές τις σημαντικότατες αλλαγές, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του φορτίου και της ευθύνης που θα επωμισθούν, ιδίως τα νέα μέλη, του 8ου κατά σειρά Δ.Σ. που θα εκλεγούν κατά τις προσεχείς Αρχαιρεσίες. Επιζητούμε και ελπίζουμε στην υποστήριξή τους από όλα τα μέλη μας.

    Οι απερχόμενοι από το Δ.Σ. Πρόεδρος και Ταμίας αλλά και τα λοιπά μέλη του νυν Δ.Σ. ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους για την πολυετή, ειλικρινή συνεργασία τους και τη συμμετοχή τους στις εκάστοτε ομαδικές εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας.

    Ακόμα θέλουμε να ευχαριστήσουμε και όσους, παρά τη μη άμεση/προσωπική επικοινωνία μας τους τελευταίους μήνες της πανδημίας, συνέχισαν να καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους προς το Σύνδεσμο.

Το Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ.
Ο Πρόεδρος
Ο Αντιπρόεδρος
Αντιναύαρχος ε.α.
Υποναύαρχος ε.α.
Ξεν. Μαυρογιάννης Π.Ν.
Αντ. Αναστασάκης Π.Ν.Αντιναύαρχος ε.α.
Αντιναύαρχος ε.α.
Αντιναύαρχος ε.α.
Απ. Δαγκωνάκης ΠΝ
Δημ. Πλαμαντούρας ΠΝ
Ανδ. Ξενάκης ΠΝ
Ταμίας
Γενικός Γραμματέας
Έφορος Δημ. Σχέσεων


______________________________________________________________
Ακολουθεί ο απολογισμός πεπραγμένων του Δ.Σ. κατά την περίοδο από της 6ης Απριλίου 2019 μέχρι και της 6ης Οκτωβρίου 2021.
______________________________________________________________ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Δ.Σ. ΑΠΟ 6-4-2019 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 6-10-2021


   Η προηγουμένη τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. πραγματοποιήθηκε την 6η Απριλίου 2019. Από της ημερομηνίας αυτής και μέχρι σήμερα υπήρξαν οι ακόλουθες δραστηριότητες και συμμετοχές σε εκδηλώσεις, μελών του Δ.Σ. ή/και λοιπών μελών του Συνδέσμου μας κατά την αναφερομένη περίοδο:
 • Το Σάββατο, 11η Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε (η 8η έως τώρα) μεσημεριανή συνεστίαση των μελών του ΣΑ/ΣΝΔ στο Ν.Ο.Ε.
 • Από 8 έως 11 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε τετραήμερη καλοκαιρινή εκδρομή του ΣΑ/ΣΝΔ στη Μακεδονία.
 • Ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας παρέστησαν την Παρασκευή, 28η Ιουνίου 2019, στην τελετή απονομής πτυχίων από τον Δ/ΣΝΔ, Υποναύαρχο Δ.-Ε. Κατάρα Π.Ν. στους αποφοιτήσαντες 4-ετείς Ν. Δοκίμους. Ο πρόεδρος του ΣΑ/ΣΝΔ προσέφερε τιμητικά στους πρωτεύσαντες, Μάχιμο Δημήτριο Αγγουρά ΠΝ και Μηχανικό Μιχαήλ Ερωτοκρίτου (Κυπριακού Ναυτικού), το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο "Ελλήνων Πλόες", του Αντιναυάρχου (ε.α.) Ιωάννου Παλούμπη Π.Ν.
 • Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου παρέστησαν τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2019, στην τελετή της ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου.
 • Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. παρέστησαν την Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2019, στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων.
 • Από 18 μέχρι 20 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε τριήμερη φθινοπωρινή εκδρομή του ΣΑ/ΣΝΔ σε Γύθειο-Μονεμβασιά-Τεγέα.
 • Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και μέλη του Συνδέσμου μας παρέστησαν στο ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού σε καιρό πολέμου και ειρήνης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ν. Β. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, την Πέμπτη, 28η Νοεμβρίου 2019.
 • Όπως κάθε χρόνο, το Δ.Σ. του Συνδέσμου συμμετείχε στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου στη ΣΝΔ, την Παρασκευή, 6η Δεκεμβρίου 2019.
 • το Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Ν.Ο.Ε. με μεγάλη επιτυχία η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα μας.
 • Το Νέο Έτος 2020 ξεκίνησε με τον Αγιασμό και την κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΝΔ, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Σάββατο, 18η Ιανουαρίου. Με την έναρξη της τελετής, ο πρόεδρος, Αντιναύαρχος ε.α. Ξεν. Μαυρογιάννης ΠΝ καλωσόρισε και ενημέρωσε τα παρευρισκόμενα μέλη για θέματα του Συνδέσμου, ενώ μετά το τέλος του αγιασμού ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Θεόδ. Γερούκης Π.Ν. παρουσίασε εν συντομία θέματα γενικοτέρου ενδιαφέροντος των αποστράτων. Η συμμετοχή ήταν και αυτή τη φορά μεγάλη και, κατά τη δεξίωση που ακολούθησε, δόθηκε η ευκαιρία στους συναδέλφους να ανταλλάξουν ευχές για το νέο χρόνο.
 • Τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου παρέστησαν την Πέμπτη, 23η Ιανουαρίου 2020 στην τελετή παραδόσεως - παραλαβής καθηκόντων του Αρχηγού ΓΕΝ, από το Ναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ. Ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφών Μαυρογιάννης ΠΝ, προσέφερε τιμής ένεκεν την πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΝ.
 • Πέραν τούτων, ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ παραβρέθηκαν κατά περίπτωση σε τελετές Βασιλόπιτας του ΠΝ (ΓΕΝ και ΔΔΜΝ), της ΕΑΑΝ, των Συνδέσμων Ελληνικών Υ/Β, Αεροπορίας Ναυτικού, ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, και του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, έτους 2020.
 • Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Υποναύαρχος (ε.α.) Αντ. Αναστασάκης Π.Ν., παρέστη την Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2020, στην τελετή απονομής πτυχίων από τον κ. Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλ. Πετράκη Π.Ν. στους αποφοιτήσαντες Ναυτικούς Δοκίμους. Εκ μέρους του ΣΑ/ΣΝΔ προσέφερε τιμητικά στους πρωτεύσαντες 4-ετείς Ν. Δοκίμους, τον αρχηγό των Μαχίμων, Αλέξανδρο-Ιωάννη Ταυρή, και την αρχηγό των Μηχανικών, Αικατερίνη Γκιόκα, το βραβευμένο το 2019 από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του Αντιναυάρχου (ε.α.) Ιωάννου Παλούμπη Π.Ν. "Ελλήνων Πλόες".
 • Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., παρέστη επίσης την επομένη, Πέμπτη 2α Ιουλίου 2020, στην τελετή της ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
 • Λόγω της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων μετακινήσεων και συναθροίσεων, ένεκα της πανδημίας (κορωνοϊού Covid-19), από του Σεπτεμβρίου 2020 και μέχρι σήμερα τα μέλη του ΣΑ/ΣΝΔ δεν παρέστησαν ή συμμετείχαν σε οποιαδήποτε επίσημη τελετή ή εκδήλωση του Π.Ν. (ορκωμοσία νέων Ν. Δοκίμων, μνημόσυνο πεσόντων Π.Ν., εορτασμό Αγ. Νικολάου, Βασιλόπιτες κ.ά).
 • Για τον ίδιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν οι τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των ετών 2020 και 2021.
 • Κατά την τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων, την ΤΕ 23/6/2021, δεν παρέστη το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας. Απεστάλησαν όμως και επιδόθηκαν εκ μέρους του ΣΑ/ΣΝΔ, ως τιμητικά δώρα επιβράβευσης στους δύο πρωτεύσαντες 4-ετείς Ν. Δοκίμους, τον Μάχιμο Βασίλειο Βαληνδρά και τον Μηχανικό Παναγιώτη Μπουγά, ανά ένα αντίτυπο της επετειακής εκδόσεως του Ν.Μ.Ε. "ΣΑΛΑΜΙΣ 480 π.Χ".
 • Όπως κάθε χρόνο, εκτυπώσαμε:
  • ημερολόγια τσέπης για το 2020, τα οποία διατέθηκαν δωρεάν στα μέλη μας.
  • ημερολόγια τσέπης για το 2021, τα οποία απεστάλησαν ταχυδρομικώς στις διευθύνσεις των ενεργών μελών μας.
Αριθμός Μελών

   Τα μέχρι σήμερα εγγεγραμμένα και ενεργά μέλη του Συνδέσμου ανέρχονται σε 332, συμπεριλαμβανομένων και των Τιμής Ένεκεν εγγραφέντων Βετεράνων μας του Β' Π.Π. Είναι επίσης εγγεγραμμένοι, μη συμμετέχοντες όμως ενεργά, και οι 179 νέοι Αξιωματικοί, που απεφοίτησαν εκ Σ.Ν.Δ. ως Σημαιοφόροι από το 2012 έως και το 2019. Ο αριθμός των μελών θα μπορούσε και έπρεπε να είναι μεγαλύτερος, γι' αυτό το ΔΣ συνεχίζει να επιδιώκει τη δια παντός προσφόρου τρόπου ενημέρωση των εν ενεργεία και αποστρατεία Αξιωματικών εκ ΣΝΔ, γνωρίζοντάς τους για το Σύνδεσμο.
   Από τα ως άνω εγγεγραμμένα μέλη, το ποσοστό των μέχρι σήμερα ταμειακώς εν τάξει (μέχρι και για το 2021) ανέρχεται στο 37% (122/332), ενώ τα ταμειακώς ενεργά μέλη τουλάχιστον την τελευταία τριετία ανέρχονται στο 55% (184/332).
   Με παλαιότερη διευκρίνιση του Δ.Σ. ταμειακώς εντάξει μέλη -και ως εκ τούτου δυνάμενα να λάβουν μέρος μετά ψήφου σε Γενικές Συνελεύσεις και Αρχαιρεσίες- θεωρούνται όσοι έχουν καταβάλει τις συνδρομές τρέχοντος έτους και τουλάχιστον των δύο προηγουμένων ετών.
   Με αυτή τη διευκρίνιση και την αποφασισθείσα χαμηλότερη τιμή ετησίας συνδρομής, (20€), ελπίζουμε ότι διευκολύνουμε όλα τα μέλη μας να τακτοποιήσουν τις τυχόν οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Σύνδεσμο και να συμμετέχουν ενεργά στις Γενικές Συνελεύσεις.

   Τα δυόμισι χρόνια που πέρασαν από την τελευταία Γενική μας Συνέλευση, δυστυχώς έφυγαν για πάντα από κοντά μας εικοσιένα (21) ακόμη μέλη:


Βαθμός-Ειδικότητα Ονοματεπώνυμο Κατηγορία Μέλος από Απεβίωσε
Σημαιοφόρος (Μ) ΜΕΡΤΙΝΌΣ Νικόλαος Τακτικό Μ. 13-Μαϊ-2001 16-Απρ-2019
Αντιναύαρχος ΤΑΠΙΝΗΣ Σπυρίδων Ιδρυτικό Μ. 13-Μαϊ-1998 17-Απρ-2019
Αρχιπλοίαρχος ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ Γεώργιος Βετεράνος 01-Μαρ-2010 25-Απρ-2019
Αντιναύαρχος ΔΟΥΣΗΣ Δημήτριος Βετεράνος 06-Αυγ-1998 26-Απρ-2019
Αρχιπλοίαρχος ΣΚΕΝΤΖΟΣ Γεώργιος Τακτικό Μ. 23-Ιαν-1999 18-Μαϊ-2019
Αρχιπλοίαρχος (Μ) ΠΟΥΛΗΣ Δημήτριος Τακτικό Μ. 12-Ιαν-2004 31-Μαϊ-2019
Πλοίαρχος (Μ) ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Ευστράτιος Τακτικό Μ. 02-Ιαν-2004 02-Ιουν-2019
Αρχιπλοίαρχος (Μ) ΦΛΟΚΑΣ Δημήτριος Τακτικό Μ. 16-Ιουν-2006 29-Αυγ-2019
Αντιναύαρχος ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ Κωνσταντίνος Τακτικό Μ. 20-Δεκ-2008 02-Σεπ-2019
Υποναύαρχος ΑΛΙΚΑΜΠΙΩΤΗΣ Τίτος Τακτικό Μ. 24-Ιουλ-1998 18-Οκτ-2019
Υποναύαρχος ΝΥΔΡΙΩΤΗΣ Ιωάννης Τακτικό Μ. 04-Φεβ-1999 21-Νοε-2019
Αρχιπλοίαρχος (Μ) ΚΟΥΔΟΥΝΗΣ Παναγιώτης Τακτικό Μ. 19-Φεβ-2003 25-Ιαν-2020
Πλοίαρχος (Μ) ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος Τακτικό Μ. 27-Μαρ-2000 26-Ιαν-2020
Αντιναύαρχος ΝΑΟΥΜ Βασίλειος Ιδρυτικό Μ. 13-Μαϊ-1998 05-Ιουλ-2020
Αρχιπλοίαρχος (Μ) ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος Τακτικό Μ. 19-Δεκ-1998 16-Ιουλ-2020
Αντιναύαρχος ΜΟΡΑΛΗΣ Γεώργιος Βετεράνος 04-Φεβ-2003 29-Αυγ-2020
Πλοίαρχος (Μ) ΠΑΡΙΣΗΣ Γεώργιος Τακτικό Μ. 14-Μαϊ-2019 11-Σεπ-2020
Πλωτάρχης ΖΗΣΗΣ Βασίλειος Βετεράνος 03-Οκτ-2002 05-Νοε-2020
Υποναύαρχος (Ο) ΒΑΜΠΟΡΑΚΗΣ Μιχαήλ Ιδρυτικό Μ. 06-Απρ-1998 20-Δεκ-2020
Υποναύαρχος (Μ) ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ Χρήστος Τακτικό Μ. 12-Αυγ-1998 12-Ιαν-2021
Πλοίαρχος (Μ) ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ Ιγνάτιος Τακτικό Μ. 03-Φεβ-1999 10-Μαρ-2021
Υποναύαρχος (Ο) ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Παναγιώτης Τακτικό Μ. 18-Ιαν-1999 13-Απρ-2021
Αρχιπλοίαρχος (Μ) ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Παναγιώτης Τακτικό Μ. 14-Νοε-2014 19-Μαϊ-2021
Αντιναύαρχος ΚΑΒΟΥΚΗΣ Ηλίας Ιδρυτικό Μ. 29-Απρ-1998 22-Ιουλ-2021
Αντιναύαρχος ΖΟΡΜΠΑΣ Γεώργιος Τακτικό Μ. 22-Ιαν-2003  
Αντιναύαρχος ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ Παναγιώτης Ιδρυτικό Μ. 13-Μαϊ-1998 20-Αυγ-2021
Αντιναύαρχος ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Ευάγγελος Ιδρυτικό Μ. 29-Απρ-1998 20-Σεπ-2021


Απολογισμός Οικονομικής Διαχειρίσεως - Ισολογισμός

   Τα έσοδα του Συνδέσμου προήλθαν από τα δικαιώματα εγγραφής και τις συνδρομές των μελών και από τους τόκους των καταθέσεων.
   Η κατάσταση των οικονομικών του Συνδέσμου την 6-10-2021 καθώς και η οικονομική διαχείριση για τις περιόδους: #1 από 6-4-2019 μέχρι 3-4-2020, #2 από 4-4-2020 έως 3-4-2021, και #3 από 3-4-21 έως 6-10-2021 αποτυπώνονται στους τρεις απολογισμούς διαχειρίσεως των αντιστοίχων περιόδων.

[Δεν επισυνάπτονται στο παρόν]


  ...Την 22α Οκτωβρίου 2021 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκλογής νέου Δ.Σ. και Ε.Ε. του ΣΑ/ΣΝΔ για την τριετία 2021-2024.
Η Εφορευτική Επιτροπή, αφού παρέλαβε επί αποδείξει τους συγκεντρωθέντες, μέχρι το μεσημέρι αυτής της ημερομηνίας, φακέλους ψηφοφορίας από το poste restante των ΕΛΤΑ Γλυφάδας, προέβη στην καταμέτρηση των σταυρών ανά υποψήφιο, και εξέδωσε τα τελικά αποτελέσματα, ως επισυναπτόμενο Πρακτικό.

  ...Σύμφωνα με τα αναγραφέντα αποτελέσματα στο Πρακτικό, για το Δ.Σ. εκλέγονται (κατά σειρά ληφθέντων σταυρών προτίμησης) οι:
 1. Υποναύαρχος ε.α. Αναστασάκης Αντώνιος ΠΝ
 2. Αντιναύαρχος ε.α. Τζαβάρας Μαργαρίτης ΠΝ
 3. Αντιναύαρχος ε.α. Δημητρόπουλος Βασίλειος
 4. Αντιναύαρχος ε.α. Ξενάκης Ανδρέας
 5. Αντιναύαρχος ε.α. Πλαμαντούρας Δημοσθένης
Με αναπληρωματικά μέλη, κατά σειρά σταυρών, τους:
 1. Αντιναύαρχο ε.α. Δροσουλάκη Σπυρίδωνα ΠΝ
 2. Αντιναύαρχο ε.α. Μακρή Αθανάσιο ΠΝ
 3. Αντιναύαρχο ε.α. Κωτσή Φώτιο ΠΝ

  ...Για την Ε.Ε. εκλέγονται κατά σειράν επιτυχίας οι:
 • Αντιναύαρχος ε.α. Δαγκωνάκης Απόστολος ΠΝ
 • Αντιναύαρχος ε.α. Δημόπουλος Αντώνιος ΠΝ
 • Υποναύαρχος ε.α. Φακίρης Σπυρίδων ΠΝ
Και επιλαχών, ο:
 • Υποναύαρχος ε.α. Καψοκαβάδης Σπυρίδων ΠΝ

  ...Εκφράζονται συγχαρητήριά προς όλους όσους συμμετείχαν ως υποψήφιοι στην εκλογική διαδικασία, τηρώντας το υψηλό επίπεδο που αρμόζει στο 'σώμα' και στο βαθμό μας, καθώς και ειλικρινείς ευχαριστίες προς την Εφορευτική Επιτροπή, αποτελούμενη εκ των:
    - Πλοιάρχου ε.α. Κατσαβού Παναγιώτη ΠΝ
    - Αρχιπλοιάρχου ε.α. Λαγαρία Δημητρίου ΠΝ
    - Αντιναυάρχου ε.α Κασμά Γεωργίου ΠΝ
για την άψογη εκτέλεση του έργου της καταμετρήσεως των σταυρών προτίμησης.


  ...Όπως προβλέπεται από το Καταστατικό του Συνδέσμου (Άρθρο 9, παράγρ. 4), τα νεοεκλεγέντα μέλη προσκλήθηκαν από τον συγκεντρώσαντα τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, την 26η Οκτ. 2021, και υπό την προεδρία του προέβησαν, με μυστική ψηφοφορία, στην κατανομή καθηκόντων των μελών του νέου Διοικητικού Συμβούλιου. Κατ' αυτήν επελέγησαν:
Πρόεδρος, ο Υποναύαρχος ε.α. Αντώνιος Αναστασάκης Π.Ν.
Αντιπρόεδρος, ο Αντιναύαρχος ε.α. Μαργαρίτης Τζαβάρας Π.Ν.
Γενικός Γραμματέας, ο Αντιναύαρχος ε.α. Δημοσθένης Πλαμαντούρας Π.Ν.
Έφορος Δημ. Σχέσεων, ο Αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Δημητρόπουλος Π.Ν.
Ταμίας, ο Αντιναύαρχος ε.α. Ανδρέας Ξενάκης Π.Ν.

  ...Μπορείτε να δείτε το Πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής Αρχαιρεσιών, πιέζοντας το παρακάτω εικονίδιο:  ...Επισυνάπτονται φωτογραφίες του νέου Δ.Σ. και ομαδικές, μαζί με τα απελθόντα μέλη του προηγουμένου Δ.Σ. Click για μεγέθυνση.

To νέο Δ.Σ. μόνο του, μαζί με τον τέως Πρόεδρό του, και με τους πρώην Πρόεδρο και Ταμία του
   H τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
στη Σ.Ν.Δ. την 8η Οκτωβρίου 2021.


  ...Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων πρωτοετών Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού και των Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

  ...Στην τελετή της ορκωμοσίας, παρέστησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, η Πρέσβης του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα και εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

  ...Συνολικά ορκίστηκαν σαράντα ένας (41) Ναυτικοί Δόκιμοι, εκ των οποίων τέσσερις (04) από την Κύπρο, δύο (02) από την Ιορδανία, δύο (02) από το Μαυροβούνιο και ένας (01) από την Τυνησία καθώς και είκοσι τρεις (23) Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λ.Σ. - ΕΛ.-ΑΚΤ.

  ...Η τελετή πραγματοποιήθηκε με πλήρη εφαρμογή των μέτρων για την προστασία από την πανδημία COVID-19. Λόγω ακριβώς των ιδιαιτέρως αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των προσκεκλημένων είχε περιοριστεί στον ελάχιστο δυνατόν αριθμό, και ένεκα τούτου δεν προσκλήθηκαν και δεν παραβρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ.

  ...Κατωτέρω παρατίθενται ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Παρασκευή, 8η Οκτ. 2021 - Η ορκωμοσία των πρωτοετών Ν. Δοκίμων του Π.Ν. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

   Οι τελετές απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους, την Τετάρτη, 23η Ιουνίου
και της ορκωμοσίας τους ως Σημαιοφόρων Π.Ν. την Πέμπτη, 24η Ιουνίου 2021.


  ...Την Τετάρτη, 23η Ιουνίου 2021 έλαβε χώρα στο Μεσόδομο του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (του "Βασσανείου") η τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως, ενώ την επομένη, Πέμπτη, 24α Ιουνίου 2021, στην Κεντρική Πλατεία της Σχολής (πλ. Ελευθερίας), πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2021.

  ...Φέτος απεφοίτησαν 43 τεταρτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι (30 Μάχιμοι και 13 Μηχανικοί) εκ των οποίων 31 Έλληνες, 9 από την Κύπρο, 2 από την Ιορδανία και 1 από το Μαυροβούνιο. Η κατανομή ανά έθνος και ειδικότητα φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα.

Ειδικότητα-> Μάχιμοι Μηχανικοί
Εθνικότητα Ανδρες Γυναίκες Ανδρες Γυναίκες
Έλληνες 20 2 8 1 31
Κύπριοι 6 3 9
Ιορδανοί 1 1 2
Μαυροβούνιοι 1 1
30 13 43

  ...Η τελετή "απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες" έγινε και φέτος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη Π.Ν. Οι αποφοιτούντες Ν. Δόκιμοι (και μόνον αυτοί) ευρίσκοντο εις τον χώρο, καθήμενοι σε αραιωμένα λόγω των μέτρων προστασίας καθίσματα, όπως και οι παριστάμενοι Αξιωματικοί και Καθηγητές της Σχολής.

  ...Μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Ιωάννη Καλογερόπουλο ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ απευθύνθηκε προσωπικά προς τους αποφοιτούντες, αποχαιρετώντας τους ορκιζομένους την επαύριον Μαυροβούνιο, Ιορδανούς και Ελληνοκυπρίους Αξιωματικούς, και καλωσορίζοντας τους νέους Έλληνες Αξιωματικούς στις τάξεις των μονίμων στελεχών του Π.Ν.

  ...Στη συνέχεια, ο Α/ΓΕΝ απένειμε τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες, ενώ επέδωσε τιμητικά βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες αποφοίτους, τον αρχηγό των Μαχίμων, Βασίλειο Βαλληνδρά, και τoν αρχηγό των Μηχανικών, Παναγιώτη Μπουγά.

  ...Επιπρόσθετα, κατά την ανωτέρω τελετή επιδόθηκαν στους πρωτεύσαντες Μάχιμο και Μηχανικό Ναυτικό Δόκιμο, ως επιβράβευση:
 • Από τον Ακόλουθο Αμύνης της Ισπανίας προς τον αρχηγό των Μαχίμων Βασ. Βαλληνδρά και από τον αντικαταστάτη Ακολούθου Αμύνης της Ιταλίας προς την αρχηγό των Μηχανικών, Παν. Μπουγά, εκ μέρους των Πρεσβειών τους, τα "ξιφίδια Δοκίμων" των αντιστοίχων Ναυτικών Ακαδημιών.
 • Εκ μέρους του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. προς τους ανωτέρω δύο αρχηγούς τάξεων, η έκδοση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2020, "ΣΑΛΑΜΙΣ 480 π.Χ.". Είναι ένας διεπιστημονικός τόμος αφιερωμένος στο ιστορικό γεγονός, με σκοπό την προβολή της κομβικής σημασίας της ναυμαχίας για την παγκόσμια ιστορία. Την έκδοση προλογίζει η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. •   ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή, όπως ελήφθησαν από την ιστοσελίδα του ΓΕΝ. (με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Τετάρτη, 23η Ιουνίου 2021 - H τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως


  ...Την επομένη, Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων ΠΝ τάξεως 2021. Τα ξίφη στους ορκισθέντες επέδωσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

  ...Στην τελετή παρέστησαν ο B' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των κομμάτων, της εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων Σημαιοφόρων.

  ...Η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη φωτογράφηση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλίμακα της νοτίας πλευράς του "Βασσανείου", χωρίς παρέλαση και μικρή δεξίωση φέτος, στα πλαίσια των μέτρων ασφαλείας κατά του κορωνοϊού.

  ...Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα και από αυτή την τελετή, όπως ελήφθησαν από την ιστοσελίδα του ΓΕΝ. (με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Πέμπτη, 24η Ιουνίου 2021 - H ορκωμοσία των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. τάξεως 2021


  ...Σ' αυτή την τελετή σημειώθηκε και ένα συγκινητικό γεγονός, το οποίο πληροφορηθήκαμε εμμέσως από συγγενείς των 'πρωταγωνιστών'. Αντιγράφεται κατωτέρω η δική τους ανακοίνωση στον ηλεκτρονικό τύπο, ArmyVoice.gr:

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Η στιγμή που βούρκωσαν τα μάτια όλων όσων παρευρέθηκαν σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. στον Πειραιά
Μια σπάνια στιγμή, που δεν έχει συμβεί τουλάχιστον τα τελευταία 15-20 χρόνια, έκανε πολλούς να βουρκώσουν στην σημερινή τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού στον Πειραιά, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Αρχηγός της Τάξης 2021 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Βασίλης Βαλληνδράς, λίγο πριν παραλάβει το ξίφος του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρέδωσε τη σημαία στον αδελφό του, ο οποίος είναι ο αρχηγός της επόμενης τάξης, 3ετής Δόκιμος Σταύρος Βαλληνδράς.
Παρούσες στην τελετή ήταν η μητέρα και η αδελφή των δυο αγοριών με καταγωγή από τη Νάξο. Τόσο ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΝ αλλά και ο Υπουργός Εθνικής μυνας, τίμησαν αυτή τη μητέρα που "προσέφερε" δυο νέους στο Πολεμικό Ναυτικό.


Η στιγμή που βούρκωσαν τα μάτια όλων όσων παρευρέθηκαν σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν.
   Οι Γενικές Συνελεύσεις ετών 2020 και 2021 ματαιώθησαν λόγω πανδημίας κορωνοϊού,
αλλά έχει εκδοθεί ο απολογισμός πεπραγμένων Δ.Σ. και οι ισολογισμοί για τη διετία
από 6 Απριλίου 2019 μέχρι και 3 Απριλίου 2021.


  ...Συμπληρώθηκαν ήδη δύο έτη από την τελευταία Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, στις 6 Απριλίου 2019, και οι προβλεπόμενες από το καταστατικό δύο επόμενες γενικές συνελεύσεις, η τακτική Γ.Σ. του 2020 και η Γ.Σ. μετ' αρχαιρεσιών του 2021, ματαιώθηκαν λόγω των περιορισμών σε συναθροίσεις που επέβαλε η Κυβέρνηση, ένεκα της πανδημίας.

  ...Το εκλεγέν κατά τις αρχαιρεσίες της 31ης Μαρτίου 2018 και παραμένον μέχρι και σήμερα Διοικητικό Συμβούλιο, είχε ενημερώσει εγκαίρως τα μέλη και για τις δύο αυτές ματαιώσεις/αναβολές, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και μέσω ανακοινώσεως από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου, γνωρίζοντας εκ παραλλήλου την πρόθεσή του (η οποία υλοποιείται με το παρόν) να συντάξει τον "Απολογισμό Πεπραγμένων του Δ.Σ." για ολόκληρη τη διετία. Το ίδιο επίσημο έγγραφο απεστάλη δι' ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στα μέλη που διαθέτουν e-mail.

  ...Το πλήρες κείμενο της εκθέσεως πεπραγμένων του Δ.Σ. και του οικονομικού απολογισμού για τη διετία από 6-4-2019 μέχρι και 3-4-2021, μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.


  ...Διευκρινίζεται εκ νέου ότι όλοι οι οικονομικοί ισολογισμοί, παρελθόντων ετών και μέχρι σήμερα, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, συνοδεύοντες το κείμενο του αντιστοίχου ετησίου απολογισμού πεπραγμένων.

  ...Tο Δ.Σ. ευχαριστεί τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στις μέχρι τώρα ομαδικές εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας.

  ...Ευχαριστεί επίσης όσους, παρά τη μη άμεση/προσωπική επικοινωνία μας, συνέχισαν να καταβάλλουν την ετησία συνδρομή τους προς το Σύνδεσμο.

Για το Δ.Σ.
Ο Αντιπρόεδρος
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
Αντ. Αναστασάκης

   H τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.
στη Σ.Ν.Δ. την 8η Οκτωβρίου 2020.


  ...Την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού και των Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

  ...Στην τελετή της ορκωμοσίας, παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης.

  ...Λόγω των ιδιαιτέρως αυστηρών περιοριστικών μέτρων έναντι του ιού Covid-19, ο αριθμός των προσκεκλημένων είχε περιοριστεί στον ελάχιστο δυνατόν αριθμό. Ένεκα τούτου δεν προσκλήθηκαν και δεν παραβρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α./Σ.Ν.Δ.

  ...Συνολικά ορκίστηκαν σαράντα τέσσερις (44) Ναυτικοί Δόκιμοι, εκ των οποίων έξι (6) από την Κύπρο, τέσσερις (4) από την Ιορδανία, και δύο (2) από την Τυνησία, καθώς και είκοσι πέντε (25) Δόκιμοι Σημαιοφόροι του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

  ...Κατωτέρω παρατίθενται ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Πέμπτη, 8η Οκτ. 2020 - Η ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων πρωτοετών Ν. Δοκίμων του Π.Ν. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

   Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου στις τελετές απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους, την Τετάρτη, 1η Ιουλίου
και της ορκωμοσίας τους ως Σημαιοφόρων Π.Ν. την Πέμπτη, 2α Ιουλίου 2020.


  ...Την Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2020 και ώρα 09:00, έλαβε χώρα στο Μεσόδομο του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (του "Βασσανείου") η τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως, ενώ την επομένη, Πέμπτη, 2α Ιουλίου 2020 και ώρα 19:00, στην Κεντρική Πλατεία της Σχολής (πλ. Ελευθερίας), πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2020.

  ...Φέτος απεφοίτησαν 43 τεταρτοετείς Ν. Δόκιμοι (40 άνδρες και 3 γυναίκες).
Εξ αυτών οι 33 είναι Έλληνες (31 άνδρες και 2 γυναίκες), 7 Ελληνοκύπριοι (6 άνδρες και 1 γυναίκα), και 3 άνδρες εξ Ιορδανίας.
Από τους Έλληνες, οι 23 (22 άνδρες και 1 γυναίκα) είναι Μάχιμοι και οι 10 (9 άνδρες και 1 γυναίκα) είναι Μηχανικοί.
Από τους Ελληνοκυπρίους, οι 5 (4 άνδρες και 1 γυναίκα) είναι Μάχιμοι και οι 2 (άνδρες) Μηχανικοί.
Από τους Ιορδανούς, ο ένας είναι Μάχιμος και οι δύο Μηχανικοί.

  ...Η τελετή "απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες" φέτος ήταν διαφορετική. Κατ' αρχάς έγινε από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη Π.Ν. Οι αποφοιτούντες Ν. Δόκιμοι (και μόνον αυτοί) ευρίσκοντο εις τον χώρο, καθήμενοι σε αραιωμένα λόγω των μέτρων προστασίας καθίσματα, όπως και οι παριστάμενοι Αξιωματικοί και Καθηγητές της Σχολής.

  ...Μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Ιωάννη Καλογερόπουλο ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ απευθύνθηκε προσωπικά προς τους αποφοιτούντες, αποχαιρετώντας τους ορκιζομένους την επαύριον Ελληνοκυπρίους και Ιορδανούς Αξιωματικούς, και καλωσορίζοντας τους νέους Έλληνες Αξιωματικούς στις τάξεις των μονίμων στελεχών του Π.Ν.

  ...Στη συνέχεια, ο Α/ΓΕΝ έδωσε τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες, ενώ επέδωσε τιμητικά βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες αποφοίτους, τον αρχηγό των Μαχίμων, Αλέξανδρο-Ιωάννη Ταυρή, και την αρχηγό των Μηχανικών, Αικατερίνη Γκιόκα.
Στους δύο ως άνω πρωτεύσαντες δόθηκαν ακόμα, ως επιβράβευση:
 • από τον εκπρόσωπο ΑΚΑΜ Ιταλίας προς τον αρχηγό των Μαχίμων και από τον ΑΚΑΜ Ισπανίας προς την αρχηγό των Μηχανικών, εκ μέρους των Πρεσβειών τους, τα "ξιφίδια Δοκίμων" των αντιστοίχων Ναυτικών Ακαδημιών.
 • εκ μέρους του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Υποναύαρχο (ε.α.) Αντώνιο Αναστασάκη ΠΝ προς τους δύο αρχηγούς τάξεων, το βραβευμένο το 2019 από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του Αντιναυάρχου (ε.α.) Ιωάννου Παλούμπη Π.Ν. "Ελλήνων Πλόες", (εκδόσεως του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος).  ...Την επομένη, Πέμπτη 2/7, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων τάξεως 2020, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ.

  ...Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου, μέλη της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. Υποναύαρχος (ε.α.) Αντών. Αναστασάκης ΠΝ, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Αντιναύαρχος (ε.α) Θεόδ. Γερούκης ΠΝ, καθώς και οι συγγενείς των νέων Σημαιοφόρων.

  ...Μετά τη δοξολογία και την ορκωμοσία, ο Διοικητής ΣΝΔ, Υποναύαρχος Ιωάν, Καλογερόπουλος ΠΝ, ανέγνωσε την ημερησία διαταγή του και ακολούθησε η επίδοση ξιφών. Τα ξίφη στους νέους Σημαιοφόρους επέδωσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

  ...Η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη φωτογράφηση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλίμακα της νοτίας πλευράς του "Βασσανείου", χωρίς παρέλαση και μικρή δεξίωση φέτος, στα πλαίσια των μέτρων ασφαλείας κατά του κορωνοϊού.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δύο τελετές (με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2020 - H τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεωςΠέμπτη, 2α Ιουλίου 2020 - H ορκωμοσία των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. τάξεως 2020

   Το Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστη στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΝ,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13:30, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, η τελετή παραδόσεως - παραλαβής καθηκόντων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από το Ναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ.

  ...Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος,, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, μέλη της Κυβερνήσεως, του Κοινοβουλίου, των Θρησκευτικών αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, ο Διοικητής Ναυτικού Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην Υπουργοί, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αντιπροσωπείες ξένων κρατών, μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

  ...Στην επίσημη αυτή τελετή είχαν προσκληθεί και παρέστησαν άπαντα τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο δε Πρόεδρος, Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφών Μαυρογιάννης ΠΝ, προσέφερε τιμής ένεκεν την πλακέτα του ΣΑ/ΣΝΔ στον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΝ.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή. Με click σε κάθε εικονίδιο μεγεθύνεται.

Πέμπτη, 23η Ιανουαρίου 2020 - H τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γ.Ε.Ν.
Από την τελετή αποχαιρετισμού και προσφοράς αναμνηστικών στον απερχόμενο Α/ΓΕΝ

   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020.


   ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, στις 11:00 το μεσημέρι, στο "Μεσόδομο" του κεντρικού κτηρίου (Βασσανείου) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας.

   ...Σ' αυτήν παρέστη ο Υπαρχηγός Α.Σ., Υποναύαρχος Ιωάν. Δρυμούσης ΠΝ, εκπροσωπώντας τον Α/ΓΕΝ αλλά και τον Α.Σ., λόγω της αποστρατείας του τ. Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ, αντικατασταθέντος από τον έως τώρα Α.Σ., Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ. Παρέστησαν επίσης ο Υποναύαρχος Δημ-Ελευθ. Κατάρας ΠΝ, Διοικητή ΣΝΔ, οι εκπρόσωποι των ΔΥΓ Υποναυάρχου (ΥΙ) Δημ. Δαμιανού ΠΝ και του Διοικητού ΝΝΑ Αρχιπλοιάρχου (ΥΙ) Γκούμα ΠΝ, ο Πλοίαρχος Φώτιος Μπότσας Π.Ν. Υποδιοικητής ΣΝΔ, και Αξιωματικοί του επιτελείου της Σχολής.
[ Σ.Σ. Οι απουσίες και οι αλλαγές των "ενστόλων" οφείλοντο στις συνεχιζόμενες τακτικές κρίσεις των Αξιωματικών ΠΝ ].

   ...Η προσέλευση των μελών μας μετά συζύγων υπήρξε και πάλι αθρόα, οι δε παρουσίες, υπερέβησαν τα 140 άτομα.

   ...Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των προσελθόντων μελών μας ήσαν οι Βετεράνοι μας του Β' Π.Π., Ναύαρχοι Βασίλειος Μητσάκος, Σπυρίδων Καψάλης, και ο Αρχιπλοίαρχος Λέανδρος Μπάσμπας, οι οποίοι μας ετίμησαν για μία ακόμη φορά με την παρουσία τους.

   ...Παραβρέθηκαν ακόμη, ως προσκεκλημένοι από το Δ.Σ., ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχος (ε.α.) Θεόδωρος Γερούκης, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Αντιναύαρχος (ε.α.) Αθανάσιος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του Μ.Τ.Ν., Αντιναύαρχος (ε.α.) Δημοσθένης Χέλμης, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ κ. Ιωάννης Μαραγκουδάκης και ο εκπρόσωπος του ενιαίου φορέα ΣΑ/ΣΜΥΝ & ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ κ. Ελευθέριος Σφακτός.

   ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου θέλει να ευχαριστήσει και από αυτή τη στήλη τη Διοίκηση της Σχολής για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για διάθεση του χώρου, την πλήρη προετοιμασία του (καθίσματα, videoprojector, μικροφωνική εγκατάσταση, φωτογραφική κάλυψη κ.λπ) καθώς και την παραχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στα μέλη μας προς τον Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου..

   ...Για την ιστορία, το "φλουρί" -ένα Smartwatch Xiaomi Amazfit Verge- έτυχε φέτος στο μέλος μας Αντιναύαρχο (ε.α.) Μάρκο Τσολέκα. Του ευχόμαστε να είναι όλο το έτος το ίδιο τυχερός!

   ...Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εορταστική αυτή εκδήλωσή μας.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα μας στο Ν.Ο.Ε., στις 21-12-2019.
  ...Η τελευταία για το 2019 εκδήλωση του Συνδέσμου μας, ήταν η πράγματι επιτυχημένη Χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα μας, που πραγματοποιήθηκε στις φιλόξενες και εορταστικά διακοσμημένες αίθουσες του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου.

  ...Ήταν μια όμορφη εκδήλωση, που έδειξε την αγάπη όλων μας προς τους παραδοσιακούς τρόπους και τόπους διασκεδάσεως και ταυτόχρονα ήταν συνυφασμένη με το ενιαίο πνεύμα αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων, οι οποίοι βρίσκουν πάντα ευκαιρίες να ξαναθυμούνται τις όμορφες στιγμές από την κοινή τους ζωή στο Ναυτικό, διασκεδάζοντας μαζί σαν να μην έχουν χωρίσει ποτέ.

  ...Πράγματι δεν έχουν χωρίσει ποτέ, όπως για άλλη μια φορά φάνηκε και στη φετινή μας εκδήλωση. Από τα μέλη του ΑΝΣ ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης με τον Γενικό Επιθεωρητή Π.Ν., Υποναύαρχο Γεώργιο Μπαμπλένη, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και συνδιασκέδασαν μαζί μας.

  ...Έτσι, απολαύσαμε όλοι μαζί το ζεστό περιβάλλον του Ομίλου, τα εδέσματα από τον εκλεκτό όπως πάντα μπουφέ του και, φυσικά, χορέψαμε στους ήχους της διαλεγμένης μουσικής από τον DJ του Ομίλου, Γιώργο Σκαρτσιάρη.

  ...Ακολουθούν ορισμένες φωτογραφίες (που μεγεθύνονται κατά τα γνωστά) με στιγμιότυπα από τη βραδιά, για να μας θυμίζουν τις ευχάριστες ώρες που περάσαμε, για γιορτάσαμε με αυτόν τον τρόπο τον ερχομό των Χριστουγέννων και την προσμονή της νέας χρονιάς 2020.


  


   Συμμετοχή του Δ.Σ. στον εορτασμό του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου στη ΣΝΔ, στις 6 Δεκεμβρίου 2019.


  ...Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 στην 'Πλατεία Ελευθερίας' της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου, και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

  ... Στην τελετή χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, και ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Κλήμης, παρέστησαν δε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, εκπρόσωποι Αρχηγών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, μέλη του Κοινοβουλίου των Θρησκευτικών αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Γιάννης Μώραλης, πρώην Υπουργοί, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αντιπροσωπείες ξένων κρατών, μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ε.Δ και Σ.Α και αντιπροσωπείες σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών.

  ...Στην τελετή ήσαν προσκεκλημένοι και παρέστησαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Α/ΓΕΝ κατά την τελετή, σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.


  ...Μετά το πέρας της επίσημης τελετής παρετέθη μικρή δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων.

  ...Κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως έλαβε χώρα και η αποδοχή εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού της δωρεάς του ιδρύματος "ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ", ομοιώματος του "Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ".

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ Ν. Β. 'ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ', ΣΤΙΣ 28 ΝΟEMΒΡΙΟΥ 2019.


   Την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 10:00, τελέσθηκε στη Ναυτική Βάση "ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ" η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού σε καιρό πολέμου και ειρήνης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ.

   Στην τελετή παρέστησαν, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, πρώην Υπουργοί, μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, Βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιπροσωπείες Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Υπαξιωματικών, καθώς και συγγενείς των πεσόντων.

   Ο λόγος με αναφορά στους ηρωικούς νεκρούς του πολέμου εκφωνήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Θεόδωρο Γερούκη Π.Ν. και αμέσως μετά ακολούθησε το καθιερωμένο "προσκλητήριο των ηρωικών απόντων", από τον αντιπρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Σπυρίδωνα Περβαινά Π.Ν.

  Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων.

  Εκ μέρους του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. παρέστη και κατέθεσε στέφανο στο μνημείο πεσόντων ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Υποναύαρχος (ε.α.) Αντώνιος Αναστασάκης ΠΝ.

  Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράθεση καφέ και αναψυκτικών στο κτήριο του Επιτελείου ΔΝΕ, την πρώην δηλαδή Λέσχη Αξιωματικών ΔΝΕ, όπως την ξέρουμε οι παλαιότεροι.

  Ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη σεπτή αυτή τελετή μπορείτε να δείτε αμέσως πιο κάτω:

(με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).Η τριήμερη φθινοπωρινή εκδρομή του ΣΑ/ΣΝΔ σε Γύθειο-Μονεμβασιά-Τεγέα,
από 18 μέχρι 20 Οκτωβρίου 2019.

   Το τρίτο ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο του Οκτωβρίου, 33 συνάδελφοι και φίλοι με τις οικογένειές τους, πραγματοποιήσαμε μια ακόμη όμορφη εκδρομή, στη Ν.Α. Πελοπόννησο, με επί μέρους επισκέψεις στο Σπήλαιο Κάψια, Γύθειο, Μονεμβασιά, Τεγέα, το Οινοποιείο Καλόγρη, και τη Νεστάνη. Η παραμονή μας ήταν στο ξενοδοχείο ΛΑΣ του Γυθείου (LAS Hotel & Spa. 4*), για δύο διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή.

   Καθ' όλο το τριήμερο της εκδρομής ο καιρός ήταν εξαιρετικός και η θάλασσα τόσο προκλητική, που αν το είχε προγραμματίσει κανείς, θα μπορούσε να απολαύσει ένα ακόμη μπάνια, παρά τον προχωρημένο Οκτώβριο. [Κάποιοι πάντως το δοκίμασαν κατά την επίσκεψή μας τη δεύτερη ημέρα στην Μονεμβασιά].

   Αναχωρώντας το πρωί της Παρασκευής, με μία ενδιάμεση στάση φθάσαμε λίγο πριν το μεσημέρι στο Σπήλαιο Κάψια στη Μαντινεία. Το σπήλαιο συγκαταλέγεται στα δέκα καλύτερα και ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας. Εκεί μας περίμενε ξεναγός και μας προσέφερε μια λίαν εντυπωσιακή ξενάγηση. Στη συνέχεια, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη επίσκεψή μας στο παραδοσιακό Οινοποιείο Καλόγρη για τη μεθεπομένη, λόγω κωλύματος των φιλοξενούντων, αναχωρήσαμε για την Τρίπολη, όπου είχαμε μεσημεριανό φαγητό -στη γνωστή μας και από άλλη επίσκεψη ταβέρνα "Κληματαριά". Μετά το γεύμα, αναχώρηση για Γύθειο και το ξενοδοχείο μας LAS Hotel & Spa. Πρόσφατα ανακαινισμένο, σε μοντέρνα γραμμή, μας προσέφερε άνετη διαμονή αλλά και υπέροχη θέα του όρμου του Γυθείου από το roof bar με την πισίνα στην ταράτσα του.

   Το Γύθειο το είχαμε επισκεφθεί πρόσφατα, καθ' οδόν προς άλλους προορισμούς. Αυτή τη φορά όμως είχαμε μεγάλη άνεση χρόνου να το γυρίσουμε και να το γνωρίσουμε καλύτερα, όπως και το ενωμένο με τη στεριά νησάκι της Κρανάης (Μαραθονήσι), με το μικρό ναΐσκο του Αγίου Πέτρου, τον πύργο της οικογένειας Τζαννετάκη-Γρηγοράκη, χτισμένο το 1829, που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης, και τον οκταγωνικό φάρο της Κρανάης.

   Τη δεύτερη μέρα, αναχωρήσαμε μετά το πρωινό μας για τη Μονεμβασιά, το "πετρωμένο καράβι" του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Ο ξεναγός που μας διέθεσε το γραφείο Χ"Κωνσταντή ανέλαβε να μας ξεναγήσει στην πόλη, η οποία διατηρεί το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων επισκεφθήκαμε τον Ναό του Ελκομένου Χριστού, και προσκυνήσαμε τη μοναδική εικόνα του Ιησού Χριστού του Ελκομένου. Τα πέτρινα σπίτια, τα επιβλητικά αρχοντικά, οι Βυζαντινές εκκλησίες και οι ισχυρές οχυρώσεις της Καστροπολιτείας μας προκαλούσαν δέος. Είχαμε αρκετό χρόνο στο τέλος για να επισκεφθούν -όσοι επιθυμούσαν- το Φάρο της Μονεμβασιάς με την περιστασιακή "έκθεση ελληνικών φάρων" που λειτουργεί στο χώρο του, αλλά και χρόνο για ν' απολαύσουμε το μεσημεριανό μας φαγητό σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια με θέα τη θάλασσα. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ανάπαυση, αφού για μετά το δείπνο είχαμε προγραμματίσει μουσικοχορευτική βραδιά. Οι σχετικές εικόνες ακολουθούν...

   Την Κυριακή, μετά το πρωινό, αναχωρήσουμε για την Τεγέα. Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό της Μουσείο, που βρίσκεται κοντά στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς και του βυζαντινού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το Μουσείο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα καλύτερα μουσεία στην Ευρώπη και απέσπασε Ειδικό Έπαινο ("Special Commendation 2016") κατά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς. Στο Μουσείο αναλύεται η ιστορία της ίδρυσης και εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας. Επρόκειτο να επισκεφθούμε και το Λαογραφικό της Μουσείο, λόγω όμως απουσίας των φυλάκων (Κυριακή αργία, μας είπαν) η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε.

   Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το Παραδοσιακό Οινοποιείο Καλόγρη. Δίπλα στο μαγευτικό ελατόδασος του Μαίναλου, το παλιό αρχοντικό του Ευάγγελου Καλόγρη αναπαλαιώθηκε με βάση την παράδοση και τα αρχιτεκτονικά υλικά και στοιχεία του τόπου. Εκεί είχαμε χρόνο για ξενάγηση στο οινοποιείο (από τους ιδιοκτήτες) και για δοκιμή και αγορά κάποιων κρασιών από τους εκδρομείς μας, κατά τις γευστικές προτιμήσεις καθενός.

   Αμέσως μετά τη ...γευσιγνωσία και τα σχετικά συνοδευτικά του κρασιού, που μας άνοιξαν για τα καλά την όρεξη, μεταβήκαμε στη γραφική Νεστάνη, όπου είχαμε χρόνο για να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας σε παραδοσιακού τύπου ψησταριά.

   Έτσι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο και η φετινή φθινοπωρινή εκδρομή μας. Με συζητήσεις μεταξύ μας και ανταλλαγές εντυπώσεων για τα όσα γνωρίσαμε ή ξαναθυμηθήκαμε αυτό το τριήμερο, φθάσαμε γύρω στις 8 το βράδυ στα σημεία εκκίνησης.

   Με τη σειρά των φωτογραφιών που ακολουθεί, όπως το συνηθίζουμε σ' αυτή τη στήλη, προσπαθούμε να δώσουμε μια γεύση απ' όσο περισσότερες κοινές στιγμές μας μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, που θα κρατήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις για όσους συμμετείχαν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε και άλλοι φίλοι που θα τις δουν να θελήσουν να μας ακολουθήσουν σε επόμενες εξορμήσεις μας.

(Με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


1η ημέρα εκδρομής, ΠΑ 18/10/2019: Αθήνα - Κάψια - Τρίπολη - Γύθειο

2η ημέρα εκδρομής, ΣΑ 19/10/2019:: Γύθειο - Μονεμβασιά - Γύθειο

Σάβ. 19 Οκτωβ. 2019: Roof bar & pool ξενοδοχείου ΛΑΣ - Μουσικοχορευτική βραδιά

3η ημέρα, ΚΥ 20/10/19: Κρανάη-Μουσείο & αρχαιολ.χώρος Τεγέας-Οινοποιείο Καλόγρη-Νεστάνη

   Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Ναυτικών Δοκίμων,
στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.


  ...Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού και των Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

  ...Στην τελετή της ορκωμοσίας στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, ορκίστηκαν τριάντα οκτώ (38) Ναυτικοί Δόκιμοι, εκ των οποίων οκτώ (8) από την Κύπρο, ένας (1) από την Αλβανία, δύο (2) από την Ιορδανία, και δύο (2) από το Μαυροβούνιο, καθώς και είκοσι τρείς (23) Δόκιμοι Σημαιοφόροι του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

  ...Στην ανωτέρω τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), αντιπροσωπεία άλλων Στρατιωτικών Σχολών, αντιπροσωπεία Στρατιωτικού και Καθηγητικού προσωπικού της Σχολής, καθώς και οι συγγενείς και φίλοι των ορκιζομένων.
Είχαν προσκληθεί επίσης και παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., Αντιναύαρχος (ε.α.) Ξενοφών Μαυρογιάννης Π.Ν. και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Υποναύαρχος (ε.α.) Αντώνιος Αναστασάκης Π.Ν.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής την Πολεμική Σημαία της Σχολής.

  ...Ακολούθησε μικρή δεξίωση, όπου ο Αρχηγός ΓΕΝ και ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ συνεχάρησαν τους πρωτοετείς Ναυτικούς Δοκίμους, καθώς και τις οικογένειες τους.

  ...Κατωτέρω παρατίθενται ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας και την παρέλαση προ των επισήμων.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Παρασκευή, 27η Σεπτ. 2019 - Η ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων πρωτοετών Ν. Δοκίμων του Π.Ν. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας στις τελετές απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους, την Παρασκευή 28 Ιουνίου
και της ορκωμοσίας τους ως Σημαιοφόρων Π.Ν. τη Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019.


  ...Την Παρασκευή, 28η Ιουνίου 2019 και ώρα 09:30, έλαβε χώρα στο Μεσόδομο του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (του "Βασσανείου") η τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως, ενώ την επομένη Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2019 και ώρα 19:00, στην Κεντρική Πλατεία της Σχολής (πλ. Ελευθερίας), πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2019.

  ...Φέτος απεφοίτησαν 45 τεταρτοετείς Ν. Δόκιμοι (39 άνδρες και 6 γυναίκες).
Εξ αυτών οι 31 είναι Έλληνες (25 άνδρες και 6 γυναίκες), 9 Ελληνοκύπριοι, 3 εξ Ιορδανίας και 2 εκ Μαυροβουνίου.
Από τους Έλληνες οι 20 (19 άνδρες και 1 γυναίκα) είναι Μάχιμοι και οι 11 (6 άνδρες και 5 γυναίκες) είναι Μηχανικοί. Από τους Ελληνοκυπρίους οι 6 είναι Μάχ. και οι 3 Μηχ., οι Ιορδανοί είναι 1 Μάχ. και 2 Μηχ. και οι 2 Μαυροβούνιοι είναι Μηχανικοί.

  ...Μετά την τελετή της "απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες" από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ, δόθηκαν τιμητικά βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες αποφοίτους, τον αρχηγό των Μαχίμων (Δημ. Αγγουρά ΠΝ) και των Μηχανικών (Μιχ. Ερωτοκρίτου ΚΝ). Τα βραβεία που δόθηκαν από τους ΑΚΑΜ Ιταλίας και Ισπανίας εκ μέρους των Πρεσβειών τους, ήσαν τα "ξιφίδια Δοκίμων" των αντιστοίχων Ναυτικών Ακαδημιών. Εκ μέρους του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. προσεφέρθησαν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξενοφώντα Μαυρογιάννη ΠΝ ανά μία έκδοση "Ελλήνων Πλόες", εκ της συλλογής του Ν. Μ. Ελλάδος.

  ...Την επομένη Δευτέρα, 1/7, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων τάξεως 2019, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ. Τα ξίφη στους νέους Σημαιοφόρους επέδωσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

  ...Στην τελετή παρέστησαν επίσης: ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ναύαρχος (ε.α.) Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, Πρέσβεις, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) ή εκπρόσωποί τους, ο Διοικητής Ναυτικού Κύπρου Αρχιπλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπους ΚΝ, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ., ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Αντιναύαρχος (ε.α) Θεόδ. Γερούκης ΠΝ, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων Σημαιοφόρων.

  ...Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, παρήλασε ο λόχος των Ν. Δοκίμων προ των επισήμων, με επικεφαλής τη Σημαία της Σχολής. Του λόχου προηγούντο οι 45 νεο-ορκισθέντες Αξιωματικοί.
Ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογράφηση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλίμακα της νοτίας πλευράς του "Βασσανείου" και στη συνέχεια προσφέρθηκαν εδέσματα και αναψυκτικά προς όλους τους συμμετέχοντες και παραβρεθέντες, στους δροσερούς κήπους της Σχολής.

  ...Όπως συμβαίνει από το 2012 κ.ε., βάσει ισχυουσών εγκριτικών αποφάσεων των τέως Α/ΓΕΝ, Αντιναυάρχων Κοσμά Χρηστίδη και Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, προσεκλήθησαν και ενεγράφησαν και φέτος οι επιθυμούντες νέοι Σημαιοφόροι στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. Έτσι ο Σύνδεσμος απέκτησε και άλλα εν ενεργεία μέλη, τα οποία προσετέθησαν στους Σημαιοφόρους που είχαν εγγραφεί τα προηγούμενα έτη, με απόφαση δε του Δ.Σ., τους προσεφέρθη δωρεάν η εγγραφή και η συνδρομή πρώτου έτους (2019), μαζί με την καρφίτσα πέτου με το λογότυπο του Συνδέσμου.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δύο τελετές (με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Παρασκευή, 28η Ιουνίου 2019 - H τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεωςΔευτέρα, 1η Ιουλίου 2019 - H ορκωμοσία των νέων Σημαιοφόρων Π.Ν. τάξεως 2019

   Η τετραήμερη καλοκαιρινή εκδρομή του ΣΑ/ΣΝΔ στη Μακεδονία,
από 8 έως 11 Ιουνίου 2019.


   ...Ήταν η πρώτη εκδρομή για φέτος -καλοκαιρινή- που οργάνωσε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. για τα μέλη και τους φίλους τους. Είχε και αυτή τη φορά λίγο απ' όλα: Διασκέδαση, φυσιολατρία, ιστορικό/πολιτισμικό/θρησκευτικό τουρισμό και πάνω απ' όλα ψυχολογική ανανέωση.

   ...Κατά το εκδρομικό τετραήμερο κάναμε τις ακόλουθες, μικρές ή μεγαλύτερες στάσεις:
 • στην ατέλειωτη παραλία της Κατερίνης, την επονομαζόμενη "Ολυμπιακή ακτή", για γεύμα δίπλα στη θάλασσα,
 • στην Καβάλα με δύο διανυκτερεύσεις και αρκετό ελεύθερο χρόνο για τουρισμό αλλά και για μπάνιο (οι πιο τολμηροί),
 • στη Δράμα, για επιβίβαση στο τραίνο που ακολουθεί τη γραφική παρανέστεια διαδρομή ως την Ξάνθη, όπου ξεναγηθήκαμε στην παλαιά πόλη,
 • στην Αμφίπολη, ολιγόλεπτη στάση για απλή φωτογράφιση κάτω από τον μαρμάρινο Λέοντά της, καθ' οδόν προς τη Θεσσαλονίκη,
 • στη νύμφη του Θερμαϊκού, όπου πριν την τρίτη μας διανυκτέρευση, απολαύσαμε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση και ένα βραδινό γλέντι στα Λαδάδικα,
 • και τέλος στο Βόλο, για γεύμα στα τσιπουράδικά του, πριν την τελική αναχώρηση για Αθήνα.
 • Η αρχική και η τελική στάσεις κατά τις διαδρομές μας ήταν στα Καμένα Βούρλα.
   ... Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός και αυτή τη φορά και δεν επηρέασε τις ημερήσιες βόλτες μας, τις φωτογραφίσεις ή τα ...νυχτοπερπατήματά μας σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Αν και η τετραήμερη εξόρμηση ξεκίνησε το Σάββατο 8/6 υπό την μετεωρολογική απειλή για βροχές, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, τουλάχιστον όχι κατά το πρώτο τριήμερο. Λίγη βροχή συναντήσαμε μόνο κατά διαστήματα στη διαδρομή της επιστροφής, αλλά ευτυχώς όχι όταν χρειαζόταν να περπατήσουμε πεζή στο Βόλο, στα Καμένα Βούρλα ή κατά την αποβίβασή μας στην Αθήνα.

   ... Για άλλη μια φορά ήταν μια επιτυχημένη εκδρομή, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες. Τα κυριότερα -αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι- σημεία και ευχάριστες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε κατά το τετραήμερο ήσαν:
 • Πρώτα απ' όλα ο ανέλπιστα ευνοϊκός καιρός.
 • Η εντυπωσιακή για την έκτασή της και ήδη με αρκετό κόσμο Ολυμπιακή ακτή στην Κατερίνη.
 • Το πολυτελές και όμορφα ανακαινισμένο πεντάστερο Lucy Hotel, που μας φιλοξένησε δυο βραδιές στην Καβάλα.
 • Η ίδια η πανέμορφη Καβάλα, γεμάτη φώτα και ζωή.
 • Η γραφικότατη διαδρομή δίπλα στο Νέστο με το τραίνο.
 • Οι καλά οργανωμένες και ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις:
  • στην παλαιά πόλη της Ξάνθης (από την Μαρία)
  • στη Θεσσαλονίκη (από τη Βιβή). Εδώ θα ήθελα να προτρέψω τους επισκέπτες της ιστοσελίδας, να μην παραλείψουν να απολαύσουν την πανοραμική θέα 360º από την κορυφή του "πύργου της αλύσεως", όπως μας τον ανέφερε και η ξεναγός, αλλά δεν είχαμε τότε την ευκαιρία να τον επισκεφθούμε. Μεταβαίνετε στο σχετικό site με click στο όνομα: 'πύργος της αλύσεως' . Η λήψη της πανοραμικής εικόνας (προφανώς από Drone) είναι εξαιρετική.
 • Το επίσης σωστά οργανωμένο δείπνο στα Λεμονάδικα, όπου η ...συνεργασία καλλιτεχνών με τα δικά μας καλλίφωνα μέλη και τους πάντα έτοιμους για χορό φίλους και φίλες της παρέας μας, δημιούργησαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για μια αξέχαστη βραδιά.
  Αξέχαστη και για μια άλλη σπάνια συγκυρία: Για πρώτη φορά στις εκδρομές μας συμμετείχαν και χόρεψαν μαζί τρεις τέως Α.Σ. Το σχετικό video που απαθανάτισε τη στιγμή, είναι στη διάθεση των ...εμπλεκομένων.
 • Και η ολοκλήρωση του γευστικού μέρους της εκδρομής, ήλθε με τη δίωρη περίπου στάση μας, κατά τη διαδρομή της επιστροφής, στα τσιπουράδικα του Βόλου.
   ...Αυτή η "εκτός τον τειχών" εξόρμηση μας έδωσε την ευκαιρία να "ανανεωθούμε" και να ανανεώσουμε τις επαφές μας με αγαπητούς συναδέλφους, βάζοντάς μας ιδέες για ακόμα περισσότερες εκδρομές αλλά και άλλες κοινές εκδηλώσεις.

   ...Με τη βοήθεια των φωτογραφικών στιγμιοτύπων που συλλέξαμε ας προσπαθήσουν, όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή, να την ξαναφέρουν στο μυαλό και να την ξαναζήσουν. Φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι οι λίγες ηλεκτρονικές φωτογραφίες και οι φτωχές περιγραφές, δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με τις πραγματικές εικόνες και καταστάσεις, όπως τις είδε και τις ένοιωσε ο καθένας από τους 49 συνταξιδιώτες αυτής της παρέας.

   ...Ελπίζουμε, όμως, ότι έστω και με την περιορισμένων δυνατοτήτων προσέγγισή μας αυτή, θα βοηθήσουμε και όσους δεν μπόρεσαν αυτή τη φορά να συμμετάσχουν, να πάρουν μια γεύση της ομορφιάς που εμείς νιώσαμε. Πιστεύουμε ακόμα ότι αυτή η παρουσίαση ίσως δελεάσει και κάποιους άλλους συναδέλφους και γίνει αφορμή να προσέλθουν ακόμη περισσότεροι στο Σύνδεσμο, για να ...πυκνώσουν τις τάξεις μας στις επόμενες εξορμήσεις μας.

  ...Ακολουθούν στιγμιότυπα από το εκδρομικό τετραήμερο.

(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).


Πρώτη ημέρα, Σάββατον, 08/06/2019:
Αθήνα - Κατερίνη - Καβάλα


Δεύτερη ημέρα, Κυριακή, 09/06/2019:
ΚΑΒΑΛΑ - ΔΡΑΜΑ - ΞΑΝΘΗ - ΚΑΒΑΛΑ


Τρίτη ημέρα, Δευτέρα, 10/06/2019:
ΚΑΒΑΛΑ - ΛΕΩΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Τέταρτη ημέρα, Τρίτη 11/06/2019:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΛΟΣ - ΑΘΗΝΑ   Η 8η μεσημεριανή συνεστίαση των μελών του ΣΑ/ΣΝΔ στο Ν.Ο.Ε., το Σάββατο, 11 Μαΐου 2019


  ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας οργάνωσε το Σάββατο 11 Μαΐου (στη 1 το μεσημέρι), την πρώτη για φέτος και όγδοη συνολικά μεσημεριανή συνάντηση των μελών του για γεύμα, δίνοντάς τους έτσι άλλη μια ευκαιρία να βρεθούν όλοι μαζί και να απολαύσουν μια ηλιόλουστη μέρα, παρέα με αγαπητούς συναδέλφους και φίλους, στο οικείο και φιλόξενο περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, με τη μαγευτική θέα προς το Μικρολίμανο και τον Σαρωνικό και τις πάντα ποιοτικές γεύσεις του μπουφέ του.

  ...Αυτή τη φορά παρατηρήσαμε με ικανοποίηση την αύξηση του αριθμού των συνδαιτυμόνων, που παρά τις κάποιες έκτακτες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 130, δίνοντας έτσι και πάλι το "μήνυμα" των μελών προς το Δ.Σ. ότι πάντα οι ευκαιρίες για συνάντηση μεταξύ τους είναι καλοδεχούμενες και μακάρι να συνέβαιναν ακόμα πιο τακτικά.

  ...Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ευχάριστη αυτή εκδήλωση.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας,
την 6η Απριλίου 2019.


  ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 6η Απριλίου 2019, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, αίθουσα "Ρήγα Φεραίου", η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.

  ...Με την έναρξη της συνεδρίας, εξελέγησαν από τα μέλη της Γ.Σ. (διά βοής) ο Πρόεδρος (Υποναύαρχος Τίτος Αλικαμπιώτης) και ο Γραμματεύς (Αντιναύαρχος (Μ) Αντώνιος Δημόπουλος) της Γ. Συνελεύσεως.

  ...Ακολούθησε η ανάγνωση της "εκθέσεως πεπραγμένων" και του "οικονομικού απολογισμού" του Δ.Σ. για την περίοδο από 31-3-2018 μέχρι και 5-4-2019, από τον Πρόεδρο αυτού, Αντιναύαρχο (ε.α.) Ξεν. Μαυρογιάννη ΠΝ. Επίσης, αναγνώσθηκε η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι "η όλη οικονομική διαχείριση εγένετο νομότυπα και κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και τις αρχές της χρηστής οικονομικής τάξεως, χωρίς την παραμικρή αταξία ή οιαδήποτε ατέλεια".

  ...Κατόπιν αυτών ο Πρόεδρος της Γ.Σ. πρότεινε την έγκριση των προτάσεων και προγραμματισμού όπως αναπτύχθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΑ/ΣΝΔ και την απαλλαγή του Δ.Σ. από κάθε διαχειριστική και οικονομική ευθύνη για την περίοδο που καλύπτει ο απολογισμός.
Τα μέλη της Γ.Σ. έκαναν αποδεκτή διά βοής τις προτάσεις του προέδρου της Γενικής Συνελεύσεως..

  ...Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι όλοι οι οικονομικοί ισολογισμοί, παρελθόντων ετών και μέχρι σήμερα, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, συνοδεύοντες το κείμενο του αντιστοίχου ετησίου απολογισμού πεπραγμένων.

  ...Το πλήρες κείμενο της εκθέσεως πεπραγμένων και του οικονομικού απολογισμού του ΔΣ, όπως αναγνώσθηκε από τον Αντιναύαρχο Ξενοφώντα Μαυρογιάννη προς τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως ΣΑ/ΣΝΔ της 6ης Απριλίου 2019, μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.


Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader:  


  ...Όλοκληρωθέντος του απολογισμού πεπραγμένων από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ακολούθησε ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον πρόεδρο της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχο (ε.α.) Σπυρίδωνα Περβαινά ΠΝ, επί σειράς θεμάτων που τους αφορούν, και κυρίως για τα έχοντα σχέση με τα οικονομικά των αποστράτων και την υγειονομική/ νοσοκομειακή τους περίθαλψη. Ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήματα των παρευρισκομένων.

  ...Ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Γ. Σ.
(Click στα εικονίδια κατά τα γνωστά, για μεγέθυνση).
   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.ΕΘ.Α.,
στις εγκαταστάσεις της Σχολής Εθνικής Άμυνας, την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρόυ 2019.


  ...Τηn Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, παρουσία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Εθνικής Άμυνας, η τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού ΣΕΘΑ, από τον Αντιναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο ΠΝ, στον Αντιπτέραρχο (Ι) Λαμπράκη Δημητρίου.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστησαν ο Γ. Γραμματέας, Αντιναύαρχος Δήμος Πλαμαντούρας ΠΝ, και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Αντιναύαρχος Ανδρέας Ξενάκης ΠΝ. Ο Γ.Γραμματέας επέδωσε αναμνηστική πλακέτα με τον θυρεό του Συνδέσμου στον απερχόμενο Διοικητή.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Δ.Δ.Μ.Ν.
στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρόυ 2019.


  ...Την Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2019, και ώρα 13:00, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η τελετή παραδόσεως-παραλαβής Διοικητού Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ) παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ, μελών του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου και λοιπών προσκεκλημένων.

  ...Καθήκοντα Διοικητού της ΔΔΜΝ παρέλαβε από τον Αντιναύαρχο (Μ) Νικόλαο Καφέτση ΠΝ, ο Αντιναύαρχος (Μ) Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος, Υποναύαρχος Αντώνιος Αναστασάκης ΠΝ, και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Αντιναύαρχος Ανδρέας Ξενάκης ΠΝ. Ο Αντιπρόεδρος επέδωσε αναμνηστική πλακέτα με τον θυρεό του Συνδέσμου στον απερχόμενο Διοικητή.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού Σ.Ν.Δ.,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρόυ 2019.


  ...Την Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2019, και ώρα 09:45, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, η τελετή παραδόσεως-παραλαβής Διοικητού ΣΝΔ, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ.

  ...Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Παρέστησαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου και λοιποί προσκεκλημένοι.

  ...Καθήκοντα Διοικητού της ΣΝΔ παρέλαβε από τον Αντιναύαρχο Γεώργιο Πελεκανάκη ΠΝ, ο Υποναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστησαν ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος Ξενοφών Μαυρογιάννης ΠΝ, και ο Αντιπρόεδρος, Υποναύαρχος Αντώνιος Αναστασάκης ΠΝ. Ο Πρόεδρος επέδωσε αναμνηστική πλακέτα με τον θυρεό του Συνδέσμου στον απερχόμενο Διοικητή.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Στόλου,
στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρόυ 2019.


  ...Τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παραδόσεως-παραλαβής Αρχηγού Στόλου, από τον Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ στον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ.

  ...Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί και λοιποί προσκεκλημένοι

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστη ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος Ξενοφών Μαυρογιάννης ΠΝ, ο οποίος επέδωσε αναμνηστικό θυρεό του Συνδέσμου στον απερχόμενο Αρχηγό Στόλου.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Συμμετοχή στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής Καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019.


  ...Τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη στον Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

  ...Στην ιερατική τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα, κατόπιν αδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

  ...Πριν από την τελετή παραδόσεως καθηκόντων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, στην Αθήνα.

  ...Στην τελετή παρέστησαν, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φώτιος Κουβέλης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλειος Κόκκαλης, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Αρχηγών ΕΔ ξένων κρατών, Επίτιμοι Αρχηγοί καθώς και Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των ΕΔ, αντιπροσωπείες στελεχών από τους τρεις Κλάδους των ΕΔ και τις Ενώσεις Αποστράτων, Απόστρατοι και λοιποί προσκεκλημένοι.

  ...Από πλευράς Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος Ξενοφών Μαυρογιάννης ΠΝ, ο Αντιπρόεδρος, Υποναύαρχος Αντώνιος Αναστασάκης ΠΝ, ο Γραμματέας, Αντιναύαρχος Δημοσθένης Πλαμαντούρας ΠΝ και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Αντιναύαρχος Ανδρέας Ξενάκης ΠΝ.

  ...Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις δύο τελετές, και την επίδοση αναμνηστικών δώρων στον απερχόμενο Α/ΓΕΕΘΑ και ήδη Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ.

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .


   Ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ.
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019.


   ...Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019, στις 11:00 το μεσημέρι, στο "Μεσόδομο" του κεντρικού κτηρίου (Βασσάνειου) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Αγιασμός για το Νέο Έτος και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας.

   ...Σ' αυτήν παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Α.Σ. Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ και τους Υποναυάρχους ΠΝ - μέλη του ΑΝΣ Γεώργιο Πελεκανάκη, Διοικητή ΣΝΔ, Στυλιανό Πετράκη, ΔΚΒ/ΓΕΕΘΑ, και Σταύρο Μπάνο, ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ. Παρέστησαν ακόμη ο Πλοίαρχος Φώτιος Μπότσας Π.Ν. Υποδιοικητής ΣΝΔ, και Αξιωματικοί του επιτελείου της Σχολής.

   ...Η προσέλευση των μελών μας μετά συζύγων υπήρξε αθρόα, οι δε παρουσίες, πολυπληθέστερες από κάθε προηγούμενη παρόμοια τελετή, υπερέβησαν τα 160 άτομα.

   ...Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των προσελθόντων μελών μας ήσαν οι Βετεράνοι μας του Β' Π.Π., Ναύαρχοι Θεόδωρος Λυμπεράκης, Βασίλειος Μητσάκος, Σπυρίδων Καψάλης, και ο Αρχιπλοίαρχος Λέανδρος Μπάσμπας, οι οποίοι μας ετίμησαν για μία ακόμη φορά με την παρουσία τους.

   ...Παραβρέθηκαν ακόμη, ως προσκεκλημένοι από το Δ.Σ., ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Πλοίαρχος (ε.α.) Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) Διονύσιος Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Αντιναύαρχος (ε.α.) Σπυρίδων Περβαινάς, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Αντιναύαρχος (ε.α.) Αθανάσιος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του Μ.Τ.Ν., Αντιναύαρχος (ε.α.) Δημοσθένης Χέλμης, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υ/Β, Υποναύαρχος (ε.α.) Ραδάμανθυς Φουντουλάκης, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο εκπρόσωπος του ενιαίου φορέα ΣΑ/ΣΜΥΝ & ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Δημήτριος Δέδης, και ο πρόεδρος της Ενώσεως Καρδιοπαθών Αξιωματικών ΠΝ, Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Κωνσταντίνος Μακρής.

   ...Το Δ.Σ. του Συνδέσμου θέλει να ευχαριστήσει και από αυτή τη στήλη τη Διοίκηση της Σχολής για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για διάθεση του χώρου, την πλήρη προετοιμασία του (καθίσματα, videoprojector, μικροφωνική εγκατάσταση, φωτογραφική κάλυψη κ.λπ) καθώς και την παραχώρηση ελεύθερης πρόσβασης στα μέλη μας προς τον Ναΐσκο του Αγίου Νικολάου..

   ...Για την ιστορία, το "φλουρί" -ένα κινητό τηλέφωνο Samsung Γαλαχυ J4- έτυχε φέτος στο μέλος μας Αρχιπλοίαρχο (Μ) (ε.α.) Μαρίνο Μαρκόπουλο. Του ευχόμαστε να είναι όλο το έτος το ίδιο τυχερός!

   ...Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εορταστική αυτή εκδήλωσή μας.


Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


   Εκδηλώσεις Παλαιοτέρων Ετών από το Αρχείο μας:
Η στήλη αυτή είναι μια καταγραφή, που προσπαθεί να περιλάβει σε μικρό χώρο όλα τα σημαντικά -κατά τη γνώμη του συντάκτη- γεγονότα, τα οποία αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και χαρακτηρίζουν τον τύπο δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

A.A.