Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η φθινοπωρινή ημερήσια εκδρομή του ΣΑ/ΣΝΔ στην Ελευσίνα,
πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.Β’
στις 9 Νοεμβρίου 2023

     Την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023, εκμεταλλευόμενοι τον ακόμα υπέροχο αν και φθινοπωρινό καιρό, μέλη και φίλοι του ΣΑ/ΣΝΔ, πραγματοποιήσαμε μια ημερήσια ‘απόδραση’ από το κλεινόν άστυ, για να επισκεφθούμε και να ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της ιστορικής Ελευσίνας, που το 2023 -το Β εξάμηνο- έχει χαρακτηρισθεί ως “πολιτιστική” πρωτεύουσα της Ευρώπης.

     Την απόφαση για τον προορισμό αυτό τη λάβαμε όταν, βλέποντας τη δυσκολία να βρούμε κατάλληλη ημερομηνία, αλλά και πρόθυμη διάθεση συμμετοχής σε εκδρομή, μετά το ‘περιπετειώδες’ -όπως το χαρακτήρισε κάποιος φίλος- καλοκαίρι που περάσαμε, στραφήκαμε προς μια κοντινή, ευχάριστη αλλά και με πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον επίσκεψη ως την Ελευσίνα. Και ήταν πράγματι μια δελεαστική πρόταση, όπως απέδειξαν εξ αρχής οι δηλώσεις συμμετοχής (αν και τις τελευταίες ημέρες, λόγω απροβλέπτων εμποδίων, υπήρξαν πολλές ακυρώσεις.

     Σύμφωνα με το σχεδιασμό, αναχωρήσαμε το πρωί με αίθριο καιρό και με συνοδεία της εξαιρετικής ξεναγού μας, Κας Εύας Βροντινάκη. Ακολουθήσαμε την ‘κλασσική πορεία’ (κατά προσέγγιση, μέσω Ιεράς οδού), με συνεχή ενημέρωση από την ξεναγό, τόσο για τη διαδρομή όσο και γενικότερα για τα Ελευσίνια Μυστήρια και το τι θα βλέπαμε στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο.

     Η ξενάγηση επί τόπου άρχισε με …κάποιες απειλές του συννεφιασμένου ουρανού για βροχή, η οποία όμως περιορίστηκε σε ολιγόλεπτη και καθόλου ενοχλητική ψιχάλα, πράγμα που μας επέτρεψε να απολαύσουμε τη λίαν ενδιαφέρουσα και λεπτομερή ξενάγησή μας, στον τεράστιο αλλά με άνετη πρόσβαση εξωτερικό χώρο. Στη συνέχεια είχαμε ακόμη μια ευχάριστη εμπειρία στο ανακαινισμένο και με πολλά όμορφα παρουσιασμένα εκθέματα, αρχαιολογικό μουσείο.   

     Η ξενάγηση τελείωσε με μια ομαδική φωτογραφία. Η παραμονή μας όμως στην Ελευσίνα συνεχίστηκε, όπως είχε προσχεδιαστεί, με …επιθεώρηση των τοπικών μεζεδοπωλείων και ψαροταβερνών της. Και ολοκληρώθηκε με μια ολιγόλεπτη επίσκεψη στο ‘ηρώο’ της, σαν εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τους νεκρούς του Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ και τον Κυβερνήτη του, Βασίλη Λάσκο, τέκνο της Ελευσίνας, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους μαχόμενοι στα νερά του Αιγαίους. Το Υ/Β βυθίστηκε μετά από εμβολισμό από γερμανικό ανθυποβρυχιακό, ανήμερα του Σταυρού, στις 14-9-1943, μεταξύ Πηλίου και Σκιάθου.

     Μια αναμνηστική φωτογραφία και σ’ αυτόν το χώρο θεωρήθηκε επιβεβλημένη….

     Στα χιλιόμετρα της επιστροφής, ο αγαπητός συνάδελφος και Υ/Β Αξιωματικός, Σπυρ. Φακίρης, μας ενημέρωσε με στοιχεία της ζωής και δράσης του Βασίλη Λάσκου και του Υποβρυχίου του. Οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές εντυπώσεων για τα όσα γνωρίσαμε ήταν αδιάκοπες, μέχρις ότου, χαρούμενοι και ανανεωμένοι, φθάσαμε γύρω στις 4:30 το απόγευμα στα σημεία πρωινής επιβίβασης. Και υποσχεθήκαμε όλοι μεταξύ μας ότι σίγουρα θα επαναλάβουμε παρόμοιες εξορμήσεις…

     Με τη σειρά των φωτογραφιών που ακολουθεί, προσπαθούμε να δώσουμε μια γεύση απ’ τις κοινές στιγμές όπως τις συγκεντρώσαμε, για να κρατήσουμε ζωντανές τις αναμνήσεις για όσους συμμετείχαν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, και άλλοι φίλοι που θα τις δουν να θελήσουν να μας ακολουθήσουν σε επόμενες ομαδικές δραστηριότητές μας.

(Με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες)

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επίσκεψή μας στην Ελευσίνα,
τον αρχαιολογικό χώρο και το  μουσείο της, ψαροταβέρνα της παραλίας,
και το μνημείο για το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ, τον Κυβερνήτη του Βασίλη Λάσκου και το ηρωικό πλήρωμά του.