Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η τριήμερη καλοκαιρινή εκδρομή μας, 28-30/6/2024,
για Βέροια – Βεργίνα – Βόλο,
με επισκέψεις σε Αμπελάκια Τεμπών και Ι.Μ.Παναγίας Σουμελά Βερμίου


—–Ο Σύνδεσμός μας πραγματοποίησε από 28-30 Ιουνίου, μία ακόμη επιτυχημένη εκδρομή: την πρώτη για φέτος (καλοκαιρινή) εξόρμησή του προς Μακεδονία, με βασικό κίνητρο και προορισμό, τον πρόσφατα ανακαινισμένο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.
—–Με έδρα και διανυκτέρευση στην όμορφη Βέροια, κατά το τριήμερο επισκεφθήκαμε:

  • την πρώτη ημέρα, τα Αμπελάκια (Δήμου Τεμπών), με ξενάγηση στο αρχοντικό/μουσείο του Γεωργίου Μαύρου (Schwartz)
  • τη δεύτερη μέρα, αρχικά την Ι. Μ. Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, ενώ στη συνέχεια…
  • …κατευθυνθήκαμε προς τη Βεργίνα και ξεναγηθήκαμε στο Πολυκεντρικό Μουσείο και, ακολούθως… 
  • …στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών.
  • Επιστρέφοντας στη Βέροια  απολαύσαμε ένα ελαφρύ γεύμα στο μπαλκόνι του πολυχώρου ‘Ελιά‘, με την υπέροχη θέα προς τον κάμπο.
  • Οι προγραμματισμένες επισκέψεις της τρίτης ημέρας, στην Εβραϊκή συνοικία ‘Μπαρμπούτα’ της Βέροιας, στο πάρκο Αγ. Νικολάου της Νάουσας και στη Λάρισα, τελικά, για διαφορετικό λόγο η καθεμία, ακυρώθηκαν. Αντ’ αυτών κάναμε κατά την  επιστροφή μας, μια τρίωρη στάση στο Βόλο, για μεσημεριανό γεύμα ή απλά για ‘τσίπουρο με μεζέ’ και βόλτα στην όμορφη παραλία της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

……………………………………………………………………………………..

—–A. Εικόνες από τη στάση μας στα Αμπελάκια και η επίσκεψη/ξενάγηση στο Αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια

—–Το αρχοντικό που αναφέρεται με το γερμανοποιηθέν όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη του, Γεωργίου Μαύρου, είναι ένα από τα σπουδαιότερα κοσμικά κτίρια του Ελλαδικού χώρου. Άρχισε να κτίζεται το 1778 ως κατοικία του προέδρου του Συνεταιρισμού των Αμπελακίων Γεωργίου Μαύρου Σβαρτς, ενώ υπήρξε και η έδρα του Συνεταιρισμού.
—–Ο παντοδύναμος τότε συνεταιρισμός –ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός παγκοσμίως, δημιουργήθηκε και λειτούργησε εν μέσω της τουρκικής κατοχής. Έφερε την επωνυμία: “Κοινή Συντροφία και Αδελφότητα των Αμπελακίων” και αποτελούσε δείγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής, όπου η ενασχόληση των κατοίκων με την επεξεργασία των νημάτων και κυρίως με τη βαφή τους με χρώματα ανεξίτηλα, χάρη στο φυτό ριζάρι –Ρούμπια η βαφική / Rubia tinctorum- ήταν το κυρίαρχο στοιχείο.
—–
Περισσότερα στοιχεία και φωτογραφίες μπορεί να αναζητήσει ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης στο internet, ακολουθώντας έναν από τους πολλούς σχετικούς συνδέσμους (links) όπως ο ακόλουθος, από σχετικό άρθρο στον ημερήσιο τύπο, στις 22-9-2022.
—–
Η σημαντική ιστορία του τόπου κατά την εποχή της τουρκοκρατίας, μας οδήγησε να επισκεφτούμε, για δεύτερη φορά ως Σύνδεσμος, τα Αμπελάκια.
—–Ακολουθούν στο τέλος κάποιες φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στα Αμπελάκια και το Μουσείο Σβαρτς.
……………………………………………………………………………………..

—–Β.  Εικόνες από την επίσκεψή μας στην Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά

—–Τη δεύτερη μέρα της εκδρομής μας, ανεβήκαμε στις πλαγιές του Βερμίου όπου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ιερού Προσκυνήματος “Ι. Μ. Παναγίας Σουμελά”. Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. 
—–Ιστορικά στοιχεία, τόσο για την ίδια την εικόνα (έργο του Ευαγγελιστού Λουκά), όσο και για την Ιερά Μονή της στην Τραπεζούντα του Πόντου, αλλά και τη μετά το 1922 μεταφορά της στην Ελλάδα και τελικά στο σημερινό προσκύνημά της στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο Βέρμιο, μπορεί ο αναγνώστης να αναζητήσει στο ιντερνέτ, μέσω των δεκάδων συνδέσμων (όπως και το ακόλουθο link
https://www.monastiria.gr/panagia-soumela/
—–
Ακολουθούν στο τέλος κάποιες φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στην Ι. Μ. Παναγίας Σουμελά.

……………………………………………………………………………………..

—–Γ.  Επίσκεψη/ξενάγηση στο Πολυκεντρικό Μουσείο και στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών, από τον εξαιρετικό ξεναγό κ. Δημήτριο Κακαγιάννη.

 —–Ήταν η τρίτη φορά που ο Σύνδεσμός μας επισκέφθηκε το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, αυτή τη φορά για να επισκεφθούμε το νέο, Πολυκεντρικό Μουσείο, με τους εναπομείναντες θησαυρούς του πρόσφατα ανακαινισμένου ανακτόρου. Αλλά φυσικά και για μια απαραίτητη επανάληψη στο Μουσείο των Βασιλικών τάφων των Αιγών, όπου ο περίφημος αρχαιολόγος Ανδρόνικος έφερε στο φως –μεταξύ άλλων- τον ασύλητο τάφο του Φιλίππου Β’, προσφέροντας στην ανθρωπότητα αμύθητης αξίας θησαυρούς.
—–Η επιβλητικότητα και το σκοτεινό περιβάλλον αυτού του Μουσείου μας έφερναν και πάλι ρίγη συγκινήσεως. Όσες φορές το επισκέπτομαι, είναι πάντα σαν πρώτη…
—–
Οι συζητήσεις που ακολούθησαν μεταξύ μας κατά το γεύμα, οι περιγραφές των συναισθημάτων του καθενός, οι όμορφες αλλά και εντυπωσιακές λεπτομέρειες αυτού του μουσείου, και η εξαιρετική ξενάγηση, μας γέμισαν καρδιά και νου με νέες εντυπώσεις που δεν θα λησμονηθούν σύντομα…
—–
Ακολουθούν στο τέλος αρκετές από τις (ερασιτεχνικές) φωτογραφίες των συμμετεχόντων. Για πιο επαγγελματικές, φυσικά στο internet.
……………………………………………………………………………………..

—–Δ. Το τελευταίο μέρος της εκδρομής και η επίσκεψη στα  τσιπουράδικα της παραλίας του Βόλου.

—–Η ίδια η Βέροια μας εξέπληξε ευχάριστα. Με  τις όμορφες γωνιές της, τα σύγχρονα εστιατόρια και χώρους μουσικής, αλλά πάνω απ’ όλα με την πολυάριθμη νεολαία της, που τα βράδια γέμιζαν τους δρόμους και τα μπαράκια με τη ζωηρή και χαρούμενη παρουσία τους.
—–Στο δρόμο της επιστροφής, την τρίτη μέρα, μια απρόβλεπτη αλλαγή στις προγραμματισμένες μας επισκέψεις, είχε την επιτυχή κατάληξη …στα τσιπουράδικα του Βόλου. Όμορφη πόλη, ακόμα πιο όμορφο το παραλιακό της μέτωπο και μεγάλος πειρασμός (στον οποίο υποκύψαμε σχεδόν όλοι) τα πασίγνωστα μεζεδοπωλεία της…
—–
Μετά από τη σχετική ευωχία, πήραμε το πούλμαν της επιστροφής, γεμάτοι με τις νέες μας εντυπώσεις και ήδη σχεδιάζοντας την προσεχή μας εξόρμηση.
—–
Αλλά γι’ αυτήν …ραντεβού το Σεπτέμβριο.

……………………………………………………………………………………..

     Οι φωτογραφίες που συγκεντρώσαμε πολλές, (πολλοί άλλωστε και οι …φωτορεπόρτερ ανάμεσα στις φίλες και φίλους εκδρομείς), ταξινομούνται κατά ημέρα και χώρους επισκέψεως, και θα ενσωματωθούν σύντομα στο παρόν άρθρο.

(Με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες)

1η ημέρα εκδρομής, Παρασκευή 28 Ιουν. 2024:
Αμπελάκια Τεμπών – Μουσείο Γεωργίου Μαύρου (Schwartz)

2η ημέρα εκδρομής, Σάββατο 29 Ιουν. 2024:
 Επίσκεψη στην Ι. Μ. Παναγίας Σουμελά, Βερμίου

2η ημέρα εκδρομής, Σάββατο 29 Ιουν. 2024:
 Ξενάγηση στο Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας

2η ημέρα εκδρομής, Σάββατο 29 Ιουν. 2024:
 Ξενάγηση στο  Μουσείο Βασιλικών Τάρφων Αιγών

2η ημέρα εκδρομής, Σάββατο 29 Ιουν. 2024:
 Γεύμα στον πολυχώρο ‘Ελιά’ Βεροίας

3η ημέρα εκδρομής, Κυριακή 30 Ιουν. 2024:
Βόλος – Τσιπουράδικα – Επιστροφή