Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΘΕΡΙΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΣ ΤΗΣ Σ.Ν.Δ. 
ΑΛΛΟΤΕ (ΚΑΙ ΤΩΡΑ;)

 Θ.Ε.Π. 1972 ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ – ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ

_____Προ ολίγων ημερών (29-8-2024) ολοκληρώθηκε ο ετήσιος “Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους” (ΘΕΠ-2024) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, με τη Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ και το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ. Σύντομη περιγραφή του σκοπού και του προγράμματος επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ και μπορεί να τα δει ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης, μαζί με μία ευρεία σειρά φωτογραφιών με τις δραστηριότητες των Ν. Δοκίμων, ακολουθώντας αυτό το link
(https://hellenicnavy.gr/oloklirosi-tou-etisiou-therinou-ekpaideftikou-plou-tis-scholis-naftikon-dokimon/) .
_____Έτσι, δεν θα επαναλάβουμε εδώ την ανακοίνωση και τις φωτογραφίες του φετινού (2024) πλου. Αλλά ο από δεκαετιών καθιερωμένος ΘΕΠ των Ν. Δοκίμων μας έφερε στη μνήμη εικόνες που έχουμε ζήσει και εμείς οι παλαιότεροι. Εικόνες που έχουν χαραχτεί βαθιά στο μυαλό μας και ήταν (και θα είναι πάντα) οι ομορφότερες αναμνήσεις από την τετραετή φοίτησή μας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και τα καλοκαιρινά ταξίδια μας στο εξωτερικό.
_____Κάποιες τέτοιες εικόνες ανασύραμε πρόσφατα, από παλαιές αναρτήσεις συναδέλφου στο διαδίκτυο, που θεωρούμε ότι θα έχουν ενδιαφέρον να ξανα-προβληθούν, έστω και μόνο για να μας θυμίσουν τις αντίστοιχες δικές μας.
_____Με τη συγκατάθεση λοιπόν του αγαπητού συναδέλφου, Αρχιπλοιάρχου ε.α. Νικολάου ΗΛΙΑ ΠΝ, αναδημοσιεύουμε στο τέλος φωτογραφίες του από τον ΘΕΠ-1972. Είναι κάποιες (αποχρωματισμένες λόγω ετών) εικόνες από εκείνο το ταξίδι και τη συνηθιζόμενη, τότε τουλάχιστον, “θεατρική παράσταση εν πλω” των Ν. Δοκίμων.
___Προσέξτε και το χιουμοριστικό “πιστοποιητικό διάβασης του Ισημερινού”.
___Το …πιστοποιητικό αυτό και η σχετική επί των πλοίων τελετή απονομής του, είναι μια …διεθνής παράδοση των ναυτικών (σε εμπορικά αλλά και πολεμικά πλοία), εικόνες και περιγραφές για την οποία μπορείτε να βρει ο ενδιαφερόμενος σε δεκάδες ιστοτόπους του διαδικτύου, απλά αναζητώντας πληροφορίες για το λήμμα “Equator Crossing Certificate”. Μία σύντομη αλλά χαρακτηριστική περιγραφή της παράδοσης αυτής βρήκαμε και αναδημοσιεύουμε εδώ. Είναι από Δόκιμο ξένου Ναυτικού, αλλά δείχνει το πνεύμα και το νόημα:

Τελετή διάβασης του ισημερινού: Η πραγματική δοκιμασία των ναυτικών

_____…Θυμάμαι να επιστρέφω στην καμπίνα μου στις 12:00 τα μεσάνυκτα, μετά την ολοκλήρωση κάποιων εργασιών στο κατάστρωμα. Όπως συμβαίνει με όλους τους Δόκιμους, ο ύπνος είναι το στοιχείο που κατανικά τα πάντα, που εξουδετερώνει την ανάγκη να αλλάξει κανείς τη φόρμα του μηχανοστασίου και να πάει για ντους. Προφανώς, η επιθυμία μου για ύπνο και εδώ υπερίσχυσε και αποκοιμήθηκα αμέσως, γιατί θα έπρεπε να πάω και να βοηθήσω τον Υποπλοίαρχο σε λίγες ώρες. Δεν ήξερα τι επρόκειτο να συμβεί!
_____Με ξύπνησε ένας πρωτοετής, μόλις σε 30 λεπτά αργότερα, μαζί με ένα τσούρμο άλλων ανδρών που χαμογελώντας με τραβούσαν …προς τη δόξα. Και ο λόγος έγινε αμέσως προφανής. Θα έπρεπε να περάσω από την τελετή διάβασης του ισημερινού (line-crossing ceremony)!  
_____Είναι πολύ σπάνιο να βρει κανείς στη στεριά μια τόσο παλιά παράδοση, που πραγματοποιείται με τέτοιο κέφι. Επομένως, δεν είναι περίεργο που οι στεριανοί άνθρωποι ενθουσιάζονται και εξιτάρονται όταν τους εξηγούνται οι λεπτομέρειες της τελετής.
_____Η τελετή είναι μια μακρόχρονη παράδοση μύησης, που τιμά την πρώτη φορά που ένας ναύτης διασχίζει τον ισημερινό. Είναι μια ανάμνηση που είναι χαραγμένη σε κάθε ναυτικό, γιατί είναι ένα γεγονός που εγκαινιάζει την αίσθηση ότι κάποιος ανήκει στο επάγγελμά του. Η έξαψη και ο ενθουσιασμός που επικρατεί μεταξύ των συναδέλφων κατά τη διεξαγωγή της τελετής line-crossing ceremony είναι αυτός που ακτινοβολεί μια ευτυχισμένη εμπειρία του παρελθόντος του ίδιου και αυτή της παράδοσης της σκυτάλης της τέχνης της ναυσιπλοΐας στους αρχάριους.
_____Πίσω από το στόμφο και τη μεγαλοπρέπεια της εκδήλωσης υπάρχει πολλή ιστορία. Οι ναυτικοί που έχουν ήδη διασχίσει τον ισημερινό αναφέρονται ως Shellbacks (ή, Sons of Neptune) και εκείνοι που δεν έχουν περάσει ονομάζονται Pollywogs. Οι Pollywogs υποβάλλονται σε μερικές φυσικές δοκιμασίες για να μυηθούν στα «αρχαία μυστήρια του βυθού»! Ας ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ή πόνος, ωστόσο οι μικρές αμηχανίες πρέπει να αντιμετωπισθούν με το σωστό πνεύμα. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες υγιείς παραδόσεις, οι μικρές ταπεινώσεις είναι ένας συμβολισμός για την ένταξη και το γλέντι…

Click σε οποιοδήποτε εικονίδιο για να δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση.


Περισσότερα στοιχεία για τον Θ.Ε.Π. 1972 της Σ.Ν.Δ.
 

 _____Για να έχει ο αναγνώστης/επισκέπτης της σελίδας ολοκληρωμένη εικόνα αυτού του ταξιδιού, πέραν των προσφερθεισών πληροφοριών και φωτογραφιών από Αξιωματικούς και Ν. Δοκίμους που συμμετείχαν στον ΘΕΠ ’72, παραθέτουμε τα ακόλουθα στοιχεία από το βιβλίο του Αντιναυάρχου Μ. Μάστρακα ΠΝ, “Ιστορία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων & συναφών γεγονότων (1971-2010)“.
 _____Έτσι γνωρίζουμε ότι στον πλου έλαβαν μέρος, ως εκπαιδευτικά των Ν. Δοκίμων

  • Το Α/Τ ΑΕΤΟΣ (DE-01), με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Αθανάσιο Καντά, Ύπαρχο τον Υποπλοίαρχο Απόστολο Κουτσοτόλη, Α’ Μηχανικό τον Υποπλοίαρχο Αχιλλέα Μπουκουβάλα και επιτηρητές των Ν. Δοκίμων τους Υποπλοιάρχους Λεωνίδα Παληογιώργο και Παναγιώτη Νινιό, και
  • Το Α/Τ ΙΕΡΑΞ (DE-31), με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Κωνσταντίνο Καταγά, Ύπαρχο τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Ηλία, Α’ Μηχανικό τον Υποπλοίαρχο Ιωάννη Καραφυλλίδη και επιτηρητές των Ν. Δοκίμων τους Υποπλοιάρχους Μάρκο Μάστρακα και Πέτρο Θεοδώρου.

_____Το πλήρες δρομολόγιο του πλου, που διήρκεσε από 1/7 έως 18/9/1972, περιελάμβανε τους λιμένες Πειραιά – Μάλαγα – Λας Πάλμας – Ρεσίφε – Μπουένος Άϊρες – Ρίο ντε Τζανέϊρο –  Σαν Σαλβαντόρ – Άγιο Βικέντιο – Γιβραλτάρ – Τρίπολη (Λιβύης) – Πειραιά.  Ήταν το πρώτο μέχρι τότε υπερατλαντικό ταξίδι, με δύο μάλιστα μικρά Αντιτορπιλικά συνοδείας (Destroyer Escort), άνευ πλοίου υποστηρίξεως, και η πρώτη φορά που Ν. Δόκιμοι “διέπλευσαν” τη γραμμή του Ισημερινού.


 

Συνέχεια επί του άρθρου περί των Θ.Ε.Π. της Σχολής Ν.Δοκίμων

Από τον Αντιναύαρχο ε.α. Νικόλαο Μανταδάκη ΠΝ, στις 30/9/2024

_____Στην ιστοσελίδα του ΣΑ/ΣΝΔ αναρτήθηκε ένα άρθρο με θέμα τους ΘΕΠ.
_____Όπως θα προσέξατε στο ΘΕΠ 1972 προς Νότιο Αμερική Κυβερνήτης του Α/Τ ΙΕΡΑΞ, ήταν ο αγαπητός μου συμμαθητής Κ. Καταγάς, έχει μάλιστα γράψει και για την τελετή διασταύρωσης του Ισημερινού.
_____Επίσης το 1955, τριτοετείς Δόκιμοι στον ΑΡΜΑΤΩΛΟ με Κυβερνήτη τον αείμνηστο Κ. Σωτηρίου, θυμάμαι να συμμετέχουμε σε μιά παρόμοια τελετή, όχι για την διασταύρωση του Ισημερινού αλλά του Πρώτου μεσημβρινού (Γκρηνουϊτς)
_____
Το τυπικό της τελετής ακολουθήσαμε από τα αναγραφόμενα στο Παράρτημα ΙΙΙ του βιβλίου του Ι. Τούμπα ‘ΕΧΘΡΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ’ (*)
_____Φυσικά ο Σωτηρίου ήταν στον ΑΔΡΙΑ με τον Τούμπα και υποθέτω θα ήξερε το βιβλίο απ΄έξω.

_____(*) Σ.Σ.: Για το λίαν ενδιαφέρον …‘Τυπικόν της Τελετής Ισημερινού’,  πιέστε εδώ .

          Ν.Μ.

Και άλλα στοιχεία για τους Θ.Ε.Π. της Σ.Ν.Δ.
 Φωτογραφίες από τον ΘΕΠ 1953
 

 _____Ο Αντιναύαρχος ε.α. Νικόλαος Μανταδάκης ΠΝ, έγραψε:

_____Ακολουθώντας την προτροπή του συντάκτη της ιστοσελίδας, συνεισφέρω στο άρθρο περί Θερινών Εκπαιδευτικών Πλόων της Σ.Ν.Δ., επισυνάπτοντας τέσσερις φωτογραφίες από τον ΘΕΠ 1953 με τον ΑΡΜΑΤΩΛΟ, όταν εγώ και η τάξη μου ήμαστε πρωτοετείς, με τις ακόλουθες επεξηγήσεις:——

_____Στην πρώτη φωτογραφία, ο ΔΝΕ, Ευάγγελος Παπαδιαμαντόπουλος, (αρχαίος Πλοίαρχος με διακριτικά ανωτάτου στις επωμίδες και το πηλήκιο), επιθεωρεί τους Ν. Δοκίμους προ απόπλου. Πίσω δεξιά του, ο τμηματάρχης, Δίοπος Φίλιππος Ζωιδάκης.

_____Στη δεύτερη, εν όρμω Θεσσαλονίκης μας επιθεωρεί ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού. Πίσω του διακρίνονται ο Κυβερνήτης, Αντιπλοίαρχος Σταύρος Περβαινάς και ο Υποπλοίαρχος Γεώργιος Τσιαδής, επικεφαλής του ενόπλου τμήματος.

_____Στην τρίτη, μια κατάθεση στεφάνου, μάλλον στην Βηρυτό. Πίσω από τον Κυβερνήτη μάλλον ο Πρέσβυς και νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης (4η φωτό).

_____Στην πέμπτη, πάλι κατάθεση στεφάνου. Στο άγημα επικεφαλής ο Υποπλοίαρχος Μιχαήλ Αγαπητός και λοχαγός ο Σημαιοφόρος Αθανάσιος Γκιόκεζας.

_____Αυτά δια την ιστορίαν.

          Ν.Μ.