Στιγμιότυπα από την Απόβαση στη Νορμανδία
(από φωτογραφίες του AP και Αμερικανικών στρατιωτικών αρχείων).Η 65η Επέτειος της D-Day στις ακτές της Νορμανδίας
την 5η Ιουνίου 2009.


"To Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009, συμπληρώθηκαν 65 έτη από την ημερομηνία της αποβάσεως στη Νορμανδία. Την D-Day, 6 Ιουνίου 1944, τα συμμαχικά στρατεύματα αναχωρώντας από την Αγγλία με αεροπλάνα και σκάφη, διέσχισαν τη Μάγχη και επιτέθηκαν στις παραλίες της Νορμανδίας, σε μία προσπάθεια να διανοίξουν το "τείχος του ατλαντικού" και να διασπάσουν τον κλοιό που είχε εφαρμόσει ο Χίτλερ στην ηπειρωτική Ευρώπη. Σχεδόν 215.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων και κατά προσέγγιση άλλοι τόσοι από πλευράς Γερμανών, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της D-Day και των επόμενων τριών περίπου μηνών, που απαιτήθηκαν μέχρι να εξασφαλιστεί η συμμαχική κυριαρχία επί της περιοχής της Νορμανδίας.

Πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων, από αναπαραστάσεις μέχρι σχολικές συναυλίες, διοργανώθηκαν στις παραλιακές πόλεις και κατά μήκος των πέντε ακτών αποβάσεως, που εκτείνονται στα 80 χιλιόμετρα της Νορμανδικής ακτογραμμής. Το μεγαλύτερο γεγονός πάντως πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6/6, όπου συναντήθηκαν οι Πρόεδροι Ομπάμα των ΗΠΑ, Νικολά Σαρκοζύ της Γαλλίας, οι Πρωθυπουργοί Καναδά και Βρετανίας και ο Πρίγκιπας Κάρολος, για την επετειακή τελετή ανάμεσα στις σειρές των άσπρων σταυρών και των αστεριών του Δαβίδ του αμερικανικού νεκροταφείου, το οποίο θεωρείται έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών."
[Είδηση αναμεταδοθείσα από το Associated Press].Για να δείτε φωτογραφίες της αποβάσεως με επεξηγηματικούς υπότιτλους, σε μορφή pdf,
πιέστε (click) εδώ .


Για ανάγνωση αρχείων pdf, απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader: -->  
Α.Ν.Α.