Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Παρουσίαση της νέας έκδοσης «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 1913-1940»
του Αντιναυάρχου (ε.α.) Αναστασίου Δημητρακοπούλου ΠΝ.

     Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του τρίτομου έργου του Αντιναυάρχου ΠΝ (ε.α.) Αναστασίου Δημητρακοπούλου, που πραγματεύεται με ολιστικό τρόπο την ιστορία του όπλου του Πολεμικού Ναυτικού από το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων το 1913 έως την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον Οκτώβριο του 1940.

     Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησε η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών συγγραφέας ιστορικών έργων Αντιναύαρχος Π.Ν. (εα) Ιωάννης Παλούμπης και ο επίσης διακεκριμένος συγγραφέας ιστορικών βιβλίων Αντιναύαρχος Π.Ν. (εα) Δημήτριος Λισμάνης. Επίσης παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κύριος Αντώνης Κλάψης, οποίος καθώς δεν μπόρεσε να παραστεί, έστειλε το κείμενο της ομιλίας του, το οποίο και ανέγνωσε ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου, Ναύαρχος Π.Ν. (εα) και πρώην Αρχηγός ΓΕΝ Νικόλαος Τσούνης.

     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας ΠΝ, ο Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχος Χρήστος Σασιάκος ΠΝ, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Λ.Σ. Διευθυντής Α΄ Κλάδου Υποναύαρχος Λ.Σ. Τρύφωνας Κοντιζάς, ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναύαρχος (ε.α.) Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος Π.Ν. (εα) Αντώνιος Αναστασάκης,  ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο τέως Πρόεδρος του ΣΑ/ΣΜΥΝ, Αξιωματικός ΠΝ (εα) Ελευθέριος Σφακτός, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων και απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ Παναγιώτης Χατζηπέρος, πολλοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και επιχειρηματίες της Ναυτιλίας, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Λογοτέχνες, Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλογικοτήτων Πειραιώς και Αθηνών.

     Στην εκδήλωση το ‘παρών’ έδωσε ο Αντιναύαρχος ΠΝ (ε.α.) Ευάγγελος Κοροβέσης, Πρόεδρος της εταιρίας RF Energy s.a. η οποία είναι χορηγός της τρίτομης έκδοσης.

     Ο συγγραφέας της έκδοσης, Αντιναύαρχος ΠΝ (ε.α.) Αναστάσιος Δημητρακόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά για τους λόγους που τον ώθησαν στη συγγραφή του έργου: «Ακούστηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές αναφορές στο πρόσωπό μου ως ιστορικού. Τους ευχαριστώ αλλά επιθυμώ να τονίσω ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως ιστορικό και ότι δεν διεκδικώ τέτοιες περγαμηνές. Αν ήμουν, το βιβλίο τούτο πιθανότατα θα ήταν διαφορετικό. Υπήρξα Αξιωματικός τού Πολεμικού Ναυτικού, αγάπησα το Ναυτικό, αγαπώ το Ναυτικό και την Ιστορία και ο συνδυασμός, μαζί με την ευαισθησία την οποία γεννά μία τεσσαρακονταετής υπηρεσία, μοιραία επηρεάζουν και τον τρόπο γραφής μου…».

     Μακρύς ήταν ο κατάλογος προσώπων και φορέων που συνέδραμαν ή συνέβαλαν στη μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία της συγγραφής του τρίτομου έργου, τους οποίους ευχαρίστησε δια ζώσης ο συγγραφέας, κατά την εκδήλωση. Ειδικότερα ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Kα Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη που στήριξε το έργο του, συμπεριλαμβάνοντάς το στις εκδόσεις του Μουσείου, και την εταιρεία RF Energy S.A. και τον Γενικό Διευθυντή της, Αντιναύαρχο ΠΝ (ε.α.) Ευάγγελο Κοροβέση, για την χορηγία η οποία επέτρεψε την έκδοση του βιβλίου.

     Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους ομιλητές που δέχτηκαν πρόθυμα την πρόσκλησή του να παρουσιάσουν το βιβλίο αλλά και όλους τους παρισταμένους στην εκδήλωση.

     Η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος Κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη στο χαιρετισμό της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, πιστό στους ιδρυτικούς του σκοπούς, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο εκδοτικό έργο του, με στόχο την ανάδειξη του φορέα μας ως κέντρου έρευνας της ναυτικής ιστορίας. […] Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές εκδόσεις του Μουσείου έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους από την Ακαδημία Αθηνών και όχι μόνον. […] Η παρούσα έκδοση του κυρίου Δημητρακόπουλου αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου έργου του συγγραφέα με τίτλοΙστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1874-1912”, το οποίο εκδόθηκε και αυτό από το Μουσείο μας το 2015.  Το Δ.Σ. του Μουσείου και εγώ προσωπικά τον συγχαίρουμε για την πραγματικά εξαίρετη δουλειά και τον ζήλο του και τον ευχαριστούμε θερμά για την ευαισθησία του να εμπιστευτεί το έργο του στον φορέα μας, το Ναυτικό Μουσείο που τόσο κι αυτός αγαπά και στηρίζει.»