Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η τριήμερη φθινοπωρινή εκδρομή του ΣΑ/ΣΝΔ σε Γύθειο-Μονεμβασιά-Τεγέα-Νεστάνη
από 18 μέχρι 20 Οκτωβρίου 2019

   Το τρίτο ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο του Οκτωβρίου του ’19, 33 συνάδελφοι και φίλοι με τις οικογένειές μας, πραγματοποιήσαμε μια ακόμη όμορφη εκδρομή, στη Ν.Α. Πελοπόννησο, με επί μέρους επισκέψεις στο Σπήλαιο Κάψια, Γύθειο, Μονεμβασιά, Τεγέα, το Οινοποιείο Καλόγρη, και τη Νεστάνη. Η παραμονή μας ήταν στο ξενοδοχείο ΛΑΣ του Γυθείου (LAS Hotel & Spa. 4*), για δύο διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή.
   Καθ’ όλο το τριήμερο της εκδρομής ο καιρός ήταν εξαιρετικός και η θάλασσα τόσο προκλητική, που αν το είχε προγραμματίσει κανείς, θα μπορούσε να απολαύσει ένα ακόμη μπάνια, παρά τον προχωρημένο Οκτώβριο. [Κάποιοι πάντως το δοκίμασαν κατά την επίσκεψή μας τη δεύτερη ημέρα στην Μονεμβασιά].

   Αναχωρώντας το πρωί της Παρασκευής, με μία ενδιάμεση στάση φθάσαμε λίγο πριν το μεσημέρι στο Σπήλαιο Κάψια στη Μαντινεία. Το σπήλαιο συγκαταλέγεται στα δέκα καλύτερα και ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας. Εκεί μας περίμενε ξεναγός και μας προσέφερε μια λίαν εντυπωσιακή ξενάγηση.
   Στη συνέχεια, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη επίσκεψή μας στο παραδοσιακό Οινοποιείο Καλόγρη για τη μεθεπομένη, λόγω κωλύματος των φιλοξενούντων, αναχωρήσαμε για την Τρίπολη, όπου είχαμε μεσημεριανό φαγητό -στη γνωστή μας και από άλλη επίσκεψη ταβέρνα “Κληματαριά”.
   Μετά το γεύμα, αναχώρηση για Γύθειο και το ξενοδοχείο μας LAS Hotel & Spa. Πρόσφατα ανακαινισμένο, σε μοντέρνα γραμμή, μας προσέφερε άνετη διαμονή αλλά και υπέροχη θέα του όρμου του Γυθείου από το roof bar με την πισίνα στην ταράτσα του.
   Το Γύθειο το είχαμε επισκεφθεί πρόσφατα, καθ’ οδόν προς άλλους προορισμούς. Αυτή τη φορά όμως είχαμε μεγάλη άνεση χρόνου να το γυρίσουμε και να το γνωρίσουμε καλύτερα, όπως και το ενωμένο με τη στεριά νησάκι της Κρανάης (Μαραθονήσι), με το μικρό ναΐσκο του Αγίου Πέτρου, τον πύργο της οικογένειας Τζαννετάκη-Γρηγοράκη, χτισμένο το 1829, που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης, και τον οκταγωνικό φάρο της Κρανάης.

   Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο, αναχωρήσαμε μετά το πρωινό μας για τη Μονεμβασιά, το “πετρωμένο καράβι” του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Ο ξεναγός που μας διέθεσε το γραφείο Χ”Κωνσταντή ανέλαβε να μας ξεναγήσει στην πόλη, η οποία διατηρεί το μεσαιωνικό της χαρακτήρα.
   Μεταξύ άλλων επισκεφθήκαμε τον Ναό του Ελκομένου Χριστού, και προσκυνήσαμε τη μοναδική εικόνα του Ιησού Χριστού του Ελκομένου. Τα πέτρινα σπίτια, τα επιβλητικά αρχοντικά, οι Βυζαντινές εκκλησίες και οι ισχυρές οχυρώσεις της Καστροπολιτείας μας προκαλούσαν δέος.
   Είχαμε αρκετό χρόνο στο τέλος για να επισκεφθούν -όσοι επιθυμούσαν- το Φάρο της Μονεμβασιάς με την περιστασιακή “έκθεση ελληνικών φάρων” που λειτουργεί στο χώρο του, αλλά και χρόνο για ν’ απολαύσουμε το μεσημεριανό μας φαγητό σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια με θέα τη θάλασσα.
   Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ανάπαυση, αφού για μετά το δείπνο είχαμε προγραμματίσει μουσικοχορευτική βραδιά. Οι σχετικές εικόνες ακολουθούν…

   Την Κυριακή, μετά το πρωινό, αναχωρήσουμε για την Τεγέα. Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό της Μουσείο, που βρίσκεται κοντά στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς και του βυζαντινού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το Μουσείο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα καλύτερα μουσεία στην Ευρώπη και απέσπασε Ειδικό Έπαινο (“Special Commendation 2016”) κατά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς. Στο Μουσείο αναλύεται η ιστορία της ίδρυσης και εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας. Επρόκειτο να επισκεφθούμε και το Λαογραφικό της Μουσείο, λόγω όμως απουσίας των φυλάκων (Κυριακή αργία, μας είπαν) η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε.
   Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το Παραδοσιακό Οινοποιείο Καλόγρη. Δίπλα στο μαγευτικό ελατόδασος του Μαίναλου, το παλιό αρχοντικό του Ευάγγελου Καλόγρη αναπαλαιώθηκε με βάση την παράδοση και τα αρχιτεκτονικά υλικά και στοιχεία του τόπου. Εκεί είχαμε χρόνο για ξενάγηση στο οινοποιείο (από τους ιδιοκτήτες) και για δοκιμή και αγορά κάποιων κρασιών από τους εκδρομείς μας, κατά τις γευστικές προτιμήσεις καθενός.
   Αμέσως μετά τη …γευσιγνωσία και τα σχετικά συνοδευτικά του κρασιού, που μας άνοιξαν για τα καλά την όρεξη, μεταβήκαμε στη γραφική Νεστάνη, όπου είχαμε χρόνο για να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας σε παραδοσιακού τύπου ψησταριά.

   Έτσι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο και η φετινή φθινοπωρινή εκδρομή μας. Με συζητήσεις μεταξύ μας και ανταλλαγές εντυπώσεων για τα όσα γνωρίσαμε ή ξαναθυμηθήκαμε αυτό το τριήμερο, φθάσαμε γύρω στις 8 το βράδυ στα σημεία εκκίνησης.

   Με τη σειρά των φωτογραφιών που ακολουθεί, όπως το συνηθίζουμε σ’ αυτή τη στήλη, προσπαθούμε να δώσουμε μια γεύση απ’ όσο περισσότερες κοινές στιγμές μας μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, που θα κρατήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις για όσους συμμετείχαν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε και άλλοι φίλοι που θα τις δουν να θελήσουν να μας ακολουθήσουν σε επόμενες εξορμήσεις μας.

(Με click στα επί μέρους εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).

Φωτογραφίες πρώτης ημέρας Σπήλαιο Κάψιας – Γεύμα στην Τρίπολη – Άφιξη Γύθειο

Φωτογραφίες δεύτερης ημέρας πρωί: Στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Φωτογραφίες δεύτερης ημέρας απόγευμα: Γύθειο, Ξενοδοχείο ΛΑΣ, Μουσικοχορευτική Βραδιά

Φωτογραφίες τρίτης ημέρας: Γύθειο-Κρανάη, Τεγέα, Οινοποιείο Καλόγρη, Νεστάνη