Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Στον ‘Απελθόντα’ Υποναύαρχο (ε.α.)  Πέτρο Θεοδώρου Π.Ν.

Βιογραφικό σημείωμα του Υποναυάρχου Πέτρου Θεοδώρου Π.Ν.
και οι αποχαιρετιστήριοι λόγοι,
από το συμμαθητή του στη Σ.Ν.Δ. Αντιναύαρχο ε.α. Σταύρο Κεχρή Π.Ν.
και τον παλαιό Κυβερνήτη του στο Α/Τ ΙΕΡΑΞ, Αντιναύαρχο ε.α.  Κωνστ. Καταγά Π.Ν. 

Θεοδώρου, Πέτρος
του Γεωργίου (ΑΜ 1149)
Αθήνα, 18.12.1939

     Εισήλθε στη Σ.Ν.Δ. στις 20.09.1957, αποφοίτησε δε στις 08.09.1962 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος. Ακολούθως προήχθη σε Ανθυποπλοίαρχο στις 12.10.1965, σε Υποπλοίαρχο στις 28.11.1969, σε Πλωτάρχη στις 30.09.1974, σε Αντιπλοίαρχο στις 30.06.1981, σε Πλοίαρχο στις 15.03.1986, σε Αρχιπλοίαρχο στις 10.03.1987, αποστρατεύθηκε δε στις 29.04.1987 ως Αρχιπλοίαρχος ε.α. Στις 05.06.1992, ανακλήθηκε η αποστρατεία του, προήχθη αναδρομικά, κανονικά σε Αρχιπλοίαρχο από 06.03.1991 και σε Υποναύαρχο από 04.03.1992, λογίστηκε δε σε αποστρατεία από τις 22.04.1992 ως Υποναύαρχος ε.α.
     Εκπαιδεύθηκε σε μονάδες του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (1965) και φοίτησε στη Ναυτική Σχολή Πολέμου (1980).
     Υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας και σε επιτελικές και διευθυντικές θέσεις.
     Διετέλεσε Κυβερνήτης του υδρογραφικού ΑΡΙΑΔΝΗ (1969-1970, Ανθυποπλοίαρχος/ Υποπλοίαρχος), του ναρκαλιευτικού ΔΩΡΙΣ (1970-1971, Υποπλοίαρχος) και του ζεύγους ναρκαλιευτικών ΑΝΤΙΟΠΗ και ΑΙΓΛΗ (1971, Υποπλοίαρχος) και του Ναρκαλιευτικού ΚΙΣΣΑ (1971, Υποπλοίαρχος), Υπασπιστής Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας (Ι. Κατσαδήμα και Δ. Δαβάκη, 1975-1978, Πλωτάρχης), Κυβερνήτης του αρματαγωγού ΚΡΗΤΗ (1978-1979, Πλωτάρχης) και των αντιτορπιλικών ΑΕΤΟΣ (1983-1984, Αντιπλοίαρχος) και ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (1984-1985, Αντιπλοίαρχος), καθώς και Διευθυντής Αμυντικού Προϋπολογισμού και Σχεδίασης του ΓΕΕΘΑ (1986-1987, Πλοίαρχος/Αρχιπλοίαρχος).
     Ενδιαμέσως, εκτός από άλλα πλοία του Στόλου, υπηρέτησε στη Σ.Ν.Δ., το Επιτελείο του Στολίσκου Ναρκοπολέμου, το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, το Επιτελείο της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης και σε επιτελείο του ΝΑΤΟ (SHAPE, 1985-1986).

_______________________________________________________________________________

“Ύστατος χαιρετισμός”
από το συμμαθητή του στη Σ.Ν.Δ., Αντιναύαρχο ε.α. Σταύρο Κεχρή Π.Ν.

[Το Σάββατο, 23-12-2023, στον Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, του Νεκροταφείου Βάρης] 

     Φίλε και συμμαθητή Πέτρο,
     Είχαμε πολύ καιρό να συναντηθούμε. Έτσι η είδηση ήλθε ξαφνικά. Ο Πέτρος έφυγε μου είπαν…
     Και ήρθαμε όλοι εδώ σήμερα για τον τελευταίο ασπασμό και για να συλλυπηθούμε και να συμπαρασταθούμε στον πόνο της αδελφής σου, των ανιψιών σου και των λοιπών μελών της οικογένειάς σου.
     Σε τέτοιες περιπτώσεις που ο χρόνος σταματάει απότομα με μια βαριά σιωπή, οι σκέψεις μας πάνε πίσω. Στο παρελθόν. Εκεί που υπάρχουν οι θύμισες και οι μνήμες. Εκεί που τους βρίσκουμε όλους παρόντες. Σε εικόνες και καταστάσεις αγαπημένες και με την ελπίδα να βρούμε εκεί στήριγμα για να μας απαλύνουν εδώ τη σημερινή μας θλίψη.
     Και οι δικές μας θύμισες, Πέτρο, είναι πάρα πολλές και πολύ γερά δεμένες. Ξεκινάνε πάρα πολύ παλιά. Με τη κοινή μας πορεία στο Ναυτικό. Μια πορεία, που παρά τις όποιες αντιξοότητες, μας σημάδεψε όλους και μας έδεσε με δεσμά που ακόμη κρατούν.
     Ήσουν για μας ο «παλιός», αυτός που ήξερε τις ρουτίνες των πρώτων ημερών στη Σχολή και μας «συμβούλευες» για τις κακοτοπιές.
     Αγωνίστηκες και εσύ, όπως όλοι μας, τον αγώνα τον καλό. Με υπομονή και ευπρέπεια. Με τα δικά σου μέτρα και στόχους. Χωρίς να βλάψεις κανέναν.     
     Έδωσες και εσύ τη συνεισφορά σου μέσα στα πλαίσια των κανονισμών και παραδόσεων του Ναυτικού.
Ήσουν ήρεμος και ευχάριστος. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που έγραψε, αποχαιρετώντας σε, ο φίλος και συμμαθητής μας, ο Γιώργος Μπεζεριάνος: 
     «Αγαπητός φίλος και συμμαθητής. Όπου υπηρέτησε ήταν δίκαιος και σεβαστός από ανωτέρους και κατωτέρους του. Καλό ταξείδι Πέτρο». 
     Στην προσωπική σου ζωή ακολούθησες μια μοναχική πορεία. Ήρεμη, χωρίς να ενοχλείς, με αφοσίωση στην οικογένειά σου και με τη συντροφιά λίγων καλών φίλων.
     Αυτές οι θύμισες μας δένουν όλους. Κάτι που δεν μπορεί να μας το πάρει κανένας, ούτε ο χρόνος που … «πάγωσε» σήμερα.
     Έφυγες ήρεμα, αθόρυβα, χωρίς να επιβαρύνεις κανέναν. Έφυγες όπως ακριβώς …έζησες.
     Καλό ταξείδι Πέτρο.
     Και κοίτα. Πες χαιρετίσματα και στους άλλους που θα βρεις εκεί πάνω. Δεν τους ξεχάσαμε.
     Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

     Εκ μέρους των συμμαθητών τάξεως 1958 ΣΝΔ
           Αντιναύαρχος ε.α. Σταύρος Κεχρής Π.Ν.
_______________________________________________________________________________________________

“Λόγια αποχαιρετισμού”
από τον Αντιναύαρχο ε.α. Κωναταντίνο Καταγά Π.Ν.

     Αγαπητέ μου Πέτρο
     Δυο λόγια αποχαιρετισμού και από εμένα.
     Με θλίψη σε αποχαιρετούμε σήμερα, οι συμμαθητές σου, οι συνάδελφοί σου, οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου.
     Αυτά τα λίγα λόγια από εμένα δεν είναι παρά η νοσταλγία που αισθανόμαστε και οι δύο, όλα αυτά τα χρόνια που βέβαια πέρασαν τόσο γρήγορα, και που αισθανόμαστε για τις πιο όμορφες στιγμές της ναυτικής μας ζωής, εκείνες των καραβιών της νιότης μας, της Γέφυρας και του μεσοδόμου, εκεί που χτιζόταν (και χτίζεται ελπίζουμε) με μικρό έστω κρίκο η συνέχεια της Παράδοσης του Ναυτικού μας.
     Από εκείνες τις στιγμές της Γέφυρας και των καραβιών, που είχα την χαρά να είμαστε μαζί. Ναι, για αυτές συζητούσαμε και είχαν να κάνουν φυσικά με ταξίδια και αποστολές στο Αιγαίο μας και τις θάλασσές μας, αλλά και μακριά στον Ατλαντικό και στις χώρες της Ν. Αμερικής. Ήσουν ο άξιός μου Ύπαρχος στις πρώτες και, εν συνεχεία, ο Επιτηρητής των Ναυτικών μας Δοκίμων στον πλου στον Ατλαντικό.
     Στα θυμητάρια σου βέβαια είχες το πιστοποιητικό της γιορτής του Ισημερινού υπογεγραμμένο από εμένα, όπως και εγώ διατηρώ το ίδιο (ναι αυτό που γράφει: «Η Αυτοκρατορία των Ωκεανών και απασών των Θαλασσών») υπογεγραμμένο από εσένα και τους άλλους Αξιωματικούς του Όμορφου καραβιού μας, του ΙΕΡΑΚΑ.
     Πέτρο, όλο για ταξίδια συζητούσαμε. Η μοίρα το έφερε με θλίψη να στέκομαι και εγώ, γεροντότερός σου, στην ιερή ακολουθία της Πίστης μας και της Εκκλησίας μας, που προσεύχεται και μας κατευοδώνει στο τελευταίο μας ταξίδι.
     Καλό σου ταξίδι και αυτό το τελευταίο Πέτρο. Θα είσαι αξέχαστος όχι μόνο από εμένα που ευτύχησα να ζήσω μαζί σου αυτές τις όμορφες στιγμές της Ναυτικής μας ζωής. Αξέχαστος θα είσαι από όλους που υπηρέτησαν μαζί σου και όσους σε γνώρισαν για τον αδαμάντινο χαρακτήρα σου, τη συναδελφότητα, την ανθρωπιά σου, την καλοσύνη σου.
     Τους συγγενείς σου συλλυπούμαι. Τους αφήνεις ένα όνομα και την αγάπη όλων που σε γνώρισαν.

     Καλό σου Ταξίδι κ. Ύπαρχε.
________________________________________________________________________________________________