Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η πέμπτη εκδρομή μας στο εξωτερικό:
Ένα επταήμερο στη Γαλλία!

Νορμανδία-Βρετάνη-Κοιλάδα Λίγηρα-Παρίσι, από 22 έως 28 Ιουνίου 2010.

Η πέμπτη κατά σειρά εκδρομή μας στο εξωτερικό ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Ήταν μια εκδρομή μεγάλη σε διάρκεια, σε …διανυθέντα χιλιόμετρα και, το κυριότερο, σε ωραίες και πρωτόγνωρες εμπειρίες, καθώς δεν είναι πολλοί αυτοί που αποφασίζουν μια τέτοια εξόρμηση για να δουν την ακτή απόβασης στη Νορμανδία, ή τις καστροπολιτείες και τα κάστρα που εμείς επισκεφθήκαμε, τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τον συνήθη προορισμό, το Παρίσι.

Όπως πλέον έχει γίνει κανόνας, για άλλη μια φορά το σύνολο των συμμετασχόντων εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια, τόσο για την επιλογή μας αυτή, όσο και για την οργάνωση της εκδρομής, παρά το “πυκνό” της πρόγραμμα, τα τρία διαφορετικά ξενοδοχεία που εξ ανάγκης χρησιμοποιήσαμε και το οπωσδήποτε υψηλό της κόστος, που αυξανόταν με τις έξτρα δαπάνες για τις τόσες τουριστικές και πολιτισμικές μας επισκέψεις.

Η εκδρομή αυτή είχε σχεδιαστεί αρχικά μόνο για τη Νορμανδία. Επομένως μια τριήμερη ή τετραήμερη παραμονή στην περιοχή αρκούσε. Αλλά …η κοινή γνώμη μας έλεγε πως αυτό δεν έφτανε, ζητούσε και κάτι παραπάνω. Έτσι ψάχνοντας τι άλλο να προσθέσουμε, προέκυψε η -πολύ ωραία, όπως αποδείχθηκε, αλλά και μακρυνή σε απόσταση- διαδρομή επιστροφής μέσω της κοιλάδας του Λίγηρα, με τα πανέμορφα αναγεννησιακής περιόδου κάστρα της. Και τελευταία (ναι, τελευταία!) διαμορφώθηκε η …προφανώς σωστή σκέψη: “Καλά, θα περάσουμε δυο φορές από το αεροδρόμιο των Παρισίων και δεν θα δούμε, έστω για μια μέρα το Παρίσι;” Το Παρίσι λοιπόν, που από μόνο του μπορεί άνετα να γεμίσει όχι δύο ή τρεις αλλά ακόμα και πέντε ημέρες, προστέθηκε την τελευταία στιγμή, με τις δύο διανυκτερεύσεις στην κεντρικότατη περιοχή της Opéra de Paris, με ό,τι αυτή η επιλογή μπορούσε να μας προσφέρει.

Το πρόγραμμά μας λοιπόν, όπως σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, περιλάμβανε τα εξής: Αναχώρηση πρωί της Τρίτης 22/6 από το Ελ.Βενιζέλος, άφιξη στο Παρίσι και άμεση αναχώρηση για Νορμανδία. Στη διαδρομή στάση και επίσκεψη στη Rouen (γνωστή μας από την εκεί, διά πυράς εκτέλεση της Γαλλίδας ηρωίδας Jeanne d’Arc). Μετά τη Ρουέν, άφιξη στην πανέμορφη και κοσμοπολίτικη Ντωβίλ.

Τη δεύτερη μέρα κάναμε την ολοήμερη περιήγηση γνωριμίας της εκτεταμένης παραλίας της Νορμανδίας, όπου έγινε η απόβαση τον Ιούνιο του 1944 σε διάφορα σημεία. Επισκεφθήκαμε το τοπικό Μουσείο της Arromanches όπου παρακολουθήσαμε σε αίθουσα προβολής 360º το οπτικοακουστικό πρόγραμμα, και δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε το Αμερικανικό κοιμητήριο με τους χιλιάδες πεσόντες.

Την τρίτη μέρα είχαμε ελαφρύ πρόγραμμα, με περιηγήσεις στις πανέμορφες και πολύ γραφικές παραθαλάσσιες και τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές της Deauville που αποκαλείται και “ανθισμένη πλαζ”, της Trouville-sur-Mer που από τον 19ο αι. ήταν η αγαπημένη περιοχή της Γαλλικής Αυλής και της Αριστοκρατίας και της Honfleur, που σήμερα θεωρείται και είναι κέντρο καλλιτεχνών, με το μοναδικό ειδυλλιακό μεσαιωνικό μικρό λιμανάκι, την επιβλητική ξύλινη εκκλησία και άλλα αξιοθέατα. Από εκεί, μια γρήγορη βόλτα ως το λιμάνι της Χάβρης (Le Havre) και επιστροφή για ξεκούραστο απόγευμα στη Ντωβίλ.

Που αυτή η ξεκούραση μας χρειαζόταν καθώς η τέταρτη μέρα (Παρασκευή 25/6) ήταν και η πιο γεμάτη. Αναχωρήσαμε νωρίς για την επίσκεψή μας στην μοναδική και πολύ εντυπωσιακή περιοχή του Mont-Saint-Michel, με το ομώνυμο Μοναστήρι, που είναι κτισμένο στην κορυφή της γρανιτένιας βραχονησίδας, περιβάλλεται από θάλασσα και συνδέεται με την στεριά με στενή λωρίδα γης. Στις ακτές αυτές, συνήθως αμμώδεις και ρηχές, υπάρχει έντονη άμπωτις και παλίρροια, και οι επισκέψεις γίνονται τις ώρες που έχουν τραβηχτεί τα νερά, αποκαλύπτοντας τεράστιες αμμουδιές, διάσπαρτες με όστρακα κλπ.
Συνεχίσαμε για το επιβλητικό Saint-Malo, χωριό περιτοιχισμένο από μεσαιωνικά τείχη και προπύργιο των Γάλλων κουρσάρων τον 17ο και 18ο αιώνα, όπου μας έγινε και περιήγηση γνωριμίας (με ηλεκτροκίνητο τραινάκι) στο ιστορικό κέντρο με τους πλακόστρωτους στενούς δρόμους και τα πέτρινα σπίτια. Και το σημερινό μας οδοιπορικό συνεχίσθηκε προς την περιοχή της κοιλάδας του Λίγηρα, για να καταλήξουμε αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας, στη Blois.

Πέμπτη ημέρα της εκδρομής: Αφού κάναμε με το πούλμαν τον γύρο της πόλης (που επίσης έχει το ομώνυμο “κάστρο της Μπλουά”), συνεχίσαμε προς την κοιλάδα του Λίγηρα. Επισκεφθήκαμε δύο από τα πιο διάσημα και ομορφότερα Κάστρα-Πύργους που έκτισαν οι Γάλλοι Βασιλείς στη μαγευτική αυτή κοιλάδα, η οποία συγκέντρωνε τότε την αφρόκρεμα της Γαλλικής Αριστοκρατίας. Τα κάστρα αυτά ήταν το Chenonceau και το Chambord, με την χαρακτηριστική τους επιβλητική Αναγεννησιακή Αρχιτεκτονική, καταπληκτικούς κήπους κλπ. Ολοκληρώνοντας το απόγευμα τις επισκέψεις και ξεναγήσεις, συνεχίσαμε με προορισμό το Παρίσι, όπου και καταλήξαμε στο κεντρικό μας ξενοδοχείο, στην περιοχή της Όπερας.

Προ-τελευταία μέρα, και πρέπει να τονισθεί ότι το να γίνει η ξενάγηση στο Παρίσι Κυριακή, με άδειους και άνετους δρόμους, απεδείχθη άριστη επιλογή του Γραφείου, όπως άριστη ήταν και η εκμετάλλευση του χρόνου μας, τόσο για επισκέψεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλεως του φωτός, όσο και για τις ατομικές μας αναζητήσεις, περιπλανήσεις και …shopping therapy!
Κατά την ξενάγησή μας με το πούλμαν, είδαμε από κοντά τον Επιβλητικό Πύργο του Άιφελ (Tour Eiffel), τα Ηλύσια Πεδία (Champs-Élysées), την Αψίδα του Θριάμβου, την Όπερα, το Μέγαρο των Απομάχων (L’Hôtel national des Invalides), τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre Dame) στο νησάκι Île de la Cité του Σηκουάνα και άλλα αξιοθέατα. Επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε με καταπληκτικούς έλληνες ξεναγούς, το μεν πρωί στο εσωτερικό των Ανακτόρων των Βερσαλλιών και στους απέραντους κήπους τους -διαλέξαμε να βρεθούμε εκεί την ώρα που τα νερά στα σιντριβάνια “χορεύουν”- και, μετά το γεύμα, στο μοναδικό Μουσείο του Λούβρου με τη Νίκη της Σαμοθράκης, την Αφροδίτη της Μήλου, τη Τζιοκόντα και όλα τα άλλα αριστουργήματα.
Το απόγευμα, ελεύθερο, για να κινηθεί ο καθένας όπως του άρεσε. Πολλοί διάλεξαν να ανέβουν προς το λόφο της Montmartre με την εκκλησία της Sacré-Coeur και την Place du Tertre των πλανόδιων καλλιτεχνών, άλλοι όμως προτίμησαν μια βραδινή, ρομαντική βόλτα με ένα bateau mouche στο Σηκουάνα.

Με την ευκαιρία, ψάξαμε να βρούμε από πού πήραν το όνομά τους αυτά τα ανοικτά πλοιάρια-μύγες. Και η απάντηση που δίνει η Wikipedia …μας εκπλήσσει πραγματικά: The term is a registered trademark of the Compagnie des Bateaux Mouches, the most widely known operator of the boats in Paris; however, the phrase, because of the success of the company, is also wrongly used colloquially to refer to all such boats operating on the river within the city. Bateaux Mouches translates literally as “fly boats” (“fly” meaning the insect); however, the name comes from the fact that they were originally manufactured in boatyards situated in the Mouche area of Lyon.!!

Το πρωί της τελευταίας μέρας, Δευτέρας 28/6, το εκμεταλλεύθηκαν οι περισσότερες κυρίες της παρέας (και όχι μόνον οι κυρίες) για …εθιμοτυπική επίσκεψη στις Galeries Lafayette και άλλα γνωστά κέντρα της μόδας και της κομψότητας, για τα οποία είναι πασίγνωστη η αγορά των Παρισίων. Νωρίς δε το απόγευμα, μετάβαση με το πούλμαν στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle για να επιστρέψουμε (λίγο πριν τα μεσάνυκτα) στην Αθήνα μας, ευχαριστημένοι, λίγο κουρασμένοι αλλά πλήρεις ωραίων εντυπώσεων.

Θέλουμε, όπως είναι απόλυτα φυσικό, να κρατήσουμε για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και να μοιραστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους τις ωραίες αυτές αναμνήσεις μας. Αναμνήσεις και εντυπώσεις που δεν μπορούν να χωρέσουν σε μια στήλη ιστοσελίδας, όσο μεγάλη και αν είναι. Και τι καλύτερος τρόπος για να αποδώσει το γενικό αίσθημα ευφορίας των “συνταξιδευτών” σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι, από τις φωτογραφίες που οι ίδιοι τράβηξαν, στην προσπάθειά τους να “αιχμαλωτίσουν” τις πρωτόγνωρες εικόνες και να καταγράψουν ό,τι τους εντυπωσίαζε ή ευχαριστούσε.

Οι φωτογράφοι πολλοί, όλοι μας σχεδόν, ο καθένας με μια φωτογραφική ή μια βιντεοκάμερα στο χέρι. Επόμενο λοιπόν ήταν να βρεθούν δεκάδες φωτογραφίες, πολλές φορές με το ίδιο θέμα, τραβηγμένο από διάφορες γωνίες, σε διαφορετικές στιγμές και από διαφορετικούς φωτογράφους. Και αρκετοί οι πρόθυμοι να συμβάλλουν στη συγκέντρωση των φωτογραφικών απεικονίσεων κάθε γωνιάς που επισκεφθήκαμε και κάθε λεπτομέρειας που μας τράβηξε την προσοχή. Αποτέλεσμα; …για άλλη μια φορά φωτο-πλημμύρα!

Σ’ αυτήν ακριβώς την (ευχάριστη αλλά και απαιτητική) διαδικασία να ελεγχθούν, να συγκριθούν και να αξιολογηθούν από ένα μόνο άτομο, τόσες φωτογραφίες, ώστε να επιλεγούν οι πιο αντιπροσωπευτικές που θα μπουν στο σχεδιαζόμενο κατά τα γνωστά αναμνηστικό άλμπουμ ψηφιακής μορφής, έχει εμπλακεί ο γράφων. Το άλμπουμ αυτό, όταν με το καλό ετοιμαστεί, θα είναι διαθέσιμο προς επίδειξη και θα μπορεί να το αποκτήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, από τους λαβόντες μέρος σ’αυτή την εκδρομή μας στη Γαλλία.

Για τους φίλους που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν και για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας, ανεβάσαμε -όπως και στο παρελθόν- ένα ποτ πουρί από εικόνες που θυμίζουν τα σημαντικότερα γεγονότα και μέρη που είδαμε. Η διαδικασία της “ανάρτησης” στο διαδίκτυο έγινε σταδιακά, με τη συγκέντρωση/επιλογή εικόνων και με τις φωτογραφίες ομαδοποιημένες κατά ημέρα και περιοχή επίσκεψης, που καλύπτουν θεματικά τις κινήσεις μας αυτό το εκδρομικό επταήμερο.

Όλα τα εικονίδια παρακάτω μεγεθύνονται με click. Για να δείτε τις πανοραμικές εικόνες σε πλήρες μέγεθος,
αυξήσετε αν απαιτείται την κατακόρυφη διάστασή τους στο ύψος της οθόνης σας( π.χ με διαδοχικά +),
και μετά μετακινηθείτε με τον cursor ή τον οριζόντιο ruler δεξιά ή αριστερά.


Ημέρα 1η:
Μετά την άφιξη στο Παρίσι, επίσκεψη στη Rouen και κατάληξη στη Deauville-Trouville …για θαλασσινά.

Ημέρα 2η:
Επίσκεψη στη Νορμανδία, στις ακτές της συμμαχικής απόβασης και στο Αμερικανικό νεκροταφείο πολέμου.

Ημέρα 3η:
Βόλτες σε Trouville, Le Havre, Honfleur και επιστροφή στην Deauville.

Ημέρα 4η:
Επισκέψεις στο Mont Saint Michel και Saint Malo, για να καταλήξουμε στη Blois.

Ημέρα 5η:
Από τη Blois στα κάστρα του Λίγηρα, Chenonceau και Chambord, με κατάληξη το Παρίσι!

_____________________________________

Ημέρες 6η & 7η:
Οι ημέρες αυτές ήταν αφιερωμένες στην …επανασύσφιγξη των σχέσεών μας με την πόλη του φωτός – το Παρίσι!

Οι εικόνες του Παρισιού γνωστές, τα μουσεία του πασίγνωστα και τα εκθέματά τους τα βρίσκει οποιοσδήποτε σε όλες τις θεματικές εγκυκλοπαίδειες και πρώτα απ’ όλα στο internet. Είναι λοιπόν μάλλον ουτοπικό να σκεφθεί κανείς ότ θα μπορούσε να τα παρουσιάσει “καλύτερα” ή “με άλλο μάτι”, τραβηγμένα με τη δική του κάμερα.
Παρά ταύτα, θεωρήθηκε ότι θα ήταν μισή μια παρουσίαση της εκδρομής μας από την ιστοσελίδα μας, που να περιλαμβάνει εικόνες και στιγμιότυπα από όλες τις άλλες περιοχές που επισκεφθήκαμε, αλλά να λείπουν οι αντίστοιχες φωτογραφίες από το Παρίσι. Αποφασίζει λοιπόν ο συντάκτης να προχωρήσει στο εγχείρημα και να ξανα-παρουσιάσει τις γνωστές στους περισσότερους εικόνες, απλά και μόνο σαν ενθύμιο αν όχι απόδειξη ότι, “Ναι, είχε πάει και ο Σύνδεσμός μας στο Παρίσι, τον Ιούνιο του 2010. Να και οι φίλοι και συνάδελφοι που περάσαμε μαζί αυτές τις επτά μέρες και μοιραστήκαμε τις όμορφες εμπειρίες”. 
Σωστή η σκέψη, όμως με απρόβλεπτα άσχημη εξέλιξη. Διότι…
Για πιο ‘ενδιαφέρουσα’ καλλιτεχνικά παρουσίαση είχε επιλεγεί η προβολή των φωτό του Παρισιού με slide show. Ατυχώς, η τεχνολογία του …μακρινού 2010 δεν συνεργάζεται με τη σύγχρονη “ιντερνετική τεχνολογία” και οι επιλεγμένες για εκείνη την παρουσίαση (και χαμένες σήμερα) φωτογραφίες δεν είναι εύκολο να ξανα-επιλεγούν μέσα από το πλήθος των 850+ φωτογραφιών εκείνων των δύο ημερών. Ο “συντάκτης” εκφράζει τη λύπη του και ζητά συγγνώμη από τον αναγνώστη του παρόντος, που θα πρέπει να αρκεστεί πλέον στις δικές του φωτογραφίες και αναμνήσεις από την πόλη του φωτός, το όμορφο και πάντα γοητευτικό Παρίσι ].

Μπορείτε όμως να δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες. Απολαύστε τες, αναλογιστείτε τι είδατε (ή τι χάσατε) και …ετοιμαστείτε για επόμενες εξορμήσεις!