Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου
του Υποναυάρχου ε.α. Ιωάν. Δαμηλάτη Π.Ν.
“Η Σωτηρία του Θωρηκτού ‘ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ’
και η πορεία ενός σεμνού ήρωα – Πότης Δαμηλάτης”

—–Στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, που αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους πολλούς που παρέστησαν, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, το βράδυ, η εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Υποναυάρχου ε.α. Ιωάννη Δαμηλάτη ΠΝ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ “Γ. ΑΒΕΡΩΦ” ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΕΜΝΟΥ ΗΡΩΑ», το οποίο εκδόθηκε από την Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.
—–Στην εκδήλωση ενώπιον πολλών στελεχών του ΠΝ, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, όπως και πολλών φίλων και μελετητών της πρόσφατης ιστορίας, αποτυπώθηκε το έντονο ενδιαφέρον για την καταγραφή του δεύτερου «ΟΧΙ» των Ελλήνων, μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τους Γερμανούς κατακτητές, με την αποδημία του σύμπαντος τότε Στόλου για τη Μέση Ανατολή, με προπομπό το Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» που απέπλευσε πρώτο από την Ελευσίνα, περιοχή διασποράς των πλοίων του ΠΝ, μετά την έναρξη του Πολέμου το 1940.
—–Σε αυτό, λοιπόν το δεύτερο «ΟΧΙ» των Ελλήνων, στην στάση τιμής και καθήκοντος που επέδειξε το ΠΝ, δίχως ποτέ να υποστείλει τη Σημαία από τον ιστό των πλοίων του, είναι αφιερωμένο το βιβλίο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ “Γ. ΑΒΕΡΩΦ” ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΕMNΟΥ ΗΡΩΑ», του Υποναυάρχου ε.α. Ι. Δαμηλάτη ΠΝ, με το οποίο και μεταφέρεται η μοναδική εποποιΐα του πατέρα του, Πλοιάρχου Πότη Δαμηλάτη ΠΝ,  ο οποίος «πήρε επάνω του» τον παράτολμο και επαναστατικό εν καιρώ πολέμου απόπλου του πλοίου, για να γράψει εν συνεχεία πολλές νέες σελίδες ένδοξης δράσης, στο πλαίσιο των πολεμικών δραστηριοτήτων του συμμαχικού Στόλου.
—–Και τελικώς, μέσω και αυτής της έκδοσης, η ΥΙΝ και δι’ αυτής το εν γένει ΠΝ, προβάλλει και ως αδιαφιλονίκητος θεματοφύλακας των ναυτικών παραδόσεων και ιστορίας του Έθνους των Ελλήνων.
—–Στην εκδήλωση που άνοιξε, με σύντομο χαιρετισμό του συντονιστή της όλης εκδήλωσης, Πλωτάρχη(ΕΕ) Παναγιώτη Γέροντα ΠΝ, Επιτελή-Ιστορικό ΥΙΝ, έλαβαν διαδοχικώς το λόγο:
– Ο Διευθυντής της ΥΙΝ/ΠΝ, Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καμπόλης ΠΝ
– Η «οικοδέσποινα» της εκδήλωσης, Γενική Γραμματεύς του ΔΣ του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου-φιλόλογος Χαρίκλεια Δημακοπούλου,
– Ο Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Πρωθυπουργού και Επίτιμος Διοικητής ΣΕΘΑ,
– Ο Βουλευτής ΝΔ-Δημοσιογράφος Ιωάννης- Μιχαήλ Λοβέρδος,
– Ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Μιχαήλ Μαρτσέκης, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ελλάδος, και
– Ο Συγγραφέας του βιβλίου, Υποναύαρχος ε.α. Ιωάννης-Νικόλαος Δαμηλάτης ΠΝ
—–Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση, η οποία συνοδεύθηκε με θερμό χειροκρότημα τιμής από τους παρισταμένους, απετέλεσε η προβολή αποσπάσματος από τηλεοπτική συνέντευξη του πατέρα του συγγραφέως, Πλοιάρχου Πότη Δαμηλάτη ΠΝ, στην οποία εξιστορούσε τα της προετοιμασίας του απόπλου του Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», προπομπού της αποδημίας του συνόλου του Ελληνικού Στόλου που ακολούθησε αμέσως μετά, τον Απρίλιο του 1941.
—–Όλο αυτό το φορτίο βαρείας ιστορίας και ανταπόκρισης εις το καθήκον συνοψίζεται και εις τον χαιρετισμό του προλογίζοντος την έκδοση Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Δημήτριου Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ, με την ακροτελεύτια φράση σε αυτό: «Όταν η ζωή μας ευρίσκεται σε κίνδυνο, έρχεται η ώρα που οι αξίες που μάς γαλούχησαν μία ζωή, από πρωτοετείς δόκιμοι, στέκονται μπροστά μας για να τις ακολουθήσουμε. Το πρώτο ΟΧΙ ειπώθηκε στο ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο, το δεύτερο και πιο κρίσιμο δόθηκε από τον Ελληνικό Στόλο όταν, ενώ η χώρα κατέρρεε από την γερμανική εισβολή, οι Αξιωματικοί και τα Πληρώματα στα σιδερένια τους μοναστήρια αποφάσισαν να συνεχίσουν τον Αγώνα για την Πατρίδα στην εξορία»
—–Στην εκδήλωση, παρέστη η ηγεσία του ΠΝ, με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, συνοδευόμενο από τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ και τον Κυβερνήτη-Διοικητή Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», Αντιναύαρχο Ιωάννη Καλογερόπουλο ΠΝ.
—–Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, εκπροσώπησε ο αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Δροσινός, Προϊστάμενος Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών.
—–Τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, εκπροσώπησε ο Υποναύαρχος Θ. Μικρόπουλος ΠΝ, Διευθυντής Α’ Κλάδου ΓΕΕΘΑ
—–Τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, εκπροσώπησε ο Ταξίαρχος Θ. Ζήκος, Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΥΠ.
—–Τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, εκπροσώπησε ο Σμήναρχος (Ι) Σπ. Σιμιτζής
—–Μεταξύ των παρισταμένων από το ΠΝ περιλαμβάνονται Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΝ και Αρχηγοί Στόλου,  oι πρόεδροι του ΣΑ/ΣΝΔ και της ΕΑΑΝ, όπως και ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί ε.α.  Και φυσικά όλο το προσωπικό της ΥΙΝ, η οποία κατόρθωσε μία καθ’ όλα άρτια  έκδοση.