Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η δεύτερη εκδρομή μας στο εξωτερικό: Ρωσία. 
8-ήμερη επίσκεψη σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη από 27/6 έως 4/7/2006

Δεν έλεγα υπερβολές, όταν ισχυριζόμουν ότι “η καρδιά και το μυαλό όλων όσων είχαμε την τύχη να συμμετάσχουμε σ’ αυτή την υπέροχη εκδρομή του Συνδέσμου μας στη Ρωσία περιπλανιέται ακόμη στα Τσαρικά παλάτια και τους μεγαλοπρεπείς ναούς της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης”. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για επιλογή και απομόνωση ενός συντηρητικού αριθμού φωτογραφιών, από τις υπέρ-τετρακόσιες που κατέγραψε στις οκτώ μέρες η ψηφιακή μηχανή, μου ήταν αδύνατον να αποκλείσω τα 9/10 και να κρατήσω μόνο το ένα…

   Μα αυτές μου θύμιζαν ετούτο, εκείνες πάλι το άλλο, ωραίες στιγμές, ευχάριστες, συγκινητικές, στιγμές δέους και θαυμασμού, εικόνες που δεν μπορώ να διαγράψω. Ζήτησα και τη βοήθεια της συντρόφου μου και …’συνεργού’ στη φωτογραφική απαθανάτιση της εκδρομής. Μάλλον ματαιοπονούσαμε και οι δύο. Εύκολα ίσως γίνονται οι 400 τόσες φωτογραφίες 350 ή 300 ή και 200 ακόμη. Πώς όμως να μειωθούν αρκετά κάτω από τις 100, να περιοριστούν στο μέγιστο των 40 ή 50?

   Τη λύση μου την πρότεινε συνάδελφος και συνταξιδευτής, με την ίδια αγάπη και εκείνος για τη φωτογραφία. Στην αρχή μου φάνηκε τραγική, εκτός κάθε σκέψης, την απέρριψα ασυζητητί. Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, με έκανε να την ξανασκεφθώ και, με κρύα καρδιά ομολογώ, να την αποδεχτώ και να την εφαρμόσω: “Όλοι είχαν φωτογραφικές μηχανές ή video, όλοι τράβηξαν όσες φωτογραφίες μπόρεσαν και τις κρατούν για τον εαυτό τους ή τις μοιράζονται με τους φίλους τους. Στην ιστοσελίδα αρκεί να μπει ένα ποτ-πουρί από εικόνες που να μας θυμίζουν τα σημαντικότερα γεγονότα και μέρη που είδαμε. Δεν χρειάζεται να είναι (μιας και δεν μπορεί να γίνει) φωτογραφικό αρχείο όλων των δεκάδων, εκατοντάδων μικρών ή μεγάλων γεγονότων της εκδρομής…”

   Κατέληξα λοιπόν στην τεχνολογία του ψηφιακού κολλάζ, και παρουσιάζω το ελάχιστο που μπόρεσα να πετύχω: τις παρακάτω 27 σκηνές, που καλύπτουν …τεχνηέντως ανακατεμένα, χρονολογικά και θεματικά τις κινήσεις μας, από την αναχώρησή μας μέχρι την επιστροφή, με μια ‘ιδέα’ μόνο του πού βρεθήκαμε και τι είδαμε τις οκτώ μέρες που μεσολάβησαν, στις δύο μεγαλουπόλεις της Ρωσίας. Ελπίζω να τις βρει και ο επισκέπτης της σελίδας αρκούντως παραστατικές.