Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η τετραήμερη καλοκαιρινή εκδρομή του ΣΑ/ΣΝΔ στη Μακεδονία,
από 8 έως 11 Ιουνίου 2019.


…Ήταν η πρώτη εκδρομή για φέτος -καλοκαιρινή- που οργάνωσε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ν.Δ. για τα μέλη και τους φίλους τους. Είχε και αυτή τη φορά λίγο απ’ όλα: Διασκέδαση, φυσιολατρία, ιστορικό/πολιτισμικό/θρησκευτικό τουρισμό και πάνω απ’ όλα ψυχολογική ανανέωση.

…Κατά το εκδρομικό τετραήμερο κάναμε τις ακόλουθες, μικρές ή μεγαλύτερες στάσεις:

 • στην ατέλειωτη παραλία της Κατερίνης, την επονομαζόμενη “Ολυμπιακή ακτή”, για γεύμα δίπλα στη θάλασσα,
 • στην Καβάλα με δύο διανυκτερεύσεις και αρκετό ελεύθερο χρόνο για τουρισμό αλλά και για μπάνιο (οι πιο τολμηροί),
 • στη Δράμα, για επιβίβαση στο τραίνο που ακολουθεί τη γραφική παρανέστεια διαδρομή ως την Ξάνθη, όπου ξεναγηθήκαμε στην παλαιά πόλη,
 • στην Αμφίπολη, ολιγόλεπτη στάση για απλή φωτογράφιση κάτω από τον μαρμάρινο Λέοντά της, καθ’ οδόν προς τη Θεσσαλονίκη,
 • στη νύμφη του Θερμαϊκού, όπου πριν την τρίτη μας διανυκτέρευση, απολαύσαμε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση και ένα βραδινό γλέντι στα Λαδάδικα,
 • και τέλος στο Βόλο, για γεύμα στα τσιπουράδικά του, πριν την τελική αναχώρηση για Αθήνα.
 • Η αρχική και η τελική στάσεις κατά τις διαδρομές μας ήταν στα Καμένα Βούρλα.


… Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός και αυτή τη φορά και δεν επηρέασε τις ημερήσιες βόλτες μας, τις φωτογραφίσεις ή τα …νυχτοπερπατήματά μας σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Αν και η τετραήμερη εξόρμηση ξεκίνησε το Σάββατο 8/6 υπό την μετεωρολογική “απειλή” για βροχές, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, τουλάχιστον όχι κατά το πρώτο τριήμερο. Λίγη βροχή συναντήσαμε μόνο κατά διαστήματα στη διαδρομή της επιστροφής, αλλά ευτυχώς όχι όταν χρειαζόταν να περπατήσουμε πεζή στο Βόλο, στα Καμένα Βούρλα ή κατά την αποβίβασή μας στην Αθήνα.

… Για άλλη μια φορά ήταν μια επιτυχημένη εκδρομή, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες. Τα κυριότερα -αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι- σημεία και ευχάριστες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε κατά το τετραήμερο ήσαν:

 • Πρώτα απ’ όλα ο ανέλπιστα ευνοϊκός καιρός.
 • Η εντυπωσιακή για την έκτασή της και ήδη με αρκετό κόσμο Ολυμπιακή ακτή στην Κατερίνη.
 • Το πολυτελές και όμορφα ανακαινισμένο πεντάστερο Lucy Hotel, που μας φιλοξένησε δυο βραδιές στην Καβάλα.
 • Η ίδια η πανέμορφη Καβάλα, γεμάτη φώτα και ζωή.
 • Η γραφικότατη διαδρομή δίπλα στο Νέστο με το τραίνο.
 • Οι καλά οργανωμένες και ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις:
  – στην παλαιά πόλη της Ξάνθης (από την Μαρία)
  – στη Θεσσαλονίκη (από τη Βιβή). Εδώ θα ήθελα να προτρέψω τους επισκέπτες της ιστοσελίδας, να μην παραλείψουν να απολαύσουν την πανοραμική θέα 360º από την κορυφή του “πύργου της αλύσεως”, όπως μας τον ανέφερε και η ξεναγός, αλλά δεν είχαμε τότε την ευκαιρία να τον επισκεφθούμε. Μεταβαίνετε στο σχετικό site με click στο όνομα: ‘πύργος της αλύσεως’ . Η λήψη της πανοραμικής εικόνας (προφανώς από Drone) είναι εξαιρετική.
 • Το επίσης σωστά οργανωμένο δείπνο στα Λεμονάδικα, όπου η …συνεργασία καλλιτεχνών με τα δικά μας καλλίφωνα μέλη και τους πάντα έτοιμους για χορό φίλους και φίλες της παρέας μας, δημιούργησαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για μια αξέχαστη βραδιά.
  Αξέχαστη και λόγω μιας άλλης σπάνιας συγκυρίας: Για πρώτη φορά στις εκδρομές μας συμμετείχαν και χόρεψαν μαζί τρεις τέως Α.Σ. Το σχετικό video που απαθανάτισε τη στιγμή, είναι στη διάθεση των …εμπλεκομένων.
 • Και η ολοκλήρωση του γευστικού μέρους της εκδρομής, ήλθε με τη δίωρη περίπου στάση μας, κατά τη διαδρομή της επιστροφής, στα τσιπουράδικα του Βόλου.


…Αυτή η “εκτός τον τειχών” εξόρμηση μας έδωσε την ευκαιρία να “ανανεωθούμε” και να ανανεώσουμε τις επαφές μας με αγαπητούς συναδέλφους, βάζοντάς μας ιδέες για ακόμα περισσότερες εκδρομές αλλά και άλλες κοινές εκδηλώσεις.

…Με τη βοήθεια των φωτογραφικών στιγμιοτύπων που συλλέξαμε ας προσπαθήσουν, όσοι συμμετείχαν στην εκδρομή, να την ξαναφέρουν στο μυαλό και να την ξαναζήσουν. Φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι οι λίγες ηλεκτρονικές φωτογραφίες και οι φτωχές περιγραφές, δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με τις πραγματικές εικόνες και καταστάσεις, όπως τις είδε και τις ένοιωσε ο καθένας από τους 49 συνταξιδιώτες αυτής της παρέας.

…Ελπίζουμε, όμως, ότι έστω και με την περιορισμένων δυνατοτήτων προσέγγισή μας αυτή, θα βοηθήσουμε και όσους δεν μπόρεσαν αυτή τη φορά να συμμετάσχουν, να πάρουν μια γεύση της ομορφιάς που εμείς νιώσαμε. Πιστεύουμε ακόμα ότι αυτή η παρουσίαση ίσως δελεάσει και κάποιους άλλους συναδέλφους και γίνει αφορμή να προσέλθουν ακόμη περισσότεροι στο Σύνδεσμο, για να …πυκνώσουν τις τάξεις μας στις επόμενες εξορμήσεις μας.

…Ακολουθούν στιγμιότυπα από το εκδρομικό τετραήμερο.
(με click στα εικονίδια, μεγεθύνονται οι φωτογραφίες).

1η ημέρα, Σάββατο 08/06/2019
Αθήνα – Κατερίνη – Καβάλα

2η ημέρα, Κυριακή 09/06/2019
Καβάλα – Δράμα – Ξάνθη – Καβάλα

3η ημέρα, Δευτέρα 10/06/2019
Καβάλα – Λέων Αμφίπολης – Θεσσαλονίκη

4η ημέρα, Τρίτη 11/06/2019
Θεσσαλονίκη – Βόλος – Αθήνα