Με τον ΑΔΡΙΑ στη Μεσόγειο και στον Αγώνα για τη Λέρο
Παράδοση του Ιταλικού Στόλου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ,
του αειμνήστου παλαιμάχου του Β΄ ΠΠ και Α΄ Μηχανικού του Α/Τ ΑΔΡΙΑ,
Υποπλοιάρχου τότε Κωνσταντίνου Αράπη Π.Ν.
   ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Από τον +Υποναύαρχο Σωτήριο Γεωργιάδη Π.Ν.


   Την 10-7-2007, το Πολεμικό μας Ναυτικό απέδωσε τις πρέπουσες τιμές κατά την κηδεία του αποστράτου Πλοιάρχου Ναυπηγού Μηχανικού, παλαιμάχου του Β΄ ΠΠ Κωνσταντίνου Ι. Αράπη ΠΝ, που ήταν γόνος Ψαριανής οικογένειας, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1912, εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Μηχανικών το 1928 και απεφοίτησε το 1932. Τις τέσσερις τάξεις της ΣΝΔ, καθώς επίσης και την τάξη Γενικής Εκπαιδεύσεως των Σημαιοφόρων Μηχανικών, τον πέμπτο χρόνο σπουδών, περάτωσε με σειρά επιτυχίας πρώτος. Από το 1933 μέχρι το 1938 υπηρέτησε ως Αξιωματικός Μηχανικός σε Τορπιλλοβόλα, Αντιτορπιλλικά, το Εύδρομο ΕΛΛΗ και το καταδρομικό ΑΒΕΡΩΦ. Το 1939 επρώτευσε σε διαγωνισμό του Πολεμικού Ναυτικού και εστάλη στο Κολέγιο του Βρετανικού Ναυτικού Royal Naval College, Greenwich, προς ειδίκευση στη Ναυπηγία. Τον Ιούλιο 1941, μετά την κατάληψη της Ελλάδας, διέκοψε τις σπουδές στην Αγγλία και με άλλους συναδέλφους του, επιβαίνοντας Συμμαχικής Νηοπομπής, περιέπλευσε την Αφρική, φτάνοντας τέλη Αυγούστου στην Αίγυπτο, όπου μετά τη Μάχη της Ελλάδας, είχαν καταφύγει όλα τα αξιόμαχα πλοία του Ελληνικού Στόλου, με σχεδόν 3.000 άνδρες εθελοντές. Εκεί υπηρέτησε αρχικά στο επιτελείο του Αρχηγού Στόλου και στη συνέχεια ως πρώτος Μηχανικός του Α/Τ ΠΑΝΘΗΡ, με δράση στη Μεσόγειο και στον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ, με δράση στη Μεσόγειο και στις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου. Για τη υπηρεσία του στο Α/Τ ΑΔΡΙΑ, εκτός από τα Ελληνικά παράσημα, του απονεμήθηκε και από τον Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας ο Σταυρός των Διακεκριμένων Υπηρεσιών (DSC). Τον Νοέμβριο 1944, λίγο πριν από την επιστροφή του Στόλου στην ελεύθερη Ελλάδα, εστάλη στο Πανεπιστήμιο του Michigan των ΗΠΑ, όπου απέκτησε το δίπλωμα του Ναυπηγού και Ναυτικού Μηχανολόγου, ενώ συγχρόνως φοίτησε και στο Σχολείο των Εφέδρων Αξιωματικών Ναυπηγών του Αμερικανικού Ναυτικού.

   Κατά τις μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943 αιματηρότατες και ατυχέστατες Συμμαχικές επιχειρήσεις ανακαταλήψεως της Δωδεκανήσου και ενώ το Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ βρισκόταν σε επιθετική αποστολή κοντά στην Κάλυμνο στις 22 Οκτωβρίου 1943, μαζί με το βρετανικό Α/Τ HURWORTH, προσέκρουσε σε νάρκη και αποκόπηκε η πλώρη του. Το Α/Τ HURWORTH, στην προσπάθειά του να πλεύσει προς βοήθεια του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ, προσέκρουσε επίσης σε νάρκη και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να απολεσθούν 143 άνδρες. Στις 23 Οκτωβρίου βυθίσθηκε επίσης σχεδόν αύτανδρο πλησίον της Λέσβου και το βρετανικό Α/Τ ECLIPSE, από πρόσκρουση σε νάρκη. Το Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ παρά τις εκτεταμένες ζημιές, κατόρθωσε και έφθασε στην κοντινή Τουρκική ακτή του Gumucluk (Γκιουμουσλούκ). Οι απώλειες του A/T ΑΔΡΙΑΣ ήταν 21 νεκροί και 30 τραυματίες. Έπειτα από τις απαραίτητες στοιχειώδεις επισκευές από το προσωπικό του πλοίου, με μικρή εξωτερική συνδρομή, το Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ απέπλευσε την 1η Δεκεμβρίου 1943, μολονότι χωρίς πλώρη και με πολλές ζημιές, και κατόρθωσε να φθάσει στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα του Αγίου Νικολάου, όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή από τον εκεί Αγγλικό Στόλο και τα άλλα συμμαχικά πλοία.

   Δεδομένου ότι τα περιστατικά για την πρόσκρουση του Α/Τ ΑΔΡΙΑ σε νάρκη, την αποκοπή του πρωραίου τμήματος μέχρι τη γέφυρα, τη διάσωση του πλοίου από το προσωπικό του και τον επανάπλου του στη Αλεξάνδρεια, είναι ευρύτερα γνωστά και έχουν κατ' επανάληψη δημοσιευθεί αφηγήσεις του ηρωικού κυβερνήτη του Α/Τ ΑΔΡΙΑ τότε Αντιπλοιάρχου Ιωάννη Τούμπα ΠΝ, παρατίθενται ακολούθως χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το κεφάλαιο
"Με τον ΑΔΡΙΑ στη Μεσόγειο και στον αγώνα για τη Λέρο",
από το λιγότερο γνωστό βιβλίο του Κωνσταντίνου Αράπη "Αναμνήσεις από την ειρήνη και τον πόλεμο".
Σ.Γ.


   ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Από τον Υποναύαρχο Αντώνιο Αναστασάκη Π.Ν.


   Επειδή το παρατεθέν κείμενο από τον (+)Υποναύαρχο Σωτ. Γεωργιάδη ήταν αποσπασματικές περικοπές απο το μνημονευόμενο βιβλίο του Κ. Αράπη, "Αναμνήσεις από την Ειρήνη και τον Πόλεμο", που δεν περιελάμβαναν τις περιγραφές του συγγραφέα για το συμβάν της προσκρούσεως σε νάρκη, τον τρόπο επισκευής με τα ελάχιστα διατιθέμενα μέσα, και τη διαφυγή του ΑΔΡΙΑ με κομμένη πλώρη, από το Γκιουμουσλούκ ως την Αλεξάνδρεια, με προσωπική απόφαση του ηρωικού κυβερνήτη του, Αντιπλοιάρχου Ιωάννη Τούμπα, και με ίδια μέσα, ανεζητήθη το εξαντληθέν και μη εκδιδόμενο πλέον βιβλίο, και αντεγράφησαν τα ελλείποντα τελευταία κεφάλαιά του και περιελήφθησαν στο παρόν.

   Ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης μπορεί να τα αναζητήσει και διαβάσει, ακολουθώντας τον δεύτερο σύνδεσμο (link) με την εικόνα του εξωφύλλου του βιβλίου.
Α.Ν.Α.Click στη φωτογραφία του συγγραφέα Κ. Αράπη, για ανάγνωση χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από το κεφάλαιο "Με τον ΑΔΡΙΑ στη Μεσόγειο και στον αγώνα για τη Λέρο" Click στην εικόνα του εξωφύλλου του βιβλίου, για ανάγνωση των πέντε τελευταίων κεφαλαίων, από της προσκρούσεως του ΑΔΡΙΑ στη νάρκη, μέχρι τη θριαμβευτική είσοδό του με κομμένη την πλώρη, στο λιμένα της Αλεξανδρείας

Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader: -->