Ελληνική Προπαρασκευή και Συμβολή στη Συμμαχική Νίκη
κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Β' Έκδοση, συμπληρωμένη

Συντομη παρουσίαση από τον Υποναύαρχο ε.α. Σωτήριο Γεωργιάδη Π.Ν.
της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας
   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι Έλληνες στη νεώτερη εποχή διακρίνονται περισσότερο στο εξωτερικό, παρά μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Β' Π.Π.), υπάρχουν σημαντικοί τομείς, στους οποίους οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ενδεικτικά και χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταξύ άλλων είναι:
  • Η Ελληνόκτητη ποντοπόρος Εμπορική Ναυτιλία διατηρεί συνεχώς σταθερά την πρώτη θέση σε συνολική χωρητικότητα πλοίων τα τελευταία 25 περίπου έτη, ενώ η Ακτοπλοΐα μέσα στην Ελλάδα είναι προβληματική.
  • Έλληνες Επιστήμονες αποτελούν κορυφαία στελέχη ξένων μορφωτικών και άλλων ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο, ενώ μέσα στην Ελλάδα η παιδεία δεν έχει ακόμη αναβαθμισθεί επαρκώς και πολλοί σπουδαστές καταφεύγουν στο εξωτερικό για να επιμορφωθούν.
  • Ελληνικές Αθλητικές Ομάδες διακρίνονται επάξια στο εξωτερικό, παρά το ότι μέσα στην Ελλάδα, ακόμη και πολύ διαδεδομένα αθλήματα, όπως π.χ. το ποδόσφαιρο, προσπαθούν ανεπιτυχώς να επιλύσουν μακροχρόνια προβλήματα που τα κατατρέχουν.
Υπάρχει όμως μία σημαντική εξαίρεση στο πρόσφατο παρελθόν, κατά την οποία οι Έλληνες διέπρεψαν συλλογικά μέσα και έξω από τη χώρα τους. Αυτό συνέβη στον Β' Π.Π., κατά τον οποίο, η μικρή Ελλάδα έδωσε την πρώτη συμμαχική Νίκη, αμυνόμενη εναντίον του μέχρι τότε αήττητου ¶ξονα Γερμανίας-Ιταλίας και έκανε φίλους και εχθρούς να αναγνωρίσουν "ότι οι ήρωες μάχονται σαν Έλληνες". Η 7μηνη συνολικά Ελληνική άμυνα, έναντι των Ιταλικών αρχικά και ακολούθως των Γερμανικών επιθέσεων, συνέβαλε ουσιαστικά στη Συμμαχική Νίκη κατά τον Β' Π.Π., όπως έχουν αναγνωρίσει εχθροί και φίλοι. Αξίζει να θυμηθούμε ότι αυτή η Ελληνική διάκριση, ήταν αποτέλεσμα προετοιμασίας, σύμπνοιας, ηγεσίας και μαχητικότητας.

Επειδή η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη για να μας διδάσκει, μια συνοπτική αναδρομή στην περίοδο του Β' Π.Π. που επιχειρείται ακολούθως, θα επιτρέψει να επιβεβαιώσουμε, χρησιμοποιώντας αδιαμφισβήτητα γεγονότα και ξένες πηγές, ότι οι Έλληνες δεν υστερούν κανενός και επιτυγχάνουν να διακριθούν στον αδυσώπητο παγκόσμιο ανταγωνισμό, όταν δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Με αριστερό click στην παρακάτω εικόνα, Ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει το πλήρες άρθρο στην ανανεωμένη και εικονογραφημένη μορφή του, σε μορφή pdf.


Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader: -->  
Α.Ν.Α.