Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Η μεγαλύτερη καλωδιακή γέφυρα στον κόσμο,
όταν ολοκληρώθηκε το 2004

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι ένα πραγματικά μεγάλο έργο.
Ήταν η μεγαλύτερη καλωδιακή γέφυρα στον κόσμο, όταν ολοκληρώθηκε το 2004.
Γνωρίζεται όμως ότι συμμετείχε και Καθηγητής της Σ.Ν.Δ. στην ομάδα συντάξεως
των αντισεισμικών προδιαγραφών
και παρακολούθησης εφαρμογής των;

Το ότι η οδική σύνδεση Ρίου-Αντιρρίου ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου 2004 και τα επίσημα εγκαίνιά της συνέπεσαν με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας του 2004, επιτρέποντας και τη διέλευση της Ολυμπιακής φλόγας από τη Γέφυρα, ασφαλώς το μάθαμε, το παρακολουθήσαμε και το γνωρίζουμε όλοι. Όπως και οι περισσότεροι από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας θα γνωρίζουν ασφαλώς ότι η στήλη αυτή έχει από ετών μια μόνιμη αναφορά στη “Γέφυρα” παρακολουθώντας με εικόνες την πρόοδο κατασκευής της.

Τούτο ξεκίνησε από την πρώτη “γνωριμία μας” με το μεγαλεπίβολο έργο, όταν, κατά μία διέλευσή μας από το “στενό” το Νοέμβριο του 2002, στα πλαίσια της εκδρομής του Συνδέσμου μας στην ορεινή Ναυπακτία, είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε δίπλα από τους ανεγειρόμενους ακόμα, τότε, πυλώνες και να επισκεφθούμε το επί τόπου στημένο “Μουσείο Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου”.

Αυτό που και εμείς μόλις πρόσφατα πληροφορηθήκαμε και θεωρούμε χρήσιμο να σας μεταφέρουμε είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο εμπιστεύθηκε τη σύνταξη των αντισεισμικών προδιαγραφών (περιλαμβανομένου του Σεισμού Σχεδιασμού), την παρακολούθηση και τον έλεγχο των Ερευνών και Μελετών της γέφυρας “Χαρίλαος Τρικούπης” στο Ρίο-Αντίρριο, μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της, σε τρείς Έλληνες Ειδικούς Τεχνικούς Συμβούλους, τους καθηγητές Σ. Αναγνωστόπουλο, Μ. Φαρδή, και Ιωάννη Β. Κωνσταντόπουλο (και οι τρείς διδάκτορες Πολιτικοί Μηχανικοί του Μ.Ι.Τ.). Ο τρίτος, είναι Καθηγητής Εφηρμοσμένης Μηχανικής και Αντοχής Υλικών στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων !

Το ολοκληρωμένο σήμερα έργο φαντάζει ηράκλειο, εντυπωσιακότατο και οπωσδήποτε πρωτοφανές για τα μάτια των περισσότερων από εμάς. Για να δώσουμε κατά το δυνατόν τη σημερινή ολοκληρωμένη εικόνα του έργου σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ακόμα την περιοχή αλλά και σε όλους όσους θα ήθελαν να ξαναδιαβάσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατασκευή αυτή, τους παραπέμπαμε στην εξ ίσου εντυπωσιακή σχετική ιστοσελίδα της “Γέφυρας” (www.gefyra.gr).

Εκεί, “επισκεπτόμενοι το εργοτάξιο” (με τις 11 πανοραμικές εικόνες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα περιφερειακής παρατήρησης 360 μοιρών), με τις δεκάδες σταθερές εικόνες και με το πλήθος τεχνικών και πληροφοριακών στοιχείων, ενημερώνεται κανείς αναλυτικά για όλα τα στάδια σχεδιασμού και εκτελέσεως αυτού του έργου, από της αρχής και μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του έργου, καθώς και αεροφωτογραφίες του γνωστού Έλληνα “αεροφωτογράφου” Νίκου Δανιηλίδη.

Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες των τελευταίων φάσεων ολοκληρώσεως και εγκαινίων της, καθώς και μια περίληψη των πρωτοποριακών χαρακτηριστικών της, παραθέτουμε κατωτέρω:

Δεκέμβριος 2003 – Μάϊος 2004 : Σταδιακή ολοκλήρωση της ζεύξης.

Τα πυροτεχνήματα κατά την τελετή εγκαινίων της Γέφυρας.

Η Γέφυρα με εντυπωσιακό νυκτερινό φωτισμό.

Διάφορες όψεις της Γέφυρας, όπως είναι σήμερα.

Αναφέρουμε συνοπτικά -δανειζόμενοι στοιχεία από τον ηλεκτρονικό τύπο- τις παρακάτω λεπτομέρειες:
Στις 7:38 το πρωί της Δευτέρας 24ης Μαΐου 2004, τοποθετήθηκε στη θέση του το τελευταίο τμήμα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, η οποία ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. Η γέφυρα, που φέρει το όνομα του οραματιστή της, Χαριλάου Τρικούπη, έχει συνολικό μήκος 2.252 μέτρα (το ‘κρεμαστό’ τμήμα), ενώ το όλο έργο, με τις προσβάσεις προς Ρίο και προς Αντίρριο, φθάνει τα 4 χιλιόμετρα.

Η ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, με τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα που έχει κατασκευαστεί ποτέ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο και διεκδικεί σειρά ρεκόρ, καθώς, εκτός των άλλων, κατασκευάζεται σε ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων του κόσμου με τρία κεντρικά ανοίγματα των 560 μέτρων και δύο πλευρικά των 286 μέτρων. Είναι επίσης η μοναδική που εδράζεται σε βάθος έως 65 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει σχεδιαστεί ώστε να αντέχει σε περίπτωση σεισμού με επιτάχυνση εδάφους 48% επί της βαρύτητας, ενώ αντέχει σε σύγκρουση με δεξαμενόπλοιο 180.000 τόνων (με ταχύτητα 16 κόμβων) και ανέμους έως και 265 χιλιόμετρα την ώρα που αντιστοιχούν σε τυφώνα.

Η απόσταση Ρίου-Αντιρρίου διανύεται πλέον οδικώς σε μόλις τέσσερα λεπτά της ώρας, έναντι των 40 περίπου λεπτών που χρειάζονται για τη διέλευση με ferry boats.