Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Συμμετοχή Δ.Σ. του ΣΑ/ΣΝΔ στον εορτασμό της επετείου του Κινήματος του Ναυτικού το Μάϊο 1973,
στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τη Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022.

…Τη Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Πλατεία Ελευθερίας) ο εορτασμός της επετείου του Κινήματος του Ναυτικού της 23ης Μαΐου 1973, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
…Στην εκδήλωση την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ενώ συμμετείχαν ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής ο Βουλευτής Β’ Πειραιώς κ. Ιωάννης Τραγάκης, η Υφυπουργός Προνοίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός Μετανάστευσης αρμοδία για την Ένταξη κ. Σοφία Βούλτεψη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας αρμόδιος για θέματα του Κλάδου Πλοίων κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, μέλη του Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι των κομμάτων, στελέχη της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.
…Παρόντες ήταν επίσης πρώην Υπουργοί, απόστρατοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, συγγενείς αξιωματικών που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, εκπρόσωποι οργανώσεων του αντιδικτατορικού Αγώνα 1967-1974, καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Είχε δε προσκληθεί και παρέστη ο Πρόεδρος του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ.
…Κατά την τελετή, και μετά ένα σύντομο επετειακό video για το κίνημα του Ναυτικού, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, απηύθυνε χαιρετισμό προς την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους προσκεκλημένους, που μπορείτε να τον διαβάσετε, σε μορφή αρχείου pdf, κάνοντας click εδώ.
…Στη συνέχεια προσκάλεσε στο βήμα τον Επίκουρο Καθηγητή Ναυτικής Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, κ. Ζήση Φωτάκη, κεντρικό ομιλητή της επετειακής εκδήλωσης. Για να δείτε την ομιλία του κ. Φωτάκη σε μορφή αρχείου pdf, κάνετε click εδώ.
…Μετά την ανάλυση του Καθηγητού Ιστορίας, τον λόγο έλαβε ο Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, πρωταγωνιστή της προετοιμασίας του εγχειρήματος, ο οποίος έκανε σύντομη ιστορική καταγραφή των γεγονότων της εποχής και κατέθεσα τα δικά του συμπεράσματα για τα θετικά αποτελέσματα του κινήματος. Ο λόγος του Ναυάρχου Αλ. Παπαδόγγονα, σε μορφή αρχείου pdf, με click εδώ.
…Τέλος, ανέβηκε στο βήμα ο ΥΕΘΑ, κ. Νικ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του προς την Α.Ε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνόψισε τα γεγονότα και τις συνέπειές τους, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για την πτώση της δικτατορίας. Ο λόγος του κ. Υπουργού, σε μορφή αρχείου pdf, με click εδώ.
…Ακολούθησε ολιγόλεπτο μουσικό πρόγραμμα με τη μπάντα και τους χορωδούς του Π.Ν., και η τελετή ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικής πλακέτας από τον Α/ΓΕΝ στην Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
…Μετά το πέρας της τελετής, παρατέθηκε μικρή δεξίωση στους κήπους της Σχολής.

Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή.
Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση. .