Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βράβευση Αντιναυάρχου (ε.α.) Ιωάννη Παλούμπη Π.Ν. από Ακαδημία Αθηνών (2019)

  • από

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Αντιναύαρχο (ε.α.) Ιωάννη Παλούμπη Π.Ν. για το βιβλίο του

Ελλήνων Πλόες. Η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία διά μέσου των Αιώνων“.

Μια ακόμη έκδοση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος βραβεύεεται από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας.
Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών έτους 2019 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 19ης Δεκεμβρίου, στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική. συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.
Η Συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας κ. Στέφανου Δ. Ήμελλου με θέμα “Ο Νικόδημος Αγιορείτης και το έργο του Χρηστοήθεια – Παρατηρήσεις και σχόλια“. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος παρουσίασε την Έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας κατά τα έτος 2019.
Ακολούθησε η απονομή των τιμητικών διακρίσεων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας.

Βραβείο απέσπασε, μεταξύ άλλων, ο Αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης Π.Ν. για το βιβλίο του “Ελλήνων Πλόες. Η Πορεία της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας δια μέσου των Αιώνων / Seafaring οf the Hellenes. The Cοurse of the Hellenic Merchant Marine through the Centuries“, έκδοσης του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Το βραβείο παρέδωσε στον Ναύαρχο ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανος ‘Ημελλος. Συγκεκριμένα έλαβε το βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου.

Το βραβευμένο έργο, παρουσιάζει την πορεία της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας από τη μεσολιθική περίοδο, τότε που έχουμε την αρχαιότερη μαρτυρία για τη θαλάσσια διακίνηση αγαθών στο Αιγαίο και τη θαλασσοκρατορία των Μινωιτών και φθάνει έως τους σύγχρονους δυναμικούς εμπορικούς στόλους των Ελλήνων εφοπλιστών. Τα κείμενα πλαισιώνονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, που προέρχεται από μουσεία, εφορείες αρχαιοτήτων, ιδρύματα, οργανισμούς αλλά και συλλέκτες και το οποίο τεκμηριώνει αυτή τη θαλασσινή διαδρομή των 100 και πλέον αιώνων.

Την επιμέλεια της έκδοσης είχαν η κα. Βαρβάρα Μπαλαμπανέρη-Ξάνθη και η κα. Πηνελόπη Βουγιουκλάκη. Τις μεταφράσεις υπέγραψε η κα. Βέλβετ Καρατζά. Επισημαίνεται ότι ο Αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης Π.Ν. έχει διαθέσει τα έσοδα από τις πωλήσεις της έκδοσης για την ενίσχυση των σκοπών του Μουσείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκδοτικό έργο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος έχει βραβευθεί πολλές φορές από το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Το 2013, έλαβε εύφημη μνεία το πεντάτομο έργο του Αντιναυάρχου ε.α. Αναστάσιου Δημητρακόπουλου Π.Ν, “Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Πολεμιστές του Ναυτικού θυμούνται…“.
  • Το 2011, έλαβε έπαινο το δίτομο έργα των αειμνήστων Αντιναυάρχων, Τιμόθεου Μασούρα και Θωμά Κατωπόδη, “Τα Ελληνικά Υποβρύχια
  • Το 2010, έλαβε βραβείο το βιβλίο του Αντιναυάρχου ε.α. Ιωάννη Παλούμπη Π.Ν. “Από τα πελάγη… στους αιθέρες. Το χρονικό της Ναυτικής Αεροπορίας 1913-1945“,
  • Το 2007 έλαβε βραβείο το πολύτομο έργο του Αντιναυάρχου ε.α. Αναστασίου Δημητρακόπουλου Π.Ν., “Βιογραφικό λεξικό των αποφοίτων της Σχολής Ν. Δοκίμων“.