Κύπρος 1974 - Δεν ξεχνώ !...


" Σε ανάμνηση της σημερινής θλιβερής 38ης επετείου (Σημ. Το παρόν πρωτο-αναρτήθηκε την 20η Ιουλίου 2012) οι συνημμένες μαρτυρίες των μαχητών μας στη Μεγαλόνησο και όσων έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι κατά των αιμοσταγών εισβολέων, εκ του ΣΞ της ΠΑ και του ΠΝ Υποπλ/χου Τσομάκη και τόσων άλλων "αγνώστων στρατιωτών" ως και του αειμνήστου Ελευθερίου Χανδρινού, Κυβερνήτη του Α/Γ Λέσβος, που με την ανεπανάληπτη ηρωική ενέργειά του στη Πάφο κατάφερε ανυπολόγιστης σημασίας καταστροφή στο Τουρκικό Ναυτικό και το γόητρο των ΕΔ τους!...

Υ/Γ: Για την ιστορία, προσωπικά αυτή την κατάσταση την έζησα από τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974, συμμετέχοντας με άλλες 3 Τ/Α σε πολεμική αποστολή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, ως Κυβερνήτης της Τ/Α ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ "

Το κείμενο που ακολουθεί μας διετέθη από τον Υποναύαρχο (ε.α.) Μάρκο Μάστρακα Π.Ν.
ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

  ΑΞΙΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Σάββατο πρωί, της 20ης Ιουλίου 1974, την αποφράδα ημέρα της μαρτυρικής μας Κύπρου, το ξημέρωμα βρήκε τους Έλληνες Στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ., της 107 ΕΣΟ που μόλις την προηγούμενη ημέρα είχαν αφιχθεί από την Ελλάδα, να προετοιμάζονται για το πρωινό εγερτήριό τους.
Ήταν 05:30 το πρωί, όταν από την οροσειρά του Πενταδάκτυλου φάνηκαν δύο Τούρκικα μαχητικά αεροσκάφη F-104, σε ιδιαίτερα χαμηλή πτήση, να κατευθύνονται με ταχύτητα προς το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Σπάζοντας το φράγμα του ήχου και αγγίζοντας κυριολεκτικά τις κορυφές των δένδρων του στρατοπέδου, εξαπέλυσαν το φονικό τους φορτίο. Δύο ρουκέτες.
Η πρώτη καρφώθηκε στο κέντρο του στρατοπέδου με εκκωφαντικό θόρυβο και η δεύτερη περνώντας ξυστά πάνω από το Διοικητήριο καρφώθηκε στο διπλανό τόλ, σε απόσταση 20 μέτρων, όπου στεγάζονταν το Ταχυδρομείο της Μονάδος.
Εκατοντάδες γράμματα γέμισαν τον αέρα, λαμαρίνες, ξύλα, πέτρες και κομμάτια από μπετόν εκτινάχθηκαν σε μια ευρεία περίμετρο, αφήνοντας αποσβολωμένο τον νέο Ταχυδρόμο της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Στρατιώτη Μαντζουριά Παναγιώτη από την Καρδίτσα, λίγα μέτρα μακρύτερα...   Το πλήρες κείμενο αυτής της ενδιαφέρουσας, ιστορικού περιεχομένου καταγραφής, που μας διέθεσε συνάδελφος, Υποναύαρχος Μ. Μάστρακας, μπορείτε να διαβάσετε σε μορφή pdf αρχείου, πιέζοντας το παρακάτω εικονίδιο.
Α.Ν.Α.