Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η τριήμερη καλοκαιρινή εκδρομή μας (11-13/6/2023)
για Ναύπλιο και κρουαζιέρα προς Ύδρα και Σπέτσες,
με ενδιάμεσες επισκέψεις στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας,
στη Λίμνη Δόξα και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου,
και στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας και την Ιερά Μονή Λουκούς

     Ο Σύνδεσμός μας, μετά “αποχή” πολλών μηνών από εκδρομές αποκλειστικές για εμάς (και όχι ως ένταξη σε εκδρομές κάποιου γραφείου με άλλους συν-εκδρομείς), πραγματοποίησε το τριήμερο 11 με 13 Ιουνίου 2023 την πρώτη φετινή μας εξόρμηση προς Ναύπλιο, το πρόγραμμα της οποίας περιελάμβανε:

1η ημέρα-Κυριακή 11/6: Αθήνα – Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας – Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου – Λίμνη Δόξα – Ναύπλιο 

     Αναχωρήσαμε νωρίς το πρωί της Κυριακής, με πρώτο προορισμό το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Το Μουσείο βρίσκεται σε πανοραμική θέση κι από όπου θαυμάσαμε τη μοναδική θέα προς τη λίμνη. Φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα, που καταδεικνύουν την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης. Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη σε οροπέδιο με υψόμετρο ~600μ., που διατηρεί το νερό της τους χειμερινούς κυρίως μήνες. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας, ιδανικός παράδεισος προστατευόμενων και μεταναστευτικών πουλιών αλλά και ενδημικών ψαριών (αναζήτησε: Phoxinellus stymfalicious).

     Στη συνέχεια, καθ’ οδόν προς τη Λίμνη Δόξα, επισκεφθήκαμε την Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου, η οποία έπαιξε σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, αφού απετέλεσε την έδρα της Φιλικής Εταιρείας επί ηγουμενίας Ναθαναήλ. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε στο μοναστήρι “Κρυφό Σχολειό”, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί αξιοθέατο για τον επισκέπτη της Μονής.

     Επόμενη στάση μας στην τεχνητή λίμνη Δόξα που βρίσκεται στο Φενεό Κορινθίας, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Θαυμάσαμε το υπέροχο φυσικό περιβάλλον αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο κέντρο της λίμνης, ενώ πολλοί εκδρομείς δεν παρέλειψαν να εφοδιαστούν με τοπικά προϊόντα και γλυκίσματα από τους πολυάριθμους υπαίθριους μικροπωλητές.

     Γεμάτοι όμορφες εντυπώσεις και εικόνες αναχωρήσαμε για το Ναύπλιο, και το νέο ξενοδοχείο Liberty (4*), όπου καταλύσαμε για δύο ημέρες.
Το υπόλοιπο της Κυριακής ήταν ελεύθερο για να απολαύσουμε, για μια ακόμη φορά, την ιστορική και πανέμορφη αυτή πόλη της Πελοποννήσου!

2η ημέρα-Δευτέρα 12/6: Παράλιο Άστρος Κυνουρίας – Μεσαιωνικό Κάστρο – Ιερά Μονή Λουκούς – Επιστροφή στο Ναύπλιο

     Αναχωρήσαμε μετά το πρωινό από το ξενοδοχείο για την περιοχή του Παραλίου Άστρους, όπου παραμείναμε για μπάνιο, αλλά και για επίσκεψη στο  μεσαιωνικό κάστρο του Άστρους. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε -οι επιθυμούντες- ένα από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα μοναστήρια της Αρκαδίας, την Ιερά Μονή Λουκούς, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Άστρος. Ελεύθερη περιήγηση στον προαύλιο χώρο της Μονής, όπου υπάρχουν γλυπτά, που προέρχονται από την παρακείμενη έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού.
Στον ιστορικό Ι. Ναό της Μεταμορφώσεως (χτίστηκε το 1117) μας έγινε ενδιαφέρουσα ενημέρωση από μία από τις 9 Μοναχές της Μονής.

     Επιστροφή στο Ναύπλιο, με βροχερό καιρό, και ελεύθερος χρόνος για άλλη μια βραδιά στη γραφική πόλη.

3η ημέρα-Τρίτη 13/6: Ναύπλιο – Κρουαζιέρα Ύδρα & Σπέτσες – Επιστροφή Αθήνα

     Πρωινό ξεκίνημα από το ξενοδοχείο μας και αναχώρηση με το πούλμαν για το Τολό. Επιβίβαση στο σκάφος και απόπλους για το νησί της Ύδρας, όπου φτάσαμε περί τις 11:30, για τρίωρη παραμονή. Ελεύθερος χρόνος για επίσκεψη στο Μουσείο της Ύδρας, για μπάνιο σε κάποια από τις κοντινές παραλίες ή για περιπλάνηση στα πέτρινα καλντερίμια με τα όμορφα αρχοντικά των καπεταναίων.

     Οι περισσότεροι γευματίσαμε στα παραλιακά κεντράκια ,πριν την αναχώρηση του πλοιαρίου για τις Σπέτσες. Άφιξη στο γραφικό νησί και παραμονή για 2 ώρες, τις οποίες άλλοι διέθεσαν για επίσκεψη στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, άλλοι για ένα ακόμη μπάνιο στην αμμώδη παραλία του Αγίου Μάμα(ντος), και άλλοι για να κάνουν βόλτες, με τα πόδια ή και με τις παραδοσιακές άμαξες.

     Κατά τις 17:30 το απόγευμα επιβίβαση στο σκάφος και απόπλους για το Τολό, όπου μας περίμενε το πούλμαν μας, για να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.

     Στο σημείο αυτό δεν θα ήταν σωστό να παραλειφθεί η ακόλουθη σημαντική πληροφορία: Στη συγκεκριμένη εκδρομή και την κρουαζιέρα είχαμε την τύχη να μας συνοδεύει ο “εξ Ύδρας ορμώμενος”, Αντιναύαρχος (ε.α.) Δημήτριος Λισμάνης, βαθύς μελετητής της ελληνικής ιστορίας αλλά και συγγραφέας βραβευμένος για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να προετοιμάσει και να προσφέρει στους συμμετέχοντες, ολιγοσέλιδα κείμενα με σύντομη ιστορική περίληψη για τα νησιά αυτά και την πολλαπλή συμβολή του Ναυτικού τους στην αίσια έκβαση του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821. Τα κείμενα αυτά, τα οποία διά ζώσης ανέπτυξε περαιτέρω προς τους συνεκδρομείς, μπορεί να τα βρει ο επισκέπτης της σελίδας, πατώντας εδώ.  

     Έτσι, φτάσαμε στην Αθήνα νωρίς το βράδυ της Τρίτης, με τις καλύτερες εντυπώσεις!

     Οι φωτογραφίες που συγκεντρώσαμε πολλές, (πολλοί άλλωστε και οι …φωτορεπόρτερ ανάμεσα στις φίλες και φίλους εκδρομείς), ταξινομούνται κατά ημέρα και χώρους επισκέψεως, και θα ενσωματωθούν σύντομα στο παρόν άρθρο.

(Με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες)

1η ημέρα εκδρομής, Κυριακή 11 Ιουν. 2023:
Αθήνα – Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας – Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου – Λίμνη Δόξα – Ναύπλιο 

2η ημέρα εκδρομής, Δευτέρα 12 Ιουν. 2023:
 Παράλιο Άστρος Κυνουρίας – Μεσαιωνικό Κάστρο – Ιερά Μονή Λουκούς – Επιστροφή στο Ναύπλιο

3η ημέρα εκδρομής, Τρίτη 13 Ιουν. 2023:
 Ναύπλιο – Κρουαζιέρα Ύδρα & Σπέτσες – Επιστροφή