Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τελετή κοπής Βασιλόπιτας του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, 2024

Εορταστική εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας
του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, την 28-1-2024

      Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 έλαβε χώρα η κοπή της βασιλόπιτας των μελών του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος.
    Για μία ακόμη χρονιά πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του την όμορφη αυτή εκδήλωση του Ναυτικού Μουσείου. Μακρύς είναι ο κατάλογος των εκπροσώπων φορέων και αρχών που παραβρέθηκαν. Συγκεκριμένα παρέστησαν: Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κοσμάς Ρισάνος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Πειραιώς, ο Γεν. Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος ως εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς, οι Βουλευτές Πειραιά κ. Ιωάννης Τραγάκης, κ. Μιχάλης Λιβανός και κα. Σοφία Ασημακοπούλου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.
    Από πλευράς στρατιωτικών αρχών παρέστησαν: Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Δημήτριος Χούπης,  ο Αρχηγός  Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Υποστράτηγος Σταύρος Τζουμερκιώτης ως εκπρόσωπός Αρχηγού ΓΕΣ, ο Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Γιαπιτζής ως εκπρόσωπός Αρχηγού ΓΕΑ, o πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Ναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Κυβερνήτης του ΠΝΜ Θ/Κ Αβέρωφ Υποναύαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο Διοικητής Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αρχιπλοίαρχος Δημήτριος Ευσταθίου, o Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος Φώτιος Μπότσας, ο Διευθυντής Υγειονομικού Γ.Ε.Ν. Αρχιπλοίαρχος (ΥΙ) Σταύρος Γιαννικάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας Αντιστράτηγος Σπυρίδων Μπελεγράτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΝΔ, Υποναύαρχος Π.Ν.ε.α. Αντώνιος Αναστασάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχος Π.Ν.ε.α. Παναγιώτης Ραδίτσας, ο Πρόεδρος της Λέσχης Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ.ε.α. Πελοπίδας Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών Υποναύαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Καβαλλιέρος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. κ. Παναγιώτης Γιγής, ο Προϊστάμενος Υπηρεσιών Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αντιναύαρχος Λ.Σ.ε.α Γεώργιος Μπαρκάτσας,  ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης κ. Ιωάννης Μαραγκουδάκης, ο Εκπρόσωπος του ΣΑ/ΣΜΥΝ κ. Ελευθέριος Σφακτός, και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και αρχών.
        Η εορταστική εκδήλωση ξεκίνησε μελωδικά με την Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά.
    Στην καθιερωμένη ομιλία που απηύθυνε η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος Κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη  (πιέστε εδώ για την πλήρη ομιλία της) αναφέρθηκε εν συντομία στις δράσεις της χρονιάς που πέρασε. Στη συνέχεια  επεσήμανε τα θεμελιώδη βήματα που έγιναν προς την επίτευξη του μακροχρόνιου στόχου, για τον εκσυγχρονισμό της κτιριακής υποδομής και της μόνιμης έκθεσής του. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους νέους στόχους και στις  πολιτιστικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους προσεχείς μήνες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη βράβευση του περιοδικού ο «Περίπλους Ναυτικής Ιστορίας» από την Ακαδημία Αθηνών.
     Ακολούθησε η απονομή τιμητικών βραβεύσεων στην Κα Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, π. Πρόεδρο της Βουλής και Ακαδημαϊκό και την Κα Ελένη Κορωνάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρίας Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ. σε αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ των σκοπών του Μουσείου και της πολύτιμης συμβολής τους στην προβολή της ναυτικής μας κληρονομιάς & παράδοσης.
    Στον σύντομο χαιρετισμό του  ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης εξήρε τον σημαντικό «αγώνα» που δίνει η διοίκηση για την ανάδειξη του Μουσείου,  καθώς επίσης και για τις ξεχωριστές  δραστηριότητες  που πραγματοποιούνται σε αυτό. Επισήμανε ωστόσο, ότι η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του Μουσείου ως διεθνούς φορέα ανάδειξης της Ελληνικής ναυτοσύνης,  υπογραμμίζοντας: «Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος δεν είναι ένα απλό τοπικό μουσείο, είναι ένα μουσείο εθνικής εμβέλειας. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες από όλους, από την  Πολιτεία, τον Δήμο που είναι αρωγός στο πολύπλευρο έργο του, από τους αρμόδιους φορείς για την περαιτέρω αναβάθμισή του. Το Ναυτικό Μουσείο είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα μουσεία της χώρας, κοσμεί την πόλη μας παράγοντας σπουδαίο πολιτιστικό έργο και είναι σημαντικό  να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

     Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από την τελετή. Click στα εικονίδια για μεγέθυνση.