Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η πρώτη μας εκδρομή στο εξωτερικό: Τσεχία. 
Ένα 4-ήμερο σε Πράγα & Κάρλοβυ Βάρυ, από 23 ως 26 Ιουνίου 2005

…Πραγματοποιήθηκε από 23 έως 26 Ιουνίου 2005 η τετραήμερη εκδρομή του Συνδέσμου μας στο εξωτερικό. Η πρώτη επιλογή μας για προορισμό εξωτερικού ήταν η Πράγα !

…Η εκδρομή μας αυτή, στην οποία συμμετείχαν 58 άτομα (συνάδελφοι, σύζυγοι και φίλοι) καίτοι ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία (από “οργανωτικής” πλευράς) και μια “δύσκολη” -ιδίως για τους πιο ηλικιωμένους- εκδρομή λόγω πολύωρων ξεναγήσεων πεζή, υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, είχε παρά ταύτα μια μεγάλη επιτυχία, ήταν δηλαδή αυτό που λέμε “ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ”.

…Συνοπτικά -γιατί πώς να κλείσεις μέσα σε δυο-τρεις παραγράφους όλες αυτές τις εικόνες και εμπειρίες που ζήσαμε το τετραήμερο- θα πούμε τα εξής για την εκδρομή: Ξεκινήσαμε (άγρια χαράματα) την Πέμπτη το πρωί και φθάσαμε αεροπορικώς στην Πράγα. Εκεί μας περίμεναν ο αρχηγός και η ξεναγός, για να ξεκινήσουμε αμέσως την πρώτη ξενάγηση…
Στην Πράγα μείναμε και τη δεύτερη μέρα. Το Σάββατο κάναμε ημερήσια εκδρομή στα νότια (Cesky Krumlov) και την τελευταία μέρα, Κυριακή, φύγαμε για Karlovy Vary και από εκεί το απογευματάκι για αεροδρόμιο και επιστροφή. Στην Αθήνα φθάσαμε ξημερώματα Δευτέρας.

…Δεν θα περιγράψω τις ξεναγήσεις. Η Πράγα και ιδίως το “ιστορικό της κέντρο” θέλει ολόκληρο τουριστικό οδηγό για να περιγραφεί. Θα πω μόνο ότι σταθήκαμε τυχεροί στην επιλογή της δικής μας ξεναγού. Η Jarka ήταν μεν Τσέχα αλλά είχε ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, με Έλληνα σύζυγο και με υψηλή μόρφωση η ίδια, τα δε ελληνικά της, οι γνώσεις της στο αντικείμενο και ο τρόπος που μας παρουσίαζε τα πάντα, θα έκαναν πολλούς άλλους συναδέλφους της να μην αισθάνονται άνετα σε μια σύγκριση μαζί της.

…Οι ξεναγήσεις στην τέσσερα διαμερίσματα της πόλης της Πράγας (Stare Mesto, Nove Mesto, Hradcany και Mala Strana) κράτησαν τις δυο πρώτες μέρες. Κατά τις οποίες είχαμε και διάφορα άλλα events: Παρακολούθηση παράστασης σε Black Light Theater, βόλτα με πλοιάριο στο Μολδάβα, δείπνο σε “παραδοσιακή” ταβέρνα με βιολιά. Η εκτός προγράμματος ημερήσια εκδρομή -την τρίτη ημέρα- στο πανέμορφο και γραφικότατο μεσαιωνικό χωριό του Νότου Cesky Krumlov, μπορεί να πει κανείς ότι μας γνώρισε και την άλλη όψη της Τσεχίας, αυτή της φυσικής ομορφιάς της υπαίθρου της. Ενώ η τελευταία μέρα, που την αφιερώσαμε στην προγραμματισμένη εκδρομή στο τουριστικό και πασίγνωστο θέρετρο Karlovy Vary, μας μετέφερε νοερά σε κάποιες άλλες, πιο ρομαντικές εποχές και στην κοσμοπολίτικη ζωή των αρχών του 20ού αιώνα.

…Όπως προελέχθη, δεν μπορεί να προχωρήσει κανείς σε αναλυτικές περιγραφές της τόσης ομορφιάς -των έργων των ανθρώπων αλλά και της φύσης της Τσεχίας- και το πιο σωστό θα ήταν να παρουσιαστούν τα όσα ζήσαμε και απολαύσαμε, με κάποιες φωτογραφίες. Αλίμονο, όμως. Πώς να επιλέξει κανείς από ένα τόσο μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, έστω και για “δειγματοληπτική” επίδειξη?

…Όταν εκάθησα να ξεχωρίσω κάποιες, όλες μου φαινόντουσαν ωραίες, η μία καλύτερη από την άλλη. Σκεφτόμουνα αρχικά ότι θα αναγκαζόμουν να κρατήσω μία στις πέντε. Αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι ο αριθμός τους ήταν τεράστιος (για να μπουν στην ιστοσελίδα, εννοώ). Μέχρι στιγμής έχω στα χέρια μου 430 (!!) ψηφιακές φωτογραφίες και για περαστούν στη σελίδα οι 20 ή 25 -που θα ήταν το φυσιολογικό- θα πρέπει να επιλεγούν όχι μια στις πέντε αλλά μια στις 15 ή 20. Μια τόσο χαμηλή σε ποσοστό δειγματοληψία, πόσο αντιπροσωπευτική μπορεί να είναι?

…Με κρύα καρδιά διαλέγω λοιπόν κάποιες, με βασικότερο κριτήριο όχι πλέον την αντιπροσωπευτικότητα και την κάλυψη όλων των δραστηριοτήτων μας του τετραημέρου, αλλά αυτές που -επί πλέον- αφορούν όσο το δυνατόν πιο πολλούς από τους συνταξιδευτές μας. Δεν κρατώ βέβαια μόνο μία στις 5, αλλά ούτε φτάνω στο άλλο άκρο των μία στις 25. Ένας μέσος όρος (περίπου μία στις 10) πιστεύω να ικανοποιήσει αρκετά και να θυμίσει στους συνταξιδευτές τις εικόνες και τις στιγμές της όμορφης εκδρομής μας. Ελπίζοντας δε στην αμφίδρομη επικοινωνία μας, θα περιμένω σχόλια, αντιδράσεις και ίσως ακόμη μερικές δεκάδες από τα δικά σας φωτογραφικά αριστουργήματα…