Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η απονομή πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους, 
και η ορκωμοσία τους ως Σημαιοφόρων Π.Ν.  [27 & 28-6-2022]

Οι τελετές απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους, τη Δευτέρα, 27η Ιουνίου
και της ορκωμοσίας τους ως Σημαιοφόρων Π.Ν. την Τρίτη, 28η Ιουνίου 2022.

…Τη Δευτέρα, 27η Ιουνίου 2022 έλαβε χώρα στο Μεσόδομο του κεντρικού κτιρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (του “Βασσανείου”) η τελετή απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες Ν. Δοκίμους 4ης τάξεως, ενώ την επομένη, Τρίτη, 28α Ιουνίου 2022, στην Κεντρική Πλατεία της Σχολής (πλ. Ελευθερίας), πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του ΠΝ, τάξεως 2022.
…Φέτος απεφοίτησαν 38 τεταρτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι (27 Μάχιμοι και 11 Μηχανικοί) εκ των οποίων 33 Έλληνες, 4 από την Κύπρο, και 1 από την Ιορδανία.

Μάχιμοι Μηχανικοί
Εθνικότητα Άνδρες Γυναίκες Άνδρες Γυναίκες
Έλληνες 19 3 9 2 33
Κύπριοι 3 1 4
Ιορδανοί 1 1
27 11 38

…Η τελετή “απονομής πτυχίων στους αποφοιτήσαντες” έγινε φέτος από τον Υπαρχηγό ΓΕΝ, Υποναύαρχο Γεώργιο Καμπουράκη ΠΝ, ως εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ. Οι αποφοιτούντες Ν. Δόκιμοι (και μόνον αυτοί) ευρίσκοντο εις τον χώρο, καθήμενοι σε αραιωμένα λόγω των μέτρων προστασίας καθίσματα, όπως και οι παριστάμενοι Αξιωματικοί και Καθηγητές της Σχολής.
…Μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Ιωάννη Πάττα ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ απευθύνθηκε προσωπικά προς τους αποφοιτούντες, αποχαιρετώντας τους ορκιζομένους την επαύριον Ελληνοκυπρίους και Ιορδανό Αξιωματικούς, και καλωσορίζοντας τους νέους Έλληνες Αξιωματικούς στις τάξεις των μονίμων στελεχών του Π.Ν.
…Στη συνέχεια, ο Υ/ΓΕΝ απένειμε τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες, ενώ επέδωσε τιμητικά βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες αποφοίτους, τον αρχηγό των Μαχίμων, Γεωργόπουλο Γεώργιο, και την αρχηγό των Μηχανικών, Αντωνίου Αφροδίτη-Γεωργία.
…Επιπρόσθετα, κατά την ανωτέρω τελετή επιδόθηκαν στους πρωτεύσαντες Μάχιμο και Μηχανικό Ναυτικό Δόκιμο, ως επιβράβευση:
Από τον Ακόλουθο Αμύνης της Ισπανίας προς τον αρχηγό των Μαχίμων Γεωργόπουλο Γεώργιο και από τον αντικαταστάτη Ακολούθου Αμύνης της Ιταλίας προς την αρχηγό των Μηχανικών, Αντωνίου Αφροδίτη-Γεωργία, εκ μέρους των Πρεσβειών τους, τα “ξιφίδια Δοκίμων” των αντιστοίχων Ναυτικών Ακαδημιών.
…Εκ μέρους του Σ.Α./Σ.Ν.Δ. Ο αντιπρόεδρος, Αντιναύαρχος ε.α. Μαργ. Τζαβάρας Π.Ν. επέδωσε προς τους ανωτέρω δύο αρχηγούς τάξεων, τη δίγλωσση, επετειακή έκδοση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος “ΝΑΒΑΡΙΝΟ, 1827”, ένα συλλογικό έργο οκτώ συγγραφέων, με πλούσια εικονογράφηση, αφιερωμένο στο ιστορικό γεγονός, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως δύο αιώνων από την έκρηξη της επαναστάσεως του 1821.

…Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή, όπως ελήφθησαν από την ιστοσελίδα του ΓΕΝ.
(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).

…Την επομένη, Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων ΠΝ τάξεως 2022. Ορκίστηκαν συνολικά 38 Σημαιοφόροι (27 Μάχιμοι και 11 Μηχανικοί) εκ των οποίων 4 από την Κύπρο και 1 από την Ιορδανία.
…Τα ξίφη στους ορκισθέντες επέδωσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
…Στην τελετή παρέστησαν ο βουλευτής Β’ Πειραιώς κ. Ιωάννης Τραγάκης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Π.Σ. Αλέξιος Ράπανος, μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των κομμάτων, της εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και οι συγγενείς και φίλοι των νέων Σημαιοφόρων.
…Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ.
…Εκ μέρους του ΣΑ/ΣΝΔ παρέστη ο Γεν. Γραμματέας του ΔΣ, Αντιναύαρχος (ε.α.) Δήμος Πλαμαντούρας ΠΝ.
…Η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη φωτογράφηση των νέων Σημαιοφόρων στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη κλίμακα της νοτίας πλευράς του “Βασσανείου”, και ακολούθησε παρέλαση προ των επισήμων.

…Ακολουθούν ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή, όπως ελήφθησαν από την ιστοσελίδα του ΓΕΝ.
(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).