Εμμανουήλ Γρηγορίου Παπαδόπουλος
Ένας Έλληνας Αξιωματικός των Τσάρων, στις αρχές του 19ου αιώνα
και οι σχέση του με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.


Από τον συνάδελφο και Ιστορικό ερευνητή,
Γενικό Γραμματέα του Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ)
Αντιπλοίαρχο (Μ) ε.α. Παναγιώτη ΣΤΑΜΟΥ Π.Ν.Εισαγωγικό, Ιστορικό σημείωμα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΝ 18ο ΑΙΩΝΑ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ήταν Υποστράτηγος της Ρωσικής υπηρεσίας, και είχε γεννηθεί Έλληνας.
Η εκπαίδευση του έγινε στη Ρωσία. Φοίτησε στο Ελληνικό γυμνάσιο που δημιούργησε ο Potemkin της Taurida, στο σώμα Μηχανικών πυροβολικού (αργότερα 2-ετής δόκιμος). Το 1781 ο Παπαδόπουλος αποφοίτησε από τη σχολή του σώματος των αξιωματικών.
Κατά τη διάρκεια του 2ου Ρωσοτουρκικού πολέμου, το 1788, συμμετείχε στην επίθεση κατά του φρουρίου Ochakov, καθώς και σε άλλες μάχες κατά των Τούρκων και μετά τη συνθήκη του Koushan μετατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο.
Μετά τη σύναψη από τη Ρωσία ειρήνης με την Πύλη (Ιάσιο, 1792) ο Παπαδόπουλος συνόδευσε την αντιπροσωπεία που μετέβαίνε στο Tsargrad και συμμετείχε στην κατασκευή των δύο δρόμων που οδηγούν σε αυτό.
Το 1803 από στρατεύματα της φρουράς Kamenets ο Συνταγματάρχης Ε.Γ. Παπαδόπουλος σχηματίζει Δύναμη, που αποτελείται από Τάγμα πυροβολικού και ένα απόσπασμα 12 κανονιών και το 1804 αποβιβάσθηκαν στην Κέρκυρα, όπου το Ρωσικό στράτευμα αποτέλεσε τμήμα του τακτικού στρατού της Ιονίου Δημοκρατίας. Κατά τον ίδιο χρόνο προήχθη σε Υποστράτηγο.
Στα 1805 σχημάτισε με μια λεγεώνα Ελλήνων το Ρωσικό στόλο και έπλευσε στη Νάπολη και το 1806 διοικούσε τις Ρωσικές δυνάμεις στο Κάταρο.
Διενέξεις με τις Γαλλικές δυνάμεις δημιούργησαν σύγκρουση εμπρός από το Νιόκαστρο, στις 19 Σεπτεμβρίου 1806, και η μάχη διήρκησε περισσότερο από 7 ώρες.
Στο τέλος του 1806 έλαβε εντολή να σχηματίσει πεζικό στράτευμα, από Ελληνικές δυνάμεις, για να αντιμετωπίσει την επιτυχία τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων.
Στο "χρυσοκέντητο φρούριο", το 1807, σχηματίστηκαν τρεις Λεγεώνες, που αμύνθηκαν στη νήσο Αγία Μαύρα (Λευκάδα), στην οποία απείλησε να επιτεθεί ο Αλή Πασάς.
Μετά την "Ειρήνη του Tilzitskov" ο Παπαδόπουλος με το Τάγμα του επέστρεψε στη Ρωσία μέσω Αυστρίας. Στη συνέχεια διακρίθηκε σε πολλές συγκρούσεις με τις Τουρκικές δυνάμεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία στρατιωτικών δυνάμεων στη Μολδαβία.
Η δράση του σταμάτησε την 11η Ιουνίου 1810, όταν δολοφονήθηκε κάτω από το φρούριο Σαμλί - Shumly.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για άνδρες απογόνους του Στρατηγού Παπαδόπουλου. Η κόρη του Μαρία Εμμανουήλοβνα (πέθανε στην Οδησσό το 1837) φοίτησε στο Ινστιτούτο της Αικατερίνης (1823) και απόκτησε σημαντική δημοτικότητα στην Οδησσό για το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο της, και για την υποστήριξη των τοπικών γυναικείων οργανώσεων στο δικό τους φιλανθρωπικό έργο.


Π. Στάμου
Μάρτιος 2009  ...Ελληνικές και Ρωσικές ιστοριογραφικές πηγές, μαρτυρούν ότι κατά το 1806 ο Ρώσος Στρατηγός Εμμανουήλ Γρηγορίου Παπαδόπουλος κάλεσε το 1806 στην Κέρκυρα τον Κολοκοτρώνη, που βρισκόταν στη Ζάκυνθο, για να ενταχθεί στις Ρωσικές δυνάμεις και έδωσε την ευκαιρία στον Κολοκοτρώνη να ενεργήσει ως καταδρομέας, κυβερνήτης πολεμικού πλοίου!...  ...Για τη ναυτική -και δη κουρσάρικη- δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης παραπέμπεται στο σχετικό άρθρο των "Ιστορικών" μας, 'Αναφορά στην Κουρσάρικη Δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.'

Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader: -->  
Α.Ν.Α.